Proiect After x Class30 august - 1 septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a fost desemnată partener în proiectul After x Class, program de educație vizuală pentru adolescenți, organizat de Galore Media SRL și Asociația EduCab. Proiectul vizează înființarea unor cluburi de cultură vizuală în mai multe orașe din țară și se va desfășura în perioada 15 septembrie - 25 noiembrie 2024, sub forma unor întâlniri săptămânale, în care adolescenții vor dezbate asupra unor imagini, din mai multe perspective – imaginea care documentează, manipulează, protestează, creează empatie – fiind educați astfel să-și dezvolte abilități pentru a decoda informații și fotografii care apar zilnic în realitatea înconjurătoare, în fluxurile mass media și social media. În acest sens, în perioada 30 august – 1 septembrie a avut loc la București un training la care a participat un reprezentant al Bibliotecii și urmează să lansăm în curând apelul de înscriere pentru atelierele propuse.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă, la final! 29 august

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează joi, 29.08.2024, ora 11.00, festivitatea de închidere a Programului de vară intitulat „Vacanţa ALTFEL la bibliotecă!”: ateliere creative şi recreative indoor şi outdoor, ediţia a XI-a.

Evenimentul va avea loc la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, din cartier micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25 (în incinta Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, corp V, etaj. 1), telefon 0336.100.009; 0737.042.202.
Vă aşteptăm!

Biblioteca Estivală: Săptămâna sănătății26–30 august

Biblioteca Estivală din Grădina Publică și-a continuat activitatea cu Săptămâna Sănătății, în perioada 26–30 august 2024. Împreună cu cei mici și bunici, am aflat că secretul sănătății stă în varietate și moderație. Când a venit vorba despre fructe și legume, cei mici au răspuns în cor: sunt sănătoase! Pline de fibre și minerale, ele trebuie consumate zilnic: legumele nelimitat, iar fructele în loc de desert.

Alături de bibliotecarii și voluntarii bibliotecii, copiii au posibilitatea să citească, să coloreze și, cel mai important, să învețe prin joc cum să aibă grijă de sănătatea lor.

Zi de poveste la Biblioteca Estivală cu scriitoarea Victoria Furcoiu-Bunica23 august

Azi, 23 august, invitata de onoare a Bibliotecii Estivale, în Săptămâna poveștilor, a fost scriitoarea de cărți pentru copii Victoria Furcoiu-Bunica, care le-a vorbit celor mici despre colecția sa de povești „Scrieri pentru copii”, a citit și a spus ghicitori. Cei mici au fost încântați, iar cei mai curajoși, care au dat răspunsul corect, au fost premiați cu o carte. Scriitoarea a fost plăcut surprinsă de activitățile organizate la Biblioteca Estivală, de numeroșii copii și părinți prezenți și a promis că va reveni la Galați.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Bunele maniere pentru copii 22 august

Copiii mai mici, români și ucraineni, care au poposit la activitatea Clubului de vacanță de la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” s-au jucat cu cuvintele magice de politețe, îndrumați cu măiestrie de către de dna profesor Violeta Stanciu de la Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” Galați. De ce sunt necesare aceste cuvinte magice de politețe? au întrebat copiii, care au primit îndată răspunsurile necesare ce au dus la o conversație plăcută între copil și coordonator.

Astfel, copiii au înțeles că folosind aceste reguli de bune maniere îi va ajuta să-și dezvolte în timp un simț al respectului de sine și încredere în propria persoană.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Galaxia bunelor maniere 22 august

Bun venit în Galaxia bunelor maniere! Curiozitatea a pus stăpânire pe copiii înscriși la Clubul de vacanță de la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, care au ascultat cu atenție cuvintele magice spuse de doamna profesor Violeta Stanciu și au învățat prin joc și joacă o serie de reguli simple, care vor contribui cu siguranță la conturarea comportamentului viitorului adult.

Cu ajutorul bunelor maniere, putem trăi într-un mediu frumos și respectuos alături de cei din jur şi să creăm o stare de bine, în ciuda situațiilor neplăcute cu care ne putem confrunta în unele momente.

Biblioteca Estivală: Săptămâna poveștilor 19-23 august

În această săptămână, alături de bibliotecari și de invitații lor speciali, copiii au învățat cum să devină naratori iscusiți și au descoperit faptul că cititul poate fi o joacă relaxantă și creativă. Cu toții ne dorim să fim personajul principal al poveștii pe care o citim, ne-au spus ei și biblioteca i-a însoțit cu încredere în această călătorie de poveste, plină de imaginație, oferindu-le acces la lectură, cărți, muzică, informații și numeroase activități distractiv-educative.

Scriitoarea Victoria Furcoiu-Bunica vine la Biblioteca Estivală, în „Săptămâna poveștilor”23 august

În cadrul Bibliotecii Estivale, organizată în Grădina Publică, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați au bucuria de a vă invita vineri, 23 august 2024, la ora 10.00, la evenimentul cultural „La povești cu Bunica” având ca invitată pe scriitoarea de cărți pentru copii din Brașov, Victoria Furcoiu. Participanții pot adresa întrebări și pot interacționa cu autoarea și chiar pot participa activ la lecturi.

Vor fi puse la dispoziția doritorilor cărțile scriitoarei din Colecția „Scrieri pentru copii de la Bunica”, pe care pot primi și autograf.
Sunt așteptați, la eveniment, copiii, părinții și bunicii care iubesc poveștile!

Program cu publicul15-18 august

Vă informăm că începând de joi, 15 august 2024 și până duminică, 18 august 2024, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați va fi închisă pentru public. De luni, 19 august 2024, cele două filiale ale bibliotecii revin la programul normal de lucru: luni – vineri între orele 9:00 – 19:00; duminică între orele 9.00 – 13:00.Sediul central este, în continuare, închis pentru reabilitare. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Clubul BiblioVACANȚA 14 august

Miercuri, 14 august, copiii participanți la Clubul Bibliovacanța au avut parte de o activitate specială, menită să le stimuleze imaginația și să îi apropie de lumea fascinantă a viețuitoarelor marine. În cadrul atelierului de pictură, cei mici au ascultat cu entuziasm povestea „Neptun și comoara din adâncurile mării”, o aventură magică despre zeul mărilor, puterea protecției și a păcii în adâncuri.

După ce au pătruns în tărâmul fabulos al apelor prin intermediul poveștii, copiii și-au pus creativitatea la încercare, participând la o sesiune de pictură inspirată de tematica marină. Sub îndrumarea doamnei Paula Necula, Artist Vizual, profesor de Educație Plastică, aceștia au învățat tainele picturii și au creat lucrări vibrante cu vietăți marine. Fiecare copil și-a exprimat viziunea unică asupra vieții din adâncuri, folosind culori vii și forme interesante. Această activitate creativă a fost gândită ca un preambul pentru Ziua Marinei Române sărbătoare care onorează tradițiile și valorile maritime ale țării noastre.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Activități sportive 14 august

Descoperă cât poți fii de bun!, un slogan demn de urmat, la inițiativa unui om cu suflet mare. Domnul profesor de sport Ion Ștefan de la Școala Gimnazială nr. 1 Matca, a avut amabilitatea să fie alături de copiii înscriși la Clubul de vacanță ce a avut loc la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” și să le explice acestora beneficiile sportului și a alimentației sănătoase. Așadar, a fost o activitate cu multă energie și multe informații.

Am lăsat endorfinele să zburde și am trecut la starea de competiție în echipe, care ne-a determinat să ne autodepășim, concentrați și atenți la îndrumările domnului profesor. Am încheiat activitatea cu multe satisfacții și cu dorința de a repeta această zi plină de energie și voie bună!
Felicitări copiilor și mulțumiri domnului profesor pentru energie și implicare!

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Activități sportive 14 august

Dacă s-au întrebat vreodată copiii de ce este important sportul, aceștia au primit răspunsul de la domnul profesor Ion Ștefan de la Școala Gimnazială nr. 1 Matca, care le-a explicat acestora beneficiile fizice, dar și psihice ale sportului. Singurul mod prin care copiii pot să fie sănătoși este să facă multă mișcare, așa că, activitatea sportivă desfășurată sub îndrumarea domnului profesor le-a adus copiilor starea de bine și i-a făcut mai fericiți și mai încrezători în forțele proprii.

Pentru energia și bucuria dăruită copiilor, mulțumirile noastre și toată stima se îndreaptă către domnul profesor care a răspuns prezent activității incluse în cadrul programului nostru de vară ce s-a desfășurat la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”!

Simpozion dedicat Zilei Marinei Române 12 august

Luni, 12 august 2024, la ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A Urechia” a fost prezentă la Simpozionul dedicat Zilei Marinei Române, eveniment organizat de Filiala Județeană Galați a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” și Filiala Galați a Ligii Navale Române în colaborare cu Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” la Centrul Militar Galați.


În cadrul simpozionului a fost evocată personalitatea eroului-martir Gheorghe Emanoil Koslinski cu prezentarea realizată de Geta Eftimie (director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”) Memoria orașului: Oameni care au fost - Gheorghe Em. Koslinski. Acesta s-a născut la Galați, 20 mai 1889, este absolvent al Liceului Vasile Alecsandri și este cel care a lăsat în urma sa o dezvoltare fără precedent în istoria României având în vedere aportul său la dezvoltarea marinei militare, arma submarin.
La eveniment au fost prezenți Contraamiral de flotilă Nicu Chirea, comandantul Flotilei Fluviale, Contraamiral de flotilă (rez) Cornel Rogozan, fost comandant al Flotilei Fluviale și comandor Mircea Târhoacă, fost comandant al Navei Școală „Mircea”.Având în vedere prezentarea susținută, Comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, a propus Bibliotecii o colaborare în găsirea de personalități navale demne pentru denumirea onorifică a unor nave militare existente sau viitoare.
Cu acest prilej, în foaierul Cercului Militar Galați, a fost organizată o expoziție tematică cu navomodele, picturi, hărți, fotografii, cărți și alte obiecte marinărești.

Biblioteca Estivală: Săptămâna Marinei 12-14 august

În această săptămână, activitățile de la Biblioteca Estivală din Grădina Publică, sunt organizate sub stindard marinăresc. Pentru cei care îndrăgesc apele, navele și porturile, am pregătit informații valoroase, jocuri și experiențe inedite. Toți cei prezenți sunt invitați să ni se alăture la o serie de activități cum ar fi: confecționarea de bărcuțe, pictarea acestora și a altor planșe, pictură pe față, realizată de către una dintre voluntarele noastre, jocuri educative, puzzle și lego.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Pictura în aer liber 8 august

Cunoscutul artist plastic Pablo Picasso declara că: ,,toți copiii sunt artiști”. Această afirmație a fost probată în cadrul activității de pictură din cadrul Clubului de vacanță ce a avut loc la Filiala nr. 2,,Paul Păltănea”, unde copiii au luat câteva planșe, culori, pensule și au ieșit în curtea filialei să-și exerseze imaginația și creativitatea.

Astfel, absorbiți de muncă și cu talentul în buzunar, cei mici au realizat adevărate opere de artă pe care, cu siguranță, le vor expune acasă și le vor aminti cu drag de această frumoasă zi de vară petrecută la Bibliotecă.

Vacanța ALTFEL la Bibliotecă: Prevenirea traficului de persoane 8 august

Clubul de vacanță ce s-a desfășurat la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” a cuprins o activitate interesantă ce a avut ca scop informarea copiilor cu privire la diversele forme de manifestare a traficului de persoane și a exploatării prin muncă. Pentru prevenirea și conștientizarea acestui fenomen din perspectivă juridică, psihologică sau socială, doamna Ana Maria Gherman, inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, ...

... a avut amabilitatea să fie alături de copii și să prezinte diverse cazuri în care vulnerabilitatea și inocența duc la victime sigure în rândul copiilor.

Clubul BiblioVACANȚA 7 august

Miercuri, 7 august, copiii participanți la Clubul BiblioVACANȚA, proiect inițiat și derulat de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au avut parte de o aventură captivantă, călătorind din Lumea Cărților către tainele fascinante ale Astrelor, printr-o vizită la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță".

Acolo, sub îndrumarea doamnei muzeograf Iuliana Cantoneanu, micii exploratori au pășit în vastul Cosmos, descoperind misterele Soarelui, ale planetelor și ale altor corpuri cerești. După vizionarea unui filmuleț și crearea unor planșe inspirate de măreția Universului, copiii au rămas fermecați de frumusețea și complexitatea Cosmosului. Mulțumirile noastre se îndreaptă către doamna Iuliana Cantoneanu pentru informațiile valoroase oferite. Suntem nerăbdători să revenim la Planetariul și Observatorul astronomic pentru a continua această explorare minunată a Universului.

Biblioteca Estivală - Săptămâna bunelor maniere 5 - 9 august

Despre bune maniere, dar și despre comunicare eficientă, relații de calitate cu cei din jur, prietenie, toleranță, respect, se va discuta pe larg în această săptămână la Biblioteca Estivală. Vom învăța împreună „cuvintele magice” - te rog, mulțumesc, cu plăcere etc, și cum să căpătăm încredere în forțele proprii pentru a face față provocărilor care apar la tot pasul în viață, în profesie, la școală.

Clubul de vacanță „Cafeneaua culturală”1 august

Azi, 1 august 2024, în cadrul Cafenelei Culturale, organizată la Biblioteca Estivală din Grădina Publică, tinerii voluntari au participat la un eveniment special în cadrul căruia au realizat aranjamente florale ikebana. Cu zâmbetul pe buze și pasiune, au realizat compoziții florale deosebite dedicate celor dragi! Întâlnirea a fost o îmbinare perfectă de artă, emoție și creativitate!

August 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

Sediul central din Str. Mihai Bravu nr. 16 este închis pentru public datorită reabilitării energetice a clădirii.

În luna august, Zi sanitară va fi în data de 30 august 2024.