Festivalul Internațional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre” 30 iunie

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați, Filiala de Traduceri Literare, dar și cu alte instituții, a organizat în perioada 29 iunie - 1 iulie 2023, Festivalul Internațional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre” sub genericul ART CITY, ediția a doua.


Simpozion intitulat „Contemporanii lui Shakespeare”

În grădina de vară a Bibliotecii Județene s-a desfășurat: vineri, 30 iunie, orele 11.15 un simpozion intitulat „Contemporanii lui Shakespeare”, coordonat de vechiul prieten al Bibliotecii și al Galațiului, poetul și traducătorul Peter Sragher, invitați speciali fiind Oana Gheorghiu și George Volceanov.
Amfitrioni au fost Geta Eftimie și A.G.Secară de la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.
Intrarea este liberă.

Festivalul Internațional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre” 29 iunie

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați, Filiala de Traduceri Literare, dar și cu alte instituții, organizează în perioada 29 iunie - 1 iulie 2023, Festivalul Internațional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre” sub genericul ART CITY, ediția a doua.


Atelierul literar Asemănări de familie: poezie și filosofie

În grădina Bibliotecii Județene s-a desfăşurat joi, 29 iunie, orele 18:30, Atelierul literar Asemănări de familie: poezie și filosofie, coordonat de profesorul și scriitorul Iulian Grigoriu. Au fost oaspeți din întreaga țară, dar și din străinătate, amintind aici pe criticul literar Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Cassian Maria Spiridon, Răzvan Voncu, Andrei Novac, Marius Chelaru, Hanna Bota, Peter Sragher, Angyal Gyula, Andy Willoughby, Toby Kunze, Triin Somets și mulți alții.
Intrarea este liberă.

Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 3 iulie – 1 septembrie

Dragi cititori,
Vă informăm că, în perioada 3 iulie – 1 septembrie 2023, programul cu publicul al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați (sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) va fi 9:00 - 17:00. Duminica va fi deschis atât la sediul central, cât și la cele două filiale, în intervalul orar 9:00 – 13:00. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Proiect „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru comunitate și refugiați”, la final 27 iunie

Marți, 27.06.2023, ora 11.00, la sediul Filialei nr. 2 ”Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va avea loc festivitatea de încheiere a Proiectului ”Biblioteci - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate” și înmânarea de diplome și surprize participanților din proiect.

Proiectul, finanțat de International Rescue Committee (IRC) și implementat de Fundația Noi Orizonturi România împreună cu Asociația Comunitățile Viitorului, s-a desfășurat la sediul filialei în perioada decembrie 2022 - iunie 2023 și a cuprins numeroase activități dedicate membrilor comunității gălățene, precum și persoanelor refugiate din Ucraina.
Vă așteptăm!

Viorel Ilișoi se întoarce la Galați 22 iunie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită joi, 22 iunie 2023, la orele 17.00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, la lansarea volumului de reportaje literare intitulat EROII MEI, o antologie a jurnalistului VIOREL ILIȘOI. Autorul va intra în dialog cu bibliotecarul și scriitorul A.G.Secară, cu numeroșii fani ai lui V. Ilișoi, moderatorul întâlnirii fiind Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Intrarea este liberă.
*
Viorel Ilișoi declară despre carte:

Eroii mei sunt anonimi sau prea puțin cunoscuți. I-am întâlnit, i-am îndrăgit, am scris cu admirație despre ei. Învingători sau învinși, încă în viață sau retrași în anticamera uitării, ceva m-a mișcat adânc la fiecare. Sunt oameni remarcabili care, cu aura lor, luminează totul în jur. Citindu-le poveștile, așa cum le-am lăsat să curgă din inimă, eroii mei vor deveni, cititorule, și ai tăi.

Eroul nostru, Viorel Ilișoi, se întoarce la Galați cu o carte care, pe alocuri, provoacă pe însăși Muza Klio la dialog. Sau o invită la un proces al Omenirii, în care cei buni mai cred în finalul cu „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.” Deși unii eroi nu au apucat nici măcar anii maturității, deoarece personajele negative mai cred în intrigă, poate și în idealurile „lor”. Eroul nostru, Viorel Ilișoi, se prea poate să fie ultimul autor de reportaje „de artă”, reportaje-bucium, aluzia fiind la unul dintre eroi, „un moș fabulos, ultimul meșter de buciume”. Să fim lângă el, să simțim „ce simte, la rândul lui, un om care știe că face ultimul lucru de pe pământ.”

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 19-23 iunie

În săptămâna 19-23.06.2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupuri de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări și mulțumiri tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Să nu-l uităm pe Eminescu! 15 iunie

Joi, 15 iunie 2023, ora 10:00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu din Parcul Municipal din Galați, va avea loc un moment omagial dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ - la 134 de ani de la trecerea sa în eternitate. Anul acesta, la prima statuie ridicată lui Eminescu în România, evenimentul va începe cu un recital poetic din lirica eminesciană susținut de scriitori gălățeni, ...

... reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Galați și ai Societății Scriitorilor „C. Negri”, și un moment poetic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 28 Galați.
Evenimentul se va încheia cu un moment solemn ce va consta în depunere de flori, jerbe și coroane.

Un an de la primirea onorantei distincții MARCA PATRIMONIULUI EUROPEAN 13 iunie

Astăzi, 13 iunie, sărbătorim cu entuziasm împlinirea unui an de când Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a fost premiată de către Comisia Europeană cu titlul de Marca Patrimoniului European pentru proiectul care pune în valoare Palatul Comisiei Europene a Dunării și aduce în atenția tinerilor din România, dar nu numai, moștenirea și valorile Europei!

Titlul Marca Patrimoniului European ne-a oferit vizibilitate și prestigiu atât la nivel local, național, cât și internațional și ne-a deschis noi oportunități și mecanisme de atragere a publicului tânăr către istorie, cultură și patrimoniu cultural.
Activitățile de învățare și descoperire a istoriei Palatului CED susținute cu ajutorul jocurilor educative precum „QR Code Tresure Hunt”, „Escape Room”, prezentările interactive din cadrul conferințelor și întrunirilor profesionale, precum și realizarea, cu susținerea Consiliului Județean Galați și Centrului Europe Direct, a turului virtual al Palatului Comisiei Europene a Dunării ne-au oferit posibilitatea de a livra tuturor iubitorilor de cultură o pagină din istoria Europei de astăzi, care, spre surprinderea tuturor, a început chiar aici, la Galați, în monumentul istoric în care Biblioteca noastră își desfășoară și astăzi activitatea.
Pentru mai multe detalii și imagini, vă invităm să accesați secțiunea Palatul CED de pe site-ul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, https://www.bvau.ro/ced.php, iar pentru o incursiune virtuală în minunatul Palat al Comisiei Europene a Dunării să utilizați turul virtual accesibil aici: https://turvirtual.real-tour.ro/view/biblioteca-va-urechia/tur-3d/

Vizită la Bibliotecă 13 iunie

Marți, 13 iunie 2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială nr. 17 Galați, coordonați de doamnele înv. Gabriela Radu și Simona Cristea, și însoțiți de părinți, pentru a se înscrie la bibliotecă.

Entuziasmați și curioși, au descoperit cărțile preferate, au primit informații despre serviciile bibliotecii și activitățile de vacanță dedicate lor, au lecturat la Sala Multimedia și au vizionat un episod din „Jurnalul unui puști”.
Au plecat fericiți, cu permis și cărți împrumutate și au promis că vor reveni curând la Bibliotecă!
Vă mulțumim dragi copii!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 12-18 iunie

În săptămâna 12-18.06.2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-au derulat activitățile incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee) a atras atenția bibliotecii județene, care a livrat servicii cultural-educative elevilor, liceenilor și unui grup de ucraineni.

În această săptămână, participanții înscriși la cele două cluburi Impact și NeoRobotix s-au bucurat de activitățile interactive care au cuprins informații de interes, atât din tehnologie, cât și de identificare a nevoilor membrilor comunității.
Iar întâlnirea cu grupul de ucraineni dornici să învețe limba română a cuprins un plan de lecții cu expresii uzuale și grupuri de cuvinte care să îi ajute în viața de zi cu zi.
Felicitări tuturor participanților!

Colocviul Constructorilor de Nave 9 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Asociația ANCONAV Galați, Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) și Facultatea de Arhitectură Navală a UDJ Galați vă invită vineri, 09 iunie, ora 12:00, la sărbătorirea a O SUTĂ DE COLOCVII ALE CONSTRUCTORILOR DE NAVE- CCN 100.

O călătorie necesară prin istoria construcțiilor de nave din România: 20011-2023 este prezentarea dnei ing. Silvia Panaite, cea care va face o scurtă trecere în revistă a activităților care s-au derulat, a specialiștilor care au participat, a publicațiilor apărute, având ca autori ingineri navaliști, a expozițiilor și momentelor realizate, destinate să perpetueze amintirea unor personalități.
Întâlnirea va avea loc la sediul central al Bibliotecii, în sala de lectură ”Mihai Eminescu”, și este deschisă tuturor celor interesați. Vă așteptăm!

Lansări de carte 8 iunie

Consiliul Județean Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est vă invită joi, 8 iunie 2023, la orele 17.00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, la lansarea volumelor de poezie „Periferii/ Banlieues” și „Efecte secundare”, ambele semnate de DARIE LĂZĂRESCU.

Vor avea loc discuții, lecturi publice, invitații fiind ADELINA POP, de la Brăila, GABRIEL GHERBĂLUȚĂ, THEODOR PARAPIRU și ADI SECARĂ. Moderator: GETA EFTIMIE, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.
Intrarea este liberă.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 5-11 iunie

În săptămâna 05-11.06.2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupuri de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Revista trimestrială de cultură „Axis Libri” 1 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă oferă la începutul verii un dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 59 - care este dedicată împlinirii a 75 de ani de la nașterea domnului Tănase Dănăilă – poet și publicist gălățean - și împlinirii a 130 de ani de la cumpărarea terenului pentru construcția Palatului CED, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, clădire declarată Marca Patrimoniului European în anul 2022.

Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activitățile cultural-artistice și de promovare a lecturii, desfășurate atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă, de teatru, evenimente ș.a.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista.
Vă dorim tuturor copiilor și adulților cu suflet de copil o vară cu sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri!

Iunie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna iunie, Zi sanitară va fi în data de 30 iunie 2023.