Ziua Mondială a Inimii 29 Septembrie

Hai să-i promitem inimii noastre sănătate! O expoziție de documente de profil, vă așteaptă dragi cititori, la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, documente care vin să ne convinșă să adoptăm un stil de viață sănătos.

Asociația 27 Septembrie

A apărut nr. 3(46) al publicației „Asociația”, buletin informativ pentru bibliotecile publice din județul Galați. Din sumar: Vacanța de vară la „Biblioteca Estivală”; Interviu cu Elena Chiaburu, Biblioteca Facultății de Economie, Universitatea „Al.I. Cuza” Iași; Despre etică și bune practici în bibliotecă; Un model al învățătorului de odinioară: Ionel C. Constantinescu; Istoria locurilor: satul meu, Țepu; Aniversările anului în localitățile din județul Galați: oct. - dec. 2019; O carte despre box gălățean și oamenii săi; Întâmplări adevărate din biblioteca mea; Profil de bibliotecar: Vica Blaga (Tg. Bujor), Doina Căuș (Pechea).

Ziua Mondială a Turismului 27 Septembrie

Celebrarea Zilei Mondiale a Turismului are rolul de a atrage atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului prin organizarea diferitelor evenimente Această zi a fost marcată la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, prin expoziția de documente.

Nici Turnul Babel nu mai e ce-a fost 26 Septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și O.N.G. „Tinerii și Viitorul” au organizat în data de 26 septembrie 2019, ora 13:30, la Biblioteca „V.A. Urechia”, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor evenimentul „Nici Turnul Babel nu mai e ce-a fost”.

Ziua Europeană a Limbilor 26 Septembrie

Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul și învățarea limbilor străine pe durata vieții. Această zi a fost marcată și de Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Adolescentul în universul cărților 26 Septembrie

Noi alegem cărțile sau ele ne aleg pe noi? La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” s-a desfășurat o activitate interactivă, în care elevii clasei IX-a D, de la Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie "Dumitru Moțoc", îndrumați de doamna profesor Grigoraș Elena au dezbătut subiectului ,,adolescentul la bibliotecă”. Felicitări, tuturor!

Proiect „Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice” 25 Septembrie

Echipa Hyper Coders s-a întors cu forțe proaspete din vacanță. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, este gazda proiectului „Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice”. Hyperii noștri sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil”, și sunt dornici să descopere și alte secrete ale limbajului de programare. Succes tuturor!

Ziua Internațională a Păcii 21 Septembrie

Indiferent de cultură ori țară, porumbelul a fost și rămâne un simbol al păcii sufletești și sociale. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a marcat această zi importantă pentru întreaga omenire prin expoziția de documente având ca scop promovarea păcii în întreaga lume.

Sigmund Freud - 80 de ani de la moarte 21 Septembrie

Sigmund Freud poate fi numit cel mai important legislator psihanalitic al epocii sale. Această epocă este încă în atenția cititorilor, dornici de a cunoaște lucrările domniei sale în acest domeniu. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce un omagiu acestui geniu, și invită publicul larg să admire expoziția de documente situată la sediul filialei.

FLEX – Future Leaders Exchange Program 20 Septembrie

Vrei să studiezi un an în SUA și să fii membrul unei familii de acolo? Ce este FLEX? Ce reprezintă Alumni?Ce sunt bursele Flex? Pentru a cunoaște mai multe informații vă așteptăm vineri, 20 septembrie 2019, ora 17:00 la Sediul Central al bibliotecii, Sala Mihai Eminescu la o sesiune de prezentare a burselor FLEX, susținută de domnișoarele Alexandra Magdaliniș și Theodora ștefănescu, absolvente ale programului. FLEX este un program american guvernamental finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, răspândit în mai multe țări din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale, ceea ce înseamnă că anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România.

Palatul Comisiei Europene a Dunării – Biblioteca și comorile ei 14 Septembrie

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, în intervalul orar 11:00 – 14:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, alături de Consiliul Județean Galați, vă invită s-o descoperiți într-un tur ghidat al spațiilor sale publice, la sediul său din Strada Mihai Bravu. Evenimentul desfășurat sub titulatura „Palatul Comisiei Europene a Dunării – Biblioteca și comorile ei” se înscrie în lista de activități organizate pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului, tema din acest an, la nivel național, fiind „Biblioteca, arhiva, trezorier de patrimoniu”.

Zilele Europene ale Patrimoniului 14 septembrie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” au sărbătorit Zilele Europene ale Patrimoniului, prin organizarea unei expoziții care a adus la cunoștința publicului larg respectarea patrimoniului cultural, dar și păstrarea valorilor culturale tradiționale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

„Afișul, instrument de promovare și reclamă de-a lungul istoriei” - Zilele Europene ale Patrimoniului 13-20 Septembrie

Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 13-20 septembrie 2019, expoziția „Afișul, instrument de promovare și reclamă de-a lungul istoriei”, organizată în foaierul sălilor de lectură din sediul central al bibliotecii. Înscrisă în lista de activități organizate pentru a marca cea de-a XXVII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), expoziția rememorează printr-o serie de afișe existente în colecțiile bibliotecii, evenimente desfășurate în decursul timpului și modalitățile lor de promovare. Vă invităm să ne vizitați!

Dezbatere 12 Septembrie

Joi, 12 septembrie 2019, ora 17:00, Biblioteca „V.A. Urechia” organizează, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Galați, dezbaterea cu tema „Ziariști de ieri, modele de conduită profesională și morală”. Întâlnirea ziariștilor profesioniști va avea loc în sala de lectură Mihai Eminescu, la etajul I, Sediul central.

Ion Rotaru – 95 de ani de la naștere 11 septembrie

Ion Rotaru, autorul monumentalei lucrări ,,O Istorie a literaturii române de la origini pâna în prezent”, este comemorat la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” prin expoziția de documente care atestă contribuția domniei sale în acest domeniu. Vă așteptăm la sediul filialei să descoperiți și alte lucrări semnate de criticul literar.

Modificare program cu publicul 9 Septembrie

Începând cu data de 9 septembrie 2019, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” revine la programul de funcționare normal, fiind deschisă publicului, atât la sediul central de pe strada Mihai Bravu, cât și la filiale după următorul program: la Sediul Central: de luni până vineri, între orele 9:00 și 20:00, sâmbăta închis și duminica deschis de la 8:00 - 13:00; la Filiala nr. 1 „Costache Negri“ - Biblioteca Municipală pentru Copii, din țiglina 1, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea“ - Biblioteca Municipală, din Micro 40 și Filiala „H.P. Bengescu” - Bibliotecă Municipală, din Micro 21: de luni până vineri, între orele 9:00 și 20:00, sâmbăta și duminica închis. Excepție de la acest program fac: Filiala nr. 4 „Grigore Vieru”, din Gara CFR, care e deschisă luni, miercuri și vineri de la 9:00 - 16:00 iar marți și joi de la 12:00 - 20:00, precum și Filiala nr. 3 Tehnologia informației – între 9:00 și 16.00 pentru zilele de marți și joi. În ultima vineri a fiecărei luni nu se lucrează cu publicul, fiind zi sanitară. Mențiune: în zilele de duminică este deschis doar la sediul central din strada Mihai Bravu, nr. 16 în intervalul orar 8:00 - 13:00.

Ziua Internațională pentru Alfabetizare 8 septembrie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” au marcat Ziua Internațională pentru Alfabetizare, prin expoziția de documente ce are ca obiectiv principal, semnalarea importanței cunoașterii prin lectură. Vă așteptăm la sediul filialei.

James Clavell – 25 de ani de la moarte 7 septembrie

James Clavell s-a bucurat de celebritate prin publicarea unor volume pline de acțiune, intrigă și iubire, autorul reușind să prezinte în amănunt, cultura și modul de viață al japonezilor. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă prezintă seria completă a volumelor semnate de autor în expoziția de documente situată la sediul filialei.

Nicolae Filimon – 200 de ani de la naștere 6 septembrie

„Fericire perfectă nu există pe acest pământ…, avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credința și speranța”, mărturisea scriitorul Nicolae Filimon. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, nutresc credința și speranța că întreaga opera literară a scriitorului a rămas în inimile cititorilor și lansează invitația de a viziona expoziția de documente ce cuprinde lucrările scriitorului Nicolae Filimon.

Conferința Asociației Bibliotecarilor din România 3-6 Septembrie

În perioada 3-6 septembrie 2019, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a fost reprezentată la cea de-a XXX-a Conferință a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR), desfășurată la București sub titlul „30 de ani de evoluție în bibliotecile românești”, de o delegație formată din: Violeta Moraru- șef serviciu, Sergiu Vlădescu – șef serviciu, Dorina Bălan – șef birou, Violeta Opaiț – responsabil Filiala 5, Catrina Căluian – bibliotecar și Cecilia Manolescu – bibliotecar.

Proiect Vacanța ALTFEL la bibliotecă! 2 septembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” - Bibliotecă Municipală, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, organizează luni, 02 septembrie 2019, ora 11.00, festivitatea de închidere a Programului de vară intitulat „Vacanța ALTFEL la bibliotecă!”: ateliere creative și recreative indoor și outdoor, ediția a VII-a, care s-a desfășurat sub sloganul ...Descoperă, creează, joacă-te, socializează la bibliotecă!... Evenimentul va avea loc la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, din cartier micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25 (în incinta Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”, corp V, etaj. 1), telefon 0336.100.009; 0737.042.202.

Motivul cărții în gravură 2 - 30 septembrie

Expoziția Motivul cărții în gravură reunește 20 de reproduceri după lucrări ale unor gravori cunoscuți: Rembrandt (1606-1669), J. de Frey (1756-1806), Fr. Chereau (1680-1729), Pierre-Adrienne Le Beau (1744-1817). Colecția de gravuri conservă peste 3000 de documente, cea mai mare parte provenind din donația istoricului și bibliofilului V.A. Urechia. Expoziția poate fi admirată la Popasul Bibliofilului de la sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia“, et. 1, mezanin, în perioada 02.09 – 30.09.2019.

Liviu Rebreanu – 75 de ani de la moarte 1 septembrie

Liviu Rebreanu este scriitorul care a prezentat satul românesc cu întâmplări și personaje reale, ce au pătruns adânc în conștiința publicului cititor. Romanele marelui prozator sunt și astăzi în atenția noastră, chiar dacă s-au scurs 75 de ani de la moartea scriitorului. În semn de recunoștință, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, vă invită să vă bucurați de lucrări monumentale ce poartă semnătura cunoscutului prozator.

Septembrie 1 Septembrie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte cinci filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”

YouthMun, proiectul prin care tinerii își dezvoltă abilitățile de a comunica în limba engleză, la a doua ediție 12-15 septembrie

Youth United Nations Galați organizează o conferință, în perioada 12-15 septembrie 2019, în care își propune să adune liceenii gălățeni și studenții pentru a discuta probleme de interes internațional, simulând structura și regulamentul Organizației Națiunilor Unite (ONU). Timp de patru zile, participanții, cunoscuți ca și delegați sau reprezentanții națiunilor, vor discuta asupra unor teme noi, de la combaterea sclaviei moderne si intervenția străină în războaiele civile până la disputa arctică. Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.