Program de sărbători Decembrie

Stimați cititori,
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă informează că, în data de 24 decembrie 2021, programul de funcționare cu publicul al Bibliotecii (sediul central și filiale) se va desfășura în intervalul orar 8.00 – 16.00, duminică, 26 decembrie 2021 - închis iar 31 decembrie 2021 - zi sanitară. Vă așteptăm de luni, 3 ianuarie 2022, între orele 9:00 - 18:00!
Vă mulțumim și vă urăm Sărbători Fericite!

Colindători 23 decembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a primit și astăzi, cu mult drag și multă bucurie, un grup de mici colindători format din 15 elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 26, îndrumați de prof. înv. primar Tcacenco Cristina. Micii colindători, plini de voioșie, ne-au prezentat două colinde tradiționale românești și s-au bucurat de darurile oferite de către conducerea bibliotecii. Vă mulțumim, dragi copii!

Am venit să colindăm… 22 decembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a deschis ușa, primind cu drag, cu multă bucurie și căldură în suflet, un grup de micuți colindători format din elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială nr. 26, îndrumat de doamna profesoară pentru învățământ primar Manuela Chiriac. Copilașii, îmbrăcați în costume tradiționale și purtând căciulițe specifice Crăciunului, ne-au fermecat cu un frumos program artistic de colinde românești. Mulțumim din suflet micuților copilași, care ne-au adus bucuria Sărbătorii Crăciunului cu cele mai frumoase colinde românești! Micii colindători au primit multe aplauze din partea cititorilor și bibliotecarilor, fructe și dulciuri.

Expoziție 22 decembrie 2021 - 6 ianuarie 2022

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în foaierul de la etajul 1 al Sălii de lectură, puteți să admirați expoziția organizată de Serviciul Referințe, care pune în valoare o colecție de felicitări de Crăciun și Anul Nou provenite din donații sau arhive personale. Expoziția cuprinde felicitări din ultimele cinci decenii și își propune să trezească nostalgii generațiilor pentru care acest mod de a transmite urări celor dragi intra în uzualul sărbătorilor de peste an. Celor mai tineri, expoziția le propune o întoarcere în trecutul părinților lor și în diversitatea grafică a ilustrațiilor, adesea însoțite de sclipici, ce încercau să transmită un sentiment de bine celor dragi. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă dorește ca sărbătorile de Crăciun să vă aducă numai bucurie în suflet!

Am venit să colindăm… 21 decembrie

Cu bucurie, ne-au vestit Nașterea Domnului copiii de la Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu”. Micuții colindători au străbătut orașul cu entuziasmul specific vârstei, însoțiți fiind de doamna Daniela Porumb, prof. înv. primar, doamna Iuliana Balan, bibliotecară și de părinți. Ascultând colindele copiilor și sceneta Nașterii lui Iisus Hristos, am pătruns ușor, ușor, în magia sărbătorilor de iarnă și în spiritul Crăciunului. Le mulțumim tuturor și le dorim Sărbători binecuvântate!

„Dragă Moș Crăciun...” - proiect online Decembrie

Dragii noștri,
Se apropie Ziua Magică a Crăciunului. Clinchetele zurgălăilor parcă se aud. Elfii, ajutoarele neobosite ale Moșului, verifică frecvent cutia poștală din îndepărtata Laponie. De aceea, dragi copii grăbiți-vă să-i scrieți Moșului în lumea minunată a cărților, pe adresa de facebook - Filiala nr. 1 „Costache Negri”! El așteaptă cu nerăbdare să vă afle dorințele, impresiile și emoțiile legate de cea mai îndrăgită Sărbătoare a întregului an. Spor și inspirație tuturor!

Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre 10 decembrie - 10 ianuarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, găzduiește, în perioada 10 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, expoziția itinerantă „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre”, care face parte dintr-o amplă suită de manifestări menite să celebreze împlinirea celor 200 ani de la Revoluția Greacă. Vernisajul expoziției va avea loc la Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, în data de 10 decembrie 2021, la ora 15.00, în Sala „Mihai Eminescu” (etaj 1).
Expoziția este organizată de Uniunea Elenă din România, sub egida Ambasadei Greciei la București, la inițiativa Asociației Culturale a Grecilor din România „NOSTOS” și creionează portretele unor greci care au jucat un rol marcant sau uneori episodic în istoria noastră, constituind o pagină a istoriei elenismului în România.
La vernisaj vor fi prezenți: E.S. Sofia Grammata, Ambasadorul Republicii Elene la București, Doamna Pelaghia Gundra, Secretar general al Ambasadei Republicii Elene la București, Prof.univ.dr. Dragoș Gabriel Zisopol, deputat în Parlamentul României și președinte al Uniunii Elene din România.
Expoziția este realizată cu sprijinul Alpha Bank, Vista Bank și Black Sea Suppliers, iar parteneri locali sunt Comunitatea Elenă Galați, Primăria Galați, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”.

Axis Libri Nr. 53 decembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă oferă la începutul iernii revista trimestrială de cultură „Axis Libri”, numărul 53 - un dar cultural dedicat aniversării a 80 de ani de la nașterea ilustrului scriitor și jurnalist Dan Plăeșu - binecunoscut publicului prin activitatea desfășurată ca ziarist, dar și prin scrierile sale literare - și a comemorării profesorului universitar, istoricului și omului politic, gălățean prin adopție culturală, V.A. Urechia, ctitorul Bibliotecii care îi poartă astăzi numele, la împlinirea a 120 de ani de la moartea sa, în semn de pios omagiu.
Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activitățile profesionale desfășurate fizic și în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a., dar și întâmplări culturale deosebite desfășurare în spațiul cultural gălățean.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista .
Și, cum un nou an se apropie, dorim celor care ne citesc, celor care ne-au acordat onoarea de a ne oferi interviuri, celor care au acceptat provocarea de a publica în revista noastră, dar și celor care nu ne urmăresc permanent și sunt totuși iubitori de cultură, multă sănătate și recunoaștere profesională, bunăstare, bucurii și împliniri! La mulți și binecuvântați ani!

Conferința Națională a ANBPR din România cu tema „Bibliotecile în pandemie - de la izolare la adaptare” - online 8-9 decembrie

Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, cu tema „Bibliotecile în pandemie - de la izolare la adaptare” se desfășoară în perioada 8-9 decembrie 2021, pe platforma ZOOM și este organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Filiala Galați a ANBPR participă la conferință cu 3 lucrări susținute de: Șoltuz Cătălina - Un an de bibliotecă ALTFEL - între online și tradițional, Toporaș Camelia - Asistență de specialitate pentru utilizarea serviciilor online și Mărgărit Bianca - sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural.

„MARIA, regina tuturor românilor” - activitate online decembrie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a celebrat Ziua Națională a României printr-o activitate care și-a propus să ilustreze personalitatea Reginei Maria. Elevii Liceului de Transporturi Auto „Traian Vuia", coordonați de către doamnele prof. Mihaela Melinte și Camelia Radu, au creionat personalitatea Reginei tuturor românilor, un model de suverană care oferă neîncetat lecții despre sacrificiu, curaj, patriotism, diplomație și frumusețe.

Moș Nicolae! - expoziție decembrie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a organizat o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii pentru a sărbători sosirea lui Moș Nicolae! Ați fost cuminți,dragilor?!

Hortensia Papadat Bengescu - expoziție 7–31 decembrie

Prietenia... ce dar al vieţii! Să suferi şi să fii singur, dar să ştii că undeva, cineva te iubeşte. Să fii trudit, dar să ştii că sunt braţe care ar vrea să te poarte. Să-ţi fie frig.. şi să-ţi aduci aminte de sânul cald al prieteniei. Să nu te odihneşti, să suferi, să tremuri... Dar să ştii.” Hortenia Papadat Bengescu.
Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în perioada 07 – 31 decembrie 2021.

„Biblioteca în straie de sărbătoare!” - expoziție decembrie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și vă așteaptă cu drag să-i treceți pragul!

Întâmpinarea Anului Nou: Felicitări și invitații adresate lui Vasile Alexandrescu Urechia 3 decembrie - 4 ianuarie

În perioada 03.12.2021 - 04.01.2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, expoziția Întâmpinarea Anului Nou: Felicitări și invitații adresate lui Vasile Alexandrescu Urechia, care cuprinde 25 de reproduceri după foi volante de la sfârșitul secolului al XIX-lea păstrate în fondul Colecțiilor Speciale. Varianta virtuală a expoziției va fi prezentată pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale, la adresa https://www.facebook.com/bvauCS.ro.

Fotografia ta, istoria Galațiului : donațiile lunii noiembrie 1-12 decembrie

În perioada 1-12 decembrie, la sediul instituției, în foaierul Sălilor de lectură de la etajul 1, Serviciul Referințe și Compartimentul Colecții Speciale organizează expoziția Fotografia ta, istoria Galațiului : donațiile lunii noiembrie, care cuprinde fotografii și alte tipuri de documente donate în cadrul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați și care promovează rolul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de recuperare și de conservare a memoriei locale și importanța donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare.

Decembrie la Bibliotecă Decembrie 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri” și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”.

În luna decembrie, Zi sanitară va fi în data de 24 decembrie 2021.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!