Programul Bibliotecii 26 aprilie - 1 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați informează că în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019 biblioteca va fi închisă, atât sediul central cât și filialele. Programul normal al Bibliotecii, atât la sediul central cât și la filiale, va începe pe data de 2 mai 2019.

ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA. GALAȚIUL CITEȘTE, NOI CONTRIBUIM LA PROMOVAREA LECTURII! 24 aprilie

Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” au organizat pe 24 aprilie 2019, ora 13:00, la Biblioteca Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, Strada Domnească, nr. 111, etaj 1, întrunirea profesională cu tema 2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA. GALAȚIUL CITEȘTE, NOI CONTRIBUIM LA PROMOVAREA LECTURII!, dedicată Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România. Ordinea de zi a întâlnirii a cuprins: premierea membrilor Filialei Galați a ABR, prezentări de lucrări profesionale, informarea membrilor despre activitatea Filialei în perioada 2015-2019 și organizarea de alegeri pentru stabilirea noului Consiliu de conducere al Filialei. La acest eveniment profesional au participat bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați.

Paștele creștin și tradiția ouălor încondeiate! 22 aprilie - 5 mai

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită în perioada 22 aprilie – 05 mai 2019 să vizionați expoziția Paștele creștin și tradiția ouălor încondeiate! Exponatele sunt realizate de elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza” sub îndrumarea prof. Oana Damian, prof. Doinița Miron, prof. Doina Mormencheși bibliotecar Livia Elena Enea. Vă așteptăm la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați 19 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Nationala a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Galați va organiza pe 19 aprilie 2019, ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii - „Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați”, cu ocazia sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România. La această consfătuire vor participa bibliotecari de la toate bibliotecile publice din județ precum și cei de la biblioteca județeană.

Lansare de carte 19 aprilie

Vineri, 19 aprilie 2019, ora 13:00 în sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în cadrul Consfătuirii Județene Anuale a bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din județul Galați, se va lansa volumul DIMITRIE CANTEMIR ȘI CONȘTIINȚA UNITĂȚII ROMÂNILOR. STUDII ȘI ARTICOLE DEDICATE CENTENARULUI MARII UNIRI. Coordonatori volum: col. (r) dr. Mircea Dogaru și col. (r) Viorel Ciobanu. Prezintă: col. (r) Viorel Ciobanu și lect. univ. dr. Valentin Bădescu. Participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”.

Lumină și culoare în sărbătorile Pascale: expoziție 18 aprilie

Cei mici așteaptă cu nerăbdare Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Acest lucru ne-au demonstrat-o și micuții preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit ”Arlechino” prin expoziția de lucrări realizate cu multă iscusință pe această temă, ce poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile Pascale: expoziție 18 aprilie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să admirați o deosebită expoziție de lucrări artistice, având ca temă Sărbătorile Pascale, realizate cu multă atenție de preșcolarii talentați de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 39. Copiii au fost îndrumați de cadrele didactice Lupu Nicoleta, Crăescu Mihaela, Ciobanenco Svetlana, Barbu Livia, Andrișoiu Anișoara, Boghici Valentina, Misăilă Constantina.

Bucuria Sărbătorilor Pascale: expoziție 18 aprilie

O frumoasă expoziție de lucrări inspirate din tradițiile și obiceiurile pascale realizate de mânuțele iscusite ale prichindeilor Grădiniței cu Program Prelungit nr. 47, îndrumați de cadrele didactice Chebac Tincuța, Ion Sofia, Cocu Raluca și Ariton Gabriela, poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaboare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Pledoarie pentru bunătate: activitate literară 18 aprilie

O activitate inedită a avut loc la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, în care elevii clasei a IX-a A și a IX-a C de la Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” îndrumați de dna profesor Radu Cătălina, în care Sărbătorile Pascale au fost redescoperite. Felicitări și vă mai așteptăm!

Calistrat Hogaș - 170 de ani de la naștere 18 aprilie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a organizat o expoziție cu cele mai cunoscute titluri ale lui Calistrat Hogaș, cel mai important scriitor al literaturii de călătorie din țara noastră, cu prilejul aniversării a 170 de ani de la nașterea sa.

Daphne du Maurier - 30 de ani de la moarte 18 aprilie

Daphne du Maurier, scriitoare britanică a cărui opere sunt atît de cunoscute publicului larg, este comemorată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la moarte, printr-o frumoasă expoziție de cărți ce îi poartă semnătura.

Salonul Literar „Axis Libri” 18 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 18 aprilie 2019, ora 17:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. În cadrul evenimentului vor fi prezentate următoarele volume: „Traveling: Roman sensual”, autor Viviana IOAN; „Brăila”, autor Petru PINTILIE, ediție îngrijită de Viorel COMAN și „Eliade și brăilenii”, autor Valentin POPA. În deschiderea evenimentului elevi ai clasei a XI-a A din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, coordonați de prof. Daniela Lăcrămioara Nistor vor interpreta un fragment din piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Moderatori vor fi Geta Eftimie, directorul adjunct al Bibliotecii și A.G. Secară, scriitor. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați. Vă așteptăm cu drag!

Caravana lecturii 18 aprilie

Talentaților elevi ai clasei a V-a, Liceul Teoretic ,,Dunărea’’, coordonați dinamic de doamna prof. Valentina Buruiană le place să citească cărţi şi să vorbească despre ele. Adoră să-și cuibărească sufletul printre paginile lor, iar cărţile se ridică cu mândrie pentru a-şi croi drum spre inimile şi minţile lor. Un atelier dedicat lecturii s-a desfășurat joi, 18 aprilie 2019 la bibliotecă –UNIVERSUL NELIMITAT AL CĂRȚILOR , unde prezentarea cărţilor ,, Cum să faci să nu citești’’ și ,,Noaptea despărțirii’’ s-a realizat într-o atmosferă veselă și primitoare. Dragi, copii frumoși „Oricine va avea cheia de aur care deschide uşa tăcută a bibliotecilor, va găsi în ele încurajare şi mângâiere, odihnă şi fericire”. – Lubblock. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

BiblioASTRONOM 18 aprilie

„Universul este un cerc al cărui centru este pretutindeni, al cărui volum nu este nicăieri.” - Blaise Pascal. O nouă întâlnire în lumea Universului… Azi, 18 aprilie 2019 am călătorit prin Sistemul Solar împreună cu elevii clasei III-a B, de la Școala Gimnazială Nr. 3, însoțiți de doamna prof. Liliana Ciupitu. Micuţii pasionaţi de astronomie au parcurs o călătorie de milioane de ani lumină, pornind de pe Terra, spre galaxiile cele mai îndepărtate ale Universului. Cu răbdare, într-o atmosferă relaxată, copiii au aflat curiozităţi despre soare, despre planete, au descoperit cum se naşte o stea, ce sunt constelaţiile, ce se întâmplă atunci când este eclipsă, etc. Mulțumim, doamnei muzeograf Iuliana Cantoneanu, lectorul atelierului, care ne-a fost un ghid minunat în călătoria noastră prin fascinantul Univers!

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 18 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale „Emil Panaitescu”, Cudalbi, coordonați de prof. înv. primar Lungu Magdalena și Comănescu Mioara.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 18 aprilie

Preșcolarii de la Grădinița Braniștea, coordonați de educator Crișan Daniela (29 preșcolari).

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 18 aprilie

Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Fîrțănești, coordonați de prof. Diaconu Angelica, prof. Butură Sanda, prof. Crihană Agripina și prof. Cioroi Valerica.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 18 aprilie

Elevii de la Școala Gimnazială nr. 22, clasa a V-a C, coordonați de prof. Popa Roxana.

Poveștile lui Creangă 17 aprilie

Cartea este un întreg univers de trăiri, gânduri și sentimente. Biblioteca rămâne primul loc al întâlnirii cu nepreţuitele cărţi. În așteptarea Sărbătorilor Pascale - o activitate ,,altfel", alături de prichindeii de la Grădinița nr. 11 și inimoasa doamnă educatoare Georgeta Lupu s-a desfășurat la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, miercuri 17 aprilie 2019. Copiii au pășit veseli pe tărâmul fermecat al cărților, ne-au cântat și încântat cu gingășia și inocența lor. Cu mult entuziasm, au vorbit despre poveștile lui Creangă, ne-au recitat poezii, apoi ne-au prezentat prima lor cărticică, pe care au realizat-o mânuțele lor dibace. Felicitări, dragi copii!

Primăvara, miracolul renașterii 17 aprilie

În așteptarea Sărbătorilor Pascale - o activitate inedită în săptămâna ,,Școala Altfel", alături de elevii claselor a VI-a și VII-a, de la Școala Gimnazială Frumușița, coordonați de doamna prof. Gabriela Tsilakidis și domnul prof. Claudiu Pădurariu. Copiii au participat la un atelier de creație, au decorat și au împodobit curtea bibliotecii cu oușoare de Paști. Într-o atmosferă veselă, elevii ne-au purtat prin toate colțurile lumii, prezentându-ne diferite obiceiuri și tradiții pascale. Mulțumim, dragilor pentru bucuria și emoția pe care ni le-ați adus în lumea magică a cărților! Sărbători binecuvântate! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Parfum de sărbătoare 17 aprilie - 10 mai

„Parfum de sărbătoare” – expoziție cu lucrări realizate de elevii Școlii Gimnaziale Frumușița în cadrul atelierului de creație desfășurat în bibliotecă. Perioada: 17.04 – 10.05.2019. Expoziția poate fi admirată la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Prima mea cărticică 17 aprilie - 3 mai

„Prima mea cărticică” – expoziție realizată cu lucrările preșcolarilor de la grupa mare Grădinița nr. 11, ed. Georgeta Lupu, la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada: 17.04 – 03.05.2019

Tradiții pascale: expoziție 17 aprilie

O frumoasă expoziție de lucrări, creații proprii, ce reflectă sărbătorile ce se apropie, realizate de prichindeii Grădiniței cu Program Prelungit ,,Camil Ressu”, poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Biblioteca și copiii! 17 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” a organizat miercuri 17 aprilie 2019 ora 10.00, în cadrul Săptămânii Altfel 2019, în parteneriat cu Compartimentul Colecții speciale, Serviciul Săli de Lectură, Compartimentul Multimedia și Colegiul Național „Al. I Cuza”, activități de prezentare a colecțiilor și serviciilor de bibliotecă precum și vizionarea unui film pentru elevii de gimnaziu, sub îndrumarea prof. Oana Damian și bibliotecar Livia Enea.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 17 aprilie

Preșcolarii Grădinița Nanny.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 17 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Luchian” Piscu, clasele V-VII. Director Vrînceanu Anișoara.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 17 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 25, coordonați de prof. Cornea Luminița și Vicol Mioara, clasa I-a.

„Bucurii pascale"- expoziție 16 aprilie - 10 mai

Culoare, gingășie, veselie și parfum de sărbătoare au fost ingredientele folosite de prichindeii, de la Grădinița nr.1 Odaia Manolache, îndrumați de doamna prof. Silvia Manolache. Expoziția poate fi admirată la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” în perioada: 16.04 – 10.05.2019.

Galeria primarilor gălățeni - portrete ale primarilor gălățeni din sec.XIX-XX 16-30 aprilie

Biblioteca ”V.A. Urechia” vă invită să vizionați expoziția organizată în parteneriat cu Fundația Andreiana Juventus, denumită generic „Galeria primarilor gălățeni - portrete ale primarilor gălățeni din sec.XIX-XX” Expoziția surprinde 20 de portrete ale celor mai cunoscuți primari ai Galațiului: Ion Vizzu, Alexandru D. Moruzi, Ghe. N. Cavaliotti, C.A. Ressu, Costache P. Malaxa, Constantin Ținc, Mihail G. Orleanu, Ghe N. Gamulea, Ghiță Vasiliu, Virgil Poienaru, Christake D. Theodoru, Eugen Răutu, Dan Sărățeanu, Emil Codreanu, Grigore P. Mihăilescu, Ghe. H. Dumitrescu, Stavru Mantu, Zamfir Filotti, Gh. Leonida Aslan. Vernisajul expoziție va avea loc vineri 19 aprilie 2019, ora 13,30 în sala Mihai Eminescu. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

Proiectul naţional de lectură - Fiecare copil merită o poveste 16 aprilie

La Galaţi a avut loc lansarea Programului naţional de lectură “Fiecare copil merită o poveste”, proiect iniţiat de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “V. A. Urechia” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Evenimentul a avut loc la Sala de Conferinţe a Hotelului River şi are ca scop încurajarea lecturii în grădiniţe şi biblioteci, precum şi creşterea calităţii educaţiei preşcolare. La eveniment au participat din partea bibliotecii judeţene doamnele Eftimie Geta, director adjunct, Deaconeasa Florina, şef Serviciu Relaţii cu Publicul, Matei Silvia, şef Serviciu Săli de lectură, Şoltuz Cătălina, responsabil Filiala nr. 2 “Paul Păltănea”, Buţurcă Mihaela şi Prună Fănica, bibliotecare la bibliotecile din Comunele Măstăcani şi Schela. Din partea Inspectoratului Şcolar judeţean au participat doamna inspector învăţământ preşcolar Enache Oana şi directori de grădiniţe din municipiul şi judeţul Galaţi.

Iepurașii veseli pe tărâmul poveștilor 16 aprilie

Iepurașii veseli, de la Grădinița nr. 1 ,,Odaia Manolache’’, coordonaţi cu dragoste de doamna prof. Silvia Manolache au descoperit lumea plină de inocenţă şi frumuseţe a poveştilor. Prichindeii au fost atrași de cărțile frumos ilustrate și curioși din fire, au făcut cunoștință cu îndrăgitele personaje. Cu multă blândețe, doamna educatoare le-a citit povestea ,,Ridichea uriașă'' apoi, ne-au cântat și încântat cu gingăşia lor. La finalul activității, împreună cu mămicile au vizionat ,,Povestea iepurașului de Paști". Activitatea s-a desfășurat marți, 16 aprilie 2019 la Filiala nr. 1”Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Iubim cărțile 16 aprilie

O bucurie imensă când elevii vor să-și petreacă timpul în lumea magică a cărților! Felicitări, copiilor clasei a III-a B și doamnei prof. Liliana Ciupitu, de la Școala Gimnazială nr. 3 pentru că iubesc cărțile și biblioteca! Frumusețea și înţelepciunea se află în cărţi. Ele vă provocă să gândiți şi vă deschid calea spre experienţe sufleteşti de neimaginat. Odată ce ați intrat în mirajul lecturii, nu mai aveți cum să ieșiți, dragi copii! Cărţile vă prind într-un dans nesfârşit al cuvintelor şi al gândurilor înţelepte.

Povești la Rampă – Club de lectură și teatru 16 aprilie

Marți, 16 aprilie 2019, ora 13.00 – în cadrul proiectului educațional „Povești la Rampă – Club de lectură și teatru” a avut loc o nouă activitate. Prezenți la acțiune au fost elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, coordonați de Prof. Ichim Cristina-Oana, Prof. Anton Mariana și elevii Școlii Gimnaziale „Sf. Împărați”, coordonați de prof. înv. primar Bucur Luminița și bibliotecar Patron Mariana.

Hai acasă în trecut! 16 aprilie

Azi, 16.04.2019 la Biblioteca Judeţeană V.A.Urechia s-a desfăşurat activitatea Hai acasă în trecut!, eveniment organizat în cadrul proiectului BUILD SOLID GROUND, cu sprijinul Pro Vobis-Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat. Activitatea a constat în vizita unui grup de liceeni din Brăila, însoţiti de un bibliotecar şi două cadre didactice care au participat la o prezentare istorică amănunţită a Bibliotecii V.A.Urechia şi un tur ghidat al clădirilor de patrimoniu din Galaţi.

Expoziția „Lumină din sufletul meu” 16 aprilie - 3 mai

În perioada 16 aprilie – 3 mai 2019, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează în parteneriat cu Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap ”Luceafărul” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția copilului Galați, expoziția „Lumină din sufletul meu”. Deschisă pentru public la parterul sediului central, expoziția conține lucrări realizate de membrii centrului, în cadrul orelor de terapie ocupațională.

Gala Galaction - 140 de ani de la naștere 16 aprilie

Cunoscutul prozator, memorialist si traducător, Gala Galaction este omagiat la împlinirea a 140 de ani de la naștere, printr-o interesantă expoziție de documente, în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Anatole France - 175 de ani de la naștere 16 aprilie

Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură recunoscut pentru realizările literare caracterizate prin noblețea stilului este omagiat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, împreună cu Fundația „Andreiana Juventus”, la aniversarea a 175 de ani de la naștere printr-o frumoasă expozitie de carte.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 16 aprilie

Elevii Liceului Tehnologic „Simion Mehedinți”, coordonați de prof. Tudor Justina Monica ora 9.00.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 16 aprilie

Elevii clasei I, coordonați de prof. înv. primar Bobulișteanu Daniela de la Școala Gimnazială nr. 28 ora 9.30.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 16 aprilie

Elevii de la Școala Gimnazială Viile, comuna Fîrțănești, coordonați de prof. Huhulea Daniela , prof. înv. primar Bălan Cornelia-Daniela și prof. înv. primar Cioroi Irina.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 16 aprilie

Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 17, Galați, coordonați de prof. înv. primar Găbăuceanu Adela și Niță Cezarina.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 16 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Luchian” Piscu, clasele V-VII. Director Vrînceanu Anișoara.

Sărbătorile Pascale: expoziție 15 aprilie

Filiala nr. 2, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită să admirați o frumoasă expoziție de lucrări artistice, pe tema sărbătorilor Pascale, realizate cu multă îndemânare de elevii Școlii Gimnaziale ”Grigore Moisil”. Ei au fost îndrumați de cadrele didactice: Voicu Iulia, Tudose Rodica, Dumitrașcu Luiza, Pangrati Emanuela-Maria, Ilisan Aurora-Daniela. Felicitări tuturor!

Călător prin Europa 15 aprilie

Călător prin Europa – lansare de carte. Realizarea volumului a fost parte a proiectului ERASMUS + „Open Europe, open hearts". Participă elevii Școlii Gimnaziale nr. 28, coordonați de cadrele didactice: Dir. prof. Bucșă Camelia, Berdilă Anica, Dediu Camelia, Bărbulescu Nineta, Olariu Liliana și Gavrilă Elena. Loc de desfăşurare: Biblioteca „V.A. Urechia”, Sediul Central, Sala „Mihai Eminescu”.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii clasei a IX-a C de la Liceul cu Program Sportiv Galați, coordonați de Director prof. Popescu Maria, prof. Pantazică Camelia, prof. Tiber Mihaela și bibliotecar Mereuță Mihaela.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale Tulucești, coordonați de prof. înv. primar Oprea Stan Nicoleta, prof. înv. primar Trandafir Similia și bibliotecar Popa Ecaterina.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale Măstăcani.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii clasei a VII-a B de la Liceul cu Program Sportiv Galați, coordonați de prof. Tiron Oana.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii claselor V-VII de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Piscu. Director Vrînceanu Anișoara.

Bibliotecarul și Școala... bibliotecarilor (adică Școala Altfel) 15 aprilie

Elevii clasei I, coordonați de prof. înv. primar Antohe Gina de la Școala Gimnazială nr. 28.

Ziua Bibliotecarului în România 15 aprilie – 5 mai

În perioada 15 aprilie – 5 mai 2019 Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită să participați la o serie de manifestări, prilejuite de Ziua Bibliotecarului în România (23 aprilie) care coincide la nivel internațional cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, ce vor avea loc atât la sediul central cât și la filiale! Detalii în program.

Campania Zilele Bunăvoinței în Bibliotecă 15 aprilie – 5 mai

De Ziua Bibliotecarului și în spiritul Sărbătorilor Pascale, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați desfășoară Campania Zilele Bunăvoinței în Bibliotecă!!! Campania se va desfășura în perioada 15 aprilie – 5 mai 2019 și se adresează tuturor cititorilor bibliotecii ce nu au restituit cărțile până la momentul începerii campaniei. Dacă vor preda cărțile restante în perioada mai sus amintită vor fi scutiți de la plata penalizărilor de întârziere și a corespondenței. Precizare: Pentru evitarea situațiilor neplăcute, în holul mare al Bibliotecii va fi amplasată o urnă în care se pot lăsa cărțile fără nici o altă formalitate.

Primii pași în raiul cărților 15 aprilie

Luni, 15 aprilie 2019, Filiala nr. 1”Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a răsunat de glasurile cristaline ale prichindeilor clasei I A, de la Școala Gimnazială nr. 29, coordonați cu blândețe de doamna prof. Mariana Stanciu. Copiii au păşit veseli şi curioşi în lumea poveştilor, au făcut cunoştinţă cu îndrăgitele personaje şi au aflat ce lucru uimitor este CARTEA. Cu multă bucurie ne-am ,,rostogolit' împreună cu ei pe acest tărâm magic și am aflat lucruri interesante despre ,,Rostogol și vulcanii noroioși’’. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a cărţilor, căci vă așteaptă o călătorie îndelungată, ce durează viața toată!.

O vizită…, ALTFEL 15 aprilie

„Deschide cartea, ca să înveţi ce au gândit alţii, închide cartea, ca să gândeşti tu singur.” T.Heyde. Ce bucurie mai mare este aceea când oaspeţii te onorează cu prezenţa lor! Uşile Filialei nr.1 ,,Costache Negri” a Bibliotecii ,,V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, s-au deschis luni, 15 aprilie 2019 pentru a-i primi pe elevii clasei a IX-a D, de la Liceul Teoretic ,,Sfânta Maria’’, coordonați de doamna profesor Niculina Buruiană. Ne-a încântat cu prezența sa, scriitorul și jurnalistul Cezar Amariei, invitatul special al tinerilor. A urmat un dialog intens, sincer, între invitat și elevi, cu multe întrebări interesante, provocatoare și spontane. Activitatea și-a propus să deschidă orizontul de interes al elevilor pentru tot ceea ce înseamnă lectură, carte, cunoaștere și dezvoltare. Oaspetele distins și-a propus să redea cărții locul cuvenit, evidențiind rolul benefic al acesteia, acela de a contribui la formarea personalității elevilor. Timpul a trecut mult prea repede, iar atmosfera a fost de sărbătoare şi bună dispoziţie. Mulțumim doamnei Corina Zainea, jurnalist Pro FM pentru participare și implicare!

Sărbătorile Pascale la Bibliotecă 15 aprilie – 5 mai

În perioada 15 aprilie – 5 mai 2019 – în cadrul Secției pentru copii poate fi vizionată o frumoasă expoziție de felicitări și materiale specifice Sărbătorilor Pascale, realizate de prichindeii de la Grădinița „Mugurel”.

Biblioteca prin ochii de copil! - expoziție de desene 15-30 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită în perioada 15 - 30 aprilie 2019 cu ocazia sărbătoririi Zilei Bibliotecarului și Zilei Internaționale a Cărții și Dreptului de autor să vizionați expoziția de desene Biblioteca prin ochii de copil! Exponatele sunt realizate de elevii Colegiului National ”AL. I. Cuza” sub îndrumarea prof. Oana Damian și bibliotecar Livia Enea. Vă așteptăm la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Clubul de Șah „Axis Libri” 12 aprilie

Vineri, 12 aprilie 2019, ora 16.00 – la sediul central, Secția pentru Copii a avut loc întâlnirea membrilor Clubului de Șah „Axis Libri”, cu domnul instructor Adrian Smărăndoiu.

Code kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice 12 aprilie

O nouă activitate de coding, cuprinsă în Proiectul naţional "Code kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice", din care nu au lipsit veselia, codingul și joaca, a avut loc la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaboare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Felicitări copii!

Vizită la Bibliotecă (Grăd. Nr. 36) 12 aprilie

Vineri, 12 aprilie 2019, ora 9,30 – Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița nr. 36 cu program prelungit însoțiți de prof. Ghiorghiță Corina. Copiii au vizitat Secția Copii, au răsfoit cărțile specifice vârstei lor, le-au fost citite povești și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

Octav Pancu-Iași: 90 de ani de la naștere 12 aprilie

Importantul autor de literatură pentru copii, recunoscut pentru scrierile sale originale, Octav Pancu-Iași este omagiat la Filiala nr. 2, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea sa, printr-o frumoasă expoziție de cărți ce îi poartă semnătura.

Ion Minulescu: 75 de ani de la moarte 11 aprilie

Poetul şi scriitorul Ion Minulescu a oferit posteritãţii o bogatã metamorfozã poeticã a experienţei sale personale, transpusã în lucrări literare deosebite. Filiala nr. 2, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” comemorează moartea marelui poet, printr-o expoziție a cărților reprezentative ale sale.

Salonul Literar „Axis Libri” 11 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 11 aprilie 2019, ora 17:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. În cadrul evenimentului vor fi prezentate următoarele volume: „Saga neștiută a Galaților. 1917-1918”, autor Victor CILINCĂ; „Catedrala Dunării de Jos” și „Amintiri din viața marelui episcop Melchisedec”, ediții îngrijite de preot Eugen DRĂGOI și „Drumul înfăptuirii Marii Uniri: Culegere de articole”, coordonatori: Ghiță NAZARE și Sorin LANGU . În deschiderea evenimentului, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ condus de arhid. prof. Adrian Marin va susține un scurt moment coral. Moderatori vor fi Geta Eftimie, directorul adjunct al Bibliotecii și A.G. Secară, scriitor. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați. Vă așteptăm cu drag!

„OUȘORUL POZNAȘ” - expoziție 10 aprilie - 10 mai

Lucrări realizate de prichindeii clasei IB, de la Școala Gimnazială ,,Constantin Gheorghe Marinescu", prof. coord. Adriana Cristea. Expoziția poate fi admirată la Filiala nr. 1„Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” în perioada: 10.04 – 10.05.2019.

Curs-pilot național de competențe digitale pentru grupuri vulnerabile în contextul proiectului e-Skills for e-Inclusion 10-16 aprilie

În perioada 10-16 aprilie 2019 se desfășoară la Centrul de Formare al Bibliotecii „V.A. Urechia” Cursul pilot de competențe digitale pentru 10 vârstnici în contextul proiectului e-Skills for e-Inclusion în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor publice din România (ANBPR). Formatori: Dediu Titina Maricica și Gabriel Manea – bibliotecari. Proiectul este finanțat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice, și implementat de către consorțiul format din Kilcooley Women’s Centre, din Irlanda de Nord, ANBPR și Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC din România, Associazione Ricreativa e Culturale Italiana – ARCI din Italia, Global Libraries Bulgaria Foundation – GLBF din Bulgaria și Fundacion Esplai din Spania. Scopul central al proiectului este standardizarea formării adulților și adecvarea metodelor de instruire la cele mai noi practici educaționale validate de experiența europeană.

HAI SĂ CITIM PRIMA POVESTE 10 aprilie

Miercuri, 10 aprilie 2019, ora 10, Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită la evenimentul „HAI SĂ CITIM PRIMA POVESTE” de Irene Postolache (Editura „Eikon”, 2019) - lansare de carte. Prezintă scriitoarea Angela Baciu. Evenimentul se va desfășura la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, str. Regiment 11 Siret, nr. 2A Galați. În cadrul evenimentului sunt invitați elevii clasei pregătitoare de la Colegiul Național „Al. Ioan Cuza” , coordonați de prof. Doinița Miron și prof. documentarist Mariana Balaban și elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 13, coordonați de prof. Nicoleta Popa. Vă așteptăm cu drag!

Despre spiritualitate și cunoaștere de sine în colecțiile bibliotecii 10-30 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită în perioada 10-30 aprilie 2018 să vizionați o frumoasă expoziţie de carte. Vă așteptăm la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Camil Petrescu: 125 de ani de la naștere 9 aprilie

Romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, Camil Petrescu rămâne în literatura noastră ca inițiator al romanului modern. La împlinirea a 125 de ani de la nașterea sa, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ”Andreiana Juvenus”, vă invită să descoperiți titluri ce poartă semnătura scriitorului, într-o expoziție de documente.

Carol I, Regele României: 180 de ani de la naștere 8 aprilie

Carol I, domnitorul și apoi Regele României, este omul de la care a pornit totul: familia regală, statul modern, țara independentă și suverană. Rând pe rând, an de an, sub domnia acestui Rege european, România a dobândit instituţii, modernitate şi statornicie. La aniversarea a 180 de ani de la naștere, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, îl omagiază printr-o frumoasă expoziție de carte.

„BiblioȘCOALA PĂRINȚILOR” – atelier de lucru pentru părinți 8 aprilie

Luni, 8 aprilie 2019, ora 17.30, o nouă activitate din cadrul proiectului „BiblioȘCOALA PĂRINȚILOR”, se va desfășura la Filiala Nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii „V.A.Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Programul nu-și propune să substituie clasicele ședințe cu părinții, ci reprezintă o încercare de colaborare între cei trei factori: familie, școală și bibliotecă, pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. Construim împreună o relație solidă! Succesul copiilor noștri depinde de noi! Coordonator prof. Aurelia Grosu.

Clubul de Șah „Axis Libri” 5 aprilie

Vineri, 05 aprilie 2019, ora 16.00 – la sediul central, Secția pentru Copii a avut loc întâlnirea membrilor Clubului de Șah „Axis Libri”, cu domnul instructor Adrian Smărăndoiu.

Colocviul Constructorilor de Nave 5 aprilie

Biblioteca „V.A. Urechia”, Asociaţia ANCONAV Galaţi şi Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR) vă invită vineri, 05 aprilie, ora 16:00, la cea de-a 74-a întâlnire a specialiștilor din industria navală română, desfășurată lunar, în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave. În cadrul acestui eveniment, invitat special este dl director general al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, dr. biolog Marian Tudor care va face o prezentare a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea. Proiecte de succes pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării. Vor fi analizate aspecte legate de Delta Dunării și cercetarile făcute cu privire la asigurarea dezvoltării durabile a Deltei, cadastrarea apelor din România și alte aspecte hidrologice specifice, teme de interes pentru constructorii de nave și navigatori. Întâlnirea va avea loc, la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Vizită la Bibliotecă (Grăd. Licurici și Șc. Gimn. Nr. 22) 5 aprilie

Vineri, 05 aprilie 2019, ora 9,30 – Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit vizita prichindeilor de la Grădinița Licurici și a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 22. Copiii au vizitat Secțiile de Împrumut, au aflat despre condițiile de înscriere și serviciile oferite de Bibliotecă, au răsfoit cărțile specifice vârstei lor și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

Proiect „Code Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice!” 5 aprilie

O nouă întâlnire a echipei Hyper Coders a avut loc la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, pe parcursul căreia, membrii clubului au lucrat cu mult interes, ajutându-se reciproc, pentru a putea parcurge următoarele etape de programare de pe platforma code.org. Felicitări copii!

Faptele bune aduc bucurie! 4 aprilie

Proiectul Național „4/4 pentru prieteni” a ajuns la final! Ziua de 4 aprilie s-a dovedit o zi minunată pentru prichindeii Grădiniței cu Program Normal din comuna Scânteiești care s-au bucurat de jucării, rechizite și cărți colorate prin colecta organizată de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Mulțumim tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare și sprijin!

Salonul Literar „Axis Libri” 4 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 4 aprilie 2019, ora 17:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. În cadrul evenimentului prof. dr. Doru CĂSTĂIAN ne va prezenta Cărțile lunii: „Compromisul: O istorie politică și filozofică”, autor Alin Fumurescu; „Cum să te inventezi. Viața secretă din creierul adolescenților”, autor Sarah-Jayne Blakemore și „Dumnezeu după metafizică. O teologie estetică”, autor John Panteleimon Manoussakis . În deschiderea evenimentului, elevi ai secției de artă vocală din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, coordonați de prof. Ștefania Stamate vor susține un microrecital artistic. Moderatori vor fi Geta Eftimie, directorul adjunct al Bibliotecii și A.G. Secară, scriitor. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați. Vă așteptăm cu drag!

4/4 Pentru Prieteni 4 aprilie

În data de 4 aprilie 2019, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” alături de U.S. Embassy Bucharest și American Councils for International Education organizează o serie de activități de voluntariat, în cadrul Proiectului 4/4 Pentru Prieteni, aflat anul acesta la cea de-a doua ediție. Proiectul 4/4 Pentru Prieteni celebrează la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei, prin care ne unim forțele pentru a schimba ceva în bine în jurul nostru, oriunde ne-am afla în România. Ne oprim pentru puțin din rutina zilnică și facem ALTCEVA. Facem voluntariat în comunitatea noastră și donăm timp unor cauze nobile. Urmând modelul Statelor Unite ale Americii, care sărbătoresc în aprilie Luna Voluntarului, 4/4 Pentru Prieteni se dorește o recunoaștere a muncii voluntarilor în folosul semenilor lor.

Faptele bune aduc bucurie 4 aprilie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”- Bibliotecă Municipală în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, s-a alăturat și anul acesta celei de-a doua ediții a Proiectului național de voluntariat „4/4 Pentru Prieteni 2019” lansat de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education, cu activitatea „Faptele bune aduc bucurie”: colectă de rechizite, cărți și jucării, pentru preşcolarii de la Grădinița cu Program Normal din comuna Scânteiești. Pe data de 04 aprilie, în intervalul orar 12.00-14.00, vom poposi la Grădiniţa din Scânteieşti pentru a-i bucura pe pricindeii acesteia şi să celebrăm la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei.

Să citim pentru comunitate - lectură publică 4 aprilie

Joi, 4 aprilie 2019, ora 10,00 – la sediul central Secția pentru copii se va desfășura activitatea „Să citim pentru comunitate”. Vor participa elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 16, coordonați de Dir. Prof. Mogoș Mariana și prof. înv. primar Enache Camelia și elevii Liceului Tehnologic „Paul Bujor”, Berești, coordonați de Dir. Prof. Dică Gabriela și prof. înv. primar Ionașcu Virginica. Activitatea face parte din Proiectul „4/4 pentru Prieteni”, U.S. Embassy Bucharest și American Councils for International Education.

Rucsacul cu jocuri și povești pentru copii 4 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” și Colegiul Național „AL. I . Cuza” organizează în cadrul Proiectului 4x4 pentru prieteni, lansat în luna februarie 2019 la nivel național de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education, activitatea de voluntariat „Rucsacul cu jocuri si povesti pentru copii”. Elevii voluntari din clasele IX - XII împreună cu profesorii îndrumători și bibliotecarii vor dărui elevilor de gimnaziu cele mai frumoase jocuri și povești din rucsaci. Vă așteptăm joi între orele 13.00 - 14.00 la Colegiul Național „AL. I. Cuza”!

Colectă de cărți, rechizite, jucării și alimente de la publicul cititor 11 martie – 3 aprilie

În perioada 11 martie – 3 aprilie 2019, la Secția Împrumut la Domiciliu pentru Adulți (parter, sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia”), se va organiza o colectă de cărți, rechizite, jucării și alimente de la publicul cititor ce are drept scop ajutorarea copiilor care provin din familii vulnerabile. În data de 4 aprilie 2019, ca parte a Proiectului 4/4 pentru prieteni organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” alături de U.S. Embassy Bucharest și American Councils for International Education, toate obiectele vor fi donate copiilor de la Centrul de Zi pentru Copii „Sf. Spiridon”.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii 2 aprilie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să descoperiți noi titluri de cărți pentru copii și să vă bucurați de poveștile și basmele celui mai îndrăgit autor Hans Christian Andersen. Vă așteptăm la sediul filialei să vizionați expoziția de cărți pentru copii dedicată Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii.

Elemente decorative în tipărituri românești vechi din colecțiile Bibliotecii 1 aprilie - 1 mai

Secția Colecții speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia” vă invită, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019, să vizitați expoziția Elemente decorative în tipărituri românești vechi din colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”, ce va fi deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, etaj I, mezanin.

Aprilie 1 Aprilie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte cinci filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”