Biblioteca Estivală – Săptămâna tradițiilor 25-28 iulie

În săptămâna 25-28 iunie 2024, activitățile din Grădina Publică vor fi menite să promoveze și să celebreze patrimoniul cultural al comunității. În fiecare zi, în intervalul orar 9:00–13:00, va fi dedicată prezentării costumului popular specific zonei Moldovei. Cei doritori vor avea ocazia să descopere detalii despre istoria, simbolistica și tehnicile de realizare a acestor costume, admirând expunerea acestora și participând la discuții tematice, la promovarea și conservarea tradițiilor.

Biblioteca Estivală – Săptămâna „Curcubeu” 21 iulie

Astăzi se încheie prima săptămână de activități din cadrul Bibliotecii Estivale din Grădina Publică. Bibliotecari, copii, părinți, bunici, toți au abordat-o cu interes, astfel că, preț de câteva ore, griji și probleme s-au transformat în chiote vesele sau zâmbete nostalgice. Am cântat, am dansat, am pictat și recitat sau pur și simplu ne-am relaxat. Te așteptăm în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9:00-13:00 și 17:00-20:00, la Biblioteca Estivală, în Grădina Publică, să facem împreună lucruri distractive.

Clubul BiblioVACANȚA, ediția a IX-a: START înscrieri 20 iulie

Vacanța de vară vine în întâmpinarea micilor cititori cu ediția a IX-a a Clubului BiblioVACANȚA. Mai exact, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează în perioada 3 iulie – 28 august 2024, Clubul BiblioVACANȚA, program estival dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.

Suntem nerăbdători să dăm start unor noi aventuri în lumea cărților, să ne amuzăm cu povești noi, filme educative, jocuri interesante și multe alte surprize.
Vom organiza activități variate dedicate copiilor, menite să le stimuleze creativitatea, să-i ajute să-și descopere talentele, aptitudinile, să comunice cu cei din jur, să le satisfacă nevoia de petrecere a timpului liber în moduri cât mai diverse.
Vă așteptăm, dragi copii, la sediul Filialei nr.1 „Costache Negri", Str. Regiment 11 Siret, Nr. 2 A (lângă Orășelul Copiilor), telefon: 0336 102 037, pentru înscrierea la Clubul de vacanță!

TUR VIRTUAL Iulie

În contextul împlinirii a doi ani de când Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a primit prestigioasa distincție MARCA PATRIMONIULUI EUROPEAN, vă reamintim de călătoria virtuală în impozanta clădire monument istoric. Doar un click desparte vizitatorii de pretutindeni de primul sediu din lume al Comisiei Europene a Dunării, instituție cu o deosebită însemnătate istorică, un simbol al valorilor, ...

... idealurilor și identității europene, care a promovat și asigurat unitatea, pacea și stabilitatea în Europa.
Turul virtual a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Galați, prin Centrul Europe Direct și oferă posibilitatea de a descoperi elemente arhitecturale autentice și deosebite, păstrate până astăzi dar și de a livra iubitorilor de cultură o pagină din istoria Europei, începută chiar aici, la Galați. Mai multe detalii și imagini sunt disponibile aici: https://turvirtual.real-tour.ro/view/biblioteca-va-urechia/tur-3d/

Redeschidem, pentru gălățeni, Biblioteca Estivală în Grădina Publică 17 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Consiliul Județean Galați, cu sprijinul Primăriei municipiului Galați, organizează, în Grădina Publică, în perioada 17 iunie – 6 septembrie 2024, de luni până vineri, zilnic, de la ora 9.00 la ora 13.00 și de la ora 17.00 la ora 20.00, un program estival de vacanță dedicat tuturor categoriilor de public, dar în mod special copiilor și adolescenților, cărora dorim să le oferim, pe lângă Cluburile de vacanță, de la filiale, un mod plăcut de petrecere a timpului liber.

Pe lângă activitățile recreative și educaționale menite să le stimuleze celor prezenți curiozitatea, abilitățile practice, creativitatea și să le satisfacă nevoia de petrecere a timpului liber în moduri cât mai diverse, vor fi oferite servicii specifice de bibliotecă, respectiv înscriere utilizatori, îndrumare și consultare bibliografică, restituire de documente.
Mai mult, în condițiile în care sediul central al Bibliotecii este închis pentru reabilitare energetică, urmare a importantei investiții pe care Consiliul Județean Galați o derulează în beneficiul Bibliotecii și al comunității implicit, gălățenii vor primi în continuare sprijin, zilnic, în cadrul Bibliotecii Estivale, pentru accesarea de servicii publice disponibile online, în cadrul proiectului „Servicii în sprijinul comunității”.
Suntem nerăbdători ca, alături de partenerii și de voluntarii bibliotecii, să dăm start unor noi aventuri în lumea cărților, să ne amuzăm și distrăm cu povești noi, jocuri interesante, activități de explorare, recitaluri și lansări de carte și alte manifestări dedicate cărții și lecturii publice.
Totodată vom pune la dispoziția publicului, prin intermediul Bibliotecii Estivale, o bogată literatură de loisir, cărți pentru copii, reviste, ziare, jocuri de societate, puzzle, jocuri de rol și jocuri interactive de tip șah, scrabble, rummy etc.
Îi așteptăm pe gălățeni la Biblioteca Estivală să se bucure de întâlnirile și surprizele pe care le-am pregătit pentru ei!

Universul cunoașterii prin lectură 14-16 iunie

În perioada 14 -16 iunie 2024, la Galați, a avut loc etapa națională a Concursului național pentru elevii din mediul rural „Universul cunoașterii prin lectură”, competiție organizată de Inspectoratul Școlar Județean și Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, în cadrul căruia Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în calitate de partener, a acordat premiul special – Premiul Urechia.

La această ediție a concursului, echipa de 4 (patru) elevi a județului Timiș a câștigat premiul special al concursului – Premiul Urechia!
Felicitări elevilor participanți! Felicitări dascălilor implicați!

Forumul copiilor ucraineni 14 iunie

Vineri, 14 iunie, la sediul Organizației neguvernamentale ”Salvați copiii” România, filiala Galați, Centrul de Consiliere și Servicii Integrate, situat pe Aleea Mavramol, nr. 4 a avut loc evenimentul ”Young Voices of Ukraine - Children's Participation Forum”, eveniment care a avut ca obiectiv consultarea copiilor refugiați din Ucraina cu privire la principalele nevoi și situații dificile cu care se confruntă în dialog cu reprezentanții administrației locale și a altor instituții implicate, precum și ...

... identificarea posibilelor soluții de integrare a acestora în comunitatea gălățeană.
La acest eveniment a participat din partea Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, dna Cătălina Șoltuz, responsabil Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea”.

Aniversare MARCA PATRIMONIULUI EUROPEAN 14 iunie

Se împlinesc doi ani de când Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a primit prestigioasa distincție MARCA PATRIMONIULUI EUROPEAN. În iunie 2022, într-o ceremonie impresionantă, Comisia Europeană a acordat acest important și râvnit trofeu pentru rolul deosebit pe care acest edificiu l-a avut în istoria și cultura europeană, precum și în crearea Europei de astăzi.

Situl de la Galați a fost înscris în marea competiție europeană de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați și în colaborare cu domnul profesor universitar Constantin Ardeleanu, prieten și partener al Bibliotecii.
Nu a fost o muncă ușoară, dar am reușit, unindu-ne forțele, să punem cât mai bine în evidență istoria monumentului, s-a argumentat semnificația europeană a acestuia și s-au propus mai multe acțiuni și evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, care s-au și realizat, de altfel, în cadrul diverselor evenimente și manifestări culturale care au avut loc în acest răstimp la Biblioteca „V.A. Urechia”.
Publicul tânăr al bibliotecii, căruia această inițiativă i se adresează în mod special, în vederea conștientizării valorilor europene și a sentimentului de apartenență la marea familie europeană, a avut ocazia să îndeplinească acest obiectiv prin intermediul unor activități tematice creative, inedite.
Odată cu distincția MPE, situl gălățean a obținut o mai mare recunoaștere și vizibilitate internațională, aducând la viață povestea europeană și istoria din spatele ei. În prezent, clădirea monument istoric (prima din Galați și a doua din România care obține această prestigioasă distincție) se află într-un amplu proces de reabilitare, investiție derulată de Consiliul Județean Galați în beneficiul Bibliotecii și al comunității, ceea ce va conduce la un impact și mai mare al sitului european în spațiul cultural și turistic.
Mulțumim colegilor noștri care au muncit pentru acest proiect și candidatură, dar și partenerilor noștri: Domnul președinte Costel Fotea, Consiliul Județean Galați, Institutul Național al Patrimoniului, domnul profesor Constantin Ardeleanu, Centrul Europe Direct!

De-a arhitectura… o poveste printre povești, la bibliotecă 14 iunie

Vineri, 14 iunie 2024, în intervalul orar 13.00 - 15.00, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, va fi gazda unei activități inedite, din cadrul Programului cultural De-a arhitectura - educație de arhitectură și mediu construit. Programul a fost inițiat în 2011, iar din anul 2016 Ordinul Arhitecților din România (OAR) a decis ca acesta să devină program cultural prioritar, ...

... deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea și calitatea. Ordinul Arhitecților din România finanțează o parte a programelor Asociației De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”.
De cele mai multe ori clădirile din orașe spun povești sau visuri pe care un arhitect priceput le ascunde între forme, linii, mărimi sau culori, iar fiecare dintre noi încearcă să le descopere alăturând trăiri și emoții proprii...Pornind de la ceea ce reprezintă, programele „De-a arhitectura mini” sau „De-a arhitectura în orașul meu” împrietenesc școlarii mici și mari cu noțiunile teoretice cu care arhitecții operează ca limbaj comun.
În acest sens, elevii de la: Școala Gimnazială nr. 22 Galați (clasele a II-a C și a III-a B), Școala Gimnazială nr. 28 Galați (clasa a III-a E) și Școala Gimnazială „Sf. Nicolae” din Comuna Vânători (clasa a IV-a) au realizat pe parcursul anului școlar construcții și ansambluri de construcții grupate sub forma unor machete, sub îndrumarea doamnelor profesor: Pană Doina-Iuliana, Maravela Simona-Janeta, Tanasaciuc Valentina-Luminița, Gavrilă Costela-Renata și sub coordonarea arhitectului specialist Gheorghiță Carmina.
Povestea fiecărei machete o vom auzi vineri, iar dincolo de aceste povești copiii vor face și o demonstrație de îndemânare construind pe loc în cadrul Atelierului „Arhipălării Faimoase” o țară din cele care i-a impresionat și vom admira defilarea pălăriilor care vor fi transformate în spațiu de construcție a clădirilor reprezentative din mediul construit.
Așadar, ingeniozitatea va fi prezentă cu siguranță, căci arhitectura este știință, imaginație și emoție la un loc, nu-i așa? Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invităm la filială să-i privim și admirăm împreună pe acești copii frumoși! La Bibliotecă, chiar se petrec lucruri minunate!

Programul american „Coordinating Nations” 13 iunie

Joi, 13 iunie 2024, a avut loc o nouă întâlnire în cadrul Programului american „Coordinating Nations”, organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați, în care se urmărește întărirea legăturilor parteneriatului strategic româno-american prin prezentarea responsabilităților militarilor americani în relația cu civilii, dar și creșterea nivelului educației civice.

Elevii CNVA s-au arătat extrem de interesați cu privire la cariera militară și viața de soldat, au adresat multe întrebări, rezultând un dialog amical, într-o atmosferă relaxantă și prietenoasă. Au demonstrat că dețin multe cunoștințe, au împărtășit idei, au fost încurajați să se exprime liber în limba engleză, au primit recompense. Nu au lipsit momentele amuzante, participanții având ocazia să guste mâncare militară sau să probeze echipamentul de o greutate considerabilă.
Evenimentul a avut un real succes, fiind în același timp informativ și inspirațional, ideile și perspectivele elevilor fiind esențiale în construirea unor punți de înțelegere și cooperare între națiuni.

Se închide sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 10 iunie

Având în vedere importanta investiție pe care Consiliul Județean Galați o derulează în beneficiul Bibliotecii și al comunității implicit, care presupune reabilitarea energetică a clădirii monument istoric (sediul central din strada Mihai Bravu), Marcă a Patrimoniului European, începând cu data de 10 iunie 2024, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați se impune sistarea activităților cu publicul.

În schimb, puteți beneficia de toate serviciile pentru public la cele două filiale ale Bibliotecii: Filiala nr. 1 „Costache Negri” (în clădirea Clubului Liberty, lângă Orășelul Copiilor) și Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” (Micro 40, în clădirea fostului Liceu Metalurgic) unde programul de lucru cu publicul, va fi în intervalul orar 9:00 - 19:00, de luni până vineri, iar duminica, în intervalul orar 9:00 – 13:00.

Documentele împrumutate de la sediul central se pot preda în perioada 10 iunie – 10 iulie la sediul central sau la cele două filiale, iar după această perioadă doar la cele două filiale ale bibliotecii.

Vă asigurăm că vom rămâne alături de dumneavoastră atât prin intermediul filialelor Bibliotecii, cât și prin Biblioteca Estivală pe care ne pregătim să o deschidem în Grădina Publică, începând cu data de 17 iunie.

Triplă lansare de carte 11 iunie

Marți, 11 Iunie 2024, ora 16.00, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Lapidarium, de pe str. Mr. Iancu Fotea nr. 2, vor fi lansate volumele „De două ori zece. Scriitori români și străini”, Ed. TIMPUL, Iași, 2023, și „Reflecții critice”, Ed. Vasiliana ‘98, Iași, 2024, semnate de mult îndrăgita noastră Livia Ciupercă, care se reîntoarce Acasă, și „Voievozii Cuvântului și ai faptelor bune”, de Maria Stanciu, carte apărută la Ed. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, București, 2023, ...

... o adevărată carte de istorie contemporană, un alt titlu posibil al ei putând fi „O istorie contemporană în interviuri”, deoarece aproximativ 40 de personalități culturale răspund întrebărilor ziaristei gălățence, dintre aceștia amintindu-i aici pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiereul Dunării de Jos, care-l omagiază pe părintele său duhovnicesc, Mitropolitul Antonie Plămădeală, poeta Ana Blandiana, academicianul Sorin Dumitrescu, discipolul părintelui Galeriu, Lidia Stăniloaie, fiica celui mai important teolog al secolului al XX-lea, președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, legenda S.F. -ului românesc, rapsodul Grigore Leșe, soprana Felicia Filip, marele Tudor Gheorghe, actorul Dan Puric și atâția alții.
Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Galați, prin Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați și Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, la inițiativa și în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Radu Macovei” din Galați, în colaborare cu cotidianul „Viața liberă” Galați.
Intrarea este liberă, putând fi vizitat cu acest prilej și Lapidariumul Muzeului de Istorie.

Iunie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna iunie, Zi sanitară va fi în data de 28 iunie 2024.