Mărțișoare pentru cititoarele Bibliotecii 1 martie

Pe data de 1 martie, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” le vor oferi doamnelor și domnișoarelor mărțișoare lucrate cu dragoste. Toate iubitoarele de carte, care vor veni la bibliotecă, la sediul central, în prima zi de primăvară, fie pentru a împrumuta o carte, pentru a se relaxa citind din autorul preferat în sala noastră de lectură sau la internet, vor primi câte un mic dar de primăvară – un semn de carte personalizat, lucrat cu migală şi dăruire, accesorizat bineînţeles cu un șnur de mărțișor.

Și mai avem şi o surpriză în versuri. Câteva rime de primăvară aşezate pe hârtie de Tudor Arghezi.

Vă așteptăm cu drag la Bibliotecă!

Copiii și copilăria, dincolo de cuvinte februarie - martie

În perioada 01 - 31 martie, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, va fi gazda Proiectului educațional județean ”Copiii și copilăria, dincolo de cuvinte”, prin organizarea și promovarea de expoziții, protagoniști fiind preșcolari și elevi din ciclul primar. Astfel, ca în fiecare an, vom marca frumusețea unică a lunii Martie! Alături de Grădinița cu Program Prelungit nr. 39 Galați, ca instituție coordonatoare și instituțiile de învățământ partenere din municipiul și județul Galați vă invităm la sediul filialei (Micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”, corp V, etaj 1) să admirați creațiile copiilor! Fotografii din cadrul expozițiilor organizate vor putea fi admirate și virtual, pe pagina de Facebook a filialei. Proiectul educațional județean organizat se dorește a fi un portal spre sufletul fiecăruia, o șansă de a arata și promova creativitatea copiilor încă de la cele mai fragede vârste!!!

Gânduri închinate mamei februarie - martie

Luna martie este cunoscută ca fiind luna lui Mărțișor, iar pe data de 8 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Femeii, care coincide cu Ziua Mamei. În literatura română chipul mamei a fost surprins de către cei mai importanți poeți și prozatori, printre care amintim: Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”, Ioan Slavici în „Mara”, Marin Preda în „Moromeții”, Mihail Sadoveanu în „Maică-mea era mare farmazoană”, George Coșbuc în poezia „Mama”, Octavin Goga, Nicolae Labiș, Dumitru Almaș, Dimitrie Bolintineanu și mulți alții. Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” vă propunem un nou proiect online, intitulat „Gânduri închinate mamei”. Astfel, vom da posibilitatea copiilor să-și exprime dragostea și recunoștința față de cea mai dragă ființă – MAMA.

Proiectul se va derula pe două direcții: 1. Fiecare copil își va transmite dragostea și recunoștința pentru mama printr-un mesaj înregistrat. Înregistrarea va fi trimisă: pe Messenger pagina de Facebook: Sectia Copii – Clubul Curioșilor sau pe e-mail sectiacopii2020@gmail.com. 2. În luna martie, pe pagina de Facebook: Sectia Copii – Clubul Curioșilor, vom posta înregistrările trimise de copii și fragmente din operele literare ale scriitorilor români ce au ca temă principală caracterizarea mamei.

DRAGOBETELE, sărbătoarea iubirii - expoziție 24-28 februarie

Sărbătorim iubirea la bibliotecă! „Iubirea este una din nevoile fundamentale ale vieţii noastre, fiind viaţă, putere, comuniune pe care se sprijină toate. Dacă ne lipseşte iubirea, ne lipseşte viaţa. Ea ne învaţă să ne descoperim unii pe alţii, iar viaţa demonstrează, de cele mai multe ori, că suntem încântaţi de această descoperire, care aduce multă bucurie şi pace inimii. Prin iubire „dăruim” mereu fără să contabilizăm. Ea este viaţă şi Duh prin care se trăieşte mereu sentimentul minunii... Oare cum ar fi lumea dacă toţi am iubi?" - Ieromonah Hrisostom Filipescu. Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Jules Verne februarie

Jules Verne – „Unele drumuri ne duc mai degrabă spre un destin, decât spre o destinație" - expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, în perioada 8.02 – 28.02.2021, n.8 februarie 1828 - d.24 martie 1905

Charles Dickens februarie

Charles Dickens – „Să ai o inimă care să nu devină niciodată aspră, un calm care niciodată să nu obosească şi o atingere care niciodată să nu rănească.” Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, în perioada 8.02 – 28.02.2021.

Nicolae Breban februarie

Nicolae Breban - „Viaţa este un dar atât de mare că nu-l poţi cuprinde." - expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, în perioada 04.02 – 28.02.2021. La mulți și binecuvântați ani!

Iniţiere în utilizarea computerului „Activ Computer” 15 februarie

Tehnologizarea continuă a societății și amplificarea trecerii activităților (ce țin mai ales de comunicare și relaționare) în planul virtual, în ultima perioadă, au determinat trecerea de la cunoașterea utilizării computerului ca hobby, la nivelul de necesitate. Prin proiectul „Activ Computer” intenționăm să venim în sprijinul persoanelor apte pentru angajare (minim 18 ani), ajutându-le să-și dezvolte abilități în utilizarea tehnologiei moderne și să dobândească cunoștințe minime de utilizare a calculatorului - atât pentru realizarea de documente, cât și pentru utilizarea diverselor aplicații și obținerea de informații prin intermediul internetului – și aprofundarea și amplificarea acestora în timp în funcție de necesități, dorințe și capacități. Cursul se va desfășura pe durata a 20 zile lucrătoare, 2h/zi la sediul Filialei nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” – Biblioteca Municipală (Micro 20, str. Furnaliștilor nr. 12), începând cu 1 martie 2021. Înscrierile se fac în perioada 15 – 26.02 a.c. Relații suplimentare la tel.: 0336.10.00.95 sau 0771.603.819.

Artiștii revin la bibliotecă, în luna iubirii! 12 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” va găzdui vineri, 12 februarie 2021, începând cu ora 19.00, în Sala ”Mihai Eminescu”, un recital vocal instrumental susținut de artiști gălățeni îndrăgiți. La evenimentul ”Armonia iubirii” vor participa soliștii: Diana Gheorghe - soprană, Lăcrămioara Crihană - mezzosoprană, Valentin Vasopol - tenor. Invitați: Fabian Andrei Titea - vioară și Accord Quartet: Marian Sava - vioara I, Tamara Manea - vioară II, Mircea Vicleanu - violă și Nicoleta Lungu - violoncel. La pian: Georgiana Diaconescu și Tatiana Zaharova-Ionașcu. În program, lucrări de: G. Bizet, G. Puccini, C. Saint-Saëns, G. Grigoriu, E. Kálmán, G. Rossini, J. Offenbach și Bixio.

Având în vedere condițiile speciale în care pot fi organizate evenimente, facem următoarele precizări:
  • accesul la eveniment se va face cu respectarea măsurilor impuse de autorități în perioada stării de alertă: mască de protecție și distanțare fizică;
  • numărul de participanți se va încadra în limita impusă de lege.

Sănătatea este pe primul loc - proiect on-line februarie

Prietenia dintre om și aliment. Ca în orice prietenie, este nevoie de cunoaștere și respect reciproc. În acest sens omul trebuie să aibă cât mai multe informații despre alimente care, știm bine, au mai multe fețe. Precum oamenii. Dar oamenii au obligativitatea căutării fețelor sănătoase ale ”prietenului” aliment.

Taina care mă apără – proiect on-line februarie

Grigore Vieru urcă întreaga scară ontologică, punând totul în lumina îngândurării, neliniștii, suferinței, a idealității spirituale și morale, a maternității mitice a universului ca atare. Identitatea fenomenologică dintre mișcările mamei și cele cosmice nasc versuri de valoare antologică.

ZICI 2021: MARȘUL ONLINE AL CITITORILOR ÎMPREUNĂ! 08-12 februarie

Cu lectura cărților se poate înconjura Pământul, se poate ajunge pe Lună sau pe Marte ori în alte părți ale Univesrului, în cel mai îndepărtat colțișor cu taine ale sufletului oricărui om! Iar când citești împreună cu cei dragi se pot înfăptui chiar minuni! La o astfel de minune vă invităm, noi, bibliotecarii de la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și Fundația „Andreiana Juventus” Galați, în perioada 08-12 februarie 2021, cu o serie de sesiuni de lectură online cu instituțiile de învățământ partenere, în cadrul evenimentului național Ziua Internațională a Cititului Împreună 2021 - „ZICI cu lipici legați prin cititul împreună!”. A citi o carte înseamnă să o iubești! Câte cărți putem iubi împreună? Vă invităm să citim împreună!!!

Vasile Alexandrescu Urechia omagiat de contemporani: Mărturii documentare 1 februarie

Cu ocazia împlinirii a 187 de ani de la nașterea cărturarului Vasile Alexandrescu Urechia, compartimentul Colecții speciale organizează, în perioada 01.02 – 01.03.2021, la Popasul Bibliofilului de la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, expoziția Vasile Alexandrescu Urechia omagiat de contemporani: Mărturii documentare, în care vor fi expuse fotografii, diplome, foi volante și alte tipuri de documente. Varianta virtuală a expoziției va fi prezentată pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale, la adresa https://www.facebook.com/bvauCS.ro.

Februarie la Bibliotecă Februarie 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

În luna februarie Zi sanitară va fi în data de: 26 februarie 2021 (în caz că nu vor exista alte restricții).