Memoria locală a orașului Galați25 octombrie

Sub egida parteneriatului între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. din str. Domnească nr. 53 va avea loc, în data de 25 octombrie, începând cu ora 10.30, o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, susținută de Serviciul Referințe. Cercetare. Colecții Speciale, având ca subiecte:

Farmaciști de altădată: Curtovici și Stiehler (în seria „Din poveștile Eternității”);
Jules Perahim și mozaicul „Arta cinematografică” (în seria „Galați – Istorie urbană”);
Documente „Leporello” în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

After x Class22 octombrie

Întâlnirile clubului de cultură vizuală pentru adolescenți din cadrul proiectului After x Class continuă la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. În fiecare duminică se desfășoară la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, ateliere cu tematică diversă, precum: fotografia de presă, de stradă, documentară și caracteristicile fiecăreia; orice imagine este o reprezentare a unei realități și nu realitatea în sine; ce anume ne face să avem sau nu încredere în imagini.

De la un atelier la altul, participanții, împreună cu ambasadorii și bibliotecarul-facilitator, argumentează și creează dezbateri oferind exemple din propria lor experiență de viață, astfel încât fiecare întâlnire are propriul specific și îndeamnă spre noi subiecte de discuție.

Tabăra online din cadrul Proiectului LibHUB - Biblioteci pentru toți16-18 octombrie

În perioada 16-18 octombrie 2024, a avut loc, Tabăra online #LibHub, pe platforma ZOOM, din cadrul „Proiectului LibHUB - Biblioteci pentru toți”, la care au participat bibliotecari din România și Republica Moldova, care au fost instruiți cu privire la activitățile care se vor desfășura începând cu luna noiembrie.

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca partener în cadrul proiectului, prin doamnele Geta Eftimie, director adjunct, respectiv Șoltuz Cătălina, responsabil Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” au participat la activitățile din cadrul acestui eveniment.
Proiectul este implementat de către Asociația Comunitățile Viitorului și finanțat de către Network of European Foundations (NEF), prin European Programme for Integration and Migration (EPIM) și va aduce împreună biblioteci publice din România și Republica Moldova pentru sprijinirea persoanelor care nu vorbesc limba română, inclusiv refugiați din Ucraina, migranți și lucrători.
Vă vom ține la curent cu informații despre acest proiect, în care dorim ca Biblioteca să fie în continuare un centru de învățare și dezvoltare pentru toți, indiferent de origine sau limbă!

GREEN - EcoLibrary of ideas for a responsible approach to environmental issues6-12 octombrie

În perioada 6-12 octombrie 2024, Cătălina Popa, bibliotecar la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați, a participat la cursul GREENER SCHOOL FOR A SUSTAINABLE FUTURE: Climate Change Education, din cadrul proiectului GREEN - EcoLibrary of ideas for a responsible approach to environmental issues,  organizat și implementat de ANBPR în parteneriat cu organizația de primire PROJECT MANAGEMENT SPAIN ERASMUS PLUS, S.L., în orașul Alicante, Spania.

În program s-au regăsit atât aspecte teoretice legate de sustenabilitate și mediul înconjurător, cât și vizite, tururi ghidate în zone și arii protejate din jurul orașului Alicante, respectiv la o școală verde, cu preocupări specifice pentru a păstra un mediu înconjurător prietenos. Atelierul practic de gătit mâncare tradițională spaniolă a întregit lista activităților propuse, cu accent pe importanța ingredientelor sănătoase și prevenirea risipei alimentare.

Un nou proiect la Bibliotecă!4 octombrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, a fost aleasă partener în cadrul Proiectului LibHUB - Biblioteci pentru toți. Acesta este un proiect inovator implementat de către Asociația Comunitățile Viitorului și finanțat de către Network of European Foundations (NEF), prin European Programme for Integration and Migration (EPIM), care va aduce împreună biblioteci publice din ...

... România și Republica Moldova pentru a servi membri ai comunităților care nu vorbesc limba română, inclusiv refugiați din Ucraina, migranți și lucrători.
Vineri, 04 octombrie, pe platforma ZOOM a avut loc o întâlnire cu echipa și partenerii proiectului. Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2024 - mai 2025 și se va axa pe 3 direcții:

  • Dezvoltarea unui KIT de programe pentru biblioteci publice (un set de programe esențiale care vizează creșterea abilităților noilor membri ai comunității în trei direcții-cheie: abilități digitale, abilități lingvistice și abilități de organizare comunitară;
  • Creșterea capacității bibliotecarilor (prin organizarea unui program de formare și mentorat, 10 bibliotecari din 10 biblioteci publice din România și Moldova vor fi pregătiți să ofere servicii și programe adaptate nevoilor specifice ale noilor membri ai comunității) și
  • Implementarea de programe în biblioteci (cel puțin 3 programe vor fi implementate în fiecare dintre cele 10 biblioteci partenere, sprijinind astfel incluziunea și integrarea noilor membri ai comunităților non-române).

Vă vom ține la curent cu informații despre acest proiect, în care dorim ca Biblioteca să fie în continuare un centru de învățare și dezvoltare pentru toți, indiferent de origine sau limbă!

Octombrie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

Sediul central din Str. Mihai Bravu nr. 16 este închis pentru public datorită reabilitării energetice a clădirii.

În luna octombrie, Zi sanitară va fi în data de 25 octombrie 2024.