Corina Ozon la Galați, într-un miniturneu de lansare a celui mai nou roman 28-29 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, împreună cu partenerii și colaboratorii săi, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Editura Trei, Librăria „Humanitas” Galați, Colegiul Național „Costache Negri” Galați, cotidianele „Viața liberă” și „Monitorul”, „Express TV” vă invită la o serie de întâlniri cu scriitoarea Corina Ozon, prilejuite de promovarea și lansarea celui mai nou roman scris de domnia sa, Cineva în orașul ăsta te iubește.

Astfel, timp de două zile, 28 și 29 februarie 2024, vor avea loc lecturi publice, dialoguri cu cititorii, lansarea propriu-zisă a cărții, după următorul program și în următoarele locuri:
• Miercuri, 28 februarie, orele 18.00, Librăria Humanitas Galați;
• Joi, 29 februarie, orele 11.00, Aula Colegiului Național „Costache Negri” Galați;
• Joi, 29 februarie, orele 17.00, Muzeul „Casa Cuza Vodă” Galați.
Invitat special: Iosif Roca.

Din poveștile Eternității 23 februarie

Sub egida parteneriatului între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. din str. Domnească nr. 53 a avut loc o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, susținută de Serviciul Referințe. Cercetare. Colecții Speciale, având ca subiecte: Familia consulului Schwab și nasturii de coroz (în seria „Din poveștile Eternității”), respectiv Basorelieful „Sportul” din Complexul Sportiv Dunărea (în seria „Galați – Istorie urbană”).

Sărbătorirea lui V.A. Urechia de către macedo-români (aromâni) 22 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Asociația Prietenie&Integrare, cotidianul Viața liberă și Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR) organizează joi, 22 februarie, la ora 17:00, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” (în incinta Clubului Liberty), întâlnirea culturală „Sărbătorirea lui V.A. Urechia de către macedo-români (aromâni)”. Invitat special este dr. în istorie Elsa Stavro, autoarea cărții „Identitatea aromânilor din Albania, de la elenizare și dictatură atee, la interculturalism”.

Vizita Grupei „Iepurașilor” 20 februarie

Grupa „Iepurașilor” de la Școala Primară Nanny au făcut o vizită specială astăzi, 20 februarie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean. Însoțiți de doamnele educatoare Răileanu Florentina-Gabriela și Cepraga Gabriela, copiii au explorat cărțile frumos ilustrate, pregătite pentru ei, și au fost impresionați de cât de multe cărți văd în jurul lor.

Cei mici au ascultat cu interes povestea captivantă intitulată „Fă-te bine, Ursulețule!” scrisă de Sandra Grimm, iar Andrei, un copil isteț, a reușit să captiveze atenția colegilor săi, inventând o poveste plină de farmec și imaginație. În această poveste inedită, un prinț și o „legină" (regină) erau pasionați de cărți, aducând o notă aparte aventurii lor.
Felicitări, dragi copii, pentru curiozitatea și entuziasmul vostru! Vă așteptăm cu mare plăcere la bibliotecă pentru alte aventuri literare!

Bibliotecari-scriitori la Tecuci, de ziua… „Poeziei de dragoste a lumii”16 februarie

În Sala „Studio” a Casei de Cultură Tecuci (gazde desăvârșite au fost managerul Cristian Călugăru și referentul și poetul Dan Vîță) a avut loc, în seara zilei de 16 februarie, un recital de poezie de dragoste. Printre invitați, și bibliotecarii care sunt și scriitori: Mihaela Gudană, Iancu Huzum și A.G. Secară. Manifestarea a fost gândită ca un turnir pașnic între poeți gălățeni și poeți tecuceni, ...

... la cei numiți mai sus adăugându-se Gabriel Gherbăluță, Leonard Matei, Gelu Ciorici-Șipote, Gabriel Nicolae Mihăilă, Mariana Enache, Emil Dinga, Mircea Cojocaru, Violeta Mîndru Copăceanu, Adrian Racaru, care împlinea chiar în acea zi 72 de ani, prilej de a i se cânta „La mulți ani!”, Tase Dănăilă, Cătălin Dumitrescu și Aurel Scarlat, în final jurnalistul Iancu Aizic aducându-i un omagiu regretatului Dionisie Duma. Oaspete special a fost muzica folk, prin Ștefania Gabriela Coroiu și Nectaria Maria Lungeanu.”

Ziua Națională a Lecturii 16 februarie

Vineri, 16 februarie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit în vizită elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială nr. 28, Galați, însoțiți de doamna prof. Bontea Anca. Elevii au fost întâmpinați de bibliotecarele de la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, de unde au aflat informații despre condițiile de împrumut și obținerea permisului de bibliotecă.

Copiii au lecturat și au răsfoit cu entuziasm cărțile, fiind fascinați de lumea mirifică a poveștilor.

Ziua Națională a Lecturii 16 februarie

Vineri, 16 februarie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, am avut plăcerea să-i întâmpinăm pe elevii cls. I-a B, a II-a B și a IV-a B de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” Galați, însoțiți de doamnele prof. înv. primar: Tofan Virginia, Porumb Daniela și Dănăilă Crenguța-Monica.

Copiii, îndrumați de bibliotecari, au vizitat compartimentele de împrumut, au aflat mai multe despre bibliotecă și fondatorul ei, au răsfoit cărțile și au citit povești. Au promis că vor reveni însoțiți de părinți pentru a deveni utilizatorii bibliotecii.

Ziua Națională a Lecturii, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” februarie

Când curiozitatea și bucuria se văd în ochii copiilor, considerăm că ne-am îndeplinit menirea. În cadrul evenimentului cultural Ziua Națională a Lecturii, am adus cartea și lectura mai aproape de copii, cu convingerea că doar așa putem să contribuim, alături de cadrele didactice, la dezvoltarea lor de la vârste fragede.

Prin intermediul sesiunilor de lectură, copiii și-au imaginat că sunt într-un carusel al lecturii în care au descoperit o lume a cărților colorată, variată și atractivă. În această călătorie, bibliotecarii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” au fost ghizi spre tărâmul cunoașterii, unde elevii și-au îmbogățit bagajul de informații cu privire la colecția de documente existente, dar au fost atrași în primul rând de poveștile citite și de recomandările de lectură.
Le mulțumim pentru că au fost alături de noi și ne-am bucurat împreună de această călătorie, elevilor și cadrelor didactice din următoarele instituții de învățământ: Grădinița nr. 56, Grădinița cu Program Prelungit „Camil Ressu”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 39, Grădinița cu Program Prelungit „Arlechino”, Grădinița „Ciprian Porumbescu”, Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Grigorie Teologul”, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” și Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 15 februarie

Alți copii minunați, alte doamne de poveste... Pentru a celebra Ziua Națională a Lecturii, joi, 15 februarie 2024, doamnele bibliotecare de la Filiala nr. 1 „Costache Negri” au poposit pe alt tărâm de basm, în universul copiilor, la Grădinița „Licurici”. Aici, au fost întâmpinate de gazde primitoare, inimoase și pline de entuziasm. Cu toții, mici și mari, au pornit într-o călătorie minunată prin lumea lecturii, descoperind locuri noi și personaje fascinante.

Mulțumim doamnei director Nicoleta Lăcustă și întregului colectiv de cadre didactice pentru călăuzirea copiilor pe drumul către cunoaștere și descoperire.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 15 februarie

În lumea fascinantă a poveștilor, descoperim bucuria, iubirea, bunătatea, inspirația...și multe zâmbete inocente. Joi, 15 februarie 2024, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a alăturat Grădiniței „Motanul Încălțat” într-o călătorie plină de farmec prin universul lecturii, unde mințile noastre au călătorit departe, iar inimile s-au umplut de emoții.

Am intrat în pielea personajelor, am improvizat și am dansat, trăind fiecare moment cu intensitate.
Le-am cântat cărticicelor și le-am urat să aducă mereu zâmbetul în viața celor care le citesc! Imaginile de mai jos vorbesc despre dragoste, pasiune și dăruire. Mulțumim cadrelor didactice: Oana Crăciun, Tatiana Puia, Laura Tudosă, Alina Porojan, Cristina Luca și Laura Stratulat pentru dedicarea lor și pentru că îi îndrumă pe copii în călătoria lor spre cunoaștere și descoperire. Sunteți modele de profesionalism și pasiune!

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 14 februarie

14 Februarie… ziua îndrăgostiților … de lectură… Altfel. Aceștia sunt elevii clasei a V-a D, Școala Gimnazială Nr. 28. Ei au pătruns încet, dar sigur printr-o Oglindă fermecată, s-au întâlnit cu un Balaur cu șapte capete, au devenit buni și frumoși, ca, la final, printr-o îmbrățișare, să plece „Un an haihui”, însoțiți de doamna prof. de limba și literatura română Oana Ichim.

Această experiență le-a deschis mințile și le-a hrănit imaginația, încurajându-i să continue să descopere lumi noi și să se îndrăgostească de lectură și mai mult în viitor. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 15 februarie

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, joi, 15 februarie 2024, prichindeii grupei mari și mijlocii de la Grădinița nr. 9, coordonați de prof. Ioana Mardare și Valerica Huzum, au pășit sfioși pe tărâmul cărților, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Cei mici s-au bucurat să exploreze minunatele cărți din colecția bibliotecii. Pe îndelete, am citit povestea „Fetița care colorează visele", autor Klaus Baumgart.

Felicitări și îmbrățișări cadrelor didactice și micuților cititori! Cu bucurie și nerăbdare vă mai așteptăm la bibliotecă pentru a ne bucura împreună de povești captivante, personaje fermecătoare și aventuri care să ne inspire!

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 14 februarie

Iubim Lectura este un proiect ce ne poartă pe cărările minunate ale poveștilor, în Căsuța Cărților. Miercuri, 14 februarie 2024, preșcolarii din grupa „Disney” de la Grădinița „Codruța”, sub îndrumarea doamnei educatoare Pascale Alina, au avut parte de o incursiune captivantă în lumea cărților. Lecturile fascinante au stârnit interesul micuților, explorând paginile pline de aventuri și învățăminte.

Prin desene pline de culoare, au dat viață personajelor preferate din povești, transformând această experiență într-o călătorie magică. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery 15 februarie

Încă din anul 2022, la data de 15 februarie, sărbătorim în fiecare an Ziua Națională a Lecturii. Astăzi, 15 februarie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, am avut bucuria să primim elevii clasei a VI-a B de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” Galați, însoțiți de doamna profesor Blănariu-Cozma Alina-Liliana. Tema lecturii de astăzi a fost „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery.

După ce au explorat un fragment din călătoria eroului principal, elevii au fost provocați să ilustreze o scenă dintr-o carte pe care au citit-o, iar colegii lor au avut sarcina de a recunoaște titlul și autorul operei respective. Copiii au promis că vor citi întreaga poveste a Micului Prinț și că vor reveni curând la bibliotecă.

Ziua Națională a Lecturii 15 februarie

Joi, 15 februarie, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, preșcolarii de la grupa mijlocie și grupa mare a Grădiniței Nr. 32, alături de cadrele didactice însoțitoare, educator Tatiana Boazu, prof. Angela Gheorghe, prof. Mihaela-Iulia Teodor și prof. Margareta Caraman, au avut ocazia să vadă cum este organizată o bibliotecă publică, pășind cu încredere în lumea bogată a cărților.

Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii a fost gazda lor în această dimineață și timp de 2 ore, copiii au intrat în rolurile de cititori curioși, pregătiți să intuiască magia lecturii. Povești, basme, ghicitori au fost citite cu drag de bibliotecari și de doamnele educatoare, captivând interesul celor mici.

iLEARN - Program de educație pentru femeile adulte 2-15 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, anunță selecția a 20 de bibliotecari, dintre angajații instituției, pentru a participa la mobilități internaționale de formare în cadrul proiectului iLEARN - Program de educație pentru femeile adulte. Cei 20 de bibliotecari vor fi selectați de o comisie desemnată de către conducerea Bibliotecii „V.A. Urechia”.

În vederea depunerii candidaturii pentru recrutarea în proiect, persoanele interesate vor transmite un email cu subiectul Candidatură iLEARN, până joi, 15 februarie (inclusiv), la adresa: bvau.projects@gmail.com, conținând documentele necesare înscrierii.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 14 februarie

Miercuri, 14 februarie 2024, Fluturașii zburdalnici și Greierașii veseli de la Grădinița „Codruța”, însoțiți de doamnele educatoare Mariana Matara și Adriana Avram, au poposit pe tărâmul basmelor, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Prichindeii au fost fermecați de lumea magică a poveștilor și au descoperit minunatul univers al cărților!

Cărțile i-au îmbrățișat cu gingășie și iubire, așteptând nerăbdătoare să fie explorate. În timp ce paginile se desfășurau sub degetele lor mici, imaginația prindea aripi, purtându-i în călătorii magice prin lumi nemaivăzute.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 13 februarie

În lumina cunoașterii și a pasiunii pentru cuvinte, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială nr. 17 și-au deschis inimile și mințile pentru a sărbători Ziua Națională a Lecturii. Cu emoție și entuziasm, am avut onoarea să primim un invitat de seamă, scriitoarea Vera Crăciun, care a împărtășit din bogata experiență și i-a inspirat pe elevi cu povești pline de farmec și învățăminte. Împreună, am explorat lumi noi și au călătorit prin paginile cărților, descoperind bucuria și magia lecturii.

Astfel, am sărbătorit nu doar o zi în calendar, ci un univers întreg de cunoaștere și aventură.
Cu recunoștință, exprimăm gratitudinea noastră față de scriitoarea Vera Crăciun, prietenă dragă a Bibliotecii. De asemenea, mulțumim doamnelor profesoare Alina Marin, Doina Enache și doamnei bibliotecar Iuliana Balan. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri”a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 13 februarie

Marți, 13 februarie 2024, în Căsuța Cărților, am avut privilegiul să primim oaspeți de seamă - micuții căutători de povești din clasa pregătitoare și clasa I de la Școala Gimnazială Nr. 28, îndrumați cu blândețe de către doamnele prof. Gabriela Dima, Daniela Bobulișteanu și de doamna bibliotecar Violeta Tanasă. Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, acești mici exploratori ai aventurii au pășit cu entuziasm în lumea fermecată a bibliotecii noastre.

Cu ochii strălucind de nerăbdare, au răsfoit paginile cărților, dezvăluind mistere și secrete ce așteptau să fie descoperite. Apoi, în liniștea plăcută a Filialei, au ascultat curioși povestea plină de învățăminte „Ai Voie, Naivoie”, călătorind prin tărâmul imaginației alături de cele două personaje captivante. La finalul activității, în cinstea Zilei Lecturii, le-am cântat cărticelelor și le-am urat să aducă mereu zâmbetul în viața celor care le citesc, să le fie mereu călăuze și prietene. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri”a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 12 februarie

Luni, 12 februarie, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, am sărbătorit cu bucurie Ziua Națională a Lecturii alături de prichindeii de la Grădinița Nr. 9, coordonați de doamna profesor Diana Alexandra Șoimu. Copiii au experimentat pentru prima dată farmecul unei vizite la bibliotecă, răsfoind cu încântare cărticelele.

A fost lecturată povestea „Aventurile lui Murdărici”, iar copilașii s-au amuzat urmărind peripețiile cățelușului năzdrăvan. Astfel, cărțile rămân cei mai buni prieteni în călătoria noastră, aducându-ne zâmbete și învăluindu-ne în povești fermecătoare.

Ziua Națională a Lecturii: IUBIM LECTURA! 12 februarie

Luni, 12 februarie 2024, prichindeii de la Grădinița „Sântul Stelian”, sub îndrumarea doamnei prof. Lucica Vișan, au fost primii care au deschis paginile adevăratelor comori literare. Cărțile sunt asemenea unor portaluri magice ce ne poartă în lumi pline de farmec, ne aduc zâmbete și ne îmbogățesc sufletul cu emoții și înțelepciune.

Am sărbătorit magia lecturii și aventurile pe care le oferă cărțile și am citit împreună „Murdărici merge la școală”. Ne-am amuzat copios de isprăvile lui Murdărici și am colorat cu drag personajul cărții. Activitatea s-a desfășurat în universul copiilor, la grădiniță.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 12 februarie

Prichindeii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 1, coordonați de către doamnele educatoare Angelica-Otilia Zanfir și Oltea Paraschiv, au sărbătorit cu bucurie Ziua Internațională a Cititului Împreună - #ZICI2024, pe tărâmul poveștilor. Chiar dacă sunt mici și nu înțeleg în totalitate benzile desenate, au răsfoit cu entuziasm cărțile și au ascultat o poveste amuzantă despre puterea râsului, învățând că acesta este cel mai bun medicament.

Această experiență a adus multe zâmbete, iar copiii au descoperit că lectura și râsul sunt două lucruri minunate ce pot fi împărtășite cu toți cei din jur. Activitatea s-a desfășurat luni, 12 februarie 2024, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Vizită la Bibliotecă 12 februarie

Luni, 12 februarie 2024, ora 10:00, elevii Liceului cu Program Sportiv din Galați au intrat cu emoție în sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia", instituție subordonată Consiliului Județean. Ghidați cu grijă de către cadrele didactice: Tudose Nicoleta, Luca Veronica, Diaconu Florica și bibliotecara Mereuță Mihaela, aflându-se pentru prima oară într-o bibliotecă atât de mare, au fost fascinați de universul magic al poveștilor.

Cu glas blajin, doamna învățătoare le-a citit o poveste educativă intitulată „Nu vreau să citesc. Deloc. Și punct. Sfârșit.”, semnată de Emma Perry & Sharon Davey.
Micuții au explorat cele două compartimente de împrumut la domiciliu și au aflat informații despre condițiile de înscriere și serviciile gratuite oferite de bibliotecă.
Astfel, ziua lor la bibliotecă nu s-a limitat la o simplă vizită, ci a devenit o călătorie captivantă în lumea cuvintelor și a imaginației.

Ziua Națională a Lecturii la Bibliotecă 12-29 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, organizează în perioada 12-29.02.2024, la sediul filialei, sesiuni de lectură, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Suntem aici pentru voi, dragi cititori! Încercăm să identificăm toate nevoile de informare și de interes pentru toți cititorii, indiferent de vârstă, ...

... și ne dorim să vă convingem prin toate acțiunile intreprinse, de poziția Bibliotecii în comunitate, de rolul acesteia în educația fiecăruia și de importanța cărții și a lecturii în viața noastră.
Miercuri, 14.02.2024, va fi alături de copii, invitata noastră, scriitoarea Vera Crăciun. Vă așteptăm să ne fiți aproape și să priviți lectura ca unica portiță spre cunoaștere și dezvoltare!

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 11 februarie

Elevii clasei a X-a G ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, sub îndrumarea doamnei profesoare Violeta Fuică, au transformat operele: „Maitreyi”, „O scrisoare pierdută”, „Iapa lui Vodă” și „Povestea lui Harap-Alb” în benzi desenate digitale captivante. Aceste lucrări reprezintă nu doar o exprimare artistică, ci și o modalitate modernă de a păstra și de a promova valorile literare ale culturii noastre.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună, ZICI 2024, la Bibliotecă 5-9 februarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a alăturat și în acest an evenimentului global inițiat de Asociaţia LitWorld „Ziua Internațională a Cititului Împreună”. Pe parcursul activităților desfășurate, am adus în atenția cititorilor pasionați de grafică, benzile desenate. O temă, se pare, pe placul copiilor care sunt interesați de agest gen de lectură mult mai accesibilă și mai plăcută.

Asocierea textului cu imaginile îi ajută să înțeleagă mult mai ușor firul poveștii, de aceea, am fost plăcut surprinși să aflăm ce cărți se regăsesc printre preferințele literare ale publicului tânăr.
În cadrul acestui eveniment cultural au participat preșcolari, elevi și liceeni din următoarele instituții de învățământ: Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, clasele a III-a A și a V-a C, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, clasele a II-a, a III-a B și a VII-a A, Liceul Tehnologic „Dumitru Moțoc”, clasa a X-a D, Liceul Tehnologic „Paul Dimo”, clasa a X -a D.
Mulțumim pentru participare și vă așteptăm și la celelalte activități culturale inițiate de Bibliotecă!

În căutarea comorilor literare 9 februarie

În această minunată zi de vineri, pe 9 februarie 2024, elevii din clasa pregătitoare a Școlii Gimnaziale nr. 13 au pășit plini de curiozitate într-o adevărată comoară culturală, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean. Însoțiți de învățătoarea lor, doamna Popa Nicoleta, și de bibliotecara Vâlcu Păunița, micuții au fost întâmpinați de bibliotecarele din Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, care i-au călăuzit prin labirintul cunoașterii.

După ce au aflat despre istoricul și condițiile de înscriere la bibliotecă, au răsfoit cele mai captivante cărți, iar doamna învățătoare le-a lecturat povestea „Leul din bibliotecă” de Michelle Knudsen. Astfel, copiii au descoperit peripețiile leului la bibliotecă și, în același timp, au înțeles regulile ce trebuie respectate într-o astfel de instituție. Mai apoi, au redat povestea prin desene și imagini pregătite special. A fost o oră captivantă și plăcută!

Vizită la Bibliotecă 8 februarie

Astăzi, 8 februarie 2024, elevii clasei a V-a B de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, sub îndrumarea doamnei profesoare Popa Cătălina-Diana, au făcut un popas la bibliotecă pentru a explora și a aduna informații interesante despre aceasta, în vederea realizării unui viitor proiect. Pe parcursul vizitei, au descoperit detalii despre cel mai vechi și cel mai nou document din colecțiile bibliotecii, au aflat despre istoricul instituției și fondatorul său, ...

... au obținut informații despre numărul total de documente existente și serviciile oferite de biblioteca noastră. De asemenea, au primit indicații despre modalitățile de căutare în catalogul Tinread.
Cu entuziasm, elevii au promis că vor reveni pentru a descoperi și mai multe comori în bibliotecă.

Citim împreună! 8 februarie

Astăzi, 8 februarie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au sosit copiii de la Grădinița cu P.P. „Sf. Stelian” - Structura Grădinița cu P.N. „Ioan Nenițescu”, sub îndrumarea distinselor educatoare Drăghici Nicoleta, Stanciu Adriana și Ionescu Mariana.

Copiii, plini de energie și entuziasm, au participat cu interes și au răspuns prompt la ghicitori amuzante, au ascultat cu atenție povestea intitulată „Au, mă doare tigrișorule!” de Annet Rudolph și s-au distrat cu cartea magică „Atinge copacul fermecat” de Christie Matheson.
La încheierea evenimentului dedicat „Zilei Internaționale a cititului Împreună”, cei mici au fost premiați cu o diplomă pentru prima lor vizită la bibliotecă.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 8 februarie

Benzile desenate reprezintă o formă captivantă de artă literară, inserându-se armonios în universul textelor multimodale. În această categorie, lectura nu se limitează doar la cuvinte, ci este completată de o experiență estetică, prin intermediul căreia ideile, mesajele și emoțiile sunt transmise într-un mod inedit. În urma studiului, la ora de limba și literatura română a tehnicii de realizare și de receptare a textului multimodal, elevii clasei a IX-a C, ...

... coordonați cu multă pasiune de către doamna profesor Mariana Constantin, au realizat propriile benzi desenate, inspirate din cărți studiate sau citite. Cel mai bun prilej de a le prezenta a fost #ZICI2024, iar cel mai plăcut loc, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Apoi, adolescenții au avut privilegiul de a explora împreună fragmente din cărți celebre de benzi desenate, precum „Jurnalul Annei Frank”, „Maus”, „Îndrăgostită de cărți”, „Zâmbește”, „Visători picați din lună” sau „Carton”, adunate cu grijă în colecția bogată a bibliotecii.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 7 februarie

De Ziua Internațională a Cititului Împreună #ZICI2024, miercuri, 7 februarie 2024, am trăit o zi minunată la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, alături de prichindeii de la Grădinița nr. 7, sub îndrumarea minunatei doamne educatoare, Georgiana Chirilă. Am împărtășit bucuria lecturii, explorând împreună paginile cărții „Creștem cu Ștrumfii - Ștrumful căruia îi era frică de întuneric”.

Chiar și la vârste fragede, ne obișnuim cu fascinația benzilor desenate, descoperind lumea minunată a poveștilor. Apoi, micuții au dat viață Ștrumfului năzdrăvan, colorându-l în nuanțe pline de veselie și fantezie. Astfel, paginile cărții au prins viață într-un mod magic și plin de creativitate. Atmosfera din Căsuța Poveștilor a fost plină de zâmbete și entuziasm, iar fiecare copil a contribuit cu propria sa notă de culoare la aventura noastră literară.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 7 februarie

Miercuri, 7 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună #ZICI2024, Filiala nr. 1 „Costache Negri”, vă prezintă benzi desenate create de talentații elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, sub îndrumarea doamnei profesor Mariana Constantin. Aceste lucrări ne vor purta într-o călătorie fascinantă prin universul cărților, stârnindu-ne dorința de a explora întreaga operă.

Prin imaginație și talent, elevii au reușit să aducă la viață personajele și evenimentele din aceste cărți, oferindu-ne o perspectivă nouă și captivantă asupra operelor literare clasice și contemporane. Să ne bucurăm împreună de creativitatea și originalitatea cititorilor noștri!

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 7 februarie

Miercuri, 7 februarie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița nr. 1, însoțiți de cadrele didactice, Sorea Alina-Nicoleta și Anghel Ofeliea, alături de care am sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună prin bucuria lecturii. În cadrul Compartimentului Împrumut pentru Copii, albinuțele de la grupa mijlocie s-au așezat comod pe scăunele mici, la măsuțe viu colorate ...

... și s-au lăsat purtate pe aripile poveștilor citite de bibliotecari. Împreună am vorbit despre puterea cuvintelor și a cărților, în speranța că cei mici vor fi captivați de lectură și determinați să descopere singuri frumusețea care se ascunde în paginile unei cărți

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 7 februarie

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), sărbătorită în data de 7 februarie 2024, a adus bucurie și entuziasm la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia,” instituție subordonată Consiliului Județean, încă de la primele ore ale dimineții. Preșcolarii de la Grădinița Mugurel, însoțiți de inimoasele cadre didactice Rusu Camelia, Căuș Liliana și Fortună Luminița, au ales să petreacă o oră la bibliotecă pentru a citi împreună.

Primirea lor caldă a fost asigurată de bibliotecarele din Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii.
Micuții au ascultat cu atenție povestea „Leul din bibliotecă” de Michelle Knudsen, identificând animăluțele din imagini, literele alfabetului și cifrele. Copiii ne-au încântat cu îmbrățișările lor și au promis că vor reveni la bibliotecă în curând, aducându-și și părinții pentru a împărtăși bucuria lecturii.

Invitație la lectură 7 februarie

Miercuri, 7 februarie 2024, la ora 11:00, un reprezentant al Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii s-a deplasat la Grădinița nr. 32, la invitația cadrelor didactice, pentru a împărtăși bucuria lecturii și a sărbători Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI). Copiii, curioși și plini de entuziasm, au participat cu atenție la lectură, ...

... descoperind fascinanta poveste „E un dragon la tine-n carte” de Tom Fletcher, explorând cartea magică „Apasă aici” de Hervé Tullet și răsfoind cu interes cărticele aduse de bibliotecar.

Vizită la Bibliotecă 7 februarie

Miercuri, 7 februarie, elevii claselor a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic „Dunărea”, au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Elevii, însoţiţi de doamna bibliotecară Ariton Lili, au avut oportunitatea să exploreze Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulţi, să înveţe să folosească aparatul de autoîmprumut și să se familiarize cu serviciile oferite de bibliotecă.

Elevii au aflat cum pot folosi resursele bibliotecii atât în formarea lor personală, cât şi în cea academică. Prin folosirea și explorarea acestor resurse, ei îşi pot îmbunătăţi abilităţile de cercetare şi competenţele informaţionale, care sunt esenţiale pentru succesul lor profesional.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 – la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 6 februarie

Dragii noștri, vă invităm să explorați universuri pline de aventură și imaginație, unde eroii se nasc și se confruntă cu provocări incredibile.
Prin artă captivantă și povești pline de acțiune, veți călători în lumi fascinante.
Alăturați-vă acestei călătorii captivante prin benzi desenate!

Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI2024 6 februarie

Luni, 6 februarie 2024, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost animată de prezența prichindeilor de la Grădinița „Alice”, îndrumați de doamnele educatoare Oana Stoica și Teodora Baben, care au dorit să sărbătorească Ziua Internațională a Cititului Împreună. Odată ce au pășit pe tărâmul poveștilor, copiii au căutat aventuri printre paginile pline de culoare ale cărților de benzi desenate.

Impresionați de comorile descoperite, au ascultat cu entuziasm lectura cărții „Pete Motanul și pizza perfectă”. La finalul activității, cu mare încântare, au colorat o fișă cu ingredientele pentru pizza, imaginându-și aventurile pe care le-ar putea avea alături de Pete Motanul în timp ce pregătesc pizza perfectă.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună, ZICI 2024, la Bibliotecă 5-9 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, organizează, în perioada 5-9 februarie 2024, la sediul filialei, sesiuni de lectură, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună (ZICI). Tema ediției din acest an se va axa pe poveștile în cuvinte și imagini, mai exact benzile desenate, care au devenit lecturile preferate ale publicului tânăr.

Prin intermediul acestor sesiuni de lectură, ne dorim să aducem cartea mai aproape de cititor și lectura să fie percepută ca un mod de relaxare și explorare permanentă.
Vă așteptăm să descoperim împreună benzile desenate, care îmbină atât de frumos textul cu arta ilustrată!

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 5 februarie

Luni, 5 februarie 2024, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, începe magia pentru Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), ziua în care explorăm împreună tainele literaturii! Să ne lăsăm purtați de magia benzii desenate și să descoperim împreună farmecul lecturii complete. Haideți să facem din #ZICI2024 o zi memorabilă a cărților și a poveștilor!

Lucrări realizate de elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, profesor Mariana Constantin.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună - ZICI 2024 5 februarie

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună #ZICI2024 din acest an, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la sesiuni speciale de lectură dedicate benzilor desenate. Descoperiți fascinația lumii grafice și împărtășiți poveștile preferate sau explorați noi titluri împreună cu noi!

Benzile desenate sunt o formă captivantă de exprimare artistică, combinând imagini și text pentru a transmite povești într-un mod unic și vizual. Prin intermediul ilustrațiilor și al cuvintelor, acestea aduc la viață personaje și aventuri, captivând cititorii de toate vârstele. Haideți să adăugăm culoare și creativitate ZICI-ului nostru! Vă așteptăm cu nerăbdare pentru a celebra împreună magia benzilor desenate!

Vizită la bibliotecă 2 februarie

Vineri, 2 februarie, ora 12.00, preșcolarii din cadrul „Centrului Educațional Fastrackids”, Galați, au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Sub îndrumarea doamnei înv. Dogaru Nicoleta Daniela, copiii au răsfoit cărți cu prinți, prințese, supereroi, cavaleri. Am citit împreună o serie de povești și basme din colecțiile Compartimentului Împrumut la domiciliu pentru Copii și la final au plecat bucuroși că pot reveni oricând.

Colțul de lectură: proiect educațional 1-29 februarie

Filiala nr. 1 “Costache Negri” - găzduiește în perioada 01.02. - 29.02.2024, expoziția intitulată “Asistența socială față în față cu societatea” Într-o societate modernă, democratică, asistență socială este o necesitate a întregii societăți, dar și un drept cetățenesc. Asistența socială încurajează implicarea și atenția acordată rezolvării problemelor sociale, promovând demnitatea și individualitatea umană.

Menirea asistenței sociale este de a asigura accesul acelor persoane care nu se pot adapta prin forțe proprii la societatea în care trăiesc, cei care nu se pot bucura de drepturile elementare și fundamentale: cel de a beneficia de alimentație corespunzătoare, de un adăpost decent, de servicii de îngrijire a sănătății, igienă, educație, de o sursă stabilă de venit și de posibiltățile de autorealizare.
Ansamblul măsurilor legislative și administrative al serviciilor prin care se reglementează modalitățile de sprijin oferite cetățenilor cu resurse insuficiente constituie în mod tradițional protecția socială. În contextul actual, se cere să se dezvolte o politică socială atentă la problematica umană, principială și bine reglementată legal, iar instituțiile sociale menite să răspundă nevoilor umane vor trebui să fie sensibile și responsabile în abordarea problemelor sociale. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul: https://tinread.bvau.ro/opac/browser .

🖼 90 de ani de la nașterea lui Nicolae Breban 1-15 februarie

Nicolae Breban (n. 1 februarie 1934) - romancier, eseist, poet, prozator, publicist și autor a peste 50 de cărți publicate în țară și străinătate) Pentru a marca 90 de ani de la nașterea lui Nicolae Breban, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți vă invită să vizitați, în perioada 1-15 februarie 2024, la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, expoziția ce cuprinde cărți reprezentative ale scriitorului.

Acum cred mai mult că trebuie să exprim ceea ce s-a pus în mine nativ, această înclinație nativă către expresia literară, și ceea am format eu, luciditatea la care am ajuns după decenii de meditație asupra mea și asupra literaturii universale”.
- Nicolae Breban

🖼 Zâmbet și culoare... la Caragiale 1-29 februarie

Pentru a marca 172 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, considerat „cel mai mare dramaturg român” sau „Molière al românilor”, la sediul central al Bibliotecii se va organiza expoziția-concurs de desene cu titlul „Zâmbet și Culoare... la Caragiale”. Această activitate este parte integrantă a Proiectului Educațional Național „Caragiale între Trecut, Prezent și Viitor”, ediția a VII-a, organizat de Șc. Gimn. „Ștefan cel Mare” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”.

Expoziția poate fi admirată în perioada 1-29 februarie 2024 în holul mare de la parter.

Salonul literar „Axis libri”, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” 1 februarie

Continuăm seria de evenimente desfășurate cu instituții partenere printr-o lansare de carte care se va desfășura în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați. Este vorba de o nouă ediție excepțională a salonului literar AXIS LIBRI, sub egida „Cu Salonul literar-cultural prin oraș”, care se va desfășura pe 1 februarie 2024, ora 17.00, la sediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați – Secția Lapidarium, de pe str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis, vis a vis de Biserica Greacă.

Va fi lansat volumul „Fals tratat de covid – 19. Umor negru din vremea pandemiei”, semnat de Marin Oanea, cartea fiind apărută la Editura Axis Libri a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de către Consiliul Județean Galați.
Moderatori vor fi Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii „V.A. Urechia” și scriitorul și bibliotecarul A.G.Secară.
Invitați: actorul Vlad Vasiliu, prof. Ghiță Nazare, Stan M. Andrei, Ion Zimbru.
Intrarea este liberă.

Să descoperim misterele Bibliotecii! 1 februarie

În această dimineață plină de magie, în data de 1 februarie, la ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, i-a primit pe curioșii clasei pregătitoare de la Școala Primară Nanny, însoțiți de ghidul lor iscusit, prof. înv. primar Istrate Gabriela. Aici, în lumea fermecată a cărților, ei au descoperit cele mai minunate cărți frumos ilustrate și au ascultat cu atenție povestea intitulată „Lama, lama citește”, semnată de Anna Dewdney și Reed Duncan.

Interesant a fost faptul că micuții s-au înscris și au primit permis de bibliotecă, că am realizat împreună jocuri de rol, ei asumându-și rolul de mici bibliotecari și au descoperit cum să împrumute singuri cărțile preferate, folosind aparatul de Autoîmprumut. Voioși și bucuroși, fiecare copil a plecat cu o cărticică aleasă cu grijă, și cu propriul lor permis de explorator. Au promis că vor reveni în curând!

Februarie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna februarie, Zi sanitară va fi în data de 23 februarie 2024.

I.L. Caragiale – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 29 ianuarie - 15 februarie

Caragiale este un scriitor obiectiv, dar nu este un scriitor indiferent - pare îngăduitor faţă de personajele sale, dar nu arată trăsăturile care-i fac pe oameni ridicoli, tratându-i cu ironie, punându-i în situaţii absurde, groteşti, demontând mecanismele sufleteşti şi reducându-i uneori la condiţia simplificată a marionetei.
George Călinescu - „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”.

Universul literar al lui I.L. Caragiale 29 ianuarie

Luni, 29 ianuarie 2024, boboceii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” au explorat universul literar al lui I.L. Caragiale, sub îndrumarea doamnei profesoare Mariana Constantin. Călătoria lor a fost plină de descoperiri despre viața și creația marelui dramaturg, culminând cu lectura cuvintelor amuzante din schițele „Lanțul slăbiciunilor” și „D-l Goe”. O experiență captivantă, care a adus bucurie și înțelegere pentru operele marelui scriitor.

Moștenirea lui Caragiale continuă să strălucească, iar operele sale mențin o prospețime, arătând că umorul și înțelepciunea sunt profunde și depășesc granițele timpului, rămânând relevante chiar și după trecerea anilor. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.