Lansare de carte 27 septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean din Galați vă invită luni 27 septembrie 2021, ora 14,30 la sediul central din strada Mihai Bravu nr. 16 la lansarea cărților „De luni mă las de tine” autor Cornelia Bădin, „Vitralia celor o mie de insule” autor Ionela Bartoli și „Până la sfârșitul timpului”, autor Raluca Alina Iorga, apărute recent la Editura UP.
Evenimentul organizat în parteneriat cu Editura UP se încadrează în cea de a doua ediție a campaniei #Fiidiferit #Citește, desfășurată în cinci orașe ale țării (București, Cluj, Timișoara, Galați și Bacău).
Proiectul își propune ca în colaborare cu bibliotecile județene și autoritățile locale să susțină și să promoveze scriitorii români contemporani și are ca scop aducerea adolescenților – și nu numai- mai aproape de carte și de lectură.
Reunind scriitori ce abordează stiluri și genuri diferite, campania #Fiidiferit #Citește, își propune ca în cadrul evenimentelor desfășurate, să ofere elevilor oportunitatea de a putea discuta liber cu scriitorii invitați despre literatură și cărți, despre pasiunile și preocupările specifice vârstei.
Se încearcă, de asemenea, promovarea ideii că romanele scriitorilor români contemporani sunt accesibile, antrenante și interesante, majoritatea având în target-ul de public și adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.

Noutăți editoriale la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” Septembrie

Toamna își revarsă cornul abundenței, cu cărți interesante care cu siguranță va completa nevoia de informare și de relaxare a publicului cititor al bibliotecii. Vă invităm să ne treceți pragul și să vă bucurați de lectură!

O seară minunată cu Doina Ruști 22 septembrie

Îndrăgita autoare Doina Ruști, îndrăgostită de V.A. Urechia, fondatorul Bibliotecii Județene de la Galați, ne-a făcut onoarea și bucuria de a susține o sesiune de lectură publică la sediul central al Bibliotecii, în grădina fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării.
A fost o seară minunată alături de oameni minunați! O întâlnire relaxată și relaxantă, de suflet.
Mulțumim, Doina Ruști! 💐 Mulțumim Editurii Litera, poetului Andrei Velea, scriitorului și criticului literar Adi Secară, Cenaclului Noduri și Semne și Librăriei Humanitas! Doina Ruști va reveni la Galați.

George Bacovia: (17.09.1881 – 22.05.1957) - 140 de ani de la naștere 17 septembrie

Nu întâmplător, criticul și istoricul literar român Mihail Petroveanu îl numea pe Bacovia „compozitor în vorbe şi pictor în cuvinte”. În acest anotimp, preferat de poet, ne lăsăm purtați de frumusețea neasemuită a melancoliei, a cromaticii și versurilor bacoveniene, lansând invitația tuturor cititorilor la poezie. În memoria poetului, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă așteaptă să vizionați expoziția de documente de bibliotecă.

Dante Alighieri: (1265-14.09.1321) – 700 de ani de la moarte 14 septembrie

„Divina comedie” a lui Dante Alighieri poate fi un punct de reper pentru mulți cititori, iubitori de literatură europeană medievală. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” deține în colecție adevărate capodopere literare semnate de cel mai mare scriitor european din Evul Mediu și vă invită să admirați expoziția de documente.

16 septembrie - Ziua Europeană a Patrimoniului 16 septembrie

Ziua Europeană a Patrimoniului ne îndeamnă să reflectăm asupra valorilor și sensurilor culturii în definirea identității noastre. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” marchează această zi ca o datorie morală, o dovadă de respect faţă de istorie, faţă de momentele emblematice din trecut și invită publicul cititor să admire expoziția de documente de profil dedicată acestei zile.

Închiderea Clubului BiblioVACANȚA, ediția a VI-a 9 septembrie

Joi, 9 septembrie 2021, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a desfășurat festivitatea de închidere a activităților din cadrul Clubului BiblioVACANȚA, lăsând în urmă zilele minunate din vacanța de vară. Ne-am distrat și ne-am relaxat prea frumos împreună. Un carusel de Ateliere ne-a purtat prin variate domenii, de la artă, până la știință, de la lectură până la mișcare. Mulțumim acum colaboratorilor noștri, atâția oameni dedicați și apropiați copiilor. Dragii noștri copii, vouă vă mulțumim în mod special pentru implicarea voastră, pentru spontaneitate, veselie și emoții inocente. Felicitări!

Clubul de vacanță al adolescenților ”Cafeneaua Culturală” 9 septembrie

Clubul de vacanță al adolescenților ”Cafeneaua Culturală” s-a încheiat joi, 9 septembrie 2021. La ultima noastră întâlnire, am avut invitate trupele Cercului de "Gimnastică ritmică" din cadrul Palatului Copiilor din Galați, coordonat de doamna profesor Geanina Felea: Minidance (10-12 ani), Rytmic Dance (majorete), Shaining Stars (10-12 ani). Elevele acestui cerc, care ne-au încântat cu grația și măiestria lor, au obținut numeroase premii pe podiumurile cele mai înalte: la Festivalul Concurs Național de Dans și Muzică Ușoară ”Flori în orașul florilor,” organizat de Palatul Copiilor Timișoara, la Concursul Național de Dans ”Steluțele Dansului”, care s-a desfășurat în perioada mai - iunie 2021, la Râmnicu Sărat, județul Buzău. Întâlnirea s-a încheiat cu o activitate plină de veselie și emoție organizată de echipa „Câini pentru Oameni”, din cadrul Animal Society, în parteneriat cu Four Paws International și Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș”. Ne-a făcut mare plăcere să le cunoaștem pe două dintre vedetele Asociației Animal Society: cățelușa Mica și cățelușul Bomie. Sunt cățeluși iubitori, plini de energie, care au fost adoptați, iar acum sunt folosiți pentru terapie în cazul copiilor cu diferite afecțiuni și dizabilități, dar și pentru alte activități. Le mulțumim dragilor noștri adolescenți, colaboratorilor și partenerilor, alături de care am petrecut o vară de neuitat la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

sChOOL RURAL:TheatreLab (Drăgănești) 9 septembrie

Joi, 9 septembrie, copiii din comuna Drăgănești devin pentru câteva ore protagoniștii unor fascinante povești cu eroi și zâne la atelierul TheatreLab, organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță".Colaborator: Sinescu Ana-Maria, actriță
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

sChOOL RURAL:ReadingLab (Drăgănești) 8 septembrie

S-a început cu deja tradiționala șezătoare literară, la care s-a discutat despre scriitori și cărți preferate, urmând convorbiri… istorice și istorico-literare, despre lumea care era înaintea de apariția Internetului, dar și despre lumile viitorului, unde cărțile clasice s-ar putea să nu mai existe. S-a tras un semnal de alarmă privind societățile autoritariste plecând de la romanul 451 Fahrenheit al lui Ray Bradbury, s-a vorbit despre opera lui Jules Verne și s-a ajuns la romanul și filmul „Hoțul de cărți”! Copiii din Drăgănești și Malu Alb au înțeles că Lumea, dacă nu poate fi vizitată toată, poate fi cunoscută și prin intermediul cărților. Astăzi au fost prezentate Japonia și Turcia, în primul rând, prin intermediul unei păpuși kokeshi magice, dar și cu ajutorul lui Nastratin Hogea. Invitat special al scriitorului-cititor și critic literar, cunoscut drept CĂRTCĂUNUL DIN ȚIGLINA III, Adi-George Secară, doamna profesor GULTEN ABDULA NAZARE, coordonatorea comunității musulmane din Galați, președinta Filialei locale a Uniunii Democrate Turce din România, care a vorbit mult despre legende, mituri turcești, atât din țările turcice, cât și din Dobrogea, dar și despre obiceiuri și tradiții, aflându-se, printre altele, de ce logodnica își servește logodnicul cu o cafea cu sare când este pețită și de ce se aruncă cu apă în urma celui plecat în călătorie.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

sChOOL RURAL:StoryLab (Drăgănești) 7 septembrie

În cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliului Județean Galați și Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță", copiii din comuna Drăgănești au participat astăzi, 7 septembrie, la atelierul StoryLab, unde au născocit povești noi, dezvoltându-și astfel limbajul și abilitățile narative.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

sChOOL RURAL:MusicLab (Drăgănești) 6 septembrie

Ultima săptămâna din proiectul „sChOOL RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural” este dedicată copiilor din comuna Drăgănești. Săptămâna a debutat cu atelierul MusicLab la care copiii au participat cu multă voie bună.
A fost o zi minunată, cu multă veselie, jocuri și dans.
Proiectul este realizat cu sprijinul principalului nostru partener - Consiliul Județean Galați, dar și cu al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță".
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cafeneaua Culturală - Club pentru adolescenți 2 septembrie

Tinerii prezenți la „Cafeneaua Culturală” de joi au avut parte de un atelier în care au învățat lucruri pe cât de interesante, pe atât de uimitoare. Cu ajutorul colegilor lor, Manole Diana Maria (17 ani) și Neagu Gabriel Cristian (18 ani), pasionați de astronomie și membri ai Astroclubului „Călin Popovici”, prof. coordonator Ovidiu Tercu, au dezlegat câteva din tainele Universului. Big Bang, timp și spațiu, stele, planete și galaxii sunt doar câteva dintre noțiunile analizate, sporind curiozitatea și dorința de a ști cât mai mult despre energia și materia care ne înconjoară.
Întâlnirea a avut loc în data de 2 septembrie, la ora 10.30, și a fost organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca parte a clubului de vacanță dedicat adolescenților.

Axis Libri Nr. 52 Septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă oferă la începutul toamnei un dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 52 - care este dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea domnului Corneliu Stoica - istoric și critic de artă, publicist, pedagog și poet - și comemorării profesorului Ovid S. Crohmălniceanu, recunoscut pentru critica literară obiectivă și opera scriitoricească de calitate, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani.
Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activitățile desfășurate fizic și în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista .
Vă dorim tuturor o toamnă în care să numărați cu satisfacție roadele activității dumneavoastră, sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri, iar tinerilor noștri colaboratori le urăm succes deplin în noul an școlar, universitar sau academic!

Ediții Elzevir în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 2 septembrie - 3 octombrie

În perioada 02.09  - 03.10.2021, compartimentul Colecții Speciale organizează, la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, expoziția Ediții Elzevir în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, care reunește 14 tipărituri datate între anii 1599-1642. 
Termenul „elzevir” este folosit pentru a denumi edițiile imprimate sau publicate de membrii vestitei familii de librari olandezi Elzevir, a căror activitate editorială și tipografică acoperă o perioadă de peste un veac, de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea. Casa Elzevir s-a impus culturii europene prin calitatea deosebită a tiparului, editarea îngrijită, corectitudinea și claritatea textului, frontispicii gravate, delicatețea literei și mai ales prin preferința pentru formatul mic, ușor de manipulat. Aceasta a publicat manuale, disertații academice și texte clasice pentru Universitatea din Leiden, dar și o serie de micromonografii numite „republici” care conțineau informații despre geografia, locuitorii, economia și istoria unor țări din Europa, Asia, Africa și Orientul Apropiat. 
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită să vizionați expoziția și pe pagina de Facebook a Colecțiilor Speciale

ReadingLab (Vânători) 1 septembrie

De-a lungul „șezătorii literare”, apoi a cenaclului ad hoc, după discuțiile despre scriitori... vii, printre altele, copiii din Vânători au înțeles că Lumea întreagă, dacă nu poate fi vizitată toată, poate fi cunoscută și prin intermediul cărților. Accentul a căzut, și prin convorbirile cu scriitorul invitat special VICTOR CILINCĂ, pe istorie, timp, timpuri și literatura SF și fantasy. La final, prin tunelul Timpului, toți participanții au fost oaspeții REGINEI MARIA, căreia toți românii trebuie să-i fie recunoscători pentru recunoașterea internațională a României Mari din partea multora dintre marile puteri. Scriitorul-cititor și criticul literar, cunoscut drept CĂRTCĂUNUL DIN ȚIGLINA III, Adi-George Secară, a prezentat și un episod din istoria recentă a cărților, colecția de cărți miniaturale realizată în anii 2010 de către FLORINA ZAHARIA la Centrul Cultural Dunărea de Jos. În cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță", s-a ascultat și un fragment din romanul pentru copii, scris de Victor Cilincă, „Țara de sub Picior”. Copiii s-au mai minunat și de imaginația lui Ray Bradbury, care și-a imaginat o lume fără cărți, dar în care textele literare sunt salvate, prin memorare. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Clubul de vacanță „Clubul Curioșilor” 1 septembrie

Miercuri, 1 septembrie 2021, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va avea loc festivitatea de închidere a activităților din cadrul Clubului de vacanță „Clubul Curioșilor”. În această ultimă întâlnire vom premia colaboratorii, vom încheia proiectul de educație alternativă „Lectură și aventură cu copiii de la sat, de la oraș”, inițiat de Școala Gimazială nr. 28 în parteneriat cu Biblioteca și vom avea un moment „Lectură și poezie” cu membrii Cenaclului literar „Destine Junior”, coordonat de poeta Vera Crăciun. În încheiere, prof. Cătălin Fălcaru și copiii talentați ne vor oferi un scurt moment artistic. Vă așteptăm cu drag!

Ziua Limbii Române 1 septembrie

Dragostea față de frumoasa noastră limbă a fost marcată în ultima zi a lui Gustar, într-un mod inedit. Împreună cu îndrăgita scriitoare Vera Crăciun și Doina Cecoi, Super-Profa noastră de muzică, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat un eveniment cultural-educativ, având caracter evocator. Românașii noștri, urmași ai geto-dacilor și ai romanilor, și-au manifestat, cu iubire, aprecierea pentru averea spirituală a poporului. Împreună cu părinții și bunicii prezenți în curtea Bibliotecii, am făcut o călătorie în lumea literaturii, ghidați fiind de către minunata scriitoare, care a înzestrat limba română prin creațiile sale memorabile. La final, s-a încins o petrecere tipic românească sub bagheta magică a Doinei, artista noastră dragă, care i-a antrenat pe copiii de toate vârstele la marea Sărbătoare a Limbii Române.

Septembrie la Bibliotecă Septembrie 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“.

În luna septembrie, Zi sanitară va fi în data de 24 septembrie 2021.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la noi!