Clubul Curioșilor 13 iulie

Miercuri, 13 iulie 2022, ora 10:00, a avut loc o nouă activitate din cadrul Clubului de vacanță – Clubul Curioșilor. Membrii Clubului „Meb artistic School”, coordonați de instuctor Monica Bănceanu, ne-au încântat cu un program artistic de joc, dans și voie bună. În partea a doua a programului, domnul profesor dr. Corneliu Goldu ne-a amintit că, deși este vacanță, avem în permanență nevoie de limba română. După prezentarea primul joc „Jocul silabelor”, domnul profesor ne-a propus un nou joc, în curs de realizare, „Jocul sunetelor”. Prezenți la activitate au fost copiii de la Fundația „Inimă de Copil”, Fundația „Alternativa” și elevii Școlii Gimnaziale nr. 28. Dragi copii, vă așteptăm la următoarea întâlnire din program: „Mici actori, visuri mari!” (Detalii program).

Tabăra de creație „Axis Libri” 12 iulie

Marți, 12 iulie 2022, la ora 10.30, a avut loc deschiderea Taberei de Creație „Axis Libri”, proiect educațional de vacanță, care se desfășoară în curtea Bibliotecii, la sediul central, până la sfârșitul lunii august. Tema propusă, „Vacanța în culori”, i-a provocat pe participanții de toate vârstele, aceștia explorându-și latura artistică și realizând lucrări vesele, însuflețite de imaginația lor fără margini. De la mic la mare, s-au bucurat de o experiență interesantă, culorile au prins contur pe planșe în manifestări creative pline de fantezie.

Salonul literar „Axis Libri” 14 iulie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la o nouă ediție a Salonului literar „Axis Libri”, din ziua de joi, 14 iulie 2022, ora 17, când va avea loc lansarea cărții „Chemări Lăuntrice. Jurnalul unui pelerin/Inner calling. A pilgrim’s diary”, scrisă de tânăra scriitoare Bristena Georgiana Mantu. Invitați speciali vor fi criticul literar Virginia Dimofte – Chiriac și poeții Viorel Dinescu și Sterian Vicol.

Evenimentul va fi moderat de bibliotecarul, scriitorul și criticul literar A.G. Secară și va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central (str. Mihai Bravu, nr. 16), intrarea fiind liberă. Într-o cronică apărută în revista „Porto-Franco” A.G. Secară scrie, printre altele: „Cartea are trei părți: ultima este un jurnal de călătorie sau de pelerinaj (care a avut loc între 6 august și 19 august, anul 2019), primele două fiind de poezie, o poezie aparte, de o autenticitate fără doar și poate aparte (unde Roberto Assagioli poate avea o influență mai greu sesizabilă pentru necunoscători, Bristena G. Mantu - născută în septembrie 1994 - fiind o pionieră sui generis în domeniul psihosintezei!), chiar dacă devoratorul de poezie se poate gândi la o înrudire spirituală inevitabilă cu mari maeștri spirituali ai Orientului, cu Rumi, Adyashanti, dar și ai Occidentului, precum Walt Whitman, William Blake, Nichita Stănescu (din ultimii doi sunt selectate versuri pentru moto-urile celor două părți de poezie, din Blake fiind selectată și pictura „Oh! Flames of Furious Desire” de pe coperta I, lucrare de găsit la Tate Britain Museum din Londra; pe coperta IV avem „Pasărea în văzduh” a lui Brâncuși!), scriitoarea fiind bună prietenă cu unii dintre poeții contemporani englezi, fiind stabilită la Londra...”.

Clubul BiblioVACANŢA, ediția a VII-a, 2022 12-17 iulie

START la înscrieri pentru Clubul BiblioVACANȚA!!!
Aflat la cea de-a VII-a ediție, Clubul BiblioVACANȚA își așteaptă toți simpatizanții, mai mari sau mai mici, la o nouă rundă de activități, în perioada 18 iulie – 18 august 2022. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani sunt așteptați, în perioada 12 - 17 iulie, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, str. Regiment 11 Siret, nr. 2A (lângă Orășelul Copiilor), telefon: 0336.102.037, pentru înscrierea la Clubul de vacanță.

Biblioteca noastră vă propune, dragi copii, o incursiune recreativă prin ateliere de lectură, muzică, creație, pictură, astronomie, limbi străine... și multe alte surprize. Vă invităm să ne fiți alături și anul acesta pentru noi provocări și experiențe inedite! Vă așteptăm să petrecem împreună o vară minunată!

Tabăra de creație „Axis Libri” 12 iulie - 30 august

Artă, divertisment și socializare, toate acestea le veți experimenta dacă veți participa la Tabăra de creație „Axis Libri” organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Consiliul Județean Galați în perioada vacanței de vară. Astfel, începând cu data de 12 iulie și până în data de 30 august 2022, în fiecare zi de marți, de la ora 10.30, vă așteptăm să vă demonstrați talentul și măiestria în cadrul atelierelor handmade și a sesiunilor de informare pe care le-am gândit pentru copiii de toate vârstele. Activitățile se vor desfășura la sediul central, în aer liber, pentru un plus de inspirație și relaxare.

„Vacanța ALTFEL la bibliotecă!”: club de vacanță, ediția a IX-a 18 iulie - 29 august

În perioada 18 iulie - 29 august 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” va desfășura Clubul de vacanță intitulat „Vacanța ALTFEL la bibliotecă!”: ateliere creative, recreative, literare, de dezvoltare personală și sportive. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 - 14 ani se pot înscrie, în perioada 11-15 iulie. la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” cu sediul în micro 40, strada 1 Decembrie 1918 nr. 25, corp V, etaj 1 (lângă Liceul Tehnologic de Alimentație și Turism ”Dumitru Moțoc”). Informații la telefon 0336.100.009; 0737.042.202 sau pe pagina de Facebook a Filialei. Vino alături de noi să petrecem o ALTFEL de vacanță, de neiutat și să continuăm împreună tradiția!

„Vacanța ALTFEL la bibliotecă!”: club de vacanță, ediția a IX-a 18 iulie

Luni, 18 iulie, ora 11.00 Biblioteca Județeană ”V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” va organiza deschiderea activităților Clubul de vacanţă intitulat „Vacanţa ALTFEL la bibliotecă!”: ateliere creative, recreative, literare, de dezvoltare personală și sportive, ediția 2022. Evenimentul va avea loc la sediul sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” din cartier Micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, corp V, etaj 1 (lângă Liceul Tehnologic de Alimentație și Turism ”Dumitru Moțoc”). Informații suplimentare puteți obține la nr. de telefon: 0336.100.009; 0737.042.202 sau pe pagina de Facebook a Filialei. Vă așteptăm la bibliotecă să vă bucurați de momente minunate, alături de echipa de bibliotecari care este pregătită să vă ofere și în această vară, vacanța mult visată!

Peste 50 de copii din Rădești, în vizită la Bibliotecă 8 iulie

Ne-a făcut mare plăcere să-i avem, astăzi, în vizită la Bibliotecă, pe copiii din Rădești, membri ai Clubului de Lectură „Aripi de poveste”, dar și elevi absolvenți ai clasei a VIII-a, care au participat la Evaluarea Națională. Cei peste 50 de copii, însoțiți de domnul învățător Cătălin Nicolae Porumb – directorul Școlii Gimnaziale din Rădești și consilier județean, au vizitat Biblioteca, în periplul lor fiind însoțiți de doamna Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii, ...

...care le-a povestit multe lucruri interesante despre clădirea de patrimoniu a Bibliotecii (Palatul Comisiei Europene a Dunării), despre titlul Marca Patrimoniului European, acordat recent de Comisia Europeană, dar și despre fondul impresionant de carte pe care îl deține Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.
În partea a doua a vizitei, copiii au cunoscut, în premieră, un scriitor în viață! Au făcut cunoștință cu apreciatul scriitor gălățean Iulian Mardar, care le-a explicat, jovial, cum se scrie o carte, le-a prezentat romanul său „Grozavul Jack/ Jack. A. Wesome”, din care a și lecturat două fragmente. La finalul vizitei, copiii au aflat lucruri inedite despre Colecțiile Speciale – comorile Bibliotecii - și au admirat, printre altele, cea mai lungă hartă din tezaurul nostru – de 17 metri, dar și o carte de buzunar, ediție Elzevir, cea mai mică din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii.
Vă mulțumim pentru vizită!
Vă mai așteptăm, copii frumoși, cu drag!

Cineclubul românesc F-Sides Chapters 7 iulie

Joi, 7 iulie 2022, la ora 14.00, a avut loc, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, o nouă întâlnire din cadrul cineclubului românesc F-Sides, primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate. Tinerii, între 15 și 19 ani, care au participat la acest cineclub, au fost deja selectați de către inițiatorii proiectului, F-SIDES Cineclub (organizat de Asociația Room 2046).

În cadrul întâlnirii, adolescenții au vizionat un film. Vizionarea a fost urmată de o discuție despre percepția adolescenților asupra filmului, luând în calcul materiale despre istoria feminismului pe care le-au studiat în prealabil. Întâlnirile cineclubului vor fi periodice, o dată pe lună, timp de 8 luni.

Cafeneaua Culturală 7 iulie

Joi, 7 iulie 2022, la ora 10.30, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc deschiderea Clubului de vacanță pentru adolescenți „Cafeneaua culturală”. Participanții, prezenți în număr mare, au asistat la demonstrația de karate susținută de C.S. Kodo Galați, sub îndrumarea domnului antrenor Mihai Tâmpeanu, după care și-au testat creativitatea și îndemânarea construind un turn din spaghetti, cel mai înalt și mai rezistent fiind premiat. Dar ceea ce a contat, în primul rând, la întâlnirea de joi, a fost prietenia, care s-a tradus prin zâmbete, veselie și timp de calitate.

Cafeneaua Culturală 7 iulie – 25 august

Se anunță o vară plină... de evenimente interesante!
Joi, 7 iulie 2022, la ora 10.30, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la deschiderea clubului de vacanță pentru adolescenți „Cafeneaua culturală”. Activitățile se vor desfășura în intervalul iulie-septembrie, frecvența va fi săptămânală și se vor dezbate subiecte diverse din domenii precum: lectură, viață socială, cultură, sport, divertisment. Vă așteptăm cu drag în fiecare joi la cafeneaua cu aromă de cultură!

Vizită în lumea cărților 7 iulie

Astăzi, 07 iulie 2022, 46 de elevi din ciclul primar de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați au intrat, curioși, în lumea magică a cărților și a poveștilor. Însoțiți de colectivul de cadre didactice și de un reprezentant al Bibliotecii, copiii au răsfoit cărțile din colecțiile Secției pentru copii, au pus foarte multe întrebări, au povestit ce cărți au citit și au aflat ce este o BIBLIOTECĂ. În finalul vizitei au ascultat atenți povestea „Ninja cea curajoasă” și au promis că vor veni împreună cu părinții să își facă permis de bibliotecă.

Clubul de vacanță - Clubul Curioșilor 6 iulie

Miercuri, 06 iulie 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați s-a desfășurat prima întâlnire a Clubului de vacanță - Clubul Curioșilor. După premierea câștigătorilor de la Concursul de creație literară „Condeiul fermecat” au intrat în scenă elevii Școlii Gimnaziale nr. 28, coordonați de colectivul de cadre didactice al școlii, care au prezentat un amplu program de jocuri interactive intitulat „Literație prin muzică și dans”. Din program menționăm: Joc spargere a gheții, Cube story și Dansul imitației. Copiii, manifestându-și imaginația și creativitatea, au realizat cele mai frumoase povești și desene reprezentative pentru tema zilei de azi - Prietenia. Dragi copii, vă așteptăm să ne distrăm împreună și la următoarele întâlniri!

Clubul de vacanță - Clubul Curioșilor 6 iulie – 31 august

Dragi copii, părinți și bunici, vă așteptăm la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” să ne distrăm împreună la Clubul de vacanță – Clubul Curioșilor! Și anul acesta, am pregătit pentru voi numeroase activități recreative, educative și distractive, de vacanță, care să vă bucure și să vă aducă multe zâmbete pe chipuri. Clubul de vacanță, inițiat și desfășurat de Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani și se desfășoară, săptămânal, în fiecare zi de miercuri, de la ora 10.00, în perioada 06 iulie – 31 august 2022, în curtea sediului central a Bibliotecii. Prin continuarea acestui proiect, dorim să stimulăm altfel interesul pentru lectură în rândul copiilor, să-i aducem mai aproape de lumea minunată a cărților, să promovăm imaginea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în comunitate și să rămânem aproape de cititorii noștri mici și mari. (Detalii program).

Dunărea la Galați în povești și imagini 24 iunie - 5 iulie

Ziua Dunării este celebrată în țările din bazinul Dunării în fiecare an, pe 29 iunie. Este un moment în care sărbătorim unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, precum și oamenii ce depind de acesta. Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită să vizitați expoziția intitulată „Dunărea la Galați în povești și imagini", expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, organizată în foaierul sălilor de lectură, în perioada 24 iunie - 5 iulie.

Expoziția cuprinde, printre altele, „Harta Dunărei de la Silistria la Gura Văei”, întocmită după ridicările ostroavelor din 1900, executată la Galați de sublocotenentul Vasilescu Matei, la sfârșitul secolului XIX, precum și o hartă a Dunării realizată la Viena, în aceeași perioadă, „Karte der Donau von Ulm bis zur Mündung”.
Reproduceri ale unor lucrări de grafică din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în care este ilustrată tema Dunării, precum și cărți de fond vechi al căror subiect se leagă de fluviul ce traversează și Galațiul, alături de alte mari orașe europene, sunt prezente în vitrinele expoziției.
Nici colecția de partituri a bibliotecii gălățene nu a ocolit subiectul Dunării, printre cele ilustrate expozițional numărându-se „Dunăre leagăn de ape” de Noru Demetriad și, bineînțeles, partitura valsului „Dunărea albastră” de Johann Strauss fiul.
Galațiul este unul dintre orașele care își păstrează cu mândrie titlul de „oraș de la Dunăre", bucurându-se de-a lungul existenței sale de puternicul impact pe care acest fluviu l-a avut în dezvoltarea sa economică, comercială și culturală, fapt reflectat și de expoziția Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Palatul Comisiei Europene a Dunării – clădire simbol a Galațiului 24 iunie - 5 iulie

Expoziția „Palatul Comisiei Europene a Dunării – clădire simbol a Galațiului”, organizată cu prilejul Zilei Dunării (29 iunie), oferă publicului, începând cu data de 24 iunie 2022, posibilitatea de a admira imagini ce surprind acest edificiu de-a lungul timpului (sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent).


Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a primit distincția „Marca Patrimoniului European" din partea Comisiei Europene ca recunoaștere a rolului semnificativ pe care l-a jucat în istoria și cultura Europei. Distincția a fost înmânată reprezentanților Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în data de 14 iunie 2022, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii oficiale.
Situl a fost înscris în marea competiție europeană de către instituția noastră, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, printr-un proiect complex, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene.
Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost construit inițial (1893-1896) ca sediu administrativ pentru această primă instituție europeană care a funcționat aici până la desființarea sa, în anul 1948. Palatul a fost refăcut între anii 1922-1923, în urma distrugerilor provocate de bombardamentele germano-bulgare din timpul Primului Război Mondial. Începând cu anul 1968 a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.
Situl, aflat în proprietatea Consiliului Județean Galați, reprezintă un simbol cultural al orașului de la Dunăre, un monument arhitectural cu un stil sobru ce evocă imaginea vechiului târg de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a celui de-al XX-lea.
În cadrul expoziției sunt prezentate reproduceri după cărți poștale ilustrate și fotografii din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și din donația colecționarului Costel Gheorghiu.
Expoziția va fi deschisă până în data de 05.07.2022, la sediul central, în spațiul expozițional de la parter.

Modificare program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 1 iulie - 31 august

Dragi cititori,
Vă informăm că, în perioada 1 iulie - 31 august 2022, programul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați (Sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) cu publicul va fi 9:00 - 17:00.
Duminica va fi deschis atât la sediul central cât și la cele două filiale în intervalul orar 9:00 – 13:00 cu excepția Compartimentelor Multimedia și Colecții speciale.
Menționăm că, începând cu data de 1 iulie 2022, se va desființa pauza pentru dezinfectare.
Vă mulțumim pentru înțelegere !

Iulie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna iulie, Zi sanitară va fi în data de 29 iulie 2022.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi.

Mulțumim că veniți la Bibliotecă!