Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 28 februarie 2019, ora 17:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Morgen”, autor Marius Chiru; „Dragoste deșertică”, autor Constantin Costache, „Natura – triumful imanenței”, autor Ioan Dan Pintilie. Moderatori vor fi Theodor Parapiru, scriitor și Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați. Vă așteptăm cu drag!.
Joi, 28 februarie 2019, începând cu ora 9:00, două grupe de studenți din anul al II-lea, de la Facultatea de Litere a Universității Dunărea de Jos, sub coordonarea Conf. Univ. Dr Oana Cenac, au realizat o vizită de documentare la Secția Colecții speciale a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, inclusă în cadrul calendarului lor de practică. Au fost prezentate de Camelia Bejenaru și Letiția Buruiană, ca bază de studiu și cercetare, lucrări vechi cu caracter bibliofil, din patrimoniul cultural universal și cărți românești din sec. XIX-lea, toate provenite din donația fondatorului Bibliotecii.
Miercuri, 27 februarie 2019, ora 10,00 - la sediul central, Secția pentru Copii va avea loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Povești la rampă-Club de lectură și teatru”. Tema activității va fi „Nemuritorul Creangă”. Participă elevii Școlii Gimnaziale Nr. 28, coordonați de colectivul de cadre didactice: Dir. Prof. Bucșă Camelia, Berdilă Anica, Olariu Liliana, Gavrilă Elena-Dorela, Dediu Camelia și bibliotecar Tănase Victorița.
Marți 26 februarie 2019, ora 12.00 – Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 39, Galați, coordonați de cadrele didactice: Samoilă Gabriela, Ion Sofia, Cocu Raluca și Ariton Gabriela; Grădinița Berești, coordonați de cadrele didactice: Chiriac Marina, Mardare Fifica, Dică Măndița și Apostu Mariana și Grădinița Rădești, coodonați de educator Bălan Mariana. Activitatea a făcut parte din proiectele educaționale județene: „Copiii și copilăria, dincolo de cuvinte!” și „Ia-mă de mână, să creștem împreună”, în parteneriat cu Biblioteca Județenaă „V.A.Urechia”.
Atelierul de instruire și editare este organizat de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați, la sediul Bibliotecii din Galați, Strada Mihai Bravu, nr. 16, la data de 25 februarie 2019, ora 11.00. Evenimentul face parte din proiectul Wikipedia și bibliotecarii al WMROMD și este circumscris programului 1Lib1Ref al Fundației Wikimedia, având ca obiectiv principal determinarea bibliotecarilor de a contribui - prin adăugarea de informații referențiate - la crearea/dezvoltarea de articole pe subiecte legate de comunitățile locale respective. Participă bibliotecari şi referenți din instituțiile de cultură din județul Galați.
Duminică, 24 februarie 2019, ora 10.00 - va avea loc la sediul central, Sala „Mihai Eminescu” o nouă întâlnire cu membrii Cenaclului literar „Destine Junior”, coordonat de poeta Vera Crăciun. Activitatea va avea ca temă iubirea. Invitați speciale vor fi scriitorii: Olimpia Sava, Violeta Craiu și Valeriu Valegvi, alături de elevii școlilor din Galați și din județul Galați. Intrarea este liberă așa că vă așteptăm cu mare drag!
Vineri, 22 februarie 2019, ora 16.00 – la sediul central, Secția pentru Copii, se va desfășura o nouă întâlnire a iubitorilor de șah, coordonați de instructor Adrian Smărăndoiu. Încă se mai fac înscrieri!
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 21 februarie 2019, ora 17:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Robotul chinezesc”, autori Wang Hongpeng și Ma Na; „Ostrovul învierii”, autor Aura Christi, „Wuhan – viteza clipei”, autor Zanfir ILIE și „Zilele noastre mărunte”, autor Cezar Amariei. Moderator va fi Theodor Parapiru.
Joi, 21 februarie 2019, ora 9.00 – la Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” au poposit prichindeii de la Grădinița „Nenițescu”, coordonați de doamna educatoare Dima Tincuța. Copiii au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecție, au primit informații despre apariția cărților și au ascultat o poveste. La final, ei au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.
Joi, 21 februarie 2019, ora 11,00 – Biblioteca „V.A.Urechia” a primit vizita unui grup de elevi de la Școala Gimnazială „Elena Doamna”, coordonați de prof. Vartolomei Radu. Copiii au primit informații despre condițiile de înscriere la Bibliotecă și serviciile acesteia, au răsfoit cărți interesante de istorie și au vizionat un film la Sala Multimedia.
Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați în perioada 19-26 februarie expoziția personală, autor Cezar Amariei, denumită generic: „Zilele noastre mărunte - laborator de autor”. Expoziția conține hărți, ziare și gravuri din sec. XVII, carte românească și străină veche, documente folosite ca referință în romanul „Zilele noastre mărunte”, ce va fi lansat joi 21 februarie, în cadrul Salonului Literar „Axis Libri”. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.
Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la nașterea în anul 1864, a celui mai cunoscut folclorist și prozator român, Artur Gorovei, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în foaierul sălilor de lectură în perioada 19-26 februarie.
La împlinirea a 105 ani de la nașterea poetului și fabulistului Grigore Alexandrescu (n. 22 februarie, Târgoviște – d.25 noiembrie 1885, București) Biblioteca „V.A. Urechia” expune în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul I câteva din cele mai importante lucrări ale cunoscutului fabulist. Lui Grigore Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română, ca specii literare autonome epistola, meditația și satira, scriind circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală).
La împlinirea a 50 de ani de la moartea celui care a fost compozitor, dirijor și pianist român, Constantin Silvestri (31 mai 1913 - 21 feb. 1969), vă invităm să vizionați expoziția de discuri, partituri și materiale audio organizată în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul I. Compoziția lui Constantin Silvestri include lucrări simfonice și muzică de cameră pentru diferite instrumente, discografia lui impresionantă însumând peste o sută de înregistrări în fruntea marilor orchestre din lume.
O nouă activitate din cadrul proiectului „BiblioȘCOALA PĂRINȚILOR” s-a desfășurat la Filiala Nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A.Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, luni 18 februarie 2019, intitulată „Arta de a pune întrebări”, o temă de larg interes, cu pronunțat caracter interactiv. Programul nu-și propune să substituie clasicele ședințe cu părinții, ci reprezintă o încercare de colaborare între cei trei factori: familie, școală și bibliotecă, pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. Construim împreună o relație solidă! Succesul copiilor noștri depinde de noi! Coordonator prof. Aurelia Grosu.
Constantin Brâncuși – expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii la Filiala Nr. 1 „Costache Negri” în perioada 18.02.2019 – 28.02.2019. „ Viața se aseamănă cu o spirală. Nu știm în ce direcție este ținta ei, dar trebuie să mergem în direcția pe care o credem cea justă.” Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876; d. 16martie 1957).
În data de 18 februarie 2019 la ora 10:30 la Casa Academiei Române a avut loc o Masă rotundă la care au participat o delegație de la Grupul Editorial Liaoning din Shenyang, China, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Aura Christi, scriitor, poet, redactor-șef la revista Contemporanul, Adrian Lupeanu, fost consilier la secția de cultură și educație a Ambasadei României în China, sinolog, Ionela Voicu, traducător de limba chineză și reprezentanți ai editurii Ideea Europeană, invitați și reprezentanți ai mass-media. Evenimentul a fost organizat de Fundația Culturală Ideea Europeană, Grupul Editorial Liaoning din Shenyang, China, în parteneriat cu revista Contemporanul, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”.
Luni, 18 februarie 2019, ora 18:00, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, în cadrul proiectului BiblioȘCOALA PĂRINȚILOR, va avea loc o nouă întâlnire cu tema „Arta de a pune întrebări copiilor”. Moderator, prof. Aurelia Grosu. Vă așteptăm!
Vineri, 15 februarie 2019, ora 16.00, la sediul central Secția pentru copii, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor clubului de Șah „Axis Libri”, coordonați de domnul ing. Adrian Smărăndoiu. Micuții descoperă tainele jocului de șah și totodată învață să devină competitivi în viața de zi cu zi. Doritorii încă se mai pot înscrie!
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează vineri, 15 februarie 2019, începând cu ora 12:00, la sediul din Str. Mihai Bravu, nr 16, în Sala „M. Eminescu”, medalionul aniversar „V.A. Urechia – activitatea unui cărturar la superlativ”, pentru a marca 185 ani de la nașterea fondatorului Bibliotecii. Evenimentul se va deschide cu o alocuțiune susținută de prof. dr. Zanfir Ilie, directorul instituției, urmată de o incursiune biografică ilustrată cu mărturii documentare. Apoi, vor fi prezentate de către Camelia Bejenaru câteva dintre valorile bibliofile de excepție donate de Urechia.
Vasile Alexandrescu Urechia la ceas aniversar - expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” în perioada 15.02.2019 – 28.02.2019. „A vă iubi ţara înseamnă a vă iubi trecutul şi ca să iubiţi trecutul trebuie să-l cunoaşteţi. Răscoliţi dar arhivele şi bibliotecile şi în ele veţi învăţa iubirea de ţară...” - Vasile Alexandrescu Urechia (n: 15 februarie 1834, Piatra Neamț; d: 22 noiembrie 1901, București).
Joi, 14 februarie 2019, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”, loc. Piscu coordonați cu dăruire de doamna prof. Dorinela Axente și doamna bibliotecar Ana-Maria Petrea, au dorit să-l omagieze pe marele clasic, I.L. Caragiale, părintele schiței în literatura română. Elevii au avut ocazia de a se transforma în veritabili actori, intrând cu seriozitate în jocul actoricesc. Artiștii noștri ne-au prezentat două scenete ce oglindesc lumea citadină a marelui clasic: „Five o’clock” și „Justiție”. Apoi, ne-au captat atenția cu una dintre piesele populare autentice „Jienii”, care s-a jucat înainte de 1900, piesă ce ilustrează înflăcărat dorința de dreptate și luptă împotriva țăranilor. Actorașii au fost încântați de propriile prestații, iar noi am fost fascinate de măiestria și naturalețea lor. Felicitări!
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 14 februarie 2019, ora 17:00, la redeschiderea stagiunii Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Muze sub aparențe”, autor Violeta CRAIU; „Mărgele de nisip”, autor Alina Marieta ION, „Eu, tu și poezul”, autor Gabriel GHERBĂLUȚĂ și „Războiul de marți”, autor Luminița Potîrniche. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.
Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită, cu ocazia zilei de naștere a poetului basarabean Grigore Vieru, patronul bibliotecii, să vizionați o frumoasă expoziție de documente de bibliotecă. Vă așteptăm în perioada 11 – 28 februarie 2019 la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători, etaj 1!
Vineri, 8 februarie 2019, ora 16.00 – la sediul central, Secția pentru copii a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Clubului de Șah „Axis Libri”, cu renumitul instructor de șah ing. Adrian Smărăndoiu. Încă se mai fac înscrieri! Relații suplimentare la 0236/411037 int. 128. Vă așteptăm!
Biblioteca „V.A. Urechia”, Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) vă invită vineri, 08 februarie, ora 16:00, la cea de-a 72-a întâlnire a specialiștilor din industria navală română, desfășurată lunar, în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave. În cadrul acestui eveniment, va fi prezentată Povestea elaborării platformei EasyShipDesign. Studiu de caz: Conversie model 3D INVENTOR - pentru realizarea platformei si a capacelor mobile ale iahtului Amels, lungime 74m, în Șantierul Naval Damen Galați de către ing. Ovidiu Chirila, SoftCAD Solutions.Întâlnirea va avea loc, la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.
Vineri, 8 februarie 2019, Biblioteca „V.A.Urechia” a primit vizita elevilor din comuna Dragănești, satul Malul Alb, județul Galați, însoţiţi de doamna Jenica Casiean, bibliotecar la Biblioteca Comunală Drăgănești, doamna învățătoare Mariana Mitrea și domnul primar Condrache Liviu. Elevii au fost informați despre despre activităţile, colecţia şi serviciile oferite de bibliotecă.
Miercuri, 06.02.2019, ora 10,00, la Secția pentru copii au venit partenerii noștri activi, copiii de la Grădinița „Nanny”, coordonați de doamna educatoare Căruceru Elena Simona. Prichindeii au ascultat o poveste și au răsfoit cărțile cu imagini inedite.
Marți, 05.02.2019, ora 10,00, la sediul central Secția pentru copii au poposit prichindeii de la Centrul Educațional „Adda Kids”, coordonați de director Nedelcu AnaMaria. Copiii au răsfoit cele mai frumoase cărți cu imagini și au primit informații despre condițiile de înscriere la Bibliotecă și serviciile acesteia..
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați este, începând cu acest an, parteneră în proiectul CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice, dedicat dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul copiilor din mediul rural, incluzând 6 biblioteci publice din județ (Vânători, Valea Mărului, Ghidigeni, Schela, Cudalbi, Măstăcani). Ca o primă etapă, reprezentanții Fundației Progress vor organiza un eveniment în data de 1 februarie 2019, de la ora 11:00, care va fi găzduit de Biblioteca Județeană "Panait Cerna" Tulcea. Aceștia vor discuta împreună cu participanții despre modul în care sunt desfășurate activitățile Code Kids, care sunt obiectivele proiectului și, cel mai important, vor avea ocazia să cunoască echipa proiectului și rețeaua de parteneri din regiune.
Vineri, 1 februarie 2019, ora 16.00 – la sediul central, Secția pentru copii va reîncepe Clubul de Șah „Axis Libri” cu renumitul instructor de șah ing. Adrian Smărăndoiu. Așadar vă așteptăm dragi copii să vă înscrieți!
Vineri, 01 februarie 2019, ora 10.00 – Secția Împrumut la Domiciliu pentru Copii a primit vizita prichindeilor de la Grădinița „Nanny”, coordonați de cadrele didactice Chirilă Lucica și Căpătan Alexandru. Copiii au răsfoit cele mai frumoase cărți cu povești din colecțiile secției.
Sub îndemnul „Hai să citim și să meșterim împreună!”, prichindeii clasei a II-a D ai Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, coordonați cu blândețe de doamna prof. Mihaela Boșneaga, au sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună în universul cărților, citind despre poduri celebre din întreaga lume. Pentru a pune în practică ceea ce au citit, micuții noștri au lucrat în echipe și „au meșterit” poduri care s-au dovedit a fi foarte rezistente. Copiii au fost încântați, mai ales atunci când mașinuțele au traversat cu succes machetele lor. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.
Caragiale la ceas aniversar – expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, în perioada 01.02.2019 – 28.02.2019, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația Andreiana Juventus. „Caragiale este un scriitor obiectiv, dar nu este un scriitor indiferent — pare îngăduitor față de personajele sale, dar nu arată trăsăturile care-i fac pe oameni ridicoli, tratându-i cu ironie, punându-i în situații absurde, grotești, demontând mecanismele sufletești și reducându-i uneori la condiția simplificată a marionetei.”- George Călinescu.
În perioada 01 februarie - 01 martie 2019, colecția de documente (cărți, publicații periodice, documente multimedia) a Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” - Bibliotecă Municipală va fi supusă procesului de inventariere. În această perioadă, serviciul de împrumut la domiciliu și acces Internet vor fi sistate. Pe perioada inventarierii, utilizatorii pot returna documentele împrumutate de la filială în intervalul orar 08.00-16.00 la sediul său, cât și la celelalte sedii ale bibliotecii județene (sediul central și filiale) conform programului de lucru cu publicul. Solicităm utilizatorilor bibliotecii să restituie documentele împrumutate de la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” până pe data de 31 ianuarie în intervalul orar 08.00-20.00 la sediul filialei. Mulțumim pentru înțelegere!
Expoziția iconografică 185 de ani de la nașterea fondatorului Bibliotecii Publice din Galați – Vasile Alexandrescu Urechia este un omagiu adus cărturarului român, care a dăruit orașului nostru valoroasa sa bibliotecă, formată din tipărituri rare, unele unice în țară, majoritatea istorii străine cu informații despre spațiul românesc, despre latinitatea românilor. Expoziția este deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, în perioada 01.02.2019 – 28.02.2019.
Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte cinci filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”