ReginaToamnă împreună cu Dovleacul năzdrăvan 31 octombrie

Joi, 31 octombrie 2019, la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, ReginaToamnă împreună cu Dovleacul năzdrăvan au poposit la noi și ne-au bătut la geam, cu stropi de culoare și adieri de vânt. Decoraţiuni superbe realizate de elevii clasei a XI-a B ai Colegiului Naţional ,,Costache Negri ’’, coordonaţi de către doamna profesor Cristina Butnaru. Felicitări!

Salonul Literar „Axis Libri” 31 octombrie

În cadrul Salonului Literar AXIS LIBRI din ziua de 31 octombrie 2019, orele 17, se vor lansa următoarele cărți, ale vechilor prieteni ai Bibliotecii „V.A. Urechia”: „Marșul nucilor pe mare” de Valeriu Valegvi, „36 de zile cu Lilith” de Florin Dochia, „Pestrițe” de Firiță Carp. Vor fi și lecturi publice ale scriitorilor menționați, dar și o prezentare inedită de carte, „Identități” de Edith Covensky, apărută la Ed. Detectiv literar din București, Edith Covensky fiind o scriitoare cu dublă cetățenie, americană și israeliană, născută în anul 1945 în București. Invitată specială va fi traducătoarea Brândușa Ilie. Moderatorii evenimentului vor fi Florina Diaconeasa și Adi G.Secară.

Vizită la Bibliotecă (Șc. Gim. „Sf. Nicolae”, comuna Vânători) 31 octombrie

Joi, 31 octombrie 2019, ora 10.00, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a fost vizitată de elevii Școlii Gimnaziale „Sf. Nicolae” din comuna Vânători, coordonați de doamna învățătoare Feraru Lenuța și doamna bibliotecar Munteanu Cornelia. Copiii au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia și au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile Secției pentru copii.

Ziua Internațională a Mării Negre 31 octombrie

Ziua Internațională a Mării Negre a fost marcată la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” prin expoziția de documente de profil, ce aduc în atenția publicului larg informații cu privire la conservarea și protecția mediului Mării Negre.

Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 30 octombrie

La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, membrii echipei Hyper Coders parcurg cu succes cursurile de programare din cadrul proiectului Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice. O nouă platformă ce cuprinde și alte noțiuni de bază în domeniul programării, este provocarea venită din partea organizatorilor. Succes și concentrare maximă, hyperilor noștri!

Povești la Rampă 30 octombrie

Miercuri, 30 octombrie 2019, ora 10.00, a avut loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional pentru copii „Povești la Rampă!”. Protagoniștii întâlnirii au fost elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Tulucești, coordonați de prof. Luciana Vicleanu, prof. Simona Ionescu și prof. Mihaela Rusu. Au mai fost prezenți și elevii școlilor gimnaziale din localitatea Liești. La final, copiii s-au delectat cu un film la Sala Multimedia.

Vizită la Bibliotecă (Grădinița Nanny) 30 octombrie

Miercuri, 30 octombrie 2019, ora 10.00, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a fost vizitată de prichindeii de la Grădinița Nanny, coordonați de doamna educatoare Rugeană Georgiana. Copiii au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia și au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile Secției pentru copii.

Cultură și dragoste din Japonia 30 octombrie

Domnul Masakazu Nishimiya, din Japonia, a donat Filialei nr.5 „Hortensia Papadat-Bengescu”, cărți cu benzi desenate (manga) și jocuri pentru copii de toate vârstele. De asemenea, ne va face o mică demonstrație a ceremoniei ceaiului și vom învăța împreună, într-un mod distractiv, expresii uzuale ale limbii japoneze, miercuri 30 octombrie 2019, la ora 17.00, la sediul Filialei nr.5 „Hortensia Papadat-Bengescu”, situat pe strada Furnaliștilor nr.12 din cartierul Micro20. Dragi gălățeni, vă așteptăm!

Ceaiul de la ora 11.00! 30 octombrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc o activitate literară lângă o ceașcă de ceai! Sună interesant? Asta au intenționat și elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” care pe lângă lectură s-au bucurat și de aroma îmbietoare a ceaiului. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesor Emandache Ionela-Cătălina, Acasandrei Cristina-Ecaterina, Lefter Gabriela, Nare Loredana, Vâlcu Păunița și doamna blibliotecar Năstase Emilia-Elena. Activitatea este inclusă în Proiectul Educațional „Farmecul lecturii”!

Ziua Internațională a Internetului 29 octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a celebrat Ziua Internațională a Internetului prin expoziția de documente, ce aduce în atenția tuturor utilizatorilor posibilităţile oferite de noile tehnologii și efortul depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual.

Toamna literară 25 octombrie

Vineri, 25 octombrie 2019, Filiala nr. 1 ,,Costache Negri’’ - Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a fost onorată să fie gazda activității intitulată ,,Toamnă literară''. Într-o atmosferă sensibilă și pastelată, elevii clasei a IX-a F, Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță'', coordonați de doamna profesor Violeta Fuică și doamna bibliotecar Gina-Livia Mocanu au bătut la ușa distinsei doamne, TOAMNA. Zâna belșugului și a bogăției i-a primit cu brațele deschise și împreună au pornit într-un periplu literar. Pașii adolescenților au fost purtați pe ritmuri muzicale autumnale, pe Aleea Scriitorilor, către opere ale culturii universale.

Ziua Armatei Române 25 octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” sărbătorește Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Publicul larg este invitat la sediul filialei să vizioneze expoziția de documente de bibliotecă prin care cinstim curajul și sacrificiul soldaților români de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

Salonul Literar „Axis Libri” 24 octombrie

În cadrul Salonului Literar „Axis Libri” din ziua de 24 octombrie 2019, orele 17, vor avea loc lansări de cărți, o prezentare a unui roman al unui scriitor marocan și un moment artistic susținut de actrița brăileană Wanessa Radu. Mai exact, Virginia Chiriac, de la Focșani, va lansa volumul „Cărți și autori”, o culegere de recenzii de carte, apărută la Ed. Lucas din Brăila, brăilencele Violeta Craiu și Armanda Filipine ne vor bucura cu două cărți de poezie, „Alidada” (Ed. Tipo Moldova), respectiv „Poezia și râuri de cafea” (Ed. Olimpias), gălățeanul Coriolan Păunescu revenind cu o carte în două limbi, „Eterna mirare”, tradusă în limba rusă ( „Vecinoe udivlenie” ) de către aceeași doamnă Virginia Chiriac. Romanul „Pâinea neagră” a marocanului Omar Seddiki este tradus în limba română din limba franceză tot de Virginia Chiriac. Scriitorul Sterian Vicol va fi oaspetele special al celor patru buni prieteni ai domniei sale. Moderatorii acestei ediții a Salonului Axis libri vor fi Corina Dobre, Geta Eftimie și A.G.Secară.

Vizita delegație româno-bulgare 24 octombrie

Am avut astăzi, 24 octombrie 2019, deosebita plăcere de a fi gazda unei delegații româno-bulgare, formată din reprezentanți ai Administrației Fluviale a Dunării de Jos și ai Agenției de Întreținere și Explorare a Fluviului Dunărea din Bulgaria. Le-am prezentat oaspeților noștri istoria fascinantă a sediului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, clădire de patrimoniu, fost sediu al Comisiei Europene a Dunării.

Nicu Alifantis, Silviu Angelescu și Mircia Dumitrescu lansează „Cartea de identitate” la Galați 23 octombrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” găzduiește miercuri, 23 octombrie 2019, ora 16:00, în sala „Mihai Eminescu” (str. Mihai Bravu, nr. 16), a cincea secvență a Turneului „Cartea de identitate”, sponsorizat de Loteria Română, care constă într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință susținută de Maestrul Nicu Alifantis, acad. Mircia Dumitrescu și prof.univ.dr. Silviu Angelescu, moderată de Loreta Popa. „Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale.

Un frumos ecou al comunicării interculturale 23 octombrie

Miercuri, 23 octombrie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a găzduit o serie de activităţi, manifestări, întâlniri, organizate de Carmen Andrei, profesor de literatură franceză şi traducere de la Facultatea de Litere, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi în cadrul programului Erasmus+ (nr. 2018 – FR01- KA229 – 048069) - Penser globalement, agir localement pourgarantir la réussite de chacun. Programul a reunit în trei ţări – România – Şcoala Băneasa nr. 1 din judeţul Galaţi (responsabil Camelia Baştea), Gouadelupa, Désirade (responsabil Sabrina Robin) şi Bulgaria - Şcoala Gimnazială din Sliven.
Au fost peste 50 de persoane implicate într-o generoasă idee de a da o şansă educaţiei. După o ghidare istorico-afectivă realizată de Letiția Buruiană, bibliotecar, şi o primire călduroasă a Corinei Dobre, director, conferinţa de la bibliotecă a fost un joc de comunicare scrisă şi orală animat de lectorul de limbă franceză Zouhir Hariq, care, cu avioane mesagere de declaraţii de dragoste, a „predat” didactic o scânteie de comunicare interculturală şi a realizat o empatie profesională care i-a impresionat pe toţi participanţii din proiect, scriitorii gălăţeni invitaţi şi bibliotecari, precum şi elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din oraşul nostru. O activitate care a îmbinat fericit idei şi programe, în diversitatea lor interculturală, a încurajat dezvoltarea unor viitoare proiecte şi parteneriate din domeniul inserţiei sociale cu predarea francezei, a educaţiei în sens larg, dar, mai ales a favorizat întâlnirile umane şi profesionale fructifice.

Sesiune de informare și documentare 22 octombrie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” a organizat marți 22 octombrie 2019 în colaborare cu Serviciul săli de lectură și depozite generale, Compartimentul colecții speciale și Serviciul referințe, o sesiune de informare și documentare pentru profesorii și elevii implicați în proiectul „EUROSCOLA: Educația schimbă vieți. Aristide Serfioti, un om în slujba oamenilor” implementat de Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Galați. Elevii au participat la o sesiune de inițiere în utilizarea, căutarea și regăsirea documentelor în Catalogul Electronic, au descoperit articole și mărturii în broșuri și periodice de epocă despre activitatea lui Aristide Serfioti medic militar în memoria căruia Spitalul Militar de Urgență din Galați îi poartă cu onoare numele.

Mihail Sadoveanu – Homer al nostru 21 octombrie

Împlinirea a 139 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu, a constituit un bun prilej pentru elevii clasei a XI-a B, de la Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc”, să-și îndrepte atenția spre întreaga activitate literară a ilustrului scriitor. Alături de doamna profesor Di Grandi Nicoleta și doamna bibliotecar Poiană Mihaela, elevii au aflat noi informații despre esența operei și a personalității scriitorului în activitatea „Mihail Sadoveanu – Homer al nostru” ce s-a desfășurat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Activitatea face parte din cadrul Proiectului Educațional „Lectura – calea de acces spre inima adolescentului”.

Ședința anuală a Uniunii Scriitorilor din România 21 octombrie

Luni, 21 octombrie 2019, ora 11.30, a avut loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galati, ședința anuală a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, Reprezentanta Galați/Tecuci. La întâlnire au participat: Cassian Maria Spiridon (Președinte Filiala Iași), Marius Chelaru (Iași), Sterian Vicol (coordonator reprezentanta), cât și alți membri din Galați, Tecuci, Brăila.

Curs de dezvoltare personală 20 octombrie

Duminică, 20 octombrie, orele 10:00 – 12:00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” s-a desfășurat un atelier de dezvoltarea personală organizat în Galați de către Florin Talpeș, în cadrul „Inițiativei Globale pentru Tineret John Maxwell Team”. „Inițiativa Globală pentru Tineret John Maxwell Team” este o mișcare internațională care constă în sute de evenimente comunitare gratuite, cu subiecte variate, cum ar fi dezvoltarea leadershipului, anti-abuz, stima de sine și altele pentru a ajuta tinerii în procesul de dezvoltare personală.

Atelier de creație artistică Octombrie

În luna octombrie 2019, urmare a Protocolului de colaborare încheiat între Palatul Copiilor Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, se va desfășura de două ori pe săptămână, în zilele de marți și joi, de la ora 15:00 la sala Biblionet (etajul 1, sediul central) Atelierul de creație artistică coordonat de prof. Alina Rus.

Vizită la bibliotecă! 18 octombrie

O zi minunată de toamnă cu elevi frumoși, dornici de lectură! Elevii clasei a IX-a B de la Liceul Tehnologic „Carol I” împreună cu doamna profesor Galu Mihaela-Paula, au vizitat Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, pentru a afla mai multe informații despre serviciile pe care biblioteca le oferă tuturor utilizatorilor. Mulțumim pentru vizită!

Arta de a mânca sănătos 18 octombrie

Vineri, 18 octombrie 2019, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, elevii clasei a IV-a B ai Școlii Gimnaziale nr. 3, coordonați de doamna profesor Liliana Ciupitu au sărbătorit „Ziua Mondială a Alimentație”’ în minunatul univers al cărților. Au redescoperit că cei mai buni prieteni ai Sănătății sunt: soarele, apa, aerul, sportul, odihna, natura și o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe. La toate acestea presărăm multe, multe zâmbete! Felicitări!

Atelier de tehnologie în domeniul modelării și imprimării 3D 17 octombrie

Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR, având ca parteneri Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău, Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, cu implicarea ECDL ROMANIA, implementează, în perioada 07-17 octombrie 2019, sub egida Săptămânii Europene a Programării, proiectul cu titlul 3D Printing Challenge in Libraries - Innovation and Tech Practice for Students, finanțat de Google, în cadrul competiției Google's Europe Code Week Grants. Proiectul și-a propus organizarea de ateliere de modelare & imprimare 3D (câte unul în fiecare locație: București, Cluj, Brașov, Pitești, Buzău și Galați), prin intermediul cărora tehnologia inovativă este prezentă în biblioteci, fiind prezentată copiilor și tinerilor din grupuri vulnerabile. Atelierul de la Galați se va desfășura în data de 17 octombrie 2019 între orele 14:00 – 17:00 la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați din str. Mihai Bravu nr. 16 în sala „Mihai Eminescu” la etajul 1.

16 octombrie Ziua Mondială a Alimentației - expoziție 16 octombrie

Sănătatea este cea mai mare binecuvântare umană. „Hrana să fie medicamentul și medicamentul să fie alimentele tale." - Hipocrate

Bookletta - Uită o carte undeva! 16 octombrie

Succesul înregistrat de edițiile anterioare ale Campaniei Internaționale de promovare a lecturii „Bookletta - Uită o carte undeva!”, eveniment desfășurat de către Biblioteca „V.A Urechia”, a demonstrat că merită să fie demarată și în acest an. Filiala nr. 1 „Costache Negri” a dus tradiția mai departe, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, ediția a IX-a. Minunata campanie este inspirată după ideea franceză „Oublié un livre quelque part”, un inedit eveniment de anvergură, pornit în Quebec, dar care a avut ecou în lumea toată, fiind considerat un fenomen social original, dinamic și chiar necesar pentru orice societate. Nu întâmplător a fost ales drept loc de „uitat” aceste „prețioase comori” parcul din Orășelul Copiilor, unde zilnic se plimbă persoane de toate vârstele și categoriile sociale. Impactul pozitiv al campaniei s-a observat încă din primele clipe și s-a imprimat în conștiința colectivă a publicului gălățean.

Regina Toamnă în file de carte... 16 octombrie

Cartea, ce minune! Închide în ea posibile lumi, emoții, oameni și gânduri. Prin intermediul lor reușim să facem călătorii în trecut, prezent și viitor. Biblioteca, un univers nelimitat, rămâne primul loc al întâlnirii cu neprețuitele cărți. Cu acest prilej, elevii clasei a II-a A de la Colegiul Național „Costache Negri”, coordonați cu multă dăruire de către doamna profesor Elena Ailincăi au sărbătorit CARTEA, cea mai de preț comoară. Copiii au înțeles că lectura rămâne cea mai înălțătoare simfonie a sufletului și odată intrați în mirajul ei, cărțile îi prind într-un dans nesfârșit al cuvintelor. Au cântat, au dansat, iar activitatea a fost de POVESTE. Dragostea de carte, inocența, gingășia, entuziasmul copiilor și aranjamentele de toamnă au alcătuit un tablou drag inimilor. Felicitări! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Să mâncăm sănătos! 16 octombrie

Miercuri, 16 octombrie 2019, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii, a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, elevii clasei a V-a D ai Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, împreună cu doamna dirigintă Rodica Toader au sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației, în universul cărților. Am vorbit despre importanța unei nutriții corecte și despre obiceiuri culinare. Cu multă veselie, copiii au participat la un concurs de ghicitori, iar la finalul activității asfaltul din fața bibliotecii a devenit o grădină bogată și frumoasă de toamnă. Felicitări!

Serile de Literatură ale Revistei Antares, ediția a XXI-a 16 octombrie

În perioada 15 - 19 octombrie 2019 se va desfășura Festivalul Internațional Serile de Literatură ale Revistei Antares, ediția a XXI-a, organizat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Sud -Est. Partenerii acestei ediții sunt: Primăria Galați, Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca V.A. Urechia, Librăria Alexandria și Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Vor sosi cu acest prilej invitați, personalități ale culturii, din țară și din străinătate.

Ziua Mondială a Alimentației 16 octombrie

Cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentației, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce în atenția tuturor utilizatorilor problemele privind alimentația la nivel mondial, eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei, și bineînțeles adoptarea unei alimentații sănătoase.

Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 16 octombrie

Echipa Hyper coders în acțiune! La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc nouă întâlnire a elevilor de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, înscriși în acest proiect, curioși să afle ABC-ul limbajelor de programare și pregătiți sufletește pentru noi provocări în domeniu. Succes, hyperi!

Fiecare copil merită o poveste 15 octombrie

În cadrul Proiectului național „Fiecare copil merită o poveste”, școlarii clasei pregătitoare A „Step by Step” de la Școala Gimnazială nr. 17 „Nichita Stănescu” s-au bucurat de poveștile minunate ale copilăriei, alături de bibliotecari și dnele învățătoare Enache Doina și Marin Cătălina-Alina. Gazda acestei activități a fost Filiala nr. 2 „Paul Păltănea, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Primul simbolist autentic al României 12-18 octombrie

„Primul simbolist autentic al României”, poetul, ziaristul și dramaturgul Ștefan Petică este comemorat luna aceasta la 115 ani de la moarte printr-o expoziție de documente din colecțiile bibliotecii. George Tutoveanu afirma în 1912 că „[…] Ștefan Petică mi-a făcut impresia unui om care nu numai că era la curent cu întreaga mișcare literară a vremii, dar care încercase el singur să găsească deslegarea problemelor estetice puse-n discuție pe atunci și să-și croească și mijloace noi pentru înfăptuirea frumosului. Avea un vocabular peste măsură de bogat și se exprima cu-o ușurință uimitoare. Petică a fost, mai presus de toate, un puternic mănuitor al graiului românesc”. (George Tutoveanu, „Ștefan Petică”, în „Freamătul“, Bârlad, II, nr. 1-3, 1912). Expoziția poate fi vizionată în sala Mihai Eminescu din sediul central, în perioada 12-18 octombrie. Vă invităm să ne vizitați!

Un compozitor de geniu-romantism la cote maxime: Frédéric Chopin la 170 de ani de la moarte 12-18 octombrie

Frédéric Chopin nu este doar cel mai faimos compozitor al secolului al 19-lea, ci și un simbol al romantismului, compozițiile sale pentru pian regăsindu-se în repertoriul oricărui pianist. Muzica lui Chopin continuă să inspire generație după generație, chiar și după trecerea sa în neființă, acum 170 de ani. Biblioteca V. A Urechia organizează în perioada 12-18 octombrie 2019, expoziția cu titlul „Un compozitor de geniu-romantism la cote maxime: Frédéric Chopin la 170 de ani de la moarte” care vă propune o incursiune în muzica și viața artistului prin documente de bibliotecă. Expoziția poate fi admirată în Sala „Mihai Eminescu” din Sediul central.

Ridică-te și fă o diferență! 13 octombrie

Duminică, 13 octombrie la ora 10:00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” se va desfășura un atelier de dezvoltarea personală organizat în Galați de către Florin Talpeș în cadrul „Inițiativei Globale pentru Tineret John Maxwell Team”. „Inițiativa Globală pentru Tineret John Maxwell Team” este o mișcare internațională care constă în sute de evenimente comunitare gratuite cu subiecte variate, cum ar fi dezvoltarea leadershipului, anti-abuz, stima de sine și altele pentru a ajuta tinerii din comunitățile din jurul lumii să se dezvolte.

Toți copiii merită ce merită și copiii voștri! 11 octombrie

Copiii cu CES(cerințe educaționale speciale) sunt o adevărată provocare pentru profesori. Ei au nevoie de o curriculă adaptată și nu de o școală specială. Mâine, 11 octombrie 2019, ora 17:00, la Biblioteca V.A Urechia, specialiștii Centrului de Recuperare Inimă de Copil, vor discuta, împreună cu 25 de cadre didactice, despre problemele pe care le întâmpină la clasă, dar mai ales despre cum putem să-i integrăm pe acești copii. De noi, oamenii mari, depinde integrarea școlară și socială a copiilor cu CES.

Salonul Literar „Axis Libri” 10 octombrie

În cadrul Salonului cultural AXIS LIBRI din ziua de 10 octombrie 2019, orele 17, va avea loc lansarea proiectului Clubului S.F. & Fantasy, denumit Das Mioritza Reich5, „puterea a cincea” fiind un omagiu adresat Cenaclului „A cincea dimensiune”, care a funcționat și a făcut istorie la Galați. Vor participa, ca invitați, scriitorii Victor Cilincă și Petru Iamandi, prezentându-se și două cărți S.F., traduse în limba română de Petru Iamandi: „Carbon modificat” și „Portalul îngerilor” de Richard Morgan, apărute la Editura Paladin. După vizionarea unui scurt film de gen, vor urma lecturi publice și o scurtă ședință de organizare. Sunt așteptați toți iubitorii acestor genuri literare! Moderatori vor fi Corina Dobre, Geta Eftimie și scriitorul A.G. Secară.

Educație pentru lectură! 10 octombrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, s-a desfășurat activitatea intitulată „Educație pentru lectură”. Elevii clasei a X-a B, de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, îndrumați de doamna profesor Neghină Maricica și doamna bibliotecar Catan Elena-Cătălina, au celebrat Ziua Internațională a Educației prin interpretarea unei scenete „Nu citești o carte!”

Proiect Kode Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 9 octombrie

Proiectul Code Kids a intrat în linie dreaptă! La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc o nouă sesiune de socializare și dobândire de noi cunoștințe cu privire la limbajele de programare. Succes, Hyperilor noștri!

Ziua Holocaustului în România 9 octombrie

Cu prilejul Zilei Holocaustului din România, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, aduce un pios omagiu victimelor Holocaustului, și invită cititorii să afle și alte informații interesante cu privire la evenimentele care s-au desfășurat în acea perioadă. Vă așteptăm la sediul filialei!

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Prezentarea clubului de robotica al CNVA ByteForce, și a Engineering Notebook cu toate detaliile despre design-ul propriu-zis al robotului, producția propriu-zisă, detalii despre outreach.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Vernisajul expoziției de pictură „Dincolo de culoare”. Expun artiștii: Capotă Daniela Lăcrămioara și Drăgaică Gelu. Loc de expunere: Sala „Mihai Eminescu”, etajul 1. Perioada: 5 - 11 octombrie 2019

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Trupa de rock „Blue Bandanas” de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” și Trupa pop-rock „Among the Filters”.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Dansuri tradiționale grecești - participă Ansamblul de dansuri Olympos al Comunității Elene din Galați. Coordonator ansamblu Cristina Spiridon.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Vânătoarea de comori literare, lecturi în noapte. Participă elevii școlilor gălățene și copiii prezenți. Loc de desfășurare: Curtea și spațiile pentru public din bibliotecă.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Noaptea Bibliodetectivilor – concurs Treasure Hunt bazat pe indicii prestabilite. Loc de desfășurare: Curtea și spațiile pentru public din bibliotecă.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Harap Alb continuă... în prezent! – jocuri didactice în bibliotecă. Participă: elevii claselor a X-a din cadrul Liceului Tehnologic „Paul Dimo” Galați, coordonator prof. Cătălina Geanina Radu. Cyberliteratura sau book-vlogging-ul. Provocările unei generații între experiment și divertisment: masă rotundă. Participă: elevii claselor a X-a A și a XI-a D din cadrul Liceului Tehnologic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”, coordonați de prof. Elena Antoaneta Grigoraș.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Vasile Alexandrescu Urechia, altfel: hobby-uri, amiciții și întâmplări deosebite. Prezentare biografică, pe baza unor documente originale din fondul Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii, susținută de Letiția Buruiană. Participă: elevi de la clasele a XI-a și a XII-a, coordonați de prof. Mirela Onescu, respectiv, prof. Florentina Cioromila, de la Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc", precum și elevi de la Liceul Teoretic Dunărea, coordonați de dir. prof. Lucica Motoc și bibliotecar Lica Ariton.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Recital artistic susținut de micii artiști: Andreea Dăndărilă, Dana Amuș, Karina Chințoiu și Yasemin Biliktan, elevi ai clasei de canto muzică ușoară din cadrul Școlii de Arte, CCDJ, prof. Emilia Savu.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Destine Junior – cenaclu literar coordonat de poeta Vera Crăciun. Tema: Deschide-ți mintea, citește o carte! – lectură publică la lumina felinarelor. Participă: membrii Clubului Curioșilor și elevii școlilor gălățene.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Descoperă-ți măiestria mâinilor - atelier handmade: confecționare brățări și mărgele.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

ABC-ul activităților creative – atelier de origami, coordonat de prof. înv. Primar Georgiana Dicu de la Școala Gimnazială „Sf. Trei Ierarhi”, Hanu Conachi, jud. Galați.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a IX-a 5 octombrie

Vă așteptăm în ziua de 5 octombrie 2019, în intervalul orar 15:30 - 24:00, la „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, manifestare culturală aflată la a IX-a ediție, cu acțiuni dintre cele mai diverse și atractive! În acest an activitățile se vor desfășura în trei locații diferite: la sediul central al Bibliotecii, în str. Mihai Bravu, nr. 16; la Filiala nr. 1 „Costache Negri“ - Biblioteca Municipală pentru Copii, din țiglina 1 și la Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu” - Bibliotecă Municipală, din Micro 20. În acest interval orar se vor asigura și serviciile de împrumut la domiciliu și de înscriere a utilizatorilor. În mod excepțional, cei care vor restitui documentele împrumutate și au depășiri de termen vor fi scutiți de plata penalizărilor. Nu ratați să vă petreceți timpul „NOAPTEA ÎN BIBLIOTECĂ LA GALAȚI”! De menționat că, în cadrul acestui eveniment, la ora 16:00, va debuta stagiunea octombrie 2019 - mai 2020 a Salonului Literar „Axis Libri” cu două momente distincte: a) Lansarea romanului „Karga” de Tudor Neacșu, în prezența autorului și a invitaților săi; b) Lansări de cărți și omagierea cărturarului Nedelcu Oprea. Intrarea este liberă.

Scutire de penalizări 5 octombrie

În ziua de 5 octombrie 2019 în intervalul orar 15:30 - 24:00, cititorii care vor restitui documentele împrumutate cu depășiri de termen, vor fi scutiți de plata penalizărilor. Campania este parte a evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, aflat la a IX-a ediție și se desfășoară atât la sediul central cât și la Filiala nr. 1 „Costache Negri” (Țiglina 1) și Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu” (Micro 20). Vă așteptăm!

Concurs de fotografii „Atunci și acum” 26 septembrie – 8 octombrie

Ambasada S.U.A. a lansat concursul de fotografii „Atunci și acum”, ce se desfășoară în perioada 26 septembrie – 8 octombrie. Concursul se adresează cetățenilor români cu domiciliul în România și vârsta minimă de 18 ani. Cum te înscrii: Alege o fotografie care ilustrează atmosfera perioadei comuniste în România. Găsește o fotografie actuală comparabilă, care poate evidenția transformarea petrecută în ultimii 30 de ani. Trimite fotografia la infobuch@state.gov cu subiectul „Atunci și acum” în titlul e-mailului. Concursul se încheie pe 8 octombrie 2019, la ora 23:59. Detalii privind condițiile de participare sunt prezentate pe pagina de internet a Ambasadei S.U.A. la : https://ro.usembassy.gov/…/atunci-si-acum-concurs-de-fotog…/

Salonul Literar „Axis Libri” 5 octombrie

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, ora 16:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Sala „Mihai Eminescu”, etajul I, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, va debuta stagiunea octombrie 2019/ mai 2020 a Salonului Literar „Axis Libri” cu două momente distincte: a) Lansarea romanului „Karga” de Tudor Neacșu, în prezența autorului și a invitaților săi; b) Lansări de cărți și omagierea cărturarului Nedelcu Oprea. Intrarea este liberă.

Culorile toamnei în literatură și artă 5-11 octombrie

Toamna este anotimpul în care orice peisaj pare pictat cu măiestrie de Mama Natură, în care soarele accentuează culorile arămii ale naturii și totul pare desprins din povești. Natura ne inspiră și ne insuflă idei creative și mulți dintre scriitorii cunoscuți declară că toamna este muza lor și expoziția ”Culorile toamnei în literatură și artă” este, cu siguranță, mărturia acestui lucru. Organizată în perioada 6-12 septembrie, în foaierul sălilor de lectură din Sediul central, et. I, expoziția te invită să-ți faci timp să admiri spectacolul naturii, cel puțin o dată în fiecare toamnă.

Din istoria mărcii poștale românești 5-11 octombrie

Primele mărci poștale au fost tipărite în 1840, în Anglia, pentru a fi utilizate pentru plata unor servicii poștale. În timp, această funcție simplă a mărcilor poștale s-a diversificat, rămânând totuși funcția de bază a acestora. În spațiul românesc, primele mărci poștale au fost tipărite în Moldova, la 15 iulie 1858. Acestea erau vestitele „Cap de bour” a căror primă emisiune cuprindea patru timbre. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează, în perioada 5-11 octombrie 2019, expoziția cu titlul „Din istoria mărcii poștale românești”, care vă propune o incursiune în istoria filateliei românești. Expoziția poate fi admirată în Sala „Mihai Eminescu” din Sediul central.

Ziua Mondială a Educatorilor 5 octombrie

Educația ne deosebește, iar cei care își pun amprenta în educația și dezvoltarea armonioasă a copiilor, sunt educatorii. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” marchează această zi specială prin expoziția de documente de bibliotecă, aducând totodată recunoștință pentru întreaga dăruire, dascălilor de pretutindeni.

Noaptea în Bibliotecă 5 octombrie

În cadrul evenimentului cultural „Noaptea în bibliotecă”, ediția a IX-a, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a desfășurat două activități inedite dedicate în exclusivitate adolescenților intitulate: Cyber literatura sau book-vlogging-ul și Harap Alb continuă. Protagoniștii au fost elevii Liceului Tehnologic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc” și elevii Liceului Tehnologic „Paul Dimo”, coordonați de dnele profesor Grigoraș Elena-Antoaneta și Radu Cătălina-Geanina.

Ziua Educației nonformale 5 octombrie

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați'', am celebrat EDUCAțIA. Orice sărbătoare a Educației e un drum deschis spre ascensiune și spre infinite realizări. Filiala nr. 1 „Costache Negri’’ dorește să-i mulțumească doamnei prof. Cecilia-Monica Păduraru, de la școala Gimnazială nr. 7, pentru frumoasa activitate pe care a desfășurat-o împreună cu elevii clasei a III-a B, în lumea cărților. Biblioteca, univers nelimitat, rămâne primul loc al întâlnirii cu neprețuitele comori. De aceea, sunt așteptate cu mult drag manifestările în care CARTEA, regina culturii, este sărbătorită. Mulțumim și doamnei director Nica Monalissa, pentru că a dat curs propunerii elevilor de a răspunde unor întrebări despre educație, interviu realizat în cadrul școlii. Educația dă plus valoare omului!!! Felicitări!

Pasiunea mea, LECTURA 5 octombrie

Expoziție cu lucrările elevilor participanți la concursul „De la Gutenberg la Google, pasiunea mea, lectura", concurs inclus în Calendarul Activităților Regionale și Interjudețene. Lucrările sunt expuse la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colabolare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Profesori coordonatori: Cătălina-Geanina Radu și Elvira Alexandrescu

Muzică, dans și voie bună 5 octombrie

La Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colabolare cu Fundația „Andreiana Juventus”, atmosferă de poveste, cu muzică, veselie și dansuri tradiționale românești, unde atât cei mici, cât și adulții, s-au bucurat de o seară minunată, la evenimentul cultural „Noaptea în Bibliotecă la Galați'', ediția a IX-a. Protagoniștii au fost tinerii Ansamblului Folcloric „Doinița Covurluiului", coordonați de prof. Ion și Mihaela Horujenco. Vă mulțumim pentru spectacolul oferit! Felicitări!

În lumea poveștilor octombrie

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați'', doamnele profesor Mirela Toniță și Lorena-Silvia Drăgoi i-au purtat cu voioșie pe copii în lumea minunată a poveștilor ilustrate, la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colabolare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Împreună au depanat șirul aventurilor animalelor dintr-o pădure fermecată, provocându-i pe cei mici să fie creativi, să găsească variante cat mai interesante și ingenioase pentru continuarea poveștii. Apoi, elevii clasei a IV-a le-au citit boboceilor din clasa pregătitoare fragmente din povești cunoscute de ei, au recunoscut imagini cu personajele preferate și au construit puzzle-uri. Au cântat, au povestit, au desenat și au promis că revin cu drag în bibliotecă! Activitatea desfășurată ne-a umplut sufletul de bucurie. Felicitări, dragi copii! Mulțumiri doamnelor profesor și părinților de la Școala Gimnazială nr. 29 pentru frumoasa călătorie pe tărâmul de vis al copilăriei!

Enigme în Bibliotecă 4 octombrie

Talentații elevi de la Colegiul Național „Costache Negri”, coordonați cu multă dăruire de către doamnele profesor Elvira Alexandrescu și Aurelia Caragea au descifrat tainele lumii printre cărti, la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colabolare cu Fundația „Andreiana Juventus”. A fost o călătorie interesantă, plină de sensibilitate și emoție, în cadrul evenimentului „Noaptea în bibliotecă la Galați”, alături de scriitorul Victor Cilincă, o personalitate marcantă a orașului nostru. Sufletele ne-au fost inundate de vers, cântec, bucurie și frumos… O atmosfera de sărbătoare, cu parfum de toamnă, invitați speciali, gânduri frumoase și cuvinte alese! Felicitări! Respect, admirație și prețuire din partea noastră!

Enigmele Terrei 4 octombrie

Vineri, 4 octombrie 2019, la Filiala nr. 1„Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colabolare cu Fundația „Andreiana Juventus”, elevii clasei a XI-a E, de la Colegiul Național „Costache Negri’’, coordonați de doamna profesor Gina Burghiu au scos la lumină o parte din Enigmele Terrei, o lume ascunsă și misterioasă. Activitatea a constituit un preambul pentru evenimentul „Noaptea în Bibliotecă la Galați’’. Adolescenții ne-au purtat într-o călătorie fascinantă și împreună am descoperit minunatele taine ale Pământului. Felicitări tuturor!

Ziua Internațională a Animalelor 4 octombrie

Anatol France afirma: „Numai când vei iubi un animal, vei simți iubirea cu toată inima”. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să vizionați expoziția de documente, prin care aducem în atenție rolul și importanța animalelor în viața oamenilor.

Colocviul Constructorilor de Nave 4 octombrie

Biblioteca „V.A. Urechia”, Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) vă invită vineri, 04 octombrie, ora 16:00, la prima întâlnire din această toamnă, a specialiștilor din industria navală română. La acea de-a 77-a întâniri desfășurată în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave va fi prezentată Povestea de succes a firmei de proiectare si consultanță în domeniul construcțiilor de nave, GLO Marine, ultima apărută în constelația de firme cu obiect de activitate similar din Galați. Întâlnirea va avea loc la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Proiect Kode Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 2 octombrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a avut loc o nouă întâlnire a simpaticilor hyperi, care au răspuns și altor provocări în domeniul programării. Hyperii noștri au codat, și au finalizat un nou curs. Felicitări tuturor!

Ziua Internațională a Muzicii 1 octombrie

Atunci când nu găsim cuvinte să putem exprima sentimentele și emoțiile, lăsăm muzica să vorbească. Colecția de documente audio de la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vin să satisfacă toate gusturile muzicale. Vă invităm la sediul filialei să vizionați expoziția de documente și să vă bucurați de muzică.

Ilustrație și ornament în cartea străină veche din secolul al XVIII-lea 1-31 octombrie

Expoziția Ilustrație și ornament în cartea străină veche din secolul al XVIII-lea, organizată în luna octombrie la Popasul Bibliofilului, de la sediul central, mezanin, este menită să evidențieze documente din fondul Colecțiilor speciale care se disting atât prin conținut, cât și prin bogăția și rafinamentul ornamentației, cum ar fi: Perizonius, Jacobus. Rerum per Europam maxime gestarum ab ineunte saeculo sextodecimo usque ad Caroli V. mortem &c. 1716; Hübner, Johann. Reales Staats - Zeitungs - und Conversation-Lexicon, 1719; Salmon, Thomas. Lo stato presente di tutti i paesi e popoli del mondo naturale, politico, e morale con nuove osservazioni e correzioni degli antichi e moderni viaggiatori 1734; Guer, Jean Antoine. Moeurs et usages des Turcs, leur religion, leur gouvernement civil, militaire et politique , 1747. Expoziția este deschisă în perioada 01.10 - 31.10 2019.

Octombrie 1 octombrie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte cinci filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”