Ziua Internațională pentru Acțiune Climatică 29 noiembrie

La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a avut loc o nouă activitate inclusă în cadrul manifestările dedicate Zilei Internaționale pentru acțiune climatică din campania #cărțipentruviitor#booksforfuture. Elevii claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială ,,Miron Costin”, coordonați de doamnele profesor Calciu Katalin-Agnes și Pavăl Danusia, au dezbătut subiecte precum încălzirea globală, schimbările climatice, grija față de planetă și importanța educației ecologice în viața elevului. Felicitări pentru această activitate interactivă!

Ziua Internațională pentru Acțiune Climatică 29 noiembrie

Activitățile dedicate Zilei Internaționale pentru Acțiune Climatică continuă la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, care în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a fost gazda elevilor clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr.33. Coordonați de dna prof. Enciu Cateluța, copiii și-au manifestat dorința de a avea o planetă vie, în care să trăiască sănătoși și să îsi construiască viitorul. Elevii ne-au surprins și cu câteva lucrări artistice, care pot fi admirate la sediul filialei.

Ziua Internațională pentru Acțiune Climatică 29 noiembrie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” s-a alăturat campaniei #cărțipentruviitor/#booksforfuture, inițiată de Climate Strike România și Fridays For Future. Acest eveniment are ca scop informarea și conștientizarea populației cu privire la schimbările climatice la nivel global. Prin expoziția de documente de profil, marcăm această zi importantă, cu speranța că omenirea va acționa rapid pentru combaterea acestui fenomen.

Frumusețile și bogățiile toamnei - Expoziție 28 noiembrie

Ne bucurăm de frumusețile și bogățiile toamnei, alături de micuții de la Grădinița cu Program Prelungit ,,Arlechino”, care ne-au încântat cu o expoziție de lucrări artistice, specifice acestui anotimp nostalgic. Copiii au fost îndrumați de dnele Orban Andreea, Ene-Gavrilă Petrica, Mitu Mihaela, Tăbăcaru Iulia, Gagu Marieta, Asăvoae Mihaela, Dobrin Steriana și Ionașcu Mariana. Expoziția poate fi admirată la sediul Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Culorile toamnei - Expoziție 28 noiembrie

Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir”, au realizat o expoziție cu lucrări artistice inspirate din frumosul anotimp, coordonați de doamnele educatoare Boșneaga Luminița și Vîrgolici Roxana. Lucrările pot fi vizionate la sediul Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Jean Bart – 145 de ani de la naștere 28 noiembrie

Jean Bart rămâne acel scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română, jurnalul de bord și schița marină. Farmecul și puterea de seducție a cărților lui Jean Bart rămân intacte peste timp, în așa fel încât, generațiile viitoare să redescopere talentul scriitoricesc, de neconfundat al marelui scriitor. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă invită la lectură!

Bun venit, toamnă! 27 noiembrie

Micii artiști de la Grădinița cu P.P. ,,Otilia Cazimir”, îndrumaţi de doamnele educatoare Constantin Andreea-Otilia şi Patriche Dana-Manuela spun ,,Bun venit, toamnă!”, prin reprezentări pline de farmec și culoare. Expoziția poate fi admirată la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Vasile Voiculescu – 135 de ani de la naștere 27 noiembrie

Vasile Voiculescu a fost un scriitor cu resurse lexicale şi stilistice complexe şi diversificate, fiind clasat în categoria scriitorilor români exemplari pentru literatura secolului XX. În semn de recunoștință, la împlinirea celor 135 de ani de la nașterea scriitorului, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreaia Juventus”, vă invită să citiți sau să recitiți operele cunoscutului scriitor.

Nicolae Manolescu – 80 de ani de la naștere 27 noiembrie

Istoric literar, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române, cu o îndelungată şi prestigioasă activitate de cronicar, Nicolae Manolescu este aniversat la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” la împlinirea celor 80 de ani de la naștere, prin expoziția de documente de bibliotecă semnate de cunoscutul critic literar.

Talent și culoare - Expoziție 27 noiembrie

Fiecare desen a unui copil e o capodoperă. Vă invităm la sediul Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” să descoperiți bucuria culorilor, în desenele realizate de elevii Școlii Gimnaziale ,,Miron Costin”. Felicitări micilor artiști!

„Ștefan și urmașii” - Școala Gimnazială „Miron Costin” 26 noiembrie

Talentul și dăruirea dnei prof. Modiga Marinela le-am regasit în ochii curioși ai elevilor clasei a V-a B de la Școala Gimnazială ,,Miron Costin”. Însoțiți și de dna. bibliotecar Sosai Luminița, copiii au asistat la o frumoasă scenetă scrisă chiar de dna Modiga Marinela, intitulată ,,Ștefan și urmașii”, pusă în scenă de invitații speciali, Modiga Maria, fostă elevă a școlii și Lazăr Ovidiu, elev în clasa a VII-a D. Gazda acestei emoționante întâlniri a fost Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”. Vă mulțumim pentru pagina de istorie și vă mai așteptăm cu drag!

Eugène Ionescu – 110 ani de la naștere 26 noiembrie

„Omul trebuie să-şi caute mereu propriul drum în lume…. Iar fără umor, condiţia omului devine insuportabilă”. Aşa a crezut întotdeauna Eugène Ionescu, scriitorul francez de origine română, care avea să schimbe teatrul şi să rămână o figură emblematică în acest domeniu. La împlinirea celor 110 ani de la nașterea scriitorului, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă invită să descoperiți lucrările scriitorului Eugène Ionescu în expoziția de documente de bibliotecă.

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor 25 noiembrie

Violența împotriva femeilor este o problemă de sănătate națională, care ne obligă să reflectăm și să analizăm acest aspect îngrijorător. Pentru informarea și conștientizarea utilizatorilor, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” aduce în atenția publicului larg, o serie de documente ce cuprind informații utile de combatere a acestui fenomen, regăsite în expoziția situată la sediul filialei.

Modificare program cu publicul 9 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați informează că, în perioada 9 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, programul de funcţionare cu publicul al Bibliotecii se va desfășura pe o singură tură astfel: Sediul Central: 9:00 – 17:00; Filiala nr. 1 „Costache Negri”: luni, miercuri și vineri – 9:00 – 17:00; marți și joi – 11:00 – 19:00; duminică – 8:00 – 13:00; Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” – 9:00 – 17:00; Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” – 9:00 – 17:00; Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu” – 10:00 – 18:00. Excepţie fac următoarele zile: 20 decembrie 2019 – zi sanitară – închis pentru public; 25, 26 decembrie 2019 – închis; 29 decembrie 2019 și 5 ianuarie 2020 – duminică – închis; 1 – 2 ianuarie 2020 – închis. Programul normal al bibliotecii, atât la sediul central cât și la filiale, va începe pe data de 06.01.2020.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități - Expoziția „Idei Meșteșugite” 3–31 decembrie

În perioada 3 – 31 decembrie 2019, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați prin Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap de tip „Alzheimer”, Centrul de Zi pentru persoane adulte cu handicap „Luceafărul” și Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap „Pentru voi” organizează expoziția „Idei Meșteșugite”. Expoziția va cuprinde lucrări realizate de beneficiarii centrelor în cadrul orelor de art terapie și va marca „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, sărbătorită pe data de 3 decembrie. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 3 decembrie 2019, la ora 10:30, la sediul central al Bibliotecii, în holul mare, la parter, iar cei prezenți vor putea afla mai multe despre abilitățile artistice ale acestor persoane și cum le permit acestea integrarea socială. La aceste eveniment vor fi prezenți beneficiari ai centrelor și aparținătorii acestora, reprezentanți ai celor două instituții organizatoare și alți colaboratori parteneri.

Salonul Literar „Axis Libri” 28 noiembrie

În cadrul Salonului literar Axis Libri din ziua de 28 noiembrie 2019 va fi o seară constănțeană-gălățeană, cu participarea scriitoarei şi criticului literar Mihaela Meravei, care îşi va lansa cartea de poeme „Cu oraşul meu se întâmplă ceva ciudat”, Ed. Ex Ponto, Constanța, 2019 şi „Confesiuni din universul cărților”, Ed. Colorama, Cluj Napoca, 2019. Din partea gălățenilor vor fi următorii: scriitoarea Vera Crăciun cu „Am scris pe-o frunză un poem”, Ed. PIM, Iaşi, 2019 şi „Primăvara florilor”, Ed. PIM, Iaşi, 2019 şi scriitorul Năstase Marin, cu „Magia colindei”, Ed. Sinteze, Galați, 2008 (volum nelansat vreodată) şi „Noaptea sufletelor stinghere”, Ed. Olimpias, Galați, 2019. Invitat special al ediției va fi Olimpia Sava, scriitor și editor. Moderatori: Corina Emanuela Dobre şi Adi G. Secară.

La pas prin România secolelor XIX-XX 26 nov. - 8 dec.

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 26 nov. - 8 dec. 2019, expoziția ”La pas prin România secolelor XIX-XX – Ziua Națională a României”, organizată în foaierul sălilor de lectură din sediul central al bibliotecii. Expoziția își propune să vă invite la o plimbare prin cele mai importante orașe ale României prin cărți poștale ilustrate vechi aparținând colecției unui cititor fidel al bibliotecii, ing. Radu Moțoc.

Personalități gălățene aniversate în luna noiembrie: Nina Cassian, poetă, traducătoare și eseistă 26 nov - 2 dec

Poeta Nina Cassian rămasă în istoria literaturii române ca una dintre scriitoarele noastre de renume, numită de Tudor Arghezi ”talent incontestabil” este autoarea a peste 50 de cărți de poezie, eseuri, proză și a unora dintre cele mai bune traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan. Distinsă înainte de 1970 cu premiul Uniunii Scriitorilor din România, Nina Cassian este aniversată de Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” la 95 de ani de la naștere printr-o expoziție organizată în sala Mihai Eminescu din sediul central, ce poate fi vizionată în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie a.c..

Campania #cărțipentruviitor / #booksforfuture 25-29 noiembrie

ANBPR, Climate Strike România, Fridays For Future și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează, în perioada 25-29 noiembrie 2019, Campania #cărțipentruviitor / #booksforfuture prin amenajarea în bibliotecă a unui colț special dedicat cărților de mediu dedicat Zilei Internaționale pentru Acțiune Climatică (29 noiembrie).

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Chișinău – 75 de ani de existență 21-23 noiembrie

O delegație din partea Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” a participat în perioada 21 – 23 noiembrie 2019 la invitația Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Chișinău cu prilejul aniversării a 75 de ani de la fondarea acesteia. În cadrul Atelierului profesional „Meniul bibliotecii moderne: rețete de succes”, Târâlă-Sava Maricica a prezentat serviciile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și a oferit o donație de carte din partea bibliotecii, iar Șerban Florica a prezentat proiectul educațional „Povești la rampă”. În semn de apreciere și recunoștință pentru parteneriatul durabil dintre cele două bibliotecii, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit Diplomă de excelență.

Salonul Literar „Axis Libri” 21 noiembrie

În cadrul Salonului literar Axis libri din ziua de 21 noiembrie va avea loc o şedință de lectură publică, invitat fiind poetul Ion Zimbru, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Moderatori vor fi Corina Emanuela Dobre şi scriitorul Victor Cilincă.

Ziua Internațională a Filosofiei 21 noiembrie

„Filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă”. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” marchează Ziua Internațională a Filosofiei, promovând totodată dialogul intercultural, toleranța și ideile creatoare. Vă invităm să descoperiți cele mai pupulare cărți de filosofie care să vă ghideze într-o direcție pozitivă, în lumea în care trăim.

Alexandru Vlahuță – 100 de ani de la moarte 19 noiembrie

„Cărți, cărţi pentru popor! Acolo e un suflet mare care cere lumină. Acolo stau genii ascunse, gata să zbucnească ….. Acolo-i puterea şi viitorul nostru” afirma Alexandru Vlahuță. În semn de recunoștință, la împlinirea celor 100 de ani de la moartea scriitorului, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă invită să admirați expoziția de documente ce poartă semnătura cunoscutului scriitor.

Code Kids – Atelier de dezvoltare personală 18 noiembrie

Luni, 18 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, are loc un Atelier de dezvoltare personală la care vor participa bibliotecari coordonatori din județul Galați ai proiectului CODE Kids și copii din cluburile de coding. „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este un proiect al Fundației Progress din Bistrița realizat în parteneriat cu Asociația ETIC cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, Orange România, Société Généralé, CEZ Vânzări și Alpha Bank.

Cenaclul literar „Destine Junior” 17 noiembrie

Duminică, 17 noiembrie 2019, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, Sala „Mihai Eminescu” va avea loc întâlnirea lunară cu membrii Cenaclului literar „Destine Junior”, coordonat de poeta Vera Crăciun. Invitații speciali vor fi: scriitoarele Olimpia Sava și Violeta Craiu, Prof. Nicoleta Cărăușu și Prof. Luminița Mirică-Bobiț, precum și laureații Festivalului Toamnei pentru elevi, ediția a III-a. Intrarea este liberă! Vă așteptăm cu mare drag!

Vizită la Bibliotecă 15 noiembrie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” s-a bucurat de vizita elevilor clasei a XII-a B de la Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu”. Interesați de serviciile oferite de bibliotecă, adolescenții au primit și alte informații cu privire la colecția de documente destinate cu precădere tinerilor. Elevii au fost însoțiți de dna profesor Vârlan Oana și bibliotecar Catan Elena Cătălina. Mulțumim pentru vizită!

Ziua Mondială a Diabetului 14 noiembrie

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului și pentru o mai bună informare a publicului larg, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă pune la dispoziție o gamă variată de documente de profil.. Vă așteptăm la sediul filialei să admirați expoziția prin care marcăm această zi și să vă bucurați de documente interesante și utile pentru sănătate.

Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”- 129 de ani de la inaugurare 7-14 noiembrie

În perioada 7 - 14 noiembrie 2019, se va desfășura un program de manifestări, reunite sub genericul „Zilele Bibliotecii Județene V.A. Urechia”, cu prilejul împlinirii a 129 de ani de la inaugurarea prestigioasei instituții de cultură (11 noiembrie 1890), fondată prin donația generosului om de cultură, politician, profesor universitar, istoric și bibliofil – academicianul Vasile Alexandrescu Urechia. Dezbateri, activități de promovare, prezentări și lansări de carte, întâlniri profesionale dar și activități inedite se vor derula în Galați pe parcursul acestor zile, atât la sediul central al Bibliotecii cât și la filiale.

Salonul Literar „Axis Libri” 14 noiembrie

Salonul Literar „Axis Libri”, ediția din 14 noiembrie 2019, la ora 17:00, va cuprinde trei lansări de carte: Laura Sava - volumul Teatrul Muzical „Nae Leonard” – începuturile integrării în circuitul cultural european (1999-2005), Ed. Amurg sentimental, București, 2019 și Radu Sergiu Ruba, volumul de proze scurte „Un mic arhipelag”, Ed. Tracus Arte, București, 2019 și romanul „Guantanamo”, Tracus Arte, București, 2018. Invitat special, criticul și istoricul literar Viorel Coman. În deschidere va fi un microrecital susținut de mezzosoprana Lăcrămioara Crihană.

Cum ne alegem profesia? – dezbatere 14 noiembrie

Joi, 14 noiembrie 2019, la ora 14:00, la sediul central al bibliotecii, sala Mihai Eminescu, în cadrul evenimentului Zilele Bibliotecii - 129 ani de la existență, a avut loc activitatea „Cum ne alegem profesia?”. Invitații noștri, cărora le mulțumim pentru prezență, ne-au dezvăluit secretele domeniilor în care își desfășoară activitatea, într-un mod creativ și interactiv. Aceștia au fost: prof. dr. Liliana Nanu, Universitatea Dunărea de jos Galați, Fac. de Educație Fizică și Sport; Anca Spânu, redactor șef adjunct, ziarul „Viața Liberă”, Galați; Dr. primar Monica-Adriana Marinescu, șef Secție Radiologie și Imagistică medicala, Spitalul Militar de Urgență „Aristide Serfioti” Galați; comisar Ionel Mereuță, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Galați; Ing. Petru Tudorache, director Secția Drumuri Naționale, Galați; Lector dr. ing. Lucian Milica, Universitatea Dunărea de jos din Galați, Fac. de Inginerie; Dan Ionel Ciobanu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, „Gral. Eremia Grigorescu”, Galați; Cătălin-Dan Ariton, fotograf profesionist; Adi-George Secară, scriitor.

Conferința Bookland Evolution 13 noiembrie

Cea de-a 6-a ediție a Conferințelor Bookland Evolution își redeschide porțile pentru tinerii din Galați, miercuri 13 noiembrie 2019, ora 12:00, la Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”. Profesioniștii care vor urca pe scenă sunt: Nicoleta Nistor – terapeut, speaker și antreprenor, Florin Toma – director general al Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”, Florian Viorel Miu – psiholog, clinician, psihoterapeut, Daniela Vlad - Jurnalist, realizator emisiuni Radio TV, Bianca Coropceanu – consultant educațional, Adriana Mihăilă – profesor. Octavian Miclescu – scriitor. Aceștia îi vor încuraja și motiva pe tinerii gălățeni prin exemplul personal să facă alegerile potrivite, povestindu-le despre provocările care-i așteaptă dar care nu trebuie să-i oprească din a-și continua drumul sau a-și asculta vocația.

Povești la rampă! – Finalizare proiect educațional 13 noiembrie

Miercuri, 13 noiembrie 2019 la ora 10:00 în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central se va desfășura evaluarea, premierea și încheierea proiectului educațional pentru copii Povești la rampă!, proiect derulat de secția pentru copii a Bibliotecii în cursul anului 2019. Vor prezenta diferite momente artistice elevii Școlii Gimnaziale nr. 16, coordonați de director prof. Mogoș Mariana, prof. Brăilescu Anita, prof. Patriche Anca și elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Munteanu”, coordonați de prof. Crucianu Mirela și bibliotecar Patron Mariana. Participă: cadrele didactice și elevii școlilor partenere din proiect.

Vizită la bibliotecă 13 noiembrie

O zi frumoasă de toamnă, cu elevi frumoși dornici de lectură. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a fost gazda elevilor clasei a XI-a C de la Liceul Tehnologic ,,Carol I”. Elevii au fost însoțiți de doamna profesor Răileanu Vasilica. Mulțumim pentru vizită!

Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 13 noiembrie

Hyper Coders la datorie! Elevii Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” la o nouă întâlnire pentru finalizarea cursurilor din cadrul Proiectului Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, ce se desfășoară la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Fabula – Jocul literar al măștilor omului 12 noiembrie

Fabula, o bijuterie literară adusă în atenția elevilor clasei a VI -a de la Școala Gimnazială nr. 33, de doamna profesor Doina Popescu și doamna bibliotecar Nicoleta Marin. O activitate interactivă din care elevii au desprins anumite învățăminte și care s-a desfășurat la sediul Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”. Activitatea este inclusă în Proiectul Educațional ,,Incursiune în universul lecturii”.

Omul care l-a intervievat pe creatorul Game of Thrones revine la Galați 11 noiembrie

Luni, 11 noiembrie 2019, începând cu orele 18, în cadrul noului Club SF & Fantasy Das Mioritza Reich5, continuator al celebrului cenaclu „A Cincea Dimensiune”, iubitorii de literatură au ocazia să se întâlnească cu scriitorul Marian Coman în cadrul unei sesiuni de lectură publică și Q&A prilejuită de Zilele Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”. Evenimentul va avea loc în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii Județene. Dezbaterea, care va atinge subiecte diverse - de la benzi desenate, la literatura fantasy, horror și SF și până la activitatea editorială desfășurată de Marian Coman la Editura Nemira - va fi moderată de Corina Dobre și Adi G. Secară. Pe parcursul evenimentului Trupa de rock „Blue Bandanas” de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” va susține un recital. Intrarea este liberă.

Biblioteca și comunitatea – trecut, prezent și viitor – consfătuire 11 noiembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Galați va organiza pe 11 noiembrie 2019, ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii – Consfătuirea „Biblioteca și comunitatea – trecut, prezent și viitor”, cu ocazia sărbătoririi a 129 de ani de la inaugurarea Bibliotecii (11 noiembrie 1890). La această consfătuire vor participa bibliotecari din cadrul bibliotecii județene, a bibliotecilor publice din județ și bibliotecari școlari din cadrul Comisiei Metodice nr. 2 Galați.

Colocviile Constructorilor de Nave 8 noiembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) vă invită vineri, 08 noiembrie, ora 16:00, la o nouă întâlnire a specialiștilor din industria navală română. La cea de-a 78-a întâlnire desfășurată în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave se va discuta despre instituțiile care au reglementat, din 1856 libera circulație pe fluviul Dunărea și întreținerea șenalului navigabil pentru asigurarea condițiilor de navigație în siguranță. În prima parte a colocviului, dl consilier superior Marius Mitrof de la Directia de Cultură și Patrimoniu Galați va prezenta lucrarea Memoria Palatului Comisiunii Europene a Dunării. În partea a doua a colocviului, ing. Silvia Panaite va face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor importante din istoria Comisiei Europene a Dunării (1856-1938, cu sediul la Galați) și a Comisiei Dunării (1948-prezent, cu sediul la Budapesta din 1954). Întâlnirea va avea loc la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Colecții și colecționari. Pasiuni de o viață ale colecționarului Radu Moțoc 8-17 noiembrie

Biblioteca ”V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 8-17 noiembrie 2019, expoziția ”Colecții și colecționari. Pasiuni de o viață ale colecționarului Radu Moțoc”, organizată în foaierul sălilor de lectură din sediul central al bibliotecii. Expoziția de porțelanuri, timbre, plicuri, cărți poștale și miniaturi din colecțiile unui cititor fidel al bibliotecii, ilustrează cel mai bine ideea de colecție și colecționar. Cu siguranță, pentru Radu Moțoc colecțiile sale înseamnă mai mult decât un hobby, înseamnă un mod de viață în care a investit timp, energie, venituri și un mod de a-și ocupa timpul.

Salonul Literar „Axis Libri” 7 noiembrie

Salonul Literar AXIS LIBRI din ziua de 7 noiembrie 2019, orele 17, vă propune o întâlnire cu Istoria, mai mult sau mai puțin romanțată, dar și cu o carte de umor: Cronicile Combinatului de Petru Todoran, Republica Piraților de Dunăre, volumul al doilea, de istoriograful Tudose Tatu și Dragoste de arici de Gheorghe Gurău. Aceste cărți vor fi lansate, invitați speciali fiind ștefan Prică, George Mârzac, Ion Cașu, Ionuț țapu. Moderatorii acestei ediții a Salonului Axis Libri vor fi Corina Dobre și A.G. Secară. În deschiderea ediției, va avea loc un moment artistic susținut de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” (prof. îndrumător: Manuela Călărași).

Vizită la Bibliotecă (Centru Educațional StoryLand Galați) 7 noiembrie

Joi, 07 octombrie 2019, ora 10, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a fost vizitată de prichindeii de la Centru Educațional StoryLand Galați, coordonați de doamna Golăeș Alina Elena. Cei mici au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile Secției pentru copii, au vizionat un film la Sala Multimedia și au participat la activitatea organizată de Sport Stacking „Dunărea de Jos” sub conducerea domnului prof. Burlui Tudorel, instructor de stacking.

Acțiune de promovare Stack Up Day – speed stacks 7 noiembrie

În data de 7 noiembrie 2019, începând cu ora 9:00 se va desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în zona parterului o acțiune de promovare Stack Up Day. Stack Up Day este ziua Mondială a Recordurilor Guinness, de promovare a speed stacks în toată lumea. Este ziua în care se dorește stabilirea unui nou record mondial pentru cei mai mulți oameni care se ocupă cu acest sport în mai multe locuri într-o singură zi. În anul 2018 au participat 624390 stack-eri din 2833 de școli și organizații din 25 de țări printre care și România. Ne dorim ca la această activitate să participe cel puțin 200 persoane. Activitatea este organizată de Sport Stacking Dunărea de Jos sub conducerea domnului prof. Burlui Tudorel, instructor de stacking, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Facultatea de Educație Fizică și Sport Galați.

Ziua Internațională a Victimelor Comunismului 7 noiembrie

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a marcat Ziua Internațională a Victimelor Comunismului, prin expoziția de documente care amintește cititorilor impactul pe care l-a avut comunismul asupra destinelor oamenilor. Vă invităm să vizitați colecția de documente ce cuprinde mărturii ale celor care au simțit durerea, umilința și deznădejdea.

Drogurile îți curmă visurile 6 noiembrie

Elevii clasei a X-a B de la Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu”, îndrumați de doamna profesor Neghină Maricica și doamna bibliotecar Catan Elena-Cătălina, au dezbătut o temă de larg interes pentru adolescenți cu privire la droguri și efectele nocive provocate de consumul acestora. Această activitate face parte din Proiectul Educațional ,,Lectura este o formă a fericirii” iar gazda acestei activități a fost Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”.

Facerea lumii! 4 noiembrie

În cadrul Proiectului Educațional ,,Cărțile, prieteni pentru minte și suflet”, la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a avut loc activitatea intitulată ,,Facerea lumii” cu participarea elevilor de la Colegiul Tehnic ,,Radu Negru”. O activitate interesantă, interactivă și meditativă sub îndrumarea doamnei profesor Dana Marin. Felicitări tuturor!

Anton Pann – 165 de ani de la moarte 2 noiembrie

„Cel insteț ca un proverb” așa îl numea poetul Mihai Eminescu, într-una din poeziile sale, pe Anton Pann. Compozitor, scriitor, tipograf, dascăl şi un neobosit culegător de cântece „de lume“, Anton Pann este omagiat la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” la împlinirea celor 165 de ani de la moarte.

120 de ani de la Festivitatea română de la Roma, organizată de V.A. Urechia 1 noiembrie - 2 decembrie

Expoziția 120 de ani de la Festivitatea română de la Roma, organizată de V.A. Urechia cuprinde 20 de imagini fotografice incluse într-un minialbum cu titlul: Roma XIIº Congresso Orientalisti Ricordo, alcătuit în anul 1899 de Dante Paolocci, corespondentul artistic de la Illustrazione Italiana. Albumul este dedicat istoricului Vasile Alexandrescu Urechia, conducătorul delegației României la al XII-lea Congres Internațional al Orientaliștilor de la Roma și inițiatorul Festivității de depunere a unei coroane de bronz la baza Columnei lui Traian. Expoziția poate fi vizitată la Popasul Bibliofilului, sediul central, mezanin, în perioada 01.11 – 02.12.2019.

Zâna Toamnă, parfum și culoare 1 noiembrie

„Zâna Toamnă, parfum și culoare” Într-o atmosferă pastelată, elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială nr. 25, coordonați cu blândețe de către doamna profesor Sorina Vădeanu au bătut la ușa frumoasei doamne, TOAMNA. Zâna eleganței i-a primit cu brațele deschise, iar micuții noștri cititori au dorit să-i mulțumească pentru zilele minunate, în care ne-a răsfățat cu raze blânde de soare, cu frunze ruginii și stropi de culoare. Pașii copiilor au fost purtați pe Aleea Picturii, a Muzicii și a Literaturii, pentru a ne reaminti că acest anotimp ne-a oferit în timp o imensă bogăție, exprimată în opere, ce au marcat cultura universală! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Regina Toamnă și Halloween-ul 1 noiembrie

„Regina Toamnă și Halloween-ul” au în comun dovlecii care alcătuiesc un tablou pastelat. Ei pot fi transformați în decorațiuni superbe. Cu această ocazie, elevii clasei a XI-a B ai Colegiului Național „Costache Negri”,coordonați cu dăruire de către doamna profesor Cristina Butnaru, le-au creat bostanilor o nouă înfățișare. ,,Vedetele noastre’’ au fost sculptate și transformate în aranjamente frumoase, în timp ce Nicole ne-a povestit despre tradițiile Halloween-ului și de unde provine obiceiul de a decora dovleci. Ingredientele acestei activități reuşite au fost: imaginația, creativitatea, lucrul în echipă, comunicarea şi bucuria. Biblioteca a fost înfrumusețată cu deosebitele creații ale tinerilor participanți, oferindu-i savoare și parfum autumnal. Activitatea s-a desfășurat la la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Machete, modele, dispozitive și instrumente 1-30 noiembrie

O interesantă expoziție realizată de elevii claselor V-VIII, ai Școlii Gimnaziale ,,Mihail Sadoveanu", îndrumați de doamnele profesor: Maria Ionașcu, Aurora Sava, Vasilica Novac, Daniela Gavril și doamna laborant Elena Pruteanu, la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Jurnal de lectură – expoziție 1-30 noiembrie

Elevii clasei a III-a D de la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare", îndrumați de către doamna prof. Mihaela Boșneaga invită cititorii la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, să admire o expoziție frumoasă, cu parfum de toamnă și raze blânde de soare.

CU LECTURA ATINGI STELELE ȘI LUNA! 1 noiembrie

În prima zi a lui Brumar, boboceii clasei a V-a B de la Şcoala Gimnazială ,,Ştefan cel Mare”, împreună cu doamnele profesoare Ștefania Sandu și Păunița Vâlcu au poposit în lumea minunată a cărților și ne-au bătut la geam, cu stropi de culoare și raze blânde de soare. Copiii ne-au condus cu bucurie și multă candoare într-o incursiune a sufletului văzut ca un cumul de lumini și de umbre având ca subiect principal opera ,,Cartea lui Julian”, de R.J. Palacio. Am fost impresionați de entuziasmul cu care micuții cititori ne-au împărtășit experiența lecturii ca formă a fericirii, dar și de creativitatea demonstrată în completarea fiecărei pagini a jurnalului de lectură. Activitatea face parte din Proiectul educațional ,,CU LECTURA ATINGI STELELE ȘI LUNA!”Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Noiembrie Noiembrie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte patru filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”