165 de ani de la Unirea Principatelor Române 25 ianuarie

Într-o atmosferă plină de cărți și cunoaștere, elevii clasei a X-a G de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” au desfășurat o oră de istorie captivantă la bibliotecă. Sub îndrumarea pasionată a doamnei profesor Camelia Nenu și a doamnei bibliotecar Gina Mocanu, adolescenții au explorat pagini pline de istorie, călătorind pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a Unirii Principatelor Române.

Elevii, inspirați de viziunea domnitorului Cuza, au încercat să aducă schimbări semnificative prin simularea unui proces de reforme.
Lucrând în grupe, au pus în aplicare idei și strategii menite să reflecte spiritul și dorința de progres din acea perioadă istorică. Reformele lor colective au contribuit la înțelegerea mai profundă a provocărilor și a deciziilor importante care au caracterizat epoca domnitorului Cuza. O activitate deosebită în lumea cărților! Felicitări tuturor! Activitatea s-a desfășurat joi, 25 ianuarie 2024, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Cu Salonul literar „Axis Libri” prin oraș... 25 ianuarie

Joi, 25 ianuarie 2024, ora 11.00, va avea loc prima ediție a Salonului Axis Libri din acest an, în parteneriat cu Centrul Multifuncțional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice. Cu participarea autorului Dorian Stoilescu, vor fi lansate două cărți de poezie: „Semințe, drone, amintiri” și „Stetoscopul”, cărți apărute în anul 2023.

Invitați: Stela Iorga și Ion Avram, dar și alți scriitori.
Moderatori: Geta Eftimie, dir. adjunct al Bibliotecii „V.A. Urechia” și scriitorul și bibliotecarul A.G. Secară. Amfitrion: Silvia Stamate.
Evenimentul va avea loc de la ora 11.00, la Sediul Centrului Multifuncțional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice, din incinta Băii Comunale Galați, Str. Traian, nr.175.

Program cu publicul 24 ianuarie

Dragi cititori,
Vă informăm că miercuri, 24 ianuarie 2024, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați – sediul central și filiale – este închisă pentru public. Din data de 25 ianuarie 2024, Biblioteca va reveni la programul normal de lucru cu publicul: luni – vineri între 9.00 – 19.00; duminică între 9.00 – 13.00.
Vă așteptam cu drag!

Pe urmele lui Alexandru Ioan Cuza 23 ianuarie

Astăzi, 23 ianuarie 2024, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au sosit elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială nr. 25, îndrumați de cadrele didactice: Gurău Nina, Hulubei Laura, Sandu Rodica și bibliotecara Vlădescu Violeta, pentru a sărbători „Mica Unire”.

Copiii au citit povestea „Ocaua Mică” din volumul „Cunoaște-l pe... Alexandru Ioan Cuza” și au învățat modalitatea de căutare a cuvintelor într-un dicționar explicativ al limbii române. La final, micuții și-au unit mâinile, au interpretat și dansat binecunoscutul cântec Hora Unirii.

Pe urmele domnitorului Cuza 23 ianuarie

Elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială Nr. 17, însoțiți de doamnele învățătoare, Gabriela Radu, Paula Dolea și bibl. Iuliana Balan, au celebrat Mica Unire în universul cărților, marți, 23 ianuarie 2024, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, Cu ocazia celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, copiii au impresionat prin recitarea poeziilor și prezentarea afișelor cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Românașii ne-au bucurat inimile oferindu-ne inimioare tricolore, simbol al patriotismului și al mândriei naționale. Finalul activității a fost marcat cu Hora Unirii, simbol al prieteniei, solidarității și unității, oferind un moment frumos de comuniune între elevi, doamnele învățătoare, bibliotecare și istoria națională.

Alexandru Ioan Cuza: expoziție 23–31 ianuarie

„Alexandru Ioan Cuza” - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în perioada 23–31 ianuarie 2024:
În Unirea Principatelor Române, am descoperit că putem fi mai puternici împreună, că putem construi o țară în care să ne recunoaștem cu toții drept frați și surori.” - Alexandru Ioan Cuza.

Mica Unire 22 ianuarie

Luni, 22 februarie 2024, elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu”, coordonați de doamna prof. Antoneta Furtună și de doamna bibliotecar Iuliana Balan, au decis să celebreze Mica Unire în universul cărților. Românașii ne-au încântat cu poezii și cântece patriotice, punând în valoare poporul, limba și tradițiile. Copiii au descoperit că România este o țară mândră și binecuvântată între toate țările semănate de Domnul pre pământ."

Această activitate a oferit elevilor oportunitatea de a-și exprima iubirea pentru țară, dar și de a-și manifesta talentele și creativitatea. La finalul activității, ne-am prins într-o Horă a Unirii, marcând bucuria și prietenia. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Mica Unire – 24 Ianuarie 1859 23 ianuarie

Plini de entuziasm și curiozitate, copiii de la Școala Profesională Specială „Emil Gârleanu”, ghidați de doamnele Constantinescu Carmen, Alexandru Daniela și Lazăr Antoaneta, au ajuns la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii. Aici au descoperit poveștile și întâmplările legate de Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire. Ulterior, au colorat portretele celor mai îndrăgiți istorici ai țării noastre și au interpretat Hora Unirii.

O carte pentru fiecare – proiect educațional 19 ianuarie

Cu ocazia celebrării Zilei de 24 Ianuarie, care marchează Unirea Principatelor Române, Școala Gimnazială nr. 25 și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” au organizat, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și alți colaboratori din proiect, o activitate remarcabilă desfășurată pe scena Amfiteatrului Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”.

Biblioteca a acceptat cu bucurie invitația de a participa la eveniment și, totodată, un reprezentat al Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii a prezentat cărți și imagini inedite și reprezentative din colecțiile Bibliotecii având ca temă Unirea Principatelor Române.

Ioan Slavici – expoziție 18-31 ianuarie

Ioan Slavici – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în perioada 18-31 ianuarie 2024.
Nu e armă mai puternică decât inima curată.” „Binele, din punct de vedere moral, este tot ceea ce se potriveşte cu firea omenească.” „Să nu-ţi fie frică dacă n-ai de ce să te temi.” „Dumnezeu însă nu se opreşte la vorbele omului, ci-i vede şi gândurile ascunse.”

Bibliotecari și scriitori în colegii și licee, de Ziua Națională a Culturii 16 ianuarie

Continuă colaborarea dintre Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, cu instituții prestigioase de învățământ. Marți, 16 ianuarie, de la orele 11.00, la Colegiul Național „Costache Negri” va avea loc o întâlnire cu tinerii liceeni a unor personalități literare românești contemporane, mulți membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Participă: Valentin Ajder, George V. Precup, Christian Crăciun, Dorian Stoilescu (Australia), Vianu Mureșan, Valeriu Valegvi, Săndel Stamate, Gabriel Gherbăluță, Luminița Potîrniche, Cristian Tiberiu Florea, Bogdan Silion.
Se vor lansa cărți precum „Ucronia eminesciană” de Christian Crăciun, „Cele două capete ale tăcerii” de Vianu Mureșan, „Albastru” de Săndel Stamate, „17 pași pe Strada Mântuleasa” de Cristian Tiberiu Florea, „Hoinărind ascet prin Capricornia” de Valeriu Valegvi, „Semințe, drone, amintiri” de Dorian Stoilescu.
Moderatori: Elvira Alexandrescu și A.G. Secară.
Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

Sub STEAUA lui Eminescu 16 ianuarie

Elevii clasei a II-a B, de la Școala Gimnazială Nr. 17, au dorit să-l omagieze pe Mihai Eminescu - „acest tânăr cu ochi mari, /cât istoria noastră”. Sub îndrumarea doamnelor înv. Daniela Jipa, Ionica Enuță Ștefan și a doamnei bibliotecar Iuliana Balan, micuții ne-au încântat cu versuri frumoase, au completat fișe și au realizat desene inspirate din poeziile marelui poet.

O atmosferă de sărbătoare literară a prins viață în lumea minunată a cărților, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, subliniind importanța și bucuria descoperirii poeziei într-un cadru de poveste.

Eminescu în era digitală 16 ianuarie

Elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” au adus un omagiu marelui poet, marți, 16 ianuarie 2024, prin participarea lor activă la evenimentul plin de semnificație. Creațiile lui Mihai Eminescu sunt nemuritoare, stârnind emoții și celor ce trăiesc in era tehnologizării. Adolescenții au pătruns în lumea „poetului nepereche” prin intermediul volumelor din bibliotecă al fișelor cu texte lacunare, propuse de doamna bibliotecară Gina Mocanu, dar și ...

... al aplicațiilor digitale Mentimenter, Quizizz, Kahoot, Wordwall, Learningapps, jocuri create și selectate de doamna profesoară Mariana Constantin.
Astfel, elevii au navigat cu succes prin această sinteză între clasic și digital, descoperind aspecte inedite ale operei eminesciene. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Geniul nu are vârstă 15 ianuarie

Luni, 15 ianuarie 2024, am omagiat cu iubire „poetul nepereche”. Primii entuziaști care au împărtășit dragostea lor pentru Marele Poet au fost elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați cu multă pasiune de către doamna prof. Mariana Constantin. Fascinați de natura feerică eminesciană, acești copii au celebrat poetul prin recitări de poezii, reflectând emoție, sensibilitate și inspirație.

Apoi, elevii au completat creativ un rebus, aducând o notă de originalitate în acest tribut adus poetului.
Sub deviza „Geniul nu are vârstă”, tinerii poeți si artiști plastici au transformat versurile poetului nepereche în creații proprii, evidențiind că inspirația și geniul strălucesc în orice etapă a vieții. Felicitări, dragilor!
Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

EMINESCU - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 15-31 ianuarie

...174 de ani de la nașterea poetului nepereche
Ce a fost și ce a devenit Eminescu este rezultatul geniului său înnăscut, care era prea puternic în a sa proprie ființă încât să-l fi abătut vreun contact cu lumea de la drumul său firesc. Eminescu este un om al timpului modern, cultura lui individuală stă la nivelul culturii europene de astăzi”. Titu Maiorescu

O seară cu Editura Eikon 15 ianuarie

Tot în ziua de 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Casa Artelor, va avea loc o întâlnire a scriitorilor cu iubitorii de poezie și nu numai, într-un eveniment cu multe surprize oferite de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, principal organizator împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție patronată de Consiliul Județean Galați, Editura Eikon, Casa Artelor, Uniunea Scriitorilor din România. Vor fi lecturi publice, recitaluri, lansări de carte, momente muzicale.

Participă: George V. Precup, Christian Crăciun, Vianu Mureșan, Iulian Grigoriu, Ana Barbu, Săndel Stamate, Dorian Stoilescu (Australia), Leonard Matei, Cristian Tiberiu Florea, Stela Iorga, Ivan Ivlampie, Ioan Gh. Tofan, Ghiță Nazare, Liviu Cocei și mulți alții. Vor fi lansate cărți în premieră națională sau... locală, precum „Albastru” de Săndel Stamate, „Tractatus Logico-Philosophicus la 100 de ani. Biografia cărții și hermeneutica receptării” de Iulian Grigoriu, „17 pași pe Strada Mântuleasa” de Cristian Tiberiu Florea, „Jocuri de cer” de Ana Barbu, „Hoinărind ascet prin Capricornia” de Valeriu Valegvi, „Semințe, drone, amintiri” de Dorian Stoilescu ș.a.
Moderatori vor fi: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene, editorul și cărturarul Valentin Ajder și scriitorul și bibliotecarul A.G. Secară.
Amfitrion va fi: Teodor Niță, manager Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.

„Revedere” la Monumentul Eminescu. 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale 15 ianuarie

În cadrul Zilelor Eminesciene la Galați, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” alături de Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est organizează o serie de evenimente, care vor debuta cu obișnuita „Revedere” la Monumentul lui Mihai Eminescu, din parcul cu același nume, unde se va aduce un omagiu poetului național, prin recitaluri, lecturi, luări de cuvânt.

Manifestările vor începe la ora 10.00, din program făcând parte:
• Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;
• Omagii, recitaluri, depuneri de flori, mesaje din partea profesorilor, scriitorilor, elevilor și a gălățenilor participanți;
• Recital poetic susținut de elevii Școlii Gimnaziale nr. 16 și elevii Liceului Teoretic „Marin Coman”;
• Moment inedit oferit de elevii Liceului Teoretic „Marin Coman”, care, în cadrul Proiectului „Give me 5 for Eminescu”, vor oferi celor prezenți versuri din opera „poetului nepereche” scrise pe „mânuțe colorate”.
Invitați speciali, scriitorii și oamenii de cultură: Florina Zaharia, Valentin Ajder, Christian Crăciun, Vianu Mureșan, George V. Precup, Dorian Stoilescu (Australia), cu participarea scriitorilor: Luminița Potîrniche, Angela Ribinciuc, Marin Oanea, Mioara Baciu, Maria Sarău, Daniela Gumann, Vera Crăciun, Gabriel Nicolae Mihăilă, Costi Gumann, Valeriu Valegvi, Săndel Stamate, Gabriel Gherbăluță, Ion Avram, Ghiță Nazare, A.G. Secară.

Ioana Pârvulescu – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 10-31 ianuarie

La mulți și binecuvântați ani, Ioana Pârvulescu (n. 10 ianuarie 1960)! Fiecare zi să vă aducă inspirație și bucurie, iar cuvintele dumneavoastră să continue să farmece cititorii!
Timpul se retrăia pe sine de la un an la altul. Nu făcea zgomot, nu ticăia, nu suna, n-avea clopote, și clopoței, și gonguri care să-l bată. ...

... Luneca doar ca o umbră rotitoare lăsată de un băț înfipt în pământ, se prelingea, se prelungea și, un lucru pe care oamenii încep să nu-l mai priceapă, mergea în cerc, se întorcea și se refăcea ca și cum înainte și înapoi ar fi fost totuna și una cu el.

Expoziția de imagini şi documente „Eminescu” 8-21 ianuarie

Expoziția de imagini şi documente „Eminescu” reprezintă o incursiune în viața și opera celui care este considerat poetul național al României de la a cărui naștere au trecut 174 de ani. Această expoziție încearcă să evidențieze nu doar geniul său literar, ci și complexitatea personalității sale. Expoziția poate fi vizitată la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați în perioada 8-21 ianuarie 2024, ...

... vizitatorii fiind invitați să exploreze și să înțeleagă mai bine moștenirea culturală pe care Mihai Eminescu a lăsat-o în urmă și impactul său durabil asupra literaturii românești.

Ionel Teodoreanu – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 8-15 ianuarie 2024

În expoziția Ionel Teodoreanu – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, perioada 8–15 ianuarie 2024 este expus: „Galați, orașul Dunării?...Nu. Orașul teilor înfloriți, orașul fluviului sfânt care se vărsa cu mii de valuri blonde în albastra mediterană a nopții de vară"...

Colțul de lectură: proiect educațional 8-31 ianuarie 2024

Filiala nr. 1 „Costache Negri” - găzduiește în perioada 08.01. - 31.01.2024, expoziția intitulată „Modă, eleganță, stil… de-a lungul vremurilor.” „Crează-ți propriul stil, Simte-te bine în ce porți și fii încrezătoare” - Coco Chanel - doamna modei franceze. Moda a fost întotdeauna subiect pentru cărți, filme și povești de dragoste.

Moda este stilul dominant într-o anumită cultură, într-un anumit moment și are legătură cu noile tendințe, evidențiind stilurile populare de îmbrăcăminte intr-o anumită eră; este un indicator vital a tot ceea ce înseamnă să fii modern, este un element important pentru modul în care dorim să fim recunoscuți ca indivizi în societate.
În calitate de istoric al modei, Christopher Breward remarcă: „moda reprezintă acum centrul înțelegerii populare a culturii moderne”. Moda este o adevărată artă, stilul este ceea ce ne reprezintă; de aici întrebarea când ne alegem o ținută: Cum este mai bine? Să ai un stil impecabil, sau să fii la modă? Haideți să pornim într-o călătorie captivantă prin fiecare etapă importantă din istoria modei! Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul următor: tinread.bvau.ro/opac/browser

NORA IUGA – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 5-15 ianuarie 2024

Scrisul este un act de curaj în sensul că te expui, că-ți desfaci pieptul și arăți ce ai tu înăuntrul tău. Un scriitor adevărat este acela care-și asumă tot și cu orice risc; este cinstit până la capăt acel scriitor care vrea să le arate semenilor lui cum arată omul cu toate păcatele lui. Să nu se rușineze, să nu-i fie frică dacă are și pete foarte negre sau foarte respingătoare! Eu cred că numai acei scriitori sunt cu adevărat mari și cu adevărat de urmat și de admirat". La mulți și binecuvântați ani, Nora Iuga!

Vă dorim multă sănătate și bucurii! Inspirația să vă fie mereu alături, iar cuvintele dumneavoastră să găsească loc în inimile cititorilor.

⛄ Program cu publicul 7 ianuarie – 8 ianuarie 2024

Dragi cititori,
Vă informăm că duminică, 7 ianuarie 2024, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați – sediul central și filiale – este închisă pentru public.
Din data de 8 ianuarie 2024, Biblioteca va reveni la programul normal de lucru cu publicul: luni – vineri: 9.00 – 19.00; duminica: 9.00 – 13.00.

Fii tu însuți! ianuarie

La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” a avut loc o interesantă lecție terapeutică cu participarea elevilor clasei a VI-a de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Grigorie Teologul”. În cadrul activității interactive „Creșterea stimei de sine prin lectură”, elevii și doamna profesor Gina-Liliana Giurgea au transmis următorul mesaj, demn de luat în considerare: Atunci când te accepți cu defectele și calitățile tale, dai dovadă de mai mult curaj, decât atunci când te prefaci că ești altcineva.

Revedere cu Eminescu ianuarie

Mesajul operelor eminesciene a avut ecou și pentru elevii clasei a III-a B de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade”. Copiii au citit cele mai frumoase poezii ale poetului, au aflat informații despre activitatea literară și au realizat lucrări cu tematică eminesciană. Mulțumim, dnei profeor Nicoleta Petcu și dnei bibliotecar școlar Ionica Călin pentru toate activitățile desfășurate și pentru armonioasa colaborare cu Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”!

Cartea, comoară pentru suflet ianuarie

Încântătoare și emoționantă a fost prezența elevilor clasei a II-a de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade”, îndrumați de doamna profesor Alexandrina Tudorache și doamna bibliotecar școlar Călin Ionica, care au continuat seria activităților dedicate poetului Mihai Eminescu. Ei ne-au surprins plăcut cu creațiile lor minunate și ne-au recitat poezii din opera marelui poet. La finalul activității, elevii ne-au promis că vor reveni cât mai curând în lumea minunată a cărților existente la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”.

Somnoroase păsărele ianuarie

În tezaurul literaturii pentru copii, au pătruns încet și poeziile lui Mihai Eminescu. Însă, pentru cei mici, imaginile poetice sunt cele care îi ajută să înțeleagă mai bine anumite sentimente și transformări care au loc în natură. Prichindeii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 39, îndrumați de dna profesor Anișoara Lificiu, au ales să transpună în imagini una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de Mihai Eminescu.

Felicitări, drăgălașilor! Să vă bucurați de copilărie și de poezii frumoase scrise cu atâta dragoste de poeții noștri! Vă așteptăm și cu alte ocazii la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”!

Urme ale culturii europene în creația eminesciană ianuarie

Cu Eminescu în gând, elevii clasei a V-a B de la Școala Gimnazială nr. 33, au pășit pragul Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” să ne prezinte proiectele realizate individual, cu cele mai îndrăgite poezii ale poetului nepereche Mihai Eminescu. Ne-am bucurat de această activitate emoționantă alături de elevi și de dna profesor Doina Popescu care a adus în completarea activității informații interesante despre viața și opera marelui poet. Felicitări tuturor!

Universul Eminescian ianuarie

Mândri de creațiilor artistice, preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 39, au sărbătorit ziua poetului național, realizând cu mânuțele lor câteva lucrări ce merită să fie vizualizate de cititori pe site-ul Bibliotecii și pe pagina de Facebook a Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea”. Vă felicităm pentru idee și îndemânare și vă mulțumim că ne sunteți aproape cu activități specifice fiecărui eveniment cultural.

Mulțumim pentru coordonare și colaborare cadrelor didactice: profesor Valentina Boghici, profesor Nicoleta Lupu, profesor Adina Ciobotaru și profesor Alexandra Giurgia.

Ziua Culturii Române...sau dor de Eminescu ianuarie

Două evenimente importante care ne aduc emoție nemărginită, Ziua Culturii Naționale și ziua poetului Mihai Eminescu, au fost sărbătorite la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” de Elevii Liceului Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” care ne-au împărtășit ce simt atunci când citesc poeziile lui Eminescu și sensibilitatea pentru frumos și natură pe care poetul a așezat-o în proză și în versuri.

Mulțumim elevilor pentru implicare și cadrelor didactice: profesor Carmen Codreș, profesor Mariana Rusu și dnei bibliotecar școlar Elena-Cătălina Catan pentru coordonarea activității!

Mihai Eminescu, mereu în actualitate ianuarie

,,Scrisul era viața lui: omul cel mai silitor, veșnic citind, meditând, scriind ... poet în toată puterea cuvântului.” (Titu Maiorescu) Opera eminesciană este impresionantă pentru liceeni și demnă de explorat în cele mai mici detalii. De aceea, elevii claselor a IX și a XI de la Liceul de Turism și Alimentație ,,Dumitru Moțoc” au aniversat poetul nepereche, la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în semn de prețuire pentru întreaga operă.

Mulțumim pentru participare elevilor și cadrelor didactice: profesor Nicoleta DiGrandi, profesor Mirela Onescu și bibliotecar școlar Daniela Trâmbițanu!

Omagiu lui Eminescu ianuarie

La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, elevii clasei a II-a B de la Școala Gimnazială nr. 33, au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu. În cadrul activității, s-au citit poezii, s-a vorbit de poetul, de prozatorul și de jurnalistul Mihai Eminescu, dar și de talentul şi aportul incontestabil al poetului în literatura română. Activitatea a fost coordonată de profesor învățământ primar Vlad Carmen.

Mihai Eminescu și opera sa ianuarie

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” ne surprind plăcut, de fiecare dată, cu activități și momente artistice care ne demonstrează iubirea pentru lectură și îndeosebi pentru opera eminesciană. Astăzi, am simțit emoția operelor eminesciene și ne-am bucurat de desene tematice, recitări de poezii în limba română și engleză, momente muzicale și rezolvarea unui quiz tematic. Toate lucrările prezentate sunt adaptate de elevi, pentru persoanele cu nevoi speciale.

Felicitări pentru activitate și pentru dorința voastră de a transmite mai departe talentul artistic și cunoștințele aprofundate! Prețuirea noastră cadrelor didactice: profesor Ionela-Cătălina Emandache, profesor Camelia-Raluca Frunză și bibliotecar școlar Emilia-Elena Năstase interesantă activitate și pentru frumoasa colaborare!

Miracolul eminescian, lectură și receptare a poemelor din manuscrise ianuarie

Momentele poetice încărcate de emoție și sensibilitate, prezentate de elevii clasei a X-a D de la Liceul de Turism și Alimentație ,,Dumitru Moțoc”, ne-au demonstrat dragostea acestora pentru poezie, dar și importanța lecturii în educația membrilor comunității. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” a fost gazda acestei activități culturale destinate omagierii poetului Mihai Eminescu și coordonată de doamna profesor Grigoraș Elena-Antoneta.

Mihai Eminescu: 174 de ani de la naștere ianuarie

Se încuia în cameră, zile şi nopţi întregi, ca să citească. În zilele şi nopţile în care Eminescu se încuia în cameră pentru a citi, nimeni nu putea să-i tulbure liniştea”. Creațiile lui Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889) ne aduc liniștea interioară de care avem nevoie, atunci când ne dorim să fim nostalgici, să simțim natura mai aproape și să visăm cu ochii deschiși. Vă invităm, la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, să vă bucurați de întreaga operă eminesciană și să-l omagiați pe marele poet acum și pretutindeni!

În fiecare an, în prima lună calendaristică ianuarie

În fiecare an, în prima lună calendaristică, ne bucurăm de două evenimente culturale de mare însemnătate pentru cultura românească: Ziua poetului național, Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” a fost gazda activității culturale dedicate poetului Mihai Eminescu, unde au participat elevii clasei pregătitoare de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, care și-au manifestat curiozitatea cu privire la întreaga operă literară ...

... și au adus prin intermediul momentului artistic un omagiu, la împlinirea celor 174 de ani de la nașterea poetului. Activitatea a fost coordonată de doamnele profesor Anica Tănase, Mihaela Neștian și bibliotecar școlar Ionica Călin.

Ianuarie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna ianuarie, Zi sanitară va fi în data de 26 ianuarie 2024.

Proiect: Decembrie – povestea unei luni magice Decembrie

Frumusețea și magia Crăciunului pot apărea în cele mai neașteptate locuri, chiar și la Bibliotecă. Prin intermediul acestui proiect, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” le-a adus cititorilor magia unei luni mult așteptate, învăluiți de mirosul de brad și de portocale și unde dorința de a dărui și-a făcut loc în inimile fiecăruia.

Colindătorii ne-au trecut veseli pragul, colindele au răsunat și au vestit bucuria sărbătorilor de iarnă, iar spațiul filialei s-a transformat într-un adevărat atelier al lui Moș Crăciun, dovadă ornamentele și decorațiunile de sezon realizate de copiii din România și din Ucraina. Vă invităm dragi cititori ai Bibliotecii să vizualizați pagina de facebook a filialei și să admirați expozițiile și activitățile tematice dedicate acestor sărbători.
Mulțumim pentru frumoasa colaborare și pentru activitățile magice tuturor cadrelor didactice! Felicitări copiilor pentru ornamentele lucrate cu atâta dragoste și pentru cadourile oferite copiilor din Ucraina. Să aveți sărbători minunate și binecuvântate!

Iată vin colindători! 21 decembrie

Joi, 21 decembrie 2023, Filiala nr. 1 „Costache Negri”a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost animată de prezența spiridușilor de la Grădinița „Sfântul Stelian” coordonați cu dăruire de către doamna prof. Lucica Vișan. Clopoțeii Bucuriei ne-au colindat și ne-au încântat cu drăgălășenia lor, iar noi am redevenit pentru o clipă copii. Felicitări și mulțumiri, dragilor, pentru magia din sufletele voastre! Sărbători de poveste!

În așteptarea lui Moș Crăciun! 20 decembrie

Ne-am minunat împreună, în prag de Magică Sărbătoare, de vocile gingașe ale colindătorilor noștri, elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială „Dan Barbilian", coordonați cu blândețe de către doamna prof. Florentina Epure. Copilașii au împodobit bradul cu cântece și poezii, apoi au explorat cu încântare comorile din bibliotecă.

Cărțile au așteptat nerăbdătoare să fie deschise, invitând copiii să-și exprime dorințele și să pășească cu îndrăzneală spre trepte ale cunoașterii. La finalul activității, i-au pregătit scrisori lui Moș Crăciun... și îl așteaptă cu nerăbdare!
Felicitări, fulgi de nea! Sărbători de poveste! Activitatea s-a desfășurat miercuri, 20 decembrie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Am venit să colindăm! 21 decembrie

Colindele de Crăciun reprezintă note de bucurie ce călătoresc în inimile noastre, ca o poveste împletită în sunete. Melodiile lor, asemenea fulgilor de zăpadă, aduc o atmosferă magică și căldură în peisajul iernii. Fiecare vers ascunde un colț de poveste, iar fiecare acord este o poartă către această lume fermecată a sărbătorilor de iarnă. Alături de voi, dragi copii și prietene minunate, am descoperit un refugiu al sufletului, o călătorie plină de emoții și magie!

Mulțumim copiilor de la Școala de Canto Vital Music, doamnelor profesoare Doina Cecoi și Monica Bănceanu pentru momentul special adus joi, 21 decembrie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” prin colindele copiilor. Ați răspândit bucurie și emoție în inimile noastre!

În lumea cărților! 22 decembrie

Un grup de eleve din clasa a IX-a G de la Colegiul Național „Costache Negri", sub îndrumarea doamnei prof. Mihaela Stan, a explorat fascinanta lume a cărților. Adolescentele au petrecut timp la bibliotecă, explorând pagini bogate în informații și povești. Împreună cu doamna profesoară, au transformat biblioteca într-un loc vibrant, descoperind tradiții și obiceiuri din culturi diverse.

Divizându-se în echipe, fetele au transformat cunoștințele acumulate în afișe creative, aducând în prim-plan tradiții și obiceiuri variate din diverse colțuri ale lumii.
Această incursiune în cultura globală a adus o notă magică în bibliotecă, stimulând curiozitatea și creativitatea fiecărei eleve. Un tablou fascinant al explorării culturale! Activitatea s-a dsfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ora de lectură:„Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman 21 decembrie

Plăcerea lecturii ne unește pe toți, lucru demonstrat de activitatea ce a avut loc joi, 21 decembrie, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Elevii de clasa a VII-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” au pregătit și prezentat proiecte despre cartea „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman, sub îndrumarea doamnei prof. de limba română, Ichim Oana.

Elevii, prin intermediul proiectelor prezentate, ne-au convins să ne lăsăm captivați de această operă literară. Atmosfera a fost plăcută și, toți am avut de câștigat, de la mic la mare.
Felicitări talentaților elevi și doamnei profesoare pentru dedicarea și entuziasmul lor în promovarea lecturii!

Povești cu aromă de sărbătoare! 19 decembrie

Miercuri, 19 decembrie 2023, versuri minunate au răsunat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați ,aducând vestea magică a Nașterii Domnului pe care cu toții ne pregătim să o întâmpinăm. Mulțumim, dragi copii, pentru sceneta prezentată și pentru colindele frumoase ce ne-au încântat inimile. Felicitări, dragi elevi ai clasei a VII-a B, Școala Gimnazială Nr.17!

Recunoștință doamnei profesor Nicoleta Ioniță și doamnei bibliotecar Iuliana Balan pentru spectacolul oferit!

Tradiții strămoșești de iarnă: Expoziția de creații plastice 20 decembrie

În aceste zile ce precedă Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, vă invităm, când veți păși pragul bibliotecii, să admirați și lucrările elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați de doamna profesoară Mariana Constantin și de domnul profesor Cristian Rolea. Elevii de la clasele a IX-a C, a IX-a F, a XI-a A, a XI-a C, a XII-a F au surprins, fiecare în stilul său, obiceiuri strămoșești, nemuritoare: „Sorcova”, împodobirea bradului, sosirea lui Moș Crăciun, „Capra”, „Plugușorul” ...

... sau au selectat versuri, precum cel al cunoscutului cântec de demult, „Galbenă gutuie”. Felicitări, dragi elevi! Sărbători magice!

Am venit să colindăm! 19 decembrie

Miercuri, 19 decembrie 2023, elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială Nr. 7, însoțiți de doamna prof. Mariana Rusu și domnul prof. Valentin Popa, au adus în sufletele noastre acorduri blânde de colinde. Cu bucurie și voie bună, au umplut biblioteca cu farmecul lor, transformând-o într-un loc în care fiecare carte a prins viață.

Apoi, copiii au răsfoit cărțile, absorbind cu interes fiecare pagină, în timp ce primeau informații valoroase despre cum să se înscrie în minunata lume a bibliotecii noastre. Sărbători de poveste! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Celebrăm Nașterea Domnului! Expoziție de machete 19 decembrie

Cu migală, elevii de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați de doamnele profesoare Camelia Soare și Mariana Constantin și de domnul profesor Marian Neculcia, au realizat machete, reprezentând Nașterea lui Iisus Hristos. Materialele utilizate au fost diverse: carton, lut, ceramică, hârtie, paie, semințe, plastilină etc., iar creativitatea copiilor (de la clasele a V-a, a VI-a, a IX-a C, a IX-a F), nemărginită! Felicitări, dragilor!Sărbători magice!

Cutia magică a dorințelor – proiect educational 19 decembrie

Cutia magică a dorințelor este un proiect educational derulat de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii unde regăsim Scrisori către Moș Crăciun realizate de copii.
Felicitări, dragilor!

Colindăm la Bibliotecă! 19 decembrie

Marți, 19 decembrie 2023, prichindeii clasei a II-a B de la Școala Gimnazială Nr. 17 împreună cu doamnele prof. Daniela Jipa, Ionica Enuță Ștefan și bibliotecar Iuliana Balan, au adus bucurie pe tărâmul poveștilor. În lumina blândă a cărților, acești mici colindători au transmis magia sărbătorilor în fiecare pagină.

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a transformat într-o scenă a bucuriei, unde versurile lor au vibrat ca o armonie de sentimente frumoase. Sub ecoul cărților, glasurile lor cristaline au umplut fiecare colț al bibliotecii, transformând-o într-un loc în care fiecare filă ascunde povești magice.

Magia Crăciunului 18 decembrie

Sub magia sărbătorilor de iarnă, elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială nr. 5, coordonați de către doamna profesoară Geanina Ursu, au trăit o experiență festivă și educativă în timpul activității desfășurate luni, 18 decembrie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Copiii au explorat tradițiile specifice Crăciunului în limba germană, apoi au călătorit prin pagini încântătoare de povești de Crăciun, citind și traducând cu entuziasm.

Cu bradul împodobit în jurul lor, au adus atmosfera magică a Crăciunului în lumea minunată a cărților. n plus, au avut oportunitatea de a completa un rebus plin de elemente distincte ale acestei perioade, punându-și la încercare cunoștințele de limbă germană. Bravo, dragilor! Sărbători de poveste!

Colinde, colinde... 15 decembrie

Micuții colindători de la Grădinița Nr.7, însoțiți de către doamnele educatoare Georgiana Chirilă și Gina Chirvase, au adus farmecul sărbătorilor pe tărâmul poveștilor. Lângă bradul împodobit, ne-au încântat cu versuri din „Domn, Domn, să-nălțăm!” și au rostit urările lor pline de căldură: „Să fiți gazde sănătoase, că ați primit colinda noastră”!

În ritmul vesel al colindelor tradiționale, prichindeii au adus bucurie, iar Plugușorul, Sorcova, dansul ursului și al căpriței au completat frumosul tablou de iarnă.
La finalul activității, atmosfera s-a încărcat de emoție când îndrăgita scriitoare Vera Crăciun a învăluit biblioteca într-o atmosferă magică. Astfel, întâlnirea cu micuții colindători și cu distinsa scriitoare a transformat biblioteca într-un loc al bucuriei și al magiei sărbătorilor de iarnă. Activitatea s-a desfășurat vineri, 15 decembrie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Scrisori pentru Moș Crăciun 14 decembrie

Joi, 14 decembrie 2023, micuții colindători de la Grădinița „Motanul Încălțat", sub îndrumarea doamnelor educatoare Oana Crăciun și Tatiana Puia, au fermecat Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, cu entuziasmul lor. Îmbrăcați în ii tradiționale și cu zâmbete molipsitoare, au adus o notă magică în Căsuța Cărților.

Atmosfera a fost de poveste, iar cărțile bucuroase au ascultat cu plăcere colindele lor frumoase. Prichindeii au redactat scrisori lui Moș Crăciun și le-au așezat cu grijă în Cutia Magică a Dorințelor. Magia sărbătorilor a prins viață în gestul lor plin de inocență și speranță. A fost o activitate minunată alături de prichindei plini de farmec!
Bravo, dragi copilași!