Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.
Miercuri, 30 ianuarie 2019, ora 12,00 - la sediul central, Secția pentru Copii va avea loc lansarea proiectului educațional „Povești la rampă-Club de lectură și teatru”. La deschiderea proiectului vor participa elevii Liceului Teoretic „Dunărea”, Galați, care vor prezenta dramatizări după opera marelui dramaturg român I.L. Caragiale.
Marți, 29 ianuarie 2019, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația Andreiana Juventus, cei mai mici boboci ai Colegiului Național „Al. Ioan Cuza”, îndrumați cu dăruire de doamnele prof. Doinița Miron și Mariana Balaban, au pășit sfioși pentru prima dată, pragul bibliotecii noastre. Prichindeii au intrat în lumea minunată a poveștilor, au cântat și ne-au încântat cu poezii, ghicitori, precum și cu dramatizarea „Ursul păcălit de vulpe” după Ion Creangă. Felicitări, dragi copii!
Joi, 24 ianuarie a.c., Biblioteca „V.A. Urechia” va fi închisă, conform art. 139 din Codul Muncii revizuit și Hotărârii Guvernului României. În această zi, potrivit legislației muncii din România, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române.
Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, Biblioteca „V.A. Urechia” și Inspectoratul Școlar Județean Galați vă invită miercuri 23 ianuarie, orele 11:30 la simpozionul cu tema: „160 de ani de la Unirea Principatelor Române – Rolul pârcălabului de Galați Alexandru Ioan Cuza în istorie”. Parteneri ai manifestării sunt Palatul Copiilor, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” și Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Participă elevi și profesori din școlile gălățene, dar și toți cei interesați. Moderatorii întâlnirii sunt: prof. Zanfir Ilie, manager Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Camelia Nenu, inspector școlar, profesor de istorie.
Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea în anul 1849, a celui mai cunoscut țăran român Gheorghe Cârțan (cunoscut ca Badea Cârțan), la Cârțișoara, loc de poveste aflat la poalele munților Făgăraș, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în sala de lectură Mihai Eminescu în perioada 21-28 ianuarie. Badea Cârțan a rămas în istorie nu doar pentru drumul făcut pe jos până la Roma ci și pentru cărțile cărate în desagi și împărțite românilor din Ardeal. V.A. Urechia este adânc mișcat de naționalismul lui înfocat și îi acordă protecție explicându-i acestuia multe taine din istoria românilor și a romanilor. În expoziție pot fi admirate în manuscris, câteva dintre scrisorile pe care Badea Cârțan i le-a adresat lui V.A. Urechia, aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii.
Biblioteca „V.A. Urechia” marchează împlinirea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române în 24 ianuarie 1859, printr-o expoziție de documente din colecțiile proprii, denumită sugestiv „Unirea Țărilor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza”. Expoziția poate fi vizionată în perioada 21 - 28 ianuarie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, Sediul central.
Filiala nr. 4 „Grigore Vieru”, vă invită să vizionați Al. I. Cuza și Unirea Principatelor Române, expoziție de documente de bibliotecă și eseuri realizate de elevii Colegiului Național ”AL. I. Cuza” sub îndrumarea prof. Luminița Lupu și bibliotecar Livia Elena Enea. Vă așteptăm în perioada 21 – 31 ianuarie 2019 la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători, etaj 1!
Vineri, 18 ianuarie 2019, la sediul Bibliotecii Județene, Sala „Mihai Eminescu” a avut loc desfășurarea Proiectului cultural-educațional „Pe urmele lui Eminescu”, care a cuprins 3 secțiuni: prezentări power-point privind activitățile poetului; eseuri/poezii înspirate din opera acestuia; desene/colaje/caricaturi inspirate din viața și opera sa. Proiectul a fost inițiat de Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, profesor îndrumător Ciubotaru Rodica, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” și Fundația „Andreiana Juventus”, precum și instituții școlare din Galați și din țară. Felicitări tuturor!
Grigore Vieru, poetul mereu sensibil la freamătul inimii și zbuciumul timpului, este comemorat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, printr-o expoziție de cărți reprezentative ale poetului.
Vineri, 18 ianuarie 2019, ora 10:00, la Sediul central a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Sala „Mihai Eminescu”, a avut loc lansarea proiectului educațional „Biblioteca-templul învățăturii”, inițiat de Școala Gimnazială Nr. 16 și Școala Gimnazială Nr. 25 în colaborare cu Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Școala Gimnazială Nr. 25, în parteneriat cu Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.
Prima activitate din proiect a fost dedicată marelui poet național Mihai Eminescu, intitulată „Eminescu – eternul cuvânt”.
Vineri, 18 ianuarie 2019, la Filiala nr.1 „Costache Negri” – Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” s-a desfășurat activitatea „Eminescu Absolutul...”. Cu Eminescu reușim să spunem lumii povestea unui neam, căci opera lui cântă vraja apei de izvor, farmecul naturii și măreția trecutului. În săptămâna dedicată poetului nepereche, elevii clasei a X-a B de la Colegiul Național „Costache Negri”, coordonați de doamna profesor Elvira Alexandrescu au prezentat un material power-point cu datele biografice ale poetului și cu etapele constituirii personalității sale creatoare. Apoi, adolescenții au recitat cu sensibilitate versuri din lirica eminesciană, iar sufletele ne-au fost inundate de vers, cântec, bucurie, emoție și frumos, într-un cuvânt, EMINESCU...
…169 de ani de la nașterea poetului nepereche, a luceafărului literaturii românești cum avea să fie numit de critica literară. Noi, bibliotecarii suntem martorii unui eveniment cultural național în care ne ancorăm, an de an, lăsându-ne purtați pe valurile vremii de versul eminescian. Activitatea intitulată ,,Eminescu - Sfântul preacurat al versului românesc” am trăit-o cu intensitate joi, 17 ianuarie 2019, la Filiala nr.1„Costache Negri” –Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, alături de elevii clasei a VII-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați cu blândețe de doamna profesor Ștefania Sandu și doamna bibliotecar Gina Mocanu. Elevii au recitat cu sensibilitate versuri din lirica eminesciană. Felicitări!
Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 10,00 - la sediul central, Secția pentru copii, a avut loc activitatea „Eminescu–poetul nepereche”, cu prichindeii de la Grădinița particulară „Clever Kids”, coordonați de Director educator Dănăilă Daniela. Copiii au recitat poezii de Mihai Eminescu și au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile secției.
La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, s-a desfășurat o activitate literară interactivă dedicată Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Protagoniștii au fost elevii Liceului Tehnologic „Dumitru Moțoc”, coordonați de doamna profesor Di Grandi Nicoleta.
O frumoasă expoziție de lucrări cu teme din poezia eminesciană, realizate de micuții de la Grădinița cu Program Prelungit ”Otilia Cazimir”, poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Lucrările au fost realizate sub îndrumarea doamnelor profesor Chiurtu Carmen-Mariana, Dobrin Steriana și Boșneagă Luminița.
Considerat de critica literară drept piatra de temelie a limbii române, poetul Mihai Eminescu este omagiat la împlinirea a 169 de ani de la naștere în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, printr-o expoziție de documente ce poartă semnătura geniului zămislit de pământul românesc.
Marți, 15 ianuarie 2019 începând cu ora 12:00 se va desfășura la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ - Spectacolul omagial dedicat ZILEI CULTURII NAȚIONALE - „Eminescu, ziditorul limbii române“. Participă: artiști ai Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, scriitori gălățeni precum și Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.
Cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia” a organizat marți, 15 ianuarie, în foaierul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, expoziția: ”Farmecul limbajului eminescian”. Expoziția a fost parte din programul manifestărilor organizate de Biblioteca „V.A. Urechia” și Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”, pentru marcarea Zilei Culturii Naționale la Galați.
Marți, 15 ianuarie 2019, ora 10:00 la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în sala care-i poartă numele, va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ - la 169 de ani de la nașterea Sa, intitulat Revedere cu Eminescu. Vă așteptăm să ne fiți alături!
Marți, 15 ianuarie 2018, ora 11,00 la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, Secția pentru Copii a avut loc o activitate dedicată „Luceafărului poeziei românești”. Prezenți la manifestare au fost elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 18, coordonați de prof. înv. primar Constandache Ionica și Chiriac Alis și preșcolarii de la Grădinița „Nanny”, coordonați de prof. înv. primar Chetran Violeta. Copiii au cântat și au recitat poezii din lirica eminesciană.
În perioada 15 - 31 ianuarie 2019 vor avea loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ o serie de manifestări și expoziții, reunite sub denumirea „Eminescu – ziditorul limbii române”, pentru a marca 169 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, ziua de 15 ianuarie fiind declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naționale. Manifestările vor avea loc atât la Sediul Central al Bibliotecii, la cele patru filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri“, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea“, Filiala nr. 4 „Grigore Vieru“ și Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu” , precum și la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“.
Marți, 15 ianuarie 2019, în intervalul orar 12:00 - 14:00 filialele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” vor fi închise pentru public. Vă invităm să participați la Spectacolul omagial dedicat ZILEI CULTURII NAȚIONALE - „Eminescu, ziditorul limbii române“ care se va desfășura la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ începând cu ora 12:30. Intrarea este liberă.
Legendele istorice, la fel ca întreaga opera literară a lui Dimitrie Bolintineanu, sunt cunoscute cititorilor de toate vârstele. La împlinirea a 200 de ani de la nașterea poetului, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să vizitați expoziția de documente din opera poetului.
Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită, cu ocazia zilei Culturii Române, să vizionați Eminescu, poetul națiunii române! expoziție de documente și eseuri realizate de elevii Colegiului Național ”AL. I. Cuza” sub îndrumarea prof. Stanciu Violeta și bibliotecar Livia Elena Enea. Vă așteptăm în perioada 14 - 31.01.2019 la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători, etaj 1!
Cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției: „Nemuritorul Eminescu la 169 de ani de la naștere”, organizată în foaierul sălilor de lectură, în Sediul central, etajul I. Publicul gălățean poate admira o selecție de documente aflate în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”, din opera marelui poet. Expoziția este deschisă în perioada 12-20 ianuarie.
Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea celei care a fost numită Eroina Românei Mari, Biblioteca V.A. Urechia vă invită să vizionați în perioada 12-20 ianuarie, expoziția ce-i este dedicată Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu. Născută pe meleaguri gorjene la 14 ianuarie 1894, Ecaterina Teodoroiu se înscrie în galeria româncelor eroine alături de alte femei tinere din diverse epoci, animate de dragostea de țară și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în situații extreme. Expoziția ce poate fi vizionată în Sala Mihai Eminescu, din Sediul central conține și manuscrisul inedit al unei scrisori trimisă de Ecaterina Teodoroiu, comandantului său locotenent Popescu.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, aniversează 70 de ani de la nașterea scriitorului japonez Haruki Murakami, printr-o frumoasă expoziție de carte. Vă invităm să descoperiți titlurile autorului care se găsesc în colecțiile filialei!
La început de an, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, îi invită pe iubitorii de lectură la un popas în lumea cărților pentru a regăsi noutățile editoriale din cadrul filialei.
Mare scriitoare americancă, Alexandra Ripley, este omagiată în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la naștere, prin organizarea de expoziții cu cărțile acesteia, în perioada 07-13 ianuarie 2019.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați anunță că programul Bibliotecii cu publicul revine la normal începând cu 7 ianuarie 2019.
Joi 03 ianuarie 2019, orele 10,00 Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost binecuvântată și botezată cu apă sfințită (aghiazmă) de un sobor de preoți de la Biserica „Vovidenia” : preoții Octavian și Gabriel Pelin. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Expoziția Unirea Principatelor Române: Portrete și documente istorice cuprinde documente din colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” despre actul politic fundamental ce a stat la baza constituirii statului național român – Unirea Moldovei cu Țara Românească de la 24 ianuarie 1859. Expoziția este deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, în perioada 03.01.2019 – 31.01.2019.
Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte cinci filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”.