Halloween - în lumea cărților 29 octombrie

Sub vraja Halloween-ului, un grup de copii talentați de la Școala de Canto „Vital Music”, coordonați de super profa Doina Cecoi, au transformat biblioteca într-un tărâm al creativității. Cu pensule și carioci în mână, au decorat dovlecii în opere de artă fermecătoare și înfricoșător de distractive. Biblioteca a devenit un loc magic, iar Halloween-ul a prins viață în cel mai distractiv mod posibil!

A fost un Halloween încântător, unde fiecare costumație și fiecare dovleac creat au fost o sursă vie de bucurie!
Happy Halloween!
Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

29 octombrie - Ziua de naștere a Reginei Maria - expoziție 29 octombrie

„Țării mele și Poporului meu, Când veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă înca odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tânără și neștiutoare, însă foarte mândră de țara mea de baștină, și am îmbrațișat o nouă naționalitate m-am straduit să devin o bună Româncă...

La început n-a fost ușor. Eram străină, într-o țară străină, singură între străini. Dar prea puțini sunt aceia cari se reculeg să cugete cat de greu este calea, pe care o Principesă străină trebuie s-o parcurgă ca să devie una cu noua țară în care a fost chemată. Am devenit a voastră prin bucurie și prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea? – cred că bucuria a fost mai mare, dar mai lungă a fost durerea. Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, sa fiu aceia care a păstrat flacara vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre...”
Regina Maria a României.

Salonul Axis Libri la... Europa 28 octombrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează o nouă ediție a Salonului literar „Axis libri”, sâmbătă, 28 octombrie 2023, orele 10:45, la... Sala „Europa” a Hotelului Ibis-Danube (fost Dunărea), evenimentul cuprinzând o lansare de carte, expoziție de grafică și lectură publică. Este vorba de cea de-a treia carte a poetului Adrian Talabă, „Îngeri pe suflet”, invitat de onoare fiind scriitorul Petre Rău.

Moderatori vor fi Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi G. Secară, critic literar și bibliotecar. Expoziția de grafică va cuprinde câteva dintre ilustrațiile volumului, realizate de către Doina Talabă.

Școala Europeană Danubiană - „Cultură și civilizație românească”, ediția a VI-a 26 octombrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, parteneri ai Asociației „Danubiana” Galați, organizează joi, 26 octombrie 2023, orele 9:30, la Casa Artelor Galați, Atelierul literar intitulat „Literatura unește sufletele și inimile românilor de pretutindeni”, la care va fi moderator bibliotecarul Adi George Secară (Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați). Din program (selectiv):


„Petru Todoran, un maestru al romanului istoric românesc contemporan”;
„Și hazul de necaz a unit românii” - cu Marin Oanea și Gheorghe Chicioroagă;
Recital de poezie: „A fi român ca pasărea măiastră”: Invitați Alina Marieta Ion, Mioara Baciu, Violeta Craiu, Daniela și Constantin Gumann, Luminița Potîrniche, Vlad Vasiliu, Valeriu Valegvi, Mirela Burhuc, Vera Crăciun, Petre Rău, Alina Beatrice Cheșcă, Sterian Vicol ș.a.;
Recitalul special al poetului Cătălin Enică (muzică și poezie).

Ziua Specială la Bibliotecă: Școala Altfel 26 octombrie

Joi, 26 octombrie 2023, începând cu ora 10:30, elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 2 „Constantin Gh. Marinescu” au pășit cu entuziasm în minunata lume a cărților, sub îndrumarea inimoasei învățătoare Luminița Lazăr, pentru a trăi două ore pline de aventuri literare. Fascinați de ceea ce biblioteca le oferă, au aflat informații importante despre cum pot deveni cititori și cum să beneficieze de serviciile instituției.

După ce au explorat paginile mai multor cărți frumos ilustrate, au avut parte de o poveste inspiratoare intitulată „Ninja cea Optimistă” de Mary Nhin. Această scurtă poveste le-a dezvăluit un secret deținut de Ninja cel Bun, un secret care, odată aflat, avea puterea de a face viața lor mai frumoasă, aproape ca prin magie. Cine nu își dorește o lume mai frumoasă și oameni mai fericiți? Prin urmare, sperăm că v-ați simțit minunat, dragi copii, în lumea poveștilor, și vă așteptăm cu drag pentru mai multe aventuri literare!

Invitație la lectură în Bibliotecă! 26 octombrie

Joi, 26 octombrie 2023, de la primele ore ale dimineții, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost încântat de veselia copiilor de la Grădinița nr. 11, structură a Școlii Gimnaziale „Sf. Împărați”, veniți însoțiți de iubita și distinsa educatoare, doamna Lupu Georgeta.

Micuții au fost conduși în lumea poveștilor în compartimentele celor două secții ale bibliotecii, au explorat locul în care sunt expuse cărțile și au răsfoit cele mai frumoase povești pentru copii. Cu o voce blândă, educatoarea le-a împărtășit o poveste de toamnă, iar ei au colorat și au descoperit minunile acestui anotimp.

Lumea poveștilor! 25 octombrie

De dimineața până seara, și noaptea, frunzele cădeau întruna.Unele mai repezi, altele mai domoale, legănându-se în aer ca o aripă de fluture...” Emil Gârleanu. Zâna Toamnă ne-a surprins și ne-a încântat cu cele mai drăgălașe zâmbete, aduse de Grupa Pregătitoare de la Colegiul Național „Al.I.Cuza”. Cărțile, pline de bucurie, au inspirat parfumul bogat al crizantemelor, oferind copiilor curioși lecturi de neuitat.

Ne-a uimit istețimea micuților, coordonați cu atâta grijă și dăruire de către prietena noastră dragă, prof. Doinița Miron.Copilașii au cântat și au recitat poezii despre toamnă, iar atmosfera a fost plină de raze de soare și zâmbete inocente!
Vă mai așteptăm la noi, dragilor! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Toamna în literatura română! 25 octombrie

Toamna și-a dezvăluit farmecul său atunci când elevii clasei a IX-a, Liceul Tehnologic „General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican”, sub îndrumarea doamnelor profesoare Roxana Cîrcotă și Mihaela Cocu, au pășit cu entuziasm în bibliotecă. În acest spațiu al cunoașterii, adolescenții au decis să-și înceapă călătoria în lumea cărților, deschizând uși către noi orizonturi de lectură. Sub mirajul toamnei, au recitat poezii pline de culoare, aducând în prim-plan magia acestui anotimp.

Cu imaginație și creativitate, au scris versuri pe frunze, transformându-le în mici opere de artă ce au devenit parte dintr-un afiș tomnatic. Acest afiș rămâne astfel ca o amintire vie a zilei petrecute în bibliotecă. Elevii au descoperit că biblioteca nu este doar un loc de lectură, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate. Felicitări! Vă mai așteptăm la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Zâna Toamnă 25 octombrie

Elevii clasei a VII-a B, Școala Gimnazială Nr. 5, coordonați de către doamna profesor Geanina Ursu, au trăit o zi plină de magie. Într-o zi aurie de toamnă, au pășit în lumea cărților, descoperind poveștile pline de farmec ale acestui anotimp minunat. Cu mirosul dulce al frunzelor uscate în aer, au citit în limba germană o poveste fermecătoare despre toamnă, care le-a deschis inimile spre frumusețea acestei perioade a anului.

Apoi, cu pensulele și culorile vibrante în mână, elevii și-au creat propriile opere de artă, pictând peisaje încântătoare.
Pe lângă pictura peisajelor, elevii au venit la bibliotecă cu șevaletul și culori speciale pentru a crea Zâna Toamna. Sub îndrumarea doamnei profesor Paula Neagu, au conturat o zână blândă și zâmbitoare, înconjurată de elemente specifice toamnei: coșuri pline cu fructe de sezon, ghinde și frunze ruginii. Această activitate nu a fost doar o experiență artistică, ci și o oportunitate de a se conecta cu frumusețea toamnei și cu bogăția pe care acest anotimp o aduce. Felicitări, dragilor! Vă mai așteptăm la noi! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Vizită la Filiala 1 a Bibliotecii 25 octombrie

Copiii clasei a IV-a de la Școala Nr. 5, sub îndrumarea domnului învățător Marius Valeriu Modiga, au făcut miercuri, 25 octombrie, un popas la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, în cadrul Programului Național „Școala altfel”. Au avut oportunitatea de a descoperi lumea cărților și de a învăța mai multe despre importanța lecturii.

Această experiență le-a deschis noi orizonturi și le-a stimulat imaginația.
Vă mai așteptăm la noi!

Vizită la Bibliotecă 25 octombrie

Într-o zi minunată de toamnă, pe 25 octombrie 2023, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut bucuria să primească vizita elevilor de la Școala Gimnazială Izvoarele din județul Tulcea, însoțiți de doamna director, profesoara Laura-Elena Nechifor și profesoara Sevastiana Nicolae.

Plini de curiozitate și voie bună, copiii au aflat despre tainele unei clădiri istorice, modalitățile de înscriere la bibliotecă și despre legendarul cărturar și fondator al Bibliotecii, V.A. Urechia. Conduși în labirintul cunoașterii, copiii au fost fascinați de informațiile primite și au descoperit cele mai interesante cărți din colecțiile bibliotecii noastre. Vă mai așteptăm dragilor!

Vizită la Filiala 1 a Bibliotecii 24 octombrie

Marți, 24 octombrie, într-o zi aurie de toamnă, elevii din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 20, coordonați de către doamna profesoară Maria-Magdalena Iorgu, au făcut o vizită la bibliotecă ca parte a programului „Școala altfel”. Copiii au fost extrem de entuziasmați să exploreze universul cărților, iar călătoria lor a fost plină de descoperiri fascinante, deschizându-le ușile către o lume a imaginației fără limite.

Cu ochii plini de curiozitate, au răsfoit cărticele captivante și au descoperit personaje noi. Vă mai așteptăm la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Primii pași în lumea cărților! 24 octombrie

Primii pași în lumea cărților! În cadrul programului național „Școala altfel”, marți, 24 octombrie, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut bucuria de a găzdui elevii clasei a III-A D, Școala Gimnazială Nr. 22, sub îndrumarea atentă a doamnelor prof. Ana Luca și Florina Stoian.

Prichindeii s-au bucurat de momente minunate de lectură și au descoperit comorile cărților din rafturile bibliotecii noastre, apoi au fost inspirați să creeze felicitări pentru sărbătoarea școlii lor. Într-un mediu prietenos și plin de creativitate, copiii au lucrat cu entuziasm, punând în valoare abilitățile lor artistice.Vizita lor la bibliotecă a adus un strop de bucurie și magie, consolidând legăturile dintre educație, cultură și comunitate.

Atelierul Dicționarelor 23 octombrie

Luni, 23 octombrie, elevii clasei a IX-a D, Colegiul „Al.I.Cuza”, sub îndrumarea doamnei profesor Luminița Crihană și a domnului prof. Cătălin Maghiar, au participat la atelierul dicționarelor intitulat „Documentarea - abilitate de viață și bază a culturii generale”. Scopul acestei activități a fost să dezvolte abilitatea elevilor de a se documenta folosind o varietate de surse de informare și de a învăța tehnici de lectură.

La finalul atelierului, elevii au învățat cum să întocmească o bibliografie corectă, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor lor de cercetare și documentare. Felicitări tuturor! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Participare la Conferința Națională - BiblioPUBLICA 2023 18-20 octombrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost prezentă, în perioada 18-20 octombrie, la Conferința Națională BiblioPUBLICA 2023, organizată de Biblioteca Metropolitană București și Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România (ANBPR), cu tema „Biblioteci pentru comunități inclusive”.

Ediția din această toamnă a evenimentului a avut în vedere subiectul incluziune și modul în care acest cuvânt poate fi integrat în vocabularul și în practicile bibliotecilor din întreaga țară. Participanții au oferit exemple de bune practici, idei care ar putea schimba modul în care educația, digitalizarea și resursele deja disponibile în biblioteci pot fi combinate pentru ca, la final, țara noastră să se bucure, în orice regiune, de o rată cât mai mare de incluziune a utilizatorilor bibliotecilor publice.
Din partea bibliotecii au participat dna Eftimie Geta, director adjunct și dna Șoltuz Cătălina, responsabil Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu prezentarea „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”.
Mulțumim organizatorilor pentru invitație și tuturor colegilor de breaslă pentru oportunitatea de a primi informații prețioase și a împărtăși momente inspiratoare!

Minunata lume a cărților! 13 octombrie

Într-o zi superbă de toamnă, pe 13 octombrie 2023, copiii de la Grădinița „Elena Doamna”, însoțiți de doamnele educatoare Florentina Neagu și Livia Neagu, au făcut o vizită la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Plini de entuziasm și curiozitate, copiii au descoperit cărțile minunat ilustrate, au ascultat povestea „Ursul păcălit de vulpe”, povestită cu umor de doamna educatoare, și au cântat cele mai adorabile cântecele.
Ghidați de motto-ul lui Mihail Sadoveanu: „Cartea reprezintă o promisiune, o sursă de bucurie și o călătorie în lumea sufletelor, a gândurilor și a frumuseții”, copiii au petrecut o oră minunată în lumea cărților, la bibliotecă.

Toamna cea frumoasă! 11 octombrie

Astăzi, pe data de 11 octombrie 2023, cu un entuziasm debordant și plin e energie, micuții de la Centrul Afterschool „Beekids", însoțiți de doamnele educatoare Anamaria Iordache și Mădălina Lazăr, au intrat în lumea cunoașterii - sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia", instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Cu ochi strălucitori, prichindeii au răsfoit cele mai minunate cărți despre anotimpul de toamnă, au răspuns cu spontaneitate la cele mai captivante ghicitori și au ascultat cu atenție o poveste fascinantă citită cu pasiune de doamna educatoare. S-au angajat solemn să revină însoțiți de părinți pentru a deveni cititorii noștri devotați. Vă așteptăm cu mare drag!

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului 9 octombrie

În data de 9 octombrie 2023, la ora 10.30, în holul mare al sediului central al Bibliotecii, a fost organizată o activitate de comemorare a victimelor Holocaustului. Elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Marin Coman” din Galați, îndrumați de prof. Constandache Ștefan, au realizat desene inspirate de mărturiile supraviețuitorilor celui mai mare masacru din istorie și apoi le-au prezentat în cadrul activității. Expoziția va fi deschisă publicului două săptămâni.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național marcat pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust.

În vizită la bibliotecă 6 octombrie

Vineri, 6 octombrie, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” a primit vizita preșcolarilor de la FasTracKids. În cadrul Compartimentului de Împrumut la Domiciliu pentru Copii, aceștia au descoperit minunata lume a basmelor, au răsfoit cărțile cu prinți, prințese și cavaleri, cu supereroi și personaje din desene animate.

Ei au aflat după ce reguli sunt așezate cărțile la raft, condițiile de împrumut, pentru cât timp se împrumută cărțile, cum trebuie citită cartea și cum trebuie păstrată pentru a fi împrumutată din nou, de către alți cititori.

De Ziua Mondială a Educației, la bibliotecă 5 octombrie

Joi, 5 octombrie 2023, la ora 10.30, într-o zi frumoasă de toamnă, pentru a marca „Ziua Mondială a Educației”, preșcolarii de la Grădinița „Clever Kids” însoțiți, cu grijă și devotament, de cadrele didactice au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Copiii au cântat, au recitat, au răsfoit cărțile din cadrul compartimentului dedicat vârstei lor, au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre condițiile de împrumut și despre cum se poate obține un permis de bibliotecă.

La plecare au promis că se vor întoarce cât de curând, în minunata lume a cărților, însoțiți de părinți sau bunici, pentru a deveni și ei cititori.

România citește în era digitală 3 octombrie

Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Revista Contemporanul, Colegiul național „Octav Onicescu” București și Colegiul Național „Costache Negri” Galații organizează marți, 3 octombrie 2023, la ora 12.00, la Colegiul Național „Costache Negri” Galați, evenimentul „România citește în era digitală”. Invitați: Florin Zamfirescu, Aura Christi, Dana Oprica.

Programul evenimentului va cuprinde: lecturi publice, spectacole, prezentări de carte și discuții interactive cu publicul.

Octombrie      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna octombrie, Zi sanitară va fi în data de 27 octombrie 2023.