Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 1-5 iunie

Dragi cititori,
Vă informăm că, în perioada 1 - 5 iunie 2023, sediul central și cele două filiale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați vor fi închise pentru public (H.G. nr. 1555/2022).
De marți, 6 iunie 2023, Biblioteca revine la programul normal de lucru, de luni până vineri de la ora 9.00 la ora 19.00, iar duminica în intervalul orar 9:00 - 13:00. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Maritimă: Corăbii, fregate, corvete, goelete 31 mai - 31 iulie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă prezintă, în perioada 31 mai - 31 iulie 2023, expoziția „Maritimă: Corăbii, fregate, corvete, goelete”, ce cuprinde stampe semnate de Pierre Ozanne (1737-1813, Brest), desenator, gravor și inginer maritim francez, originar din Brest.

Acest artist a fost elevul fratelui său mai mare, Nicolas (1728-1811), un maestru în arta gravurii, care a creat o splendidă serie de 60 de lucrări reprezentând porturile Franței. Ambii sunt considerați martori prețioși ai evoluției Marinei franceze, de la Ludovic al XV-lea până la Imperiu.
Pierre Ozanne a participat, în calitate de desenator, la mai multe expediții științifice: în 1771-1772, pe fregata „La Flore”, în 1774, pe nava „L’Hirondelle”, iar peste doi ani pe „Boussole”, una dintre navele Cavalerului de Borda. Scopul acesteia din urma era să determine poziția exactă a insulelor Canare.
Pierre Ozanne a fost un desenator neobosit, care își petrecea adesea timpul liber în portul sau rada Brest unde, îmbarcat adesea pe o canoe, schița siluete de nave sau lucra la reproducerea efectelor cerului, ale mării, ale coastelor, pentru a le reda cât mai fidel.
Multe dintre desenele sau gravurile sale se regăsesc astăzi în marile muzee ale lumii. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” păstrează în colecțiile sale, grație fondatorului ei, 36 dintre lucrările lui Pierre Ozanne. Acestea au fost transpuse în gravură de Yves Le Gouaz (1742-1816), originar de asemenea din Brest, pentru albumul „Mélanges de vaisseaux, de barques et de bateaux”, publicat la Paris înainte de anul 1813.
Gravurile realizate după desenele lui Ozanne, cuprinse în albumul anterior menționat, se remarcă prin finețea execuției, fidela reproducere a detaliilor și diversitatea modelelor, ilustrând atât ambarcațiuni de pescuit, cât și nave de război.
Cele 20 de reproduceri prezentate în expoziție le puteți admira atât fizic, la ”Popasul Bibliofilului”, de la sediul central, cât și online pe pagina de Facebook a Compartimentului Colecții Speciale și Cercetare, la adresa www.facebook.com/bvauCS.ro.

Copilăria, o lume minunată! 31 mai

Miercuri, 31 mai 2023, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc închiderea unui interesat proiect educațional, „Lumea uimitoare a slovelor”, inițiat și derulat de Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, în perioada octombrie 2022 - mai 2023.

Copilăria. O imensă nevoie de mirare”, spunea Victor Hugo. Timp de o oră, în curtea bibliotecii, s-au auzit glasurile pline de veselie ale elevilor clasei pregătitoare de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”, coordonați de prof. înv. primar Munteanu Paula-Antoneta, care au încântat publicul cu un frumos program artistic. În continuare, elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Fârțănești, coordonaţi de director prof. Mioara Mardare, prof. Mihaela Tiron, prof. Agripina Crihană și prof. Angelica Diaconu au susținut un program de dansuri și cântece populare moldovenești, spre încântarea tuturor participanților. Întreaga activitate de astăzi a fost dedicată dedicate Zilei Internaționale a Copilului. La mulți ani, dragi copii! Să aveți o copilărie fericită!

Înapoi la clasici! 30 mai

Marți, 30 mai 2023, la orele 17, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită la sediul central al Bibliotecii, de pe strada Mihai Bravu nr. 16, la Sala Mihai Eminescu, pentru un recital extraordinar al scriitorului, teatrologului și publicistului Ion Potolea, cunoscut de către gălățeni mai mult ca poet, ca pe un „Domn cu joben” deloc rătăcit prin Labirintul Poeziei contemporane.

Recitalul va cuprinde fragmente din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Scrisoarea I” de Mihai Eminescu, Monologul din final de „Moromeții” de Marin Preda, adaptare după visul lui Niculae, un „Psalm” și „Niciodată toamna” de Tudor Arghezi, „Liniște” și „Eu nu strivesc corola de minuni” de Lucian Blaga, „Aci sosi pe vremuri” de Ion Pillat.
Vor urma discuții libere cu publicul, prezentarea celei mai noi cărți a lui Ion Potolea.
Vor fi parteneri de dialog și scriitori ori jurnaliști, vechi prieteni, bibiliotecari.
Moderatori: Geta Eftimie și A.G.Secară.
Intrarea este liberă.

Un show de mare gală! 30 mai

Astăzi, 30 mai 2023, îmbrăcați în straie de sărbătoare, au venit la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, inimoșii dansatori ai comunei Suceveni, însoțiți de doamna director prof. Diana Simbanu de la Școala Gimnazială „Vasile Burlui” și bibliotecar Cezarina Bașa de la Biblioteca comunală „Ana Mâşlea”, care ne-au încântat cu frumoasele dansuri populare din zonă și ne-au recitat poezii dedicate Zilei Internaționale a Copilului.

Activitatea a început și s-a încheiat cu o paradă a costumelor ecologice, realizată de elevii clasei I D ai Școlii Gimnazială nr. 28, coordonați de prof. înv. primar Valeria Mirela Carp și bibliotecar Violeta Tănasă. La final, colaboratorii noștri au fost premiați, iar micuții au primit bomboane și baloane.

Personajele din povești prind viață la Bibliotecă 29 mai

Luni, 29 mai 2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit cele mai inedite personaje: Nică, Albinuța Maia, Fluturaș, Erus și Baby Ioda, în interpretarea talentaților elevi ai clasei a II-a E, Școala Gimnazială nr. 28, coordonați de prof. Valentina Tanasaciuc, care s-au împrietenit cu nurorile și soacra lui Creangă, ...

...personaje interpretate de elevii clasei a IV-a B ai Școlii Gimnaziale nr. 25, coordonați de director prof. Nina Gurău, prof. înv. primar Aura Cășuneanu și bibliotecar Violeta Vlădescu.
Copiii au fost încântați și de expoziția de păpuși „Artă și talent - personaje de poveste!”, realizată cu multă îndemânare de doamna prof. Cristinela Sandu și cea de fotografii „Un copil care citește va fi un adult care gândește”.

Ziua Internațională a Copilului 29-31 mai

Ziua Internațională a Copilului este un prilej de mare bucurie pentru fiecare dintre noi. Cu acest prilej, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, va organiza în perioada 29 mai - 31 mai 2023, la sediul central al Bibliotecii, un program de manifestări dedicat zilei de 1 iunie.

Vă invităm să admirați doua expoziții inedite: Artă și talent - personaje de poveste! - expoziție de păpuși, realizată de prof. Cristinela Sandu și o expoziție cu fotografii ale micilor cititori: Un copil care citește va fi un adult care gândește; să participați la programele artistice pregătite cu mult entuziasm de elevi ai școlilor gălățene și din județ; să admirați parada costumelor ecologice și multe altele, astfel încât, să retrăiți alături de noi, lumea minunată a copilăriei.
Vă așteptăm, cu mare drag!

Parcul de Aventură ESCAPELAND 26 mai

Vineri, 26.05.2023, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost invitată să participe la vizita promoțională a unei noi investiții realizată de Consiliul Județean Galați - „Parcul de Aventură ESCAPELAND”, un nou obiectiv turistic care completează oferta turistică a județului Galați. Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului „Escapaland - Dezvoltare și promovare în comun a turismului activ în Bazinul Mării Negre”.

Parcul este o oază de relaxare, un mod plăcut de a petrece timpul liber cu familia și prietenii. Pasionații de aventură se vor bucura de 15 trasee de dificultate progresivă, accesibilă pentru diverse categorii de vârstă și curaj. Iubitorii de senzații tari vor fi încântați și de cele două tiroliene care vor completa aventura lor la înălțime.
Chef de adrenalină?! Dacă răspunsul este „DA!”, atunci „Parcul de Aventură ESCAPELAND” poate fi soluția ideală!

Iubim cărțile - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 22-31 mai

„Deschide cartea, ca să înveți ce au gândit alții, închide cartea, ca să gândești tu singur.” T. Heyde Expoziție cu afișe realizate de talentații elevi ai clasei a III-a A, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare", prof. Mirela Croitoru. Perioada: 22.05 - 31.05.2023.

Deschiderea oficială a Conferinței Model United Nation (MUN) 19 mai

Vineri, 19.05.2023, Biblioteca Județeană V.A.Urechia, instituție subordonată Consiliului Județean, a găzduit deschiderea oficială a Conferinței Model United Nation (MUN), cu tema „The struggles of WOMANHOOD (Statutul femeii în societate)”. Conferința a întrunit chairi din Galați, Iași și București, dar și din alte orașe ale țării.

Întâlnirea, la care au participat aproximativ 140 de persoane, a fost organizată de „Interact Club” Galați în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.
O întâlnire MUN este o simulare educațională și/sau o activitate academică în care elevii pot învăța despre diplomație, relații internaționale și Organizația Națiunilor Unite. Activitățile MUN îi implică în mod activ pe participanți și îi învață să vorbească, să dezbată și să scrie, dezvoltându-le gândirea critică, abilitățile de lucru în echipă și abilitățile de conducere.

Lansare de carte 18 mai

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită joi, 18 mai 2023, la ora 17:00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, la lansarea romanului „Perechea Alfa”, scris de prozatorul și jurnalistul Constantin Gumann. Invitați speciali, profesorii și scriitorii Ghiță Nazare, Valeriu Valegvi și Adi G. Secară. Moderator: GETA EFTIMIE, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați. Intrarea este liberă.

Vizită la Bibliotecă 18 mai

Joi, 18 mai 2023, la ora 9:00, elevii clasei I A de la Școala Gimnazială Schela, însoțiți de doamna învățător Amalia Tăbăcaru și doamna bibliotecar Fănica Prună (Biblioteca Comunală Schela), au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia". Le-au fost prezentate Compartimentele de Împrumut la Domiciliu, Sălile de Lectură, Multimedia și Internet, dar și serviciile de care pot beneficia, modalitatea de înscriere și noile tehnologii utilizate.

Nu în ultimul rând, elevii au avut posibilitatea de a afla mai multe despre clădirea în care funcționează Biblioteca, fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării. În finalul vizitei au vizionat un film de desene animate la Compartimentul Multimedia.

Vizită la Bibliotecă 16 mai

Marți, 16 mai 2023, la ora 11.30, elevii claselor a IX-a B și C de la Liceul Teoretic „Dunărea”, însoțiți de doamnele profesor Cașu Nicoleta și Badiu Elena, au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia". Le-au fost prezentate Compartimentele de Împrumut la Domiciliu, Sălile de Lectură, Multimedia și Internet, dar și serviciile de care pot beneficia, modalitatea de înscriere și noile tehnologii utilizate.

Nu în ultimul rând, elevii au avut posibilitatea de a vizita compartimentul dedicat colecțiilor speciale ale Bibliotecii unde le-au fost oferite informații despre ctitorul instituției, Vasile Alexandrescu Urechia, precum și despre documentele rare, deosebit de valoroase, unele dintre ele provenind chiar din donația cu care a luat ființă acest lăcaș de cultură.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 15-19 mai

În săptămâna 15-19 mai 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
A avut loc și o întâlnire on-line interesantă, pe platforma ZOOM, cu un arhitect din cadrul proiectului, care a oferit sfaturi adolescenților în legătură cu amenajarea spațiului destinat lor.
Întâlnirea cu grupul de ucraineni dornici să învețe limba română a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Ziua Internațională a Familiei 15-25 mai

Ziua Internațională a Familiei - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 15.05 - 25.05.2023 .

Noi studenți, în practică la Bibliotecă 15 mai

Luni, 15 mai 2023, la ora 9.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, urmare a Protocolului de colaborare încheiat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere, a avut loc o sesiune de informare cu studenții anului I care desfășoară stagiul de practică de specialitate în bibliotecă.

Cei 25 de studenți, prezenți în sală, au primit informații despre: cum se va desfășura stagiul de practică, ce activități vor desfășura, date introductive privind istoricul clădirii Bibliotecii, fost Palat al Comisiei Europene a Dunării, și noțiuni introductive privind drumul cărții, de la intrarea acesteia în bibliotecă până la cititor.

Pe dos cu folos, anapoda de frumos 13 mai

Proiect educațional inițiat de prof.coord. Cristina Bosoi, Școala Gimnazială Nr. 28, în colaborare cu Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Pentru cei ce obișnuiesc să vadă lucrurile în ordinea firească, acest proiect este o provocare.

Este o invitație spre a face voit totul pe dos o zi întreagă, de la ținuta vestimentară și formule de salut, scriere pe caiet de la sfârșitul acestuia și de la dreapta la stânga, lecturare de povești de la sfârșit spre început, rezolvare de probleme la matematică în funcție de răspunsurile date, numarare inversă, la ora de sport marche-arrière printre jaloane, etc. Toate aceste activități își propun sporirea interesului elevilor printr-o abordare neconvențională și ludică.

Ziua Internațională a muzeelor 12-25 mai

Ziua Internațională a muzeelor - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 12.05 - 25.05.2023. „Muzeul reprezintă arsenalul cel mai puternic cu care un popor își apără originea, identitatea și tot ce a moștenit de la străbuni.” Iosif Sterca-Șuluțiu.

Vizită la Bibliotecă 10 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda inimoșilor preșcolari de la grupa mijlocie a Grădiniței cu Program Prelungit „Arlechino”, care s-au bucurat din plin de o aventură în lumea magică a cărților și personajelor preferate. Mulțumim pentru vizită prichindeilor și dnelor educatoare Alexandra Mitu și Alina Ciorâță!

Ziua Regalității - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 10-18 mai

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României:începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională, printr-o decizie a Camerei Deputaților. 10 mai, Ziua Regalității, a fost ziua națională a României din 1866 până în 1947.

În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independență se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.
Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaților, data de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională. Ziua Regalității:10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol pornește spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și traversează Elveția și Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în București. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conștiința românilor drept Ziua Națională și Ziua Dinastiei.
Sursă: https://www.historia.ro

Zâmbete și gânduri pentru Europa 9 mai

Marți, 9 mai 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, am sărbătorit Ziua Europei împreună cu prichindeii clasei IC, Școala Gimnazială Nr. 17, coordonați de către prof. Gianina Nacu, Valentina Mihalache și bibliotecar Iuliana Balan.

Copiii au celebrat Pacea și unitatea, valori europene fundamentale, apoi au invocat muza imaginației și au călătorit pe meleagurile minunatului continent, fiind seduși de culoare și cuvânt! Posterele lucrate cu bucurie și nerăbdare au prins viață în biblioteca noastră, iar ochișorii copilașilor au fost dornici să descopere misterele și frumusețile Europei.

George Coșbuc - 105 ani de la moarte 9 mai

George Coșbuc (20.09.1866 - 09.05.1918) a păstrat spiritul autentic românesc în balade și a creat o operă de o sensibilitate românească aparte ce poartă cititorul pe meleagurile satelor românești, a datinilor, revoltelor și momentelor trăite de țăranii români. Vă invităm la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” să descoperiți creațiile literare ale îndrăgitului poet supranumit „Poetul Țărănimii”!

9 Mai - Ziua Europei 9 mai

Ziua Europei a fost marcată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziția de documente care vine în întâmpinarea cititorilor dornici să-și completeze informațiile cu privire la statele membre, unitate, solidaritate și securitatea cetățenilor. Vă așteptăm la sediul filialei pentru a vă completa dorința de cunoaștere în acest interesant domeniu. Realitatea ne demonstrează acest lucru!.

Lansare de carte 9 mai

Consiliul Județean Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est vă invită marți, 9 mai 2023, la orele 17.00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, la lansarea volumului de poezie „lumea ta / carnea mea / oasele noastre” de ANDREI NOVAC, din București. Împreună cu autorul, scriitorii FLORINA ZAHARIA și ADI G. SECARĂ vor discuta despre starea poeziei contemporane și despre alte... metafore.

Moderator: GETA EFTIMIE, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.
Intrarea este liberă.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 8-12 mai

În săptămâna 08-12 mai 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupuri de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Octavian Goga - 85 de ani de la moarte 7 mai

În aceste vremuri putem fi magicienii vieții noastre și să descoperim frumusețea lecturii cu ajutorul cărților existente în colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Cele mai importante capodopere literare semnate de scriitorul român Octavian Goga (1 aprilie 1881 - 7 mai 1938), pot constitui adevărate repere în dezvoltarea personală a fiecărui cititor și vă poate aduce mai aproape de frumos, așa cum afirma și scriitorul Octavian Goga: „Nimeni n-are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru”.

Primăvară, Bucurie, Prietenie! 6 mai

Consiliul Județean Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, Fundația Culturală „Nae Leonard”, Societatea Scriitorilor „C. Negri” Galați și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași, vă invită sâmbătă, 6 mai 2023, la orele 12.00, la Amfiteatrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, pentru a-l sărbători pe scriitorul și publicistul STERIAN VICOL, la împlinirea a 80 de ani de la naștere.

Invitată de onoare a celebrării, o adevărată legendă a literaturii române contemporane, scriitoarea ANA BLANDIANA! Recitalul de muzică și poezie se va desfășura sub titulatura de „Primăvară, Bucurie, Prietenie!”. Își vor mai da concursul o adevărată stea în ascensiune a muzicii, pianista ANDREEA BRATU, actorul LICĂ DĂNILĂ, criticul literar A.G.SECARĂ, amfitrion fiind muzicianul și doctorul în istorie muzicală FLORIN MELINTE.
Intrarea este liberă.

Împreună în România Digitală 2023 5 mai

În cadrul campaniei „Împreună în România Digitală 2023”, inițiată de Fundația EOS, în scopul desfășurării de activități de incluziune digitală pentru membrii comunității, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită pe data de 5 mai 2023, începând cu ora 11:30, în Compartimentul Referințe electronice/Internet, la sediul bibliotecii, la o sesiune de instruire de bază în utilizarea unor servicii accesibile online.

    Astfel:
  • realizarea unui cont de poștă electronică (e-mail) sau pe platforme de socializare (Facebook, Instagram);
  • realizarea și folosirea de conturi pentru utilitățile publice pe platformele dedicate (telefonie, electricitate, gaz, apă);
  • înscrierea pe platforma Ghiseul.ro, în vederea plății impozitelor și taxelor locale;
  • crearea de conturi pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice;
  • programare pentru eliberarea actelor de identitate, pentru consultații sau analize medicale;
  • depuneri de cereri online către autorități;
  • folosirea platformei online a Poștei Române pentru compensarea facturilor la energie, pentru deținătorii de carduri de energie.

În cadrul sesiunii vor fi folosite cele cinci tablete primite drept premiu de instituția noastră în Campania Națională de Educație și Incluziune Digitală „Hai pe net”, desfășurată anul trecut, în perioada 11-15 aprilie.
Pentru a participa la sesiunea de instruire, vă rugăm să vă înscrieți în prealabil, până pe data de 3 mai, ora 16, fie la sediul central al Bibliotecii, din str. Mihai Bravu nr. 16, Compartimentul Referințe electronice/Internet, fie accesând numerele de telefon 0236411037/int. 132, 0732520516. Numărul de locuri este limitat!
Acest eveniment este un prilej de a le reaminti gălățenilor de orice vârstă faptul că Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” este locul unde pot cere oricând sprijin pentru îmbunătățirea competențelor lor digitale.

„România și Europa - Pași către viitor” - expoziție de publicații tematice 5-12 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Centrul Europe Direct Galați din cadrul Consiliului Județean Galați vă invită să vizionați, în perioada 5-12 mai 2023, expoziția de publicații tematice „România și Europa - Pași către viitor”, care marchează Ziua Europei. Pe 9 mai, în fiecare an, se celebrează Ziua Europei, zi dedicată păcii și unității europene. Expoziția poate fi vizionată în holul principal de la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Lansare de carte 4 mai

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită joi, 4 mai 2023, la orele 17.00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, la lansarea volumului de poezie „Culorile trăirii” și a romanului „Amurg în doi”, ambele cărți fiind ale scriitoarei Georgeta Muscă Oană. Invitați speciali, Valentina Vintilă, din Brăila și Adi G. Secară. Moderator: GETA EFTIMIE, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați. Intrarea este liberă.

Ziua Europei - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 9-15 mai

Mândră de civilizația și cultura sa, Europa parcă ar vrea să se ferească de restul lumii. Şi-ar datora originalitatea patrimoniului ei cultural comun: antichitatea greacă, Imperiul roman și creștinismul. Unitatea europeană se vrea modelul unei aristocrații culturale cu aspirații universale și ecumenice. Este Europa învățătorilor care predică lecția de istorie, mândri de Epoca Luminilor. Europa, în dorința ei de unitate se dorește un loc de integrare, favorizând conștientizarea unui destin comun“. Elise Maillard, Ariane Molkhou, Europa

Ziua cărților cu benzi desenate 5-15 mai

ZIUA CĂRȚILOR CU BENZI DESENATE - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 05.05 - 15.05.2023. Banda desenată își dobândește negreșit statutul de artă și are mare putere de seducție. Vă așteptăm la bibliotecă, dragi copii!

Invitație în „stupul Albinuțelor” 4 mai

Joi, 4 mai 2023, prichindeii de la Grădinița Nr. 7, (grupele mijlocii), coordonați cu multă pasiune de către doamnele prof. Georgiana Chirilă și Iralia Vasile, au făcut cunoștință cu „Nuți Albinuța". Ne-am bucurat împreună de o călătorie minunată în lumea magică a lecturii, ne-am jucat de-a personajele, am improvizat și am cântat, savurând o zi de poveste. Am înțeles că în lumea fascinantă a albinelor totul se face împreună! O activitate delicioasă...ca un fagure de miere!

Copilașii gupei mari, însoțiți de către doamna lor educatoare, Anca-Sanda Butur, au pornit și ei într-o frumoasă aventură, în care au descoperit alte persoanje simpatice și interesante. Au ascultat povestea „Ai voie, Naivoie!" și au înțeles cum se împletesc natural libertățile și regulile, cum fiecare dintre noi are puterea de a cuteza și de a lua decizii. Felicitări , dragi copii și celor ce vă stârnesc curiozitatea, menținând vie flacăra cunoașterii! Activitatea face parte din proiectul „Iubim Lectura”, inițiat de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 2-5 mai

În săptămâna 2-5 mai 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi și Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupuri de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Mai la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna mai, Zi sanitară va fi în data de 26 mai 2023.