Vizită la Bibliotecă 30 martie

Joi, 30 martie 2023, ora 11.00, Biblioteca Județeană V.A. Urechia, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost vizitată de elevii clasei pregătitoare de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”, coordonați de prof. Ilie Ana-Cosmina și de elevii Liceului Tehnologic „Simion Mehedinți”, coordonați de doamnele prof. Tudor Justina Monica și Enache Cătălina.

Elevii s-au familiarizat cu lumea cărților, au lecturat câte o poveste în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia. La final, în semn de prietenie, cei mici le-au cântat celor mai mari un cântec de primăvară.
Vă mulțumim, dragi copii, că ați ales să ne vizitați și vă așteptăm să reveniți curând!

Salonul Literar „Axis Libri” – Proiect cultural Februarie-decembrie 2023

Scopul proiectului „Salonul Literar Axis Libri” este de a promova cartea şi lectura, găzduind o paletă bogată de evenimente culturale: lansări de carte, dezbateri literare, sau pe teme majore din actualitate, expoziții, sau recitaluri de muzică şi poezie, oferind oportunități de punere în valoare a potențialului artistic atât din arealul Dunării de Jos, cât și din țară și străinătate.

Zilele eminesciene, la Galați - Ziua Culturii Naţionale – Proiect cultural Ianuarie 2023

Program de manifestări dedicat Zilei Culturii Naţionale precum şi zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie) în vederea conștientizării, de către public, a importanței culturii și spiritualității românești în istorie, dar și în viitor, în contextul integrării europene.

Vizită la Bibliotecă 29 martie

Miercuri, 29.03.2023, de la prima oră a dimineții, sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a devenit gazdă primitoare pentru cei aproape 250 de copii, care, însoțiți de cadrele didactice de la instituțiile de învățământ din Galați și din județul Galați, au venit să viziteze biblioteca.

Elevii claselor pregătitoare ai Colegiului Național „Al. I. Cuza”, coordonați de doamnele prof. înv. primar Tirim Cătălina și Mormenche Doina au vizitat Secțiile de Împumut și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.
Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Tulucești au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre serviciile acesteia, despre modalitățile de căutare a documentelor în Catalogul online „Tinread” și au descoperit jocul educativ „Cum e corect”, realizat de domnul profesor Goldu Corneliu.
A urmat un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Independența, care au răsfoit cele mai interesante cărți din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii.
Prichindeii de la Grădinița Tulucești au încheiat turul vizitatorilor de astăzi. Ei au ascultat o poveste, au răsfoit cărți și au vizionat un film de desene animate.
Vă mulțumim, dragi copii, că ați ales să ne vizitați și vă așteptăm să reveniți curând!

Magia lecturii la Bibliotecă - Club de lectură Oct. 2022 - iun. 2023

Lectura ne oferă destinații unde putem merge chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem”, spunea Mason Cooley. Prin clubul de lectură „Magia lecturii la Bibliotecă” încheiat în parteneriat cu Filiala Galați „Destine Junior”, reprezentată de Vera Crăciun, autor de carte pentru copii, ne propunem să aducem copiii cât mai aproape de carte, să-i ajutăm să-și dezvolte creativitatea, să descopere plăcerea pentru lectură și bucuria propriilor creații.

LUMEA UIMITOARE A SLOVELOR - proiect educațional pentru copii 12 oct. 2022 – 13 iun. 2023

Prin proiectul educațional „Lumea uimitoare a slovelor” ne propunem să-i familiarizăm pe copii cu cartea, cu facilitățile oferite de bibliotecă, să-i implicăm în lumea fascinantă a poveștilor și să-i atragem ca viitori utilizatori ai Bibliotecii. Prin lecturarea poveștilor în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, ne dorim să le dezvoltăm celor mici imaginația și creativitatea, să le îmbogățim vocabularul și să le dezvoltăm abilitățile de comunicare. Detalii despre proiect:

Vizită la Bibliotecă 28 martie

Marți, 28.03.2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” au poposit elevi de la mai multe instituții de învățământ din Galați, dornici să descopere lumea fascinantă a cărților. Având drept motto citatul lui Mason Cooley: „Lectura ne oferă destinații unde putem merge chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem”, elevii clasei a IV-a A de la Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”, coordonați de doamna prof. înv. primar Miron Doinița, au descoperit lecturile istorice cu ajutorul scanării unor coduri QR.

Elevii clasei pregătitoare de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”, coordonați de prof. înv. primar Munteanu Paula-Antoneta au încercat să descifreze primele lecturi din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Independența, ajunși cu trenul la Galați, au fost dornici să viziteze biblioteca și au fost încântați să joace jocul „Cum e corect?” și să vizioneze un un film de desene animate la Sala Multimedia.
Vă mulțumim, dragi copii, că ați ales să ne vizitați și vă așteptăm să reveniți curând!

Vizită la Bibliotecă 27 martie

Luni, 27 martie 2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au venit grupuri organizate de copii pentru a vizita biblioteca și pentru a deveni cititori. Primii au fost elevii clasei a II-a de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”, coordonați de doamna prof. înv. primar Micu Florentina, care au vizitat Compartimentele de Împrumut, au vizionat un film de desene animate și au împrumut cărți la domiciliu.

Au urmat prichindeii de la Grădinița „Tedi”, care au plecat acasă bucuroși deoarece au primit permise de bibliotecă. Elevii de la Școala Gimnazială Smârdan au vizitat Biblioteca, au descoperit jocul „Cum e corect?”, realizat de domnul profesor Goldu și au primit informații despre istoricul Bibliotecii, condițiile de înscriere și despre serviciile acesteia.

Ziua Mondială a Teatrului 26 martie

Duminică, 26 martie 2023, la ora 11.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în sala „Mihai Eminescu”, va avea loc spectacolul „Mă dor dinții”, organizat în colaborare cu Teatrul Muzical „Șapte”. Pentru a celebra Ziua Mondială a Teatrului, adolescenți talentați și pasionați de arta scenică, membri ai trupei „Papillon”, vor transmite emoții, ne vor face să râdem și ne vor dărui clipe frumoase, demne de aducere aminte. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Club Kiwanis Galați – festivitatea de premiere la concursul de eseuri în limba franceză și acordarea burselor clubului 24 martie

Gustave Eiffel! Ne este așa de familiar! Ca și cum ar fi unul de-ai noștri, „de-ai mei”! Și ne întrebăm: „Cum a reușit omul acesta să facă dantelă din bucăți de fier?”. Eiffel a fost doar un om, ca noi toți. Fierul...e greu. Atârnă și te trage în jos, te poate lovi. Dar în mâinile lui, fierul a devenit fulg. L-a urcat suuus, spre cer, până dincolo de 300 de metri. Și l-a împletit, cum împletesc bunicile noastre firul de lână și a făcut din el o minune, care nu se mai destramă niciodată.

Ziceți că Gustave Eiffel a fost un om? Nu! A fost un Zeu!
Tema anului francofon Kiwanis 2023 și a concursului de eseuri în limba franceză este dedicată lui Gustave Eiffel, fiind prilejuită de centenarul decesului acestuia, în 1923. Subiectul propune concurenților o incursiune în viața profesională a celor trei mari ingineri constructori, Gustave Eiffel, Anghel Saligny și Gheorghe Pănculescu, care au creat în același timp, la sfârșit de secol XIX, în țări diferite, și au lăsat posterității opere de geniu ce dăinuie și astăzi.
Evenimentul va avea loc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vineri 24 martie 2023, la ora 16, în sala „Mihai Eminescu”.

Ana Blandiana - expoziție cu documente 24-31 martie

Ana Blandiana - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
Perioada: 24.03 – 31.03.2023

Școala Altfel - „Regele fistichiu” - atelier de lectură 24 martie

Vineri, 24 martie 2023, Albinuțele clasei I A, de la Colegiul Național ,,Costache Negri”, coordonați cu multă dăruire de către doamna prof. Gina Trotușanu, au poposit la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Copilașii nu au venit singuri, ci însoțiți de prietenul lor ,,Regele Fistichiu”.

Au început cu un salut călduros, ne-au oferit zâmbete inocente, apoi au lecturat cu gingășie și ne-au încântat cu frumoasele rezenzii. Cartea prezentată este fistichie, prietenoasă și amuzantă. Pentru că, nu-i așa, copiii debordează de imaginație, creativitate și de bucuria de a descoperi. Poveștile aduc veselie și inspirație, iar lectura deschide porți spre o lume plină de valori. Cu fiecare poveste citită, suntem mai bogați și mai dornici de a descoperi mai mult. Felicitări, dragilor! Vă mai așteptăm la noi!

Școala Altfel - La mulți ani, POEZIE! 23 martie

,,Poezia este creația ritmică a frumuseţii în cuvinte.” - Edgar Allan Poe
De Ziua Mondială a Poeziei, elevii clasei a II-a A, Colegiul Național ,,Costache Negri", coordonați de prof. Mariana Negrici, au adus un omagiu tuturor celor care ne-au dăruit și ne dăruiesc din preaplinul lor spiritual! Nu o putem face altfel decât citindu-le creațiile, adunate cu drag şi responsabilitate în BIBLIOTECĂ.

Activitatea s-a desfășurat, joi, 23 martie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Melciulică, la Bibliotecă 23 martie

Astăzi, 23 martie 2023, ora 10,30 la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a ajuns Melciulică. Invitata specială, Alina Oancea, autoarea cărților uriașe din seria „Melciulică”, ne-a făcut cunoștință cu eroul principal și cu prietenii săi care îl însoțesc în aventura cunoașterii.

Într-o interpretare inedită, autoarea le-a citit elevilor clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 13, coordonați de prof. înv. primar Daniela Balcan, două povești minunate: „Melciulică” și „Sunt puțin furios”.
Cu talent și ingeniozitate, Alina Oancea a fost o încântare pentru cei mici, cărora le-a captat atenția încă din primele momente. La final, copiii au învățat, au cântat și au dansat „Cântecul lui Melciulică”.

Sărbătoarea Mondială a Poeziei la Galați – 2023 (Ediția a II-a) 23-24 martie

În colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est, BCR, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Colegiul Național Costache Negri Galați, Cenaclul Noduri & Semne și cotidianul „Viața liberă”, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Consiliul Județean organizează o serie de manifestări sub egida Salonului literar Axis libri, manifestări dedicate Sărbătorii Mondiale a Poeziei.

Primul eveniment va avea loc în ziua de joi, 23 martie, orele 11.00, la Colegiul Național „C. Negri”: „Ecoul Zilei Mondiale a Poeziei în… Amfiteatru”, fiind o întâlnire a liceenilor și a profesorilor de la Colegiul Național C. Negri cu poeți și traducători de poezie:
• De la Iași, Cătălin-Mihai Ștefan și Cornelius Drăgan își vor prezenta volumele „Arborele de oraș” și „Mușcătura fluturelui japonez”.
• Petru Iamandi va vorbi despre antologia realizată de domnia sa (prin traducere), o culegere din poeți importanți ai lumii: „Povești al căror freamăt se reazemă de-un clopot”!
• Cristina Ciobanu îl va evoca pe Constant Tonegaru.
Alți invitați vor fi Alina Marieta Ion, Iulian Grigoriu, Gabriel Nicolae Mihăilă și Leonard Matei. Moderatori vor fi bibliotecarii Elvira Alexandrescu și A.G.Secară, dar și profesorii Cristina Ciobanu și Cătălina Benea.
De la orele 15.00, la Sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, în Sala Eminescu, va fi „Poezia la… Palatul Comisiei Europene a Dunării”. Poeții Yigru Zeltil și Ovia Herbert își lansează volumele „Praline” și „Kolin. Un basm cehesc”, apărute la Editura Irizor, Colecția DăBest.

La orele 15.40 va fi lansarea antologiei de poezie „Povești al căror freamăt se reazemă de-un clopot”, alcătuită și tradusă în limba română de Petru Iamandi, dar și lansarea volumului „Merlin - incantații pentru copii mari” de Gabriel Gherbăluță. Invitați: Andrei Velea, Iulian Grigoriu, Brândușa Ilie și Simona Andrei. La orele 16.30 va urma recitalul liric Florin Dan Prodan & Dan Iordache, iar de la orele 17.00 „NUEUPOEZIA”, moment liric realizat în colaborare cu Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România și invitații săi. Participă Florina Zaharia, Katia Nanu, Carmen Andrei, Stela Iorga, Alina Simona Dragomir, Valeriu Valegvi, Valeriu Mititelu, Alina Marieta Ion, Angela Ribinciuc, Alina Beatrice Cheșcă, Cătălin Enică, Darie Lăzărescu. Între orele 18.00 - orele 19.00, Cătălin-Mihai Ștefan își va lansa volumul „Arborele de oraș”. Invitat special: Cornelius Drăgan, care ne va prezenta (și lectura din) volumul multipremiat „Mușcătura fluturelui japonez”, apărut la Editura Junimea Iași.

Vineri, 24 martie 2023, poeții gălățeni și din țară vor vizita muzeele gălățene, la orele 12 fiind un moment special la Muzeul de Artă Vizuală Galați. Un minimaraton de recitaluri, sub titulatura „Poeți români contemporani la Muzeul de Artă Vizuală” cu participarea scriitorilor Yigru Zeltil, Ovia Herbert, Cornelius Drăgan, Iulian Grigoriu, Gabriel Nicolae Mihăilă, Mihai Vintilă, Adrian Lăzărescu, Carmen Neacșu, Daniela Lăcrămioara Capotă, Anca Șerban-Gaiu, Carmen Andrei, Stela Iorga, Valeriu Valegvi, Andrei Velea, Alina Marieta Ion, Angela Ribinciuc, Alina Beatrice Cheșcă, Cătălin Enică, Darie Lăzărescu, Marius Grama, Marin Mârza, Gabriel Gherbăluță. Va fi și o lectură publică, cu prezentarea specială a cărților „Praline”, „Kolin. Un basm cehesc” și „Cicatrici pe umbra mea”, semnate de Yigru Zeltil, Ovia Herbert și Marin Mârza. De asemenea, Florin Dan Prodan va reintra în dialog liric cu Dan Iordache, moderator fiind Leonard Matei. După amiaza, se vor vizita Tabăra de Sculptură în Metal Galați (Splaiul Dunării)/ Muzeul de Științele Naturii (taberele de sculptură în lemn - mini-recital la foișor sau în Grădina Japoneză).
La orele 18.30 se va participa la ședința Cenaclului Noduri & Semne (sediul cotidianului „Viața liberă”), dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, cu invitați speciali Ion Zimbru, Florin Dan Prodan, Dan Iordache, Yigru Zeltil, Ovia Herbert, Marin Mârza.

Știați că? 22 martie

Acum 130 de ani, pe 22 martie 1893, a fost achiziţionat terenul din strada Mihai Bravu numărul 16, cu scopul construirii unui sediu pentru CED, care să aibă dublă funcționalitate: administrativ și hotel pentru membrii CED. Lucrarea a fost executată de Societatea Română pentru Construcții și Lucrări Publice, președinte fiind chiar prințul Dimitrie Ghika, iar recepția palatului și a dependințelor sale a avut loc în data de 29 aprilie 1896, în prezența inginerului șef al CED, Karl Kuhl.

Clădirea inițială, construită cu două niveluri, găzduia Secretariatul general, arhiva, biblioteca, ședințele plenare și asigura cazare pentru unii dintre funcționari, aceasta fiind distrusă aproape în totalitate, în Primul Război Mondial, în urma bombardamentelor germano-bulgare și refăcută între anii 1922-1923, în forma în care se găsește și astăzi.
Comisia Europeană a Dunării a funcționat în acest sediu până la desființarea sa, în anul 1948, din anul 1968 fiind repartizată ca sediu central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție care funcționează aici și în prezent și care în anul 2022, a primit pentru importanța Palatului Comisiei Europene a Dunării în construirea Europei de astăzi, titlul de Marca Patrimoniului European, devenind astfel prima instituție din Galați și a doua din România care primește această deosebită distincție europeană.
Pentru o incursiune în trecut și prezent, vă invităm să accesați turul virtual al Palatului CED, realizat de Consiliul Județean Galați prin Centrul Europe Direct și să descoperiți, cu ajutorul infopointurilor, elementele arhitecturale originale pe care clădirea le mai păstrează și astăzi, dar și alte comori ale Palatului și ale Bibliotecii noastre.

Lumea uimitoare a slovelor 22 martie

Miercuri, 22 martie 2023, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit „Greierașii” de la Grădinița cu P.P. „Codruța”, însoțiți de doamnele educatoare Neagu Maricica, Matara Mariana, Bicșada Mădălina și Iacob Liliana. Micuții au răsfoit cu interes cărțile special pregătite pentru ei, tema de astăzi fiind „Fluturii vin la flori” - flori de primăvară și insecte.

După ce au ascultat o poveste citită de doamna educatoare, prichindeii au vizitat biblioteca și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

La bibliotecă 22 martie

Miercuri, 22 martie 2023, elevii clasei I B, Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare", coordonați de prof. Daniela Chițescu, au organizat, în cadrul Filialei nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, o activitate intitulată ,,La bibliotecă". Copiii au pășit cu mult entuziasm și curiozitate pragul bibliotecii, un loc minunat unde fiecare carte ascunde o poveste, o taină.

Folosind metoda brainstorming, prichindeii au găsit răspunsuri deosebite la întrebarea: Cum poate fi o carte? Apoi, au lucrat în pereche și au răspuns provocării: De ce să citim? A urmat un joc interesant: pornind de la cuvinte care asociază noțiunea de bibliotecă, elevii au formulat câteva reguli pe care trebuie să le respecte în interiorul bibliotecii, dar și reguli în ceea ce privește împrumutatul cărților, felul în care au grijă de ele, deoarece CARTEA este o comoară inestimabilă! La final, elevii au intrat în rolul de bibliotecar și cititor, completând o fișă de împrumut, prilej cu care am discutat despre alegerile și recomandările de lectură.️ Felicitări, dragilor!

Ziua Mondială a apei 22-31 martie

Ziua Mondială a apei - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
Perioada: 22.03 – 31.03.2023

Ziua Internațională a Poeziei 21-31 martie

Ziua Internațională a Poeziei - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
Perioada: 21.03 – 31.03.2023<

Bine ați venit la bibliotecă 21 martie

Încă de la primele ore ale dimineții, astăzi, 21 martie 2023, de Ziua Internațională a Poeziei, au venit la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, rând pe rând, grupele de copii de la Școala Primară „Nanny”, împreună cu doamna prof. director Ciocan Anișoara Mihaela și colectivul de cadre didactice.

Curioși și plini de viață, licuricii au descoperit multitudinea de cărți frumoase din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, au vizitat Compartimentul Multimedia și au înțeles cum pot deveni cititorii noștri.
Au plecat încântați și au promis că vor reveni cu părinții, cât mai curând!

Pagini fermecate 21 martie

Marți, 21 marie 2023, de Ziua Mondială a Poeziei, ne-am bucurat să-i avem invitați pe drăgălașii prichindei de la Grădinița Nr. 40, coordonați de către doamnele prof. Simona Manea, Carmen Năstase, Luminița Păscălin și Daniela Bucur. Bucuria copilașilor la întâlnirea cu frumoasele cărticele a fost molipsitoare. Micuții au făcut cunoştinţă cu fascinantele personaje ale poveştilor, iar cărțile au fost primitoare și dornice să fie răsfoite de mânuțele lor inocente.

Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Vă mai așteptăm la noi.

Școala Altfel – „Drumul Cărții” 20 martie

Luni, 20 martie 2023, a fremătat Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, fiind animată de prezența Boboceilor - clasa pregătitoare A, Colegiul Național ,,Costache Negri”, prof. Elena Ailincăi. ,,Steluțele” au ,,luminat” Căsuța Cărților. Copilașii au descoperit povestea cărții și câte eforturi sunt depuse pentru a ajunge ea la cititori.

Au aflat că hârtia se fabrică din lemn și cât de lung este drumul copacilor din pădure până la fabrica de hârtie. Înainte ca foile să devină cărţi, trebuie să se întâlnească cu scriitorul, iar el înşiră multe povești minunate pe foile albe, care vor fi numite manuscris. Apoi, scriitorul se întâlnește cu un pictor, ca să încânte cititorii cu ilustraţii magice. Manuscrisul ajunge la editură, iar editura trimite cartea la tipografie și astfel prind viață poveştile noastre dragi. Cartea va ajunge în bibliotecă, în librărie sau în casele noastre. La final, copiii au înțeles că de câte ori deschid o carte, trebuie să aibă grijă de ea, să nu îndoaie filele şi nici să nu le rupe, deoarece CARTEA este o comoară inestimabilă!

Ziua Internațională a Francofoniei 20-31 martie

Ziua Internațională a Francofoniei – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
Perioada: 20.03 – 31.03.2023

Ziua Francofoniei 20 martie

Limba franceză a fost sărbătorită de către elevii clasei a X-a profil bilingv de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, într-un cadru prietenos și relaxat, prin intermediul unor discuții libere despre ce învață la școală, proiecte și programe în care sunt implicați, idei și aspirații. Atmosfera a fost completată de un romantic fundal sonor franțuzesc și de câteva jocuri amuzante, în care participanții au fost provocați să își testeze cunoștințele la limba franceză.

Manifestarea a avut loc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, în data de 20 martie 2023 la ora 13.00.

BiblioSEZĂTOARE – proiect cultural 17 martie

Doamnele cu mâini de aur, din grupul ALTIȚE DE GALAȚI, culegătoare și păstrătoare de artă și tradiție, s-au întâlnit, vineri, 17 martie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, cu elevii clasei a IV-a ai Școlii Gimnaziale Nr. 22, coordonați de către prof. Aurora Gheorghiu. Copiii au fost purtați cu multă blândețe prin cufărul cu zestre al bunicilor, descoperind minunatele povești de odinioară.

Cu toții am fost fascinați de semnificația diferitelor motive tradiționale care se regăsesc în straiele populare, moștenirea noastră cea mai de preț. Frumusețea, meșteșugul și cultura se împletesc armonios în mâinile acestor doamne atât de generoase, care ne împărtășesc din tainele muncii lor. Noi, bibliotecari, copii, profesori și părinți, ne-am delectat cu această îndeletnicire prețioasă, ce se transmite din generație în generație, definitorie pentru cultura poporului român. Felicitări, doamne dragi! Bravo, copii!

Revista trimestrială de cultură „Axis Libri” 17 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă oferă în dar un mărțișor cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 58. Acest număr este dedicat împlinirii a 80 de ani de la nașterea domnului Teodor Vișan – cunoscut artist plastic gălățean - și comemorării episcopului Melchisedec Ștefănescu - ierarh, teolog, istoric, profesor, bizantinolog - de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani.

Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activități desfășurate fizic sau în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista .
Vă dorim o primăvără cu sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri!.

Salonul literar „Axis libri” 16 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită, joi, 16 martie 2023, în Sala Mihai Eminescu de la sediul central, la lansarea a cinci cărți, cu trei autori, dacă nu considerăm că volumul de convorbiri, inedit în spațiul editorial românesc, este unul colectiv. Este vorba de două romane scrise de cunoscută Eleonora Stamate, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Galați-Brăila - „Reverberații cotidiene”, Ed. Olimpias, Galați, 2022 și „Răsărit în amurg”, Ed. Armonii Culturale, Bârlad, 2023.

Părintele Ionel Rusu prezintă menționatele „Convorbiri alese cu parfum de tei”, Ed. Olimpias, Galați, 2022 și antologia de poezie „Din lacrimile cerului - Neadormiri”, Ed. Limes, Florești, Cluj, 2022 iar Părintele Toderiță Rusu, fratele geamăn al celui de mai sus, își va lansa, într-o formulă de autor rar întâlnită („trei într-unul”, adică împreună și cu Teodor Rusu Atonitul, dar și cu William White), un mini-roman (aproape) misterios: „The Third Hidden. Cel de-al treilea Ascuns: O viziune ortodoxă asupra realității”.
Invitați speciali: Prof. Emerit Aurelia Meghea, Prof. Univ. Dr. Irina Meghea, Daniela Vlad, Olimpia Sava, Viorel Dinescu, Tănase Dănăilă.
Moderatori vor fi scriitorul și criticul Adi Secară și directorul adjunct al instituției, Geta Eftimie.
Intrarea este liberă.

Biblioteca – umăr de prieten 16 martie

Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii vă invită joi, 16 martie 2023, de la ora 14:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, pentru o călătorie în lumea poveștilor alături de RAMY’S și invitatele ei surpriză. Va avea loc lansarea volumelor „Magia Crăciunului”, „Magica întoarcere de Anul Nou” și „Lăcașul zânelor”, autor Elena Ramona Sonu.

Prezenți la activitate vor fi elevii Școlii Gimnaziale „Sf. Nicolae” din Liești, parteneri în cadrul proiectului educațional „Biblioteca-umăr de prieten”.
Dacă vă plac poveștile, vă așteptăm cu mare drag să descoperim împreună o lume în care totul este posibil!
Intrarea este liberă.

Ion Creangă – scriitorul tuturor românilor 16 martie

Joi, 16 martie, ora 10:30, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Sala „Mihai Eminescu”, a avut loc o nouă activitate din cadrul Proiectului educațional „O carte pentru fiecare”. Protagoniștii zilei de astăzi au fost talentații elevi ai claselor a IV-a B și a V-a A de la Școala Gimnazială nr. 25, coordonați de Dir. prof. Gurău Nina, prof. Maravela Doina, prof. Cășuneanu Aura, bibliotecar Vlădescu Violeta și elevii clasei a VI-a ai Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, coordonați de prof. Nistor Daniela Angelica și bibliotecar Ionică Cerasela.

Omagiul adus marelui povestitor, Ion Creangă, a constat în prezentarea unor aspecte din viața și activitatea literară a acestuia și prin susținerea unor recitaluri, regizarea poveștii „Soacra cu trei nurori” și prezentarea teatrului cu umbre „Caprele Irinucăi”. Felicitări, dragi copii și stimați colaboratori ai bibliotecii!

Expoziție – „Jeux de la Francophonie” 16 martie

Micii artiști de la atelierul Acces Vizual Art, îndrumați cu măiestrie de doamna Gina Popa, au ales să creeze o atmosferă în stil franțuzesc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Cu pensula alunecând suav pe pânză sau cu mâinile modelând frenetic lutul, copiii și tinerii au realizat lucrări minunate, ce ilustrează două evenimente importante ale lunii în curs și anume: Ziua Francofoniei (20 martie), respectiv inaugurarea Turnului Eiffel (31 martie). Expoziția "Jeux de la Francophonie" va rămâne deschisă pentru public până la sfârșitul lunii martie.

Gheorghe Burlacu-Niculițel - expoziție 16-31 martie

Gheorghe Burlacu-Niculițel - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
(Perioada: 16.03 – 31.03.2023)

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a IV-a 2023 15 martie

Olimpiada de benzi desenate ajunge anul acesta la a IV-a ediție. Inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu - autor și profesor de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române, ediția din acest an este dedicată Jocurilor Olimpice din Antichitate. Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învățare primar, gimnazial și liceal. Evenimentul este desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județeane „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, primește și facilitează trimiterea online a lucrările copiilor și adolescenților până la finalul lunii aprilie 2023, data limită. Orice lucrare primită după data de 1 Mai 2023 nu va fi luată în considerare pentru concurs.
Pentru informații suplimentare puteți contacta bibliotecarii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” la sediul acesteia (micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, corp. V, etaj 1) sau la următoarele nr de telefon: 0336.100.009 / 0747.046.255.
Regulamentul Olimpiade de benzi desenate, ediția a IV-a, 2023 îl puteți vizualiza accesând următorul link: https://www.facebook.com/Olimpiada-de-Benzi-Desenate-106987390837966.
Creativitate și succes la desenat!

Lumea uimitoare a slovelor 15 martie

Miercuri, 15 martie 2023, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a avut loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Lumea uimitoare a slovelor”. Tema întâlnirii de astăzi a fost „Primăvara – mii de albine, sute de fluturi”.

Ne-au încântat cu versuri și cântecele de primăvară elevii clasei a III-a, coordonați de prof. înv. primar Ecaterina Șorcaru de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”. Copiii au realizat un catren și un cvintet cu ajutorul câtorva cuvinte, au vizitat biblioteca și au primit informații cu privire la condițiile de înscriere. Vă mulțumim, dragi copii, că ne-ați adus primăvara la Bibliotecă!

Siguranța pe Internet 15 martie

Miercuri, 15 martie 2023, elevii clasei a II-a C, Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu", coordonați de prof. înv. primar Marinela Simionescu și bibliotecar Tanța Iordache, au organizat, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consililui Județean Galați , o activitate interesantă privind siguranța copiilor pe Internet.

Alexandru Paleologu - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 14-31 martie

Ce rost are căsătoria, dacă nu e pentru toată viaţa? Dragostea nu înseamnă numai tinereţe, voluptate, romanţe şi apoi plictiseală, goană după altceva, care e mereu acelaşi lucru. Dragostea e de la tinereţe până la bătrâneţe, iar cuplul petrece din ce în ce mai bine cu cât se apropie de moarte (bineînţeles, dacă are simţul divinului). Petrece din ce în ce mai bine, în ciuda pierderii puterilor, în ciuda tuturor necazurilor. Lucru cu adevărat important, cel mai important: a petrece cât mai bine.” Alexandru Paleologu.

Alexandru Macedonski - expoziție 14-31 martie

Alexandru Macedonski - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
(Perioada: 14.03 – 31.03.2023)

Angela Baciu, la ceas aniversar – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 14-31 martie

În stânga și-n dreapta mea VIAȚA/ începe să danseze și spun:/ acum împart cu tine, pe acest peron,/ un TREN./ noaptea se întâmplă să fiu fericită în trenul/ acesta ce vine mereu la aceeași oră,/ am senzația că anii mei vor rămâne aici,/ mă bucur ca un copil,/ alerg singură/ dintr-un compartiment în altul să mai cresc/ puțin câte puțin, alerg/ să prind anii din urmă, TRĂIESC din plin,/ în ultimul compartiment m-am oprit -/ se făcuse ziuă.” Mulți ani de primăvară, draga noastră Angela!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 13-24 martie

În perioada 13-24.03.2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupul de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și jucăușă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Despre Eliade cu... Eliade 13 martie

Luni, 13 martie, la ora 14.00, la sediul central al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc manifestarea „Despre Eliade cu... Eliade", prilejuită de împlinirea a 116 ani de la nașterea marelui scriitor, filozof și istoric al religiilor.

În acest context, mai mulți elevi de la liceul gălățean care îi poartă numele, i-au onorat memoria citind și reprezentând proza fantastică a lui Mircea Eliade prin texte, versuri, desene, creații proprii. Emoțiile au fost lăsate deoparte pentru a pătrunde în labirinturi, în case neobișnuite sau pentru a întâlni personaje desprinse din sfera irealului, descoperind teme universale abordate de scriitor.

Cum este corect? - joc educativ 12 martie

Duminică, 12 martie 2023, ora 10:00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc lansarea unui nou joc educativ „Cum e corect?”, realizat de Prof. Dr. Corneliu Goldu. A fost o interesantă lecție interactivă de limba română.

Împreună am învățat cum se scrie corect: propoziția „Ia, ia-ți ia de la ea, căci ea a dat-o alteia, deși i-ai spus să nu i-o dea!” sau cuvintele maiou sau maieu, excavator sau escavator, foarfeci sau foarfece, deszăpezire sau dezăpezire, tabele sau tabeluri, azile sau aziluri etc., dar cel mai important am învățat să folosim DOOM3.
Felicităm elevii prezenți, de la Școala Gimnazială nr. 16, coordonați de prof. Acasandrei Cristina și elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil”. Mulțumim domnului profesor pentru implicare și pentru donarea jocului către toți participanții. Așteptăm cu interes următorul joc: „Constelații de cuvinte”, ce va avea ca temă problemele lexicale de exprimare.

Salonul literar „Axis libri” 9 martie

La Salonul literar „Axis libri” de joi, 9 martie 2023, ora 17.00, care se va desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu, vor avea loc lansări de cărți semnate de bibliotecara și scriitoarea Mihaela Gudană. Mai exact vor fi prezentate publicului volumele „Ani din neuitare”, Ed.Bifrost, București, 2023 (proză) și „Cu mine, aici”, Ed. Rafet, Râmnicu-Sărat, 2022 (poezie).

Invitați de onoare, scriitorii Luminița Potîrniche și Constantin Marafet. Moderatori vor fi doamna Geta Eftimie, directorul adjunct al Bibliotecii, și bibliotecarul și scriitorul A.G. Secară.

8 martie la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați 8 martie

Sub egida parteneriatului încheiat între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, bibliotecari ai Serviciului Referințe au organizat la sediul C.A.R.P. o prezentare dedicată zilei de 8 martie, în cadrul căreia au fost omagiate trei femei de excepție ale Galațiului, trei gălățence nesupuse, ale căror nume au rămas atât în istoria României și a domeniului în care au ales să exploreze, cât și în sufletul comunității locale: artista plastică Lola Schmierer-Roth, inginera Eliza Leonida-Zamfirescu și scriitoarea Nina Cassian.

Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 8 martie

Vă informăm că, în data de 8 martie 2023 (Ziua Internațională a Femeii), programul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați (sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) va fi 9:00 – 17:00. Joi, 9 martie 2023, Biblioteca revine la programul normal de lucru, de luni până vineri de la ora 9.00 la ora 19.00, iar duminica programul pentru public este în intervalul orar 9:00 – 13:00.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Surprize pentru mămici 8 martie

Licuricii clasei I C, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare", coordonați cu blândețe de prof. înv. primar Mihaela Boșneaga, au realizat „inimioare-surpriză" pentru mămici, în cadrul unui atelier de mărțișoare, miercuri, 8 martie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consililui Județean Galați! Mulțumim d-nei Mirela Mohjazi, voluntar, pentru răbdarea cu care a îndrumat micuții!

Atelier de creație 6 martie

Luni, 6 martie 2023, elevii clasei a II-a B, Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu", coordonați cu blândețe și dăruire de prof. înv. primar Luminița Bujor și bibliotecar Tanța Iordache, au revenit în căsuța cărților și au realizat mărțișoare minunate. Într-o atmosferă veselă, micuții ne-au încântat cu poezii și cântece dedicate zilei de 8 martie. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 6-10 martie

În săptămâna 6-10 martie 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirile cu grupuri de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și jucăușă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Vizită la bibliotecă 3 martie

Vineri, 03.03.2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit, rând pe rând, grupuri organizate de preșcolari și elevi. Printre vizitatori s-au numărat: prichindeii de la Grădinița nr. 11, coordonați de doamna prof. înv. primar Trifan Viorica Monica, elevii clasei I A de la Școala Gimnazială nr. 5, coordonați de prof. înv. primar Săndulache Georgeta, elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr. 24, coordonați de prof. Cîrcotă Cristina, și elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 28, coordonați de prof. Mihai Mariana.

Vizitatorii, mici și mari, au primit informații despre istoricul Bibliotecii, despre serviciile gratuite oferite, au vizitat Compartimentele de Împrumut, Sălile de Lectură și Compartimentele Internet și Multimedia. Le mulțumim celor care ne-au trecut pragul săptămâna aceasta și îi așteptăm în continuare să devină cititori activi!

O seară a Editurii Neuma 2 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită la „O seară a Editurii Neuma”, cu participarea extraordinară a scriitorului Horia Gârbea. În prima parte a evenimentului va fi lansată cartea de poeme „Jurnalul insurgentei anA”, scrisă de Gabriela Ana Bălan, prezentată de Dorina Stoica (Bacău) și Horia Gârbea (București). În a doua parte, Horia Gârbea va prezenta cele mai noi apariții ale Editurii Neuma, dar și cele mai noi cărți ale domniei sale, printre care „Zuliari și mangafale. Viața fascinantă a personajelor”, a doua carte din seria vieții personajelor, după „Minunata viață a personajelor” (Editura Neuma, 2020).

Va urma și o lectură publică, cu mici fragmente din cărțile autorilor, invitat special fiind poetul Gabriel Burlacu din București.
Moderator: scriitorul și criticul Adi Secară.

Colțul de lectură: proiect educațional 1-31 marie

Filiala nr. 1 „Costache Negri" a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, găzduiește, în perioada 1-31 martie 2023, expoziția intitulată „Portret de femeie!. „Femeia nu este sexul slab. E cel mai nobil dintre cele două, prin puterea sa de sacrificiu, de suferință în tăcere, de umilință, credință și cunoaștere.” Mahatma Gandhi.

Femeile în ziua de azi sunt pe drumul către a prelua la propriu și la figurat conducerea planetei. Au funcții de șefe de stat și de guverne, gestionează multinaționale iar mintea femeii tinde să depășească în abilități intelectul bărbatului tocmai datorită inteligenței afective pe care femeile o au în genetica lor. Nu a fost mereu așa. De-a lungul istoriei femeia a fost percepută având statut social și existențial net inferior tagmei masculine.
Prin intermediul aceste expoziții vă propunem o fabuloasă galerie de portrete, întâmplări amuzante sau povești emoționante fie despre un debut ezitant fie de excepție, mistere din viața sentimentală sau momente decisive ale existenței femeilor. Femei de stat, savante, artiste sau aventuriere, toate au scris cele mai frumoase pagini din istorie. Traversarea acestei galerii de portrete vă va face să descoperiți o parte frumoasă a diversității feminine și drumul ei într-un moment crucial al evoluției sale.
Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul de mai jos: https://tinread.bvau.ro/opac/browser

Bucuriile primăverii 2 martie

Joi, 2 martie 2023, spiridușii creativi de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, coordonați de prof. înv. primar Nicoleta Tecucianu, au pășit cu mult entuziasm și multă curiozitate pragul tărâmului fermecat în care cărțile șoptesc povești nemuritoare, biblioteca. Inimoși și nerăbdători să cuprindă cu privirea fiecare colțișor, micii școlari s-au împrietenit rapid cu noul spațiu al Filialei nr. 1 „Costache Negri”.

Purtați prin mireasma și căldura anotimpului ce tocmai a început, învățăceii au discutat despre bucuriile primăverii, marcând două dintre marile zile de sărbătoare: 1 martie și 8 martie. Cu multă îndemânare și dăruire, spiridușii au realizat „Copacul Mărțișorului”, o lucrare de grup prin care obișnuitele flori au fost transformate în mărțișoare confecționate din materiale reciclabile. Din dragoste pentru mămici, au meșteșugit daruri în care au pus recunoștința și aprecierea lor pentru cele care le-au dat viață. Creativii copilași ne-au făcut să simțim câteva din bucuriile primăverii, activitatea desfăsurându-se într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

Bibliotecar pentru o zi 2 martie

Elevii clasei a II a E de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, îndrumați de prof. înv. primar Tanasaciuc Valentina, au aflat în activitatea „Bibliotecar pentru o zi” din programul de activități propus în „Săptămâna Altfel”, că un bibliotecar iubește foarte mult cărțile și că-i ajută pe alți iubitori de cărți să le găsească pe cele mai potrivite pentru a cunoaște lumea.

În timpul activității, elevii au apelat la deprinderile lor și cu ajutorul QR Code au descoperit cărți ascunse în rafturile bibliotecii precum: „Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul”, „Școala de magie”, „Leul din bibliotecă”, „Găinușa care voia să zboare”, „Micul Prinț” ... Dar QR nu a fost decât un indiciu, căci cota și coperta cărții au pregătit predicțiile copiilor pentru ce fel de text conține cartea, cu ce fel de personaje sau întâmplări s-ar întâlni în carte. Bineînțeles, că nu a putut lipsi momentul de „Toată lumea citește” pentru a constata dacă ceea ce au prognozat se regăsește în conținutul cărții. Felicitări!Activitatea s-a desfășurat joi, 2 martie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Citim și recitim din „Amintiri” 2 martie

Joi, 2.03.2023, ora 10:00, la Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a avut loc o activitate interactivă cu elevii claselor I B și I E de la Școala Gimnazială nr. 28, coordonați de cadrele didactice: Oprea Luminița, Tănase Jenica și bibliotecar Tănasă Violeta. Printr-un joc de imaginație, copiii au creat câte o scrisoare adresată marelui povestitor Ion Creangă și au răspuns corect la mai multe ghicitori. A fost o întâlnire plăcută și distractivă!.

Azi citim la Bibliotecă 2 martie

Joi, 2.03.2023, ora 9:00, elevii clasei Pregătitoare B, coordonați de doamna învățător Rodica Tirim și bibliotecar Violeta Tănasă de la Școala Gimnazială nr. 28 au ajuns, încă de la primele ore ale dimineții, la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Copiii au venit hotărâți să afle cât mai multe despre bibliotecă și despre lumea minunată a cărților.

Dornici de cunoaștere au vizitat biblioteca, apoi au revenit la Compartimentul pentru Copii, unde au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile noastre și au ascultat povestea „George cel Curios își găsește de lucru”, autor H. A. Rey, citită cu blândețe de doamna învățătoare.

Întâlnire sincron România-Moldova 2 martie

Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”, spunea odinioară poetul Grigore Vieru, simbolul Basarabiei. Acest lucru a fost posibil în prima zi de primăvară, când Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați din România și Biblioteca Orășenească „Ion Creangă” din Florești, Republica Moldova, au colaborat pentru realizarea unei întâlniri sincron cu tema „Grigore Vieru și opera sa”.

În cadrul întâlnirii online, moderată de bibliotecarii de la cele două biblioteci, elevii clasei a X-a de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Galați ne-au prezentat teme și simboluri din lirica poetului basarabean, iar cei din clasa a XI-a de la Liceul „Mihai Eminescu” Florești i-au recompensat cu un moment artistic, după care le-au adresat întrebări specifice vieții de licean. Astfel, în zi de Mărțișor, s-a legat o prietenie frumoasă, vegheată de nume mari ale literaturii și istoriei românești.

Atelier de confecționat mărțișoare 1 Martie

Miercuri, 1 martie, Licuricii clasei I C, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, coordonați de prof. înv. primar Mihaela Boșneaga, au sărbătorit sosirea primăverii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Mânuțele lor harnice au pictat și confecționat mărțișoare pentru a le dărui mămicilor! Felicitări!

Legenda Mărțișorului 1 Martie

Bucuria de a se întâlni în Săptămâna „Școala Altfel” la bibliotecă le-a înseninat ziua, Soarele fiind părtaș și zâmbindu-le din fereastră. Elevii clasei a II-a B, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Galați, împreună cu doamna prof. înv. primar Hardulea Cezarina Luminița au discutat despre legenda Mărțișorului. Șnurul este, de fapt, ceea ce se dăruiește de 1 Martie, conform tradiției populare, este talismanul tuturor.

Roșul simbolizează sângele voinicului, dragostea și puterea de sacrificiu, iar albul este asociat cu puritatea zăpezii, dar și a ghioceilor. Elevii au descoperit simbolurile precum coșarul, potcoava, trifoiul pe care le-au decodat, apoi le-au împărțit cu drag colegelor. Activitatea s-a desfășurat miercuri, 1 martie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ion Creangă – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 1 Martie

186 ani de la nașterea scriitorului ION CREANGĂ - mărțișorul literaturii române! Album realizat de elevii clasei a II-a B, Școala Gimnazială nr. 17, coordonați de doamnele învățătoare Mirela Lăpușneanu și Angi Mitache!

Lumea uimitoare a slovelor 1 martie

Miercuri, 1 martie 2023, ora 10:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a avut loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Lumea uimitoare a slovelor”.

Tema întâlnirii de astăzi „Ion Creangă - povestitorul minunat al copilăriei noastre”, a reunit prichindeii de la Grădinița nr. 45, coordonați de doamnele Manole Ramona Gabriela și Panait Nicoleta și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială nr. 29, coordonați de doamna învățătoare Ciolacu Mihaela. Micuții de la grădiniță ne-au încântat cu două cântecele vesele și o dramatizare, după povestea lui Ion Creangă, „Ursul păcălit de vulpe”, iar cei mai mari le-au citit ghicitori celor mici, aceștia ghicind răspunsul imediat. Micuții au fost răsplătiți cu ecusoane-portret Ion Creangă și au plecat foarte mulțumiți de activitatea de astăzi.

Mărțișoare și...cărțișoare 1 martie

Miercuri, 1 martie 2023, ora 9.00, plini de veselie și de voie bună ne-au trecut pragul elevii clasei I-a D, coordonați de doamna învățătoare Mirela Carp și doamna bibliotecar Violeta Tănasă de la Școala Gimnazială nr. 28, pentru a realiza o frumoasă activitate dedicată marelui nostru povestitor Ion Creangă.

Isteți și foarte atenți, încurajați cu dibăcie de doamna învățătoare, copiii au recunoscut toate personajele din imagini, au știut să spună titlul poveștii și chiar să relateze din poveste. Printr-un gest frumos, ca simbol al primăverii, băieții au oferit mărțișoare fetițelor. Elevii au plecat încântați de ceea ce au văzut și auzit astăzi la bibliotecă și au promis că vor reveni curând, cu părinții, pentru a deveni cititorii noștri.

Martie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna martie, Zi sanitară va fi în data de 31 martie 2023.

Ion Creangă - mărțișorul literaturii române 28 februarie

Marți, 28 februarie, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, elevii clasei a II-a B, Școala Gimnazială nr. 17, îmbrăcați în straie de sărbătoare, ne-au bucurat cu un minunat program artistic. Coordonați de doamnele învățătoare Mirela Lăpușneanu, Angi Mitache și bibliotecar Iuliana Balan, copiii au intrat în pielea personajelor din poveștile lui Creangă.

Inspirația, darul celor 9 muze 27 februarie

Luni, 27 februarie 2023, atelier de scriere creativă, o activitate inedită, la care au participat elevii claselor a VI-B și a VI-a C, Școala Gimnazială nr.13, coordonați de doamnele profesoare Mihaela Bahrim și Nicoleta Velescu. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Citim, noi valori descoperim! 27 februarie

Săptămâna „Școala Altfel” a debutat luni, 27 februarie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, cu activitatea „Citim, noi valori descoperim!", organizată de elevii claselor a V-a D și a VIII-a C, Școala Gimnazială nr. 13, coordonați cu multă dăruire de către doamnele profesor Ștefania Sandu, Carmen Simion și bibliotecar Păunița Vâlcu!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 20-24 februarie

În săptămâna 20-24 februarie 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați au continuat activitățile interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Alături de voluntari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix și Impact se bucură de noi provocări, iar interesul și curiozitatea descoperirii unor lucruri noi completează aceste activități interactive și utile tuturor participanților.
Întâlnirea cu grupul de ucraineni dornici să învețe limba română a fost interesantă și jucăușă și a cuprins metode simple de înțelegere a limbii noastre folosind materiale cu expresii uzuale, pentru integrarea mai ușoară în comunitate.
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!