⛄ Program cu publicul 18 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024

Dragi cititori,
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă informează că, în perioada 18 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, programul de funcționare cu publicul la sediul central și filiale se va desfășura în intervalul orar 9.00 – 17.00,
cu excepția următoarelor zile:

  • 24 – 26 decembrie 2023 – Crăciunul – închis;
  • 31 decembrie 2023: Ajunul Anului Nou - închis;
  • 1 – 2 ianuarie 2024 – închis.

Din data de 8 ianuarie 2024, Biblioteca va reveni la programul normal de lucru cu publicul: luni – vineri – 9.00 – 19.00; duminica – 9.00 – 13.00.

În Lumea poveștilor – Ramy’s 20 decembrie

Miercuri, 20 decembrie 2023, la ora 14.00, vă invităm alături de noi, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, la o călătorie în lumea magică a cărților. Ramona Sonu, scriitor de cărți pentru cei mici, va prezenta volumul său aniversar intitulat „În Lumea poveștilor - Ramy’s”, publicat de Editura „Grapho Press” din Tecuci în 2023.

La eveniment sunt invitați să participe elevii din clasa a IV-a A de la Liceul Teologic „Sf. Ap. Andrei”, sub îndrumarea doamnei prof. înv. primar, doamna Șorcaru Ecaterina.

🔔 E seara de Ajun! 20 decembrie

Magia la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a continuat astăzi odată cu prezența elevilor clasei a III-a A, îndrumați cu grijă de draga doamnă învățătoare, Florentina Micu, de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei”. Atmosfera a avut un spirit de sărbătoare și micuții talentați ne-au încântat inimile cu colindele lor minunate. La final, colindătorii au fost răsplătiți cu fructe, covrigi și bomboane, spre bucuria lor.

🔔 Moș Crăciun cu plete dalbe! 20 decembrie

Copiii de la Grădinița nr. 40, sub îndrumarea doamnelor educatoare: Bucur Daniela, Manea Simona, Năstase Carmen și Păscălin Luminița, au adus veselia și bucuria la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, explorând fascinanta lume a cărților. Alături de părinți, s-au înscris la bibliotecă, au descoperit paginile celor mai fermecătoare cărți ilustrate, ne-au încântat cu cântecele lor și au plecat acasă plini de entuziasm și cu cărți împrumutate, așteptându-l pe Moș Crăciun.

🔔 O, ce veste minunată! 20 decembrie

Miercuri, 20 decembrie 2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit să ne colinde minunații copii de la Grupul Voces, coordonați de distinsa lor profesoară, Monica Măciuceanu. Prin colajul de colinde prezentat, prin muzică și interpretare, acești copii au reușit să transpună într-o poveste atmosfera sărbătorilor de iarnă și să aducă bucurie și emoție celor prezenți.

Buletinul Fundației Urechia nr. 24 20 decembrie

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă din acest an, echipa redacțională a revistei Buletinul Fundației Urechia, împreună cu colaboratorii săi externi, vă invită la o lectură instructivă, recreativă și, sperăm, ”copioasă”. Vă puteți delecta cu articole bogat documentate și generos ilustrate, cu subiecte ce variază de la personalități din istoria culturii naționale și locale, la fapte și întâmplări din trecut. Fără îndoială, unele lucuri sunt cunoscute cititorilor noștri.

Altele - precum locul de naștere al lui Dimitrie Cantemir (Galați), opera și receptarea sa în publicații de prestigiu, două familii gălățene de vază, unele capete încoronate care au vizitat Galațiul, artiștii plastici și contextul realizării sculpturilor în metal de pe Faleză sau situația Bibliotecii de acum 110 ani - sunt aspecte mai puțin sau chiar deloc știute. Nu sunt neglijate nici vremurile actuale, prin materialele de specialitate, de tip metodologic, care vin în sprijinul colegilor de breaslă din domeniul bibliologic sau prin promovarea materialului oficial al unui proiect transfrontalier derulat de Centrul Cultural Dunărea de Jos, intitulat ”Trecutul are un nou viitor”.
Ne dorim ca revista noastră să treacă iarăși proba receptivității dumneavoastră și să constituie, deopotrivă, un mijloc de informare, precum și un bun prilej de cultivare a simțului estetic.
Vă urăm să aveți sărbători liniștite, pline de bucurie împărtășită. La mulți ani, cu sănătate și lecturi nenumărate!.

🔔 Vin colindătorii! 19 decembrie

Încă de la primele ore ale dimineții de marți, 19 decembrie 2023, atmosfera de la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a prins viață odată cu sosirea entuziastului Grup vocal „Meb Kids & Vital Music”, conduși de talentatele doamne Monica Bănceanu și Doina Cecoi. Cu sufletul plin de frumusețe, colindătorii ne-au adus bucuria Sărbătorilor de Crăciun. Mulțumim, dragi copii, și vă așteptăm oricând la Bibliotecă! Sărbători fericite!

🔔 Vin colindătorii! 19 decembrie

Numerosul cor de copii „Flori de neam” al Școlii Gimnaziale Fârțănești, acompaniat de dedicatele cadre didactice: director prof. Mardare Mioara, prof. Tiron Mihaela, prof. Crihană Agripina și Diaconu Angelica. Îmbrăcate în straie tradiționale românești, aceste voci ne-au încântat cu colinde inedite. Mulțumim, stimați parteneri, și vă așteptăm mereu cu brațele deschise! Sărbători fericite!

Vizită la Bibliotecă 18 decembrie

Pe data de 18 decembrie 2023, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a fost gazdă primitoare pentru elevii clasei a V-a, de la Școala Gimnazială nr. 3 din Galați, însoțiți de doamna profesoară Mariana Jalbă. Copiii au aflat lucruri inedite despre istoricul clădirii, fost Palat al Comisiei Europene a Dunării, dar și despre serviciile oferite de biblioteca noastră.

În încheiere, elevii și-au manifestat dorința de a deveni cititorii bibliotecii și ne-au încântat cu un frumos colind pentru care au fost recompensați cu bomboane.
Vă mai așteptăm, dragi copii!

❄ Program cu publicul 18 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024

Dragi cititori,
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă informează că, în perioada 18 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, programul de funcționare cu publicul la sediul central și filiale se va desfășura în intervalul orar 9.00 – 17.00,
cu excepția următoarelor zile:

  • 24 – 26 decembrie 2023 – Crăciunul – închis;
  • 31 decembrie 2023: Ajunul Anului Nou - închis;
  • 1 – 2 ianuarie 2024 – închis.

Din data de 8 ianuarie 2024, Biblioteca va reveni la programul normal de lucru cu publicul: luni – vineri – 9.00 – 19.00; duminica – 9.00 – 13.00.

Noduri & Semne la 40 de ani 14-15 decembrie

Anul acesta se vor împlini 40 de ani de la înființarea Cenaclului „Noduri & Semne”, instituție de tradiție a culturii gălățene, cel mai vechi cenaclu încă în activitate din România, colaborator vechi al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție patronată de Consiliul Județean Galați. În zilele de 14 și 15 decembrie 2023 vor avea loc două evenimente, care se vor desfășura astfel:

în cadrul unei ediții speciale a Salonului literar „Axis libri”, joi, 14 decembrie 2023, la ora 14.00, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, de pe Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25, se va desfășura lectura publică a membrilor cenaclului și a altor scriitori din Galați, sub titulatura «„NODURI & SEMNE la 40 de ani”... în vizită în Micro 40». Moderatori: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” și A.G.Secară, bibliotecar și scriitor,... membru al Cenaclului.
* * *
Vineri, 15 decembrie, începând cu orele 17.00, la sediul cotidianului „Viața liberă” vor fi recitaluri poetice sau lecturi din proză, evocări, discuții, se vor face planuri de viitor. Vineri, invitați speciali: Mihail Gălățanu, Ion Zimbru, Stela Iorga, Nicoleta Onofrei, Marius Grama, Gelu Șipote, Iulian Grigoriu, Petre Rău, Simona Toma. Moderator: Ion Avram, coordonatorul cenaclului. Vor fi evocați: Titi Căpățână, Dimitrie Lupu, Victor Cilincă, Iulian Mardar, Corneliu Antoniu.
Pentru a-l cita aproximativ pe Ion Avram, „Fiecare îl așteaptă pe fiecare, prietenia este cuvântul cel mai nodal al Cenaclului, iubirea de oameni cel mai puternic semn!

Prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați 15 decembrie

Sub egida parteneriatului încheiat între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. va avea loc, în data de 15 decembrie, începând cu ora 11, o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, sub titulatura „Oameni în memoria Galațiului: actorul Mitică Iancu”, realizată de Serviciul Referințe.

Gala ÎNTRE OGLINZI PARALELE 13 decembrie

Miercuri 13 decembrie, ora 18.00, Gala ÎNTRE OGLINZI PARALELE, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, ediția a XVIII-a. Intrarea este liberă. Sunt premiați oameni speciali din Galați, prezenți în emisiunile EXPRESS TV, în anul 2023. Numele Galei - de la talk-show-ul ÎNTRE OGLINZI PARALELE, care are 25 de ani de emisie neîntreruptă, fiind unul dintre cele mai longevive din audiovizualul românesc. Vor fi momente de muzică și dans etc.

Magia Crăciunului la Bibliotecă - expoziție de felicitări și obiecte decorative 12.12.2023 – 10.01.2024

Pentru a celebra împreună Crăciunul și pentru a intra în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, vă invităm la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, pentru a admira obiectele și felicitările expuse în cadrul expoziției cu titlul „Magia Crăciunului la Bibliotecă”.

Lucrările sunt rezultatul efortului și a creativității preșcolarilor și elevilor din instituțiile de învățământ din Galați și județul Galați, coordonați cu pasiune și pricepere de către cadrele didactice. Expoziția va fi deschisă în perioada 12.12.2023 – 10.01.2024.
Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei expoziții magice!

POVEȘTI de IARNĂ!: expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 11-31 decembrie

În prag de sărbătoare, deschidem porțile bibliotecii noastre către copiii ce caută povești de iarnă. Cu Moș Crăciun drept ghid, aventurile devin și mai captivante. Descoperiți lumi pline de zăpadă și povești magice care vă vor încălzi inimile în această iarnă geroasă. Am transformat biblioteca într-un colț al poveștilor de Crăciun, iar fiecare carte aduce cu ea scânteia magică a sărbătorilor. Moș Crăciun vă trimite zâmbete și îmbrățișări călduroase în fiecare pagină! Vă așteptăm la noi! Perioada: 11 – 31.12.2023

Hortenia Papadat Bengescu: expoziție 8-31 decembrie

Prietenia... ce dar al vieţii! Să suferi şi să fii singur, dar să ştii că, undeva, cineva te iubeşte. Să fii trudit, dar să ştii că sunt braţe care ar vrea să te poarte. Să-ţi fie frig... şi să-ţi aduci aminte de sânul cald al prieteniei. Să nu te odihneşti, să suferi, să tremuri... Dar să ştii.” Hortenia Papadat Bengescu. Perioada: 08 – 31.12.2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Vizită la Bibliotecă 8 decembrie

Astăzi, 8 decembrie 2023, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit elevi din clasele a VII-a și a X-a C, coordonați de doamna profesoară Marilena David și doamna bibliotecară Mihaela Mereuță. Cu dorința lor de cunoaștere, au primit informații despre condițiile de înscriere la bibliotecă, despre istoricul și serviciile oferite.

După un tur ghidat în cele două compartimente de împrumut, elevii au învățat cum să efectueze căutări în catalogul online și cum să realizeze autoîmprumutul. Cei care au avut actul de identitate s-au înscris la bibliotecă și au împrumutat cărți la domiciliu.

Tradiții românești - Moș Nicolae 6 decembrie

Ghetuțele copiilor de la grădinița Școlii Gimnaziale nr. 16 s-au umplut astăzi de surprize, dulciuri și veselie. Moș Nicolae a venit prin intermediul Clubului Kiwanis Galați, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Un reprezentant al Bibliotecii a transmis, prin jocuri, ghicitori, poveste digitală, informații despre sărbătorile de iarnă, în special despre Moș Nicolae, ocrotitorul copiilor, după care preșcolarii au primit cadouri în cadrul acțiunii caritabile Kiwanis.

Activitatea s-a bucurat de un real succes, confirmat de zâmbetele și ochii curioși ai copiilor.

Farmecul iernii la bibliotecă!: expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 6-31 decembrie

Dragi copii, vă invităm să pășiți în lumi magice prin paginile cărților noastre de iarnă. De la povestiri fascinante despre zăpadă până la călătorii palpitante în tărâmurile lui Moș Crăciun, biblioteca noastră devine un sanctuar al poveștilor de iarnă. Împrumutați cărți pline de magie și creați-vă propriile aventuri literare în acest anotimp fermecător. Vă așteptăm cu drag să aduceți bucurie și imaginație în fiecare pagină citită! Perioada: 06 – 31.12.2023.

Revista trimestrială de cultură „Axis Libri” 6 decembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă oferă în luna cadourilor și a sărbătorilor de iarnă un dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 61. Acest număr este dedicat împlinirii a 200 de ani de la nașterea actriței și directoarei de teatru Fani Tardini, a cărui nume îl poartă Teatrul Dramatic din Galați, și împlinirii a 80 de ani de la nașterea scriitorului gălățean Gheorghe Antohi, ...

... institutor dedicat care s-a implicat cu pasiune în activitățile didactice de-a lungul întregii sale cariere.
Publicația serială cuprinde în paginile sale detalii de la activitățile desfășurate cu prilejul aniversării a 133 de ani de existență a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați - găzduită astăzi de Palatul Comisiei Europene a Dunării care, începând din anul 2022, deține Marca Patrimoniului European - descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră cu ocazia evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, activitățile profesionale desfășurate atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a., dar și întâmplări culturale deosebite desfășurate în spațiul gălățean.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista
Vă dorim, sărbători fericite împreună cu cei dragi, masă îmbelșugată, sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri pe toate planurile!
La mulți ani!

Legenda lui Moș Nicolae 5 decembrie

Nerăbdători să-l primească pe bunul lor prieten, Moș Nicolae, prichindeii clasei I B de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” au revenit marți, 5 decembrie 2023, în lumea cărților – Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, pentru a crea momente minunate, apropiate de cele ce se vor petrece în această noapte magică.

Drăgălașii spiriduși au ascultat „Legenda lui Moș Nicolae", au descoperit cuvinte cheie pentru sărbătoarea de Sfântul Nicolae, precum: decembrie, ghete, Sfânt, șase și au confecționat cu multă dragoste cizmulița Moșului cel darnic. Atmosfera a fost încântătoare, iar printre rafturile cărților răsunau glasurile cristaline ale copilașilor care cântau cântecul „Moș Nicolae”. „Nu uităm să strecurăm în ghetuțe o listă a faptelor bune, ca simbol pentru momentele în care am fost buni, empatici și generoși!”, a fost sfatul domnișoarei învățătoare Nicoleta Tecucianu, care a coordonat spiridușii cu blândețe. Moș Nicolae, te așteptăm cu nerăbdare!

În așteptarea lui Moș Nicolae, prietenul copiilor! 5 decembrie

Astăzi, pe data de 5 decembrie 2023, la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din incinta Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ne-au încântat cu prezența prichindeii de la Grădinița „Clever Kids”. Călăuziți de către îndrăgitele doamne educatoare, Gina Stoie și Carmen Ilie, micii exploratori au descoperit minunatele cărți frumos ilustrate, au ascultat povestea lui Moș Nicolae și au creat cei mai fermecători moși.

Copiii au adus și felicitări pentru cititorii noștri. În plus, micuții au încântat atmosfera cu un cântecel și au primit în dar câte o bombonică.
Dragi copii, sperăm că această zi plină de magie și culoare va rămâne vie în amintirile voastre și că veți reveni cu drag la Bibliotecă!

Colțul de lectură: proiect educațional 4-31 decembrie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” găzduiește, în perioada 4-31.12.2023, expoziția intitulată „Magia Crăciunului în lume”. Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun au adunat, pe meridianele Planetei, diverse obiceiuri și tradiții. Fiecare popor al lumii sărbătorește Crăciunul după datini vechi de sute de ani, diferențele fiind date de apartenența la o anumită religie.

Împodobirea bradului, dăruirea cadourilor, prăjiturile cu marțipan ori vinul fiert cu scorțișoară sunt doar câteva dintre simbolurile pe care țările lumii le asociază acestei mari sărbători. Nașterea Domnului este sărbătoarea care a schimbat lumea, sărbătoarea copilăriei, care ne aminteşte de colinde şi cântecele de Stea. Populară pe toate continentele, 25 Decembrie este ziua în care toată lumea sărbătoreşte Crăciunul. Este ziua când în Bethleemul Iudeii S-a născut Iisus Hristos, este prin excelență evenimentul din istoria Mântuirii care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor. Miracolul nașterii pruncului Iisus, aroma de brad și portocale, mirosul de iarnă, momentele petrecute cu familia, să vă umple sufletele de bucurie! Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul de mai jos:https://tinread.bvau.ro/opac/browser

Decembrie 2023      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).