Arhiva Evenimentelor și Știrilor
Ziua Limbii Române 31 august – 3 septembrie
31 august 2021, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne definește cultural și spiritual, ne unește ca români indiferent de țara în care trăim și ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupații străine sau războaie și a făcut posibilă construirea unei națiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. În holul central al sediului central al Bibliotecii, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți a organizat o frumoasă expoziție de carte, dedicată acestei sărbători, care poate fi vizionată în perioada 31 august – 3 septembrie 2021.
Vacanța ALTFEL la bibliotecă! 31 august
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează marți, 31 august 2021, ora 11.30, festivitatea de închidere a Programului de vară „Vacanţa ALTFEL la bibliotecă!” - ateliere creative, recreative și sportive indoor şi outdoor, ediţia a VIII-a, care s-a desfăşurat sub sloganul ... Descoperă, creează, joacă-te, socializează la bibliotecă! Programul s-a desfășurat în parteneriat cu Clubul Sportiv „Sakura Kiai” Galați și Asociația ”Kavalkada - terapii asistate de cai” Galați.
Evenimentul va avea loc la sediul central al Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia” Galați, str. Mihai Bravu nr. 16.
Dicționare ale limbii române - pagini de istorie 25–31 august
Ziua Limbii Române, sărbătorită la 31 august, este marcată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în perioada 25-31 august prin expoziția: „Dicționare ale limbii române - pagini de istorie”, organizată în Sala de lectură „Mihai Eminescu”, din Sediul central, et. I. Expoziția prezintă câteva din cele mai vechi ediții ale unor dicționare românești precum: „Dicționarulu Limbei Române” elaborat de A.T. Laurian și J.C. Massimu (1876), „Dicționar universal al limbei române”, autor Lazăr Șăineanu (1914?), „Dicționarul Academiei” de Sextil Pușcariu (1926) sau „Dicționarul etimologico-semantic al limbei române”, autor Alex Resmeriță (1924).
Personalități gălățene aniversate în luna august 25–31 august
Nicolae Dunăreanu (29 august 1881, Galaţi - 17 octombrie 1973, București), prozator și memorialist născut la 29 august 1881, în Galați, a activat ca profesor de liceu la Galați și a colaborat la reviste precum Sămănătorul, Făt Frumos, Luceafărul și Ramuri. Prozator realist, Nicolae Dunăreanu abordează medii sociale prea puțin cunoscute în literatură la acea vreme, înfățișând momente dramatice din viața hamalilor din porturile dunărene, a pescarilor din Deltă, a marinarilor, plutașilor, țăranilor săraci și a micilor meseriași. La împlinirea celor 140 ani de la naștere, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați continuă seria de Personalități gălățene aniversate în luna august și organizează în foaierul sălilor de lectură din Sediul central o expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, ce poate fi vizionată în perioada 25-31 august a.c.
Jocuri cu Ana - Atelier de jocuri teatrale 27 august
Azi, 27 august 2021, s-a desfășurat ultimul atelier de jocuri teatrale, din cadrul proiectului „Jocuri cu Ana”, alături de Ana-Maria Sinescu – actriță si profesoară de teatru. Copiii au avut parte de jocuri și activități deosebite: 13dans, muzică, poezie, improvizație, exerciții de dicție, exerciții de memorie și lecții de limba engleză. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și primitoare. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” mulțumește copiilor pentru participarea lor plină de zîmbete și bucurie, ca soarele de vară!
Clubul de vacanță „Cafeneaua Culturală” 26 august
„Cafeneaua Culturală” de astăzi s-a desfășurat sub îndemnul „Alege-ți profesia!” O pleiadă de invitați din diverse domenii de activitate au răspuns invitației Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, împărtășind publicului informații și experiențe din activitatea profesională pe care o desfășoară fiecare, dar și exemple de bune practici, sfaturi de urmat în alegerea unei cariere.
Aspecte despre infracționalitate și prevenire au fost prezentate de echipa formată din comisar-șef Cristina Pană (IPJ Galați) și ofițer Gabriel Bîrligea (DIICOT), iar familia de avocați Raluca și Mihai Nicolau-Drăgan (Tribunalul Galați) a oferit precizări și exemple din perspectiva „apărării”. Medicul radiolog Monica Marinescu (Spitalul Militar Galați) a vorbit despre calitatea de a vindeca oamenii dar și despre munca, urgențele și timpul petrecut în spital. Doamna profesor pentru învățământul primar Daniela Bobu (Colegiul Național ”Costache Negri” Galați) a mărturisit că adoră să se afle în fața clasei de învățăcei și să modeleze caractere, iar doamna Isabela Oancea, actriță și regizor (Teatrul Muzical „Șapte”, Teatrul de Buzunar), ne-a convins cât de important este să ne hrănim sufletele prin intermediul teatrului. Fascinația reportajelor din teren a transmis-o jurnalistul Ovidiu Amălinei (Viața liberă), iar despre cifre, calcule și bani a vorbit economist Mariana Buruiană (Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”). Gabriela Istrate (Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”) a evidențiat importanța voluntariatului prin exemplul personal, povestind despre implicarea sa în proiectul MagiCAMP, cu impact semnificativ în viețile copiilor și familiilor lor. Tavi Cernat, IT-ist, programator, proiectant de aplicații bancare la o instituție de profil din Olanda, a captivat atenția publicului prin expunerea unor elemente specifice unei profesii din ce în ce mai dorite de tineri. Despre activități didactice și cercetare la nivel înalt ne-a împărtășit lectorul universitar Mugurel Enache (Facultatea Transfrontalieră – UGAL), iar psiholog Silvia Stamate (Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice Galați) a încheiat întâlnirea în mod interactiv, provocând tinerii prezenți să descopere aspecte ale profesiei de terapeut.
Organizatori și public, invitați și spectatori, personalități diferite, concluzia tuturor a fost aceeași: meseria trebuie aleasă din convingere dar mai ales din plăcere, astfel, metaforic vorbind, nu va fi nevoie să „muncești” nici măcar o zi.
Întalnirea s-a desfășurat la sediul central al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca parte a Clubului de vacanță dedicat adolescenților.
sChOOL-RURAL: TheatreLab (Valea Mărului) 26 august
Astăzi, copiii din comuna Valea Mărului devin pentru câteva ore protagoniștii unor interesante povești cu prinți și prințese la atelierul TheatreLab, organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați. Colaborator: Sinescu Ana-Maria, actriță
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul de vacanță „Clubul Curioșilor” 25 august
Miercuri, 25 august 2021, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc penultima întâlnire a membrilor Clubului Curioșilor. Copiii împreună cu Manole Diana Maria și Neagu Gabriel Cristian, membri ai Astroclubului „Călin Popovici” ambasadori ai AAVSO, Galați, au făcut o călătorie imaginară prin Univers și au realizat cu ajutorul hârtiei Sistemul Solar. În partea a doua a întâlnirii, micii campioni și-au prezentat diplomele, medaliile, cupele obținute la întrecerile sportive din cadrul unor cluburi din Galați. La final, cei prezenți s-au relaxat prin învățarea unor noi tehnici de qigong cu doamna Letiția Buruiană, trainer al Școlii Qilingong.
ReadingLab (Valea Mărului) 25 august
De-a lungul „șezătorii literare”, apoi a cenaclului ad hoc, după discuțiile despre scriitori... vii, printre altele, copiii din Valea Mărului au înțeles că Lumea întreagă, dacă nu poate fi vizitată toată, poate fi cunoscută și prin intermediul cărților. Astăzi: Japonia și Turcia, în primul rând, prin intermediul unei păpuși kokeshi magice, dar și cu ajutorul lui Nastratin Hogea. Invitat special al scriitorului-cititor și critic literar, cunoscut drept CĂRTCĂUNUL DIN ȚIGLINA III, Adi-George Secară, doamna profesor GULTEN ABDULA NAZARE, coordonatorea comunității musulmane din Galați, președinta Filialei locale a Uniunii Democrate Turce din România.
În cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță", s-au ascultat pentru prima oară și poeme haiku, o formă specială de poezie din Japonia.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
StoryLab (Valea Mărului) 24 august
Încă o zi frumoasă pentru copiii din Valea Mărului care, însoțiți de doamna bibliotecar Macovei Silvia, au participat astazi la atelierul StoryLab, din cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță".
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
MusicLab (Valea Mărului) 23 august
Astăzi, 23 august, a venit rândul copiilor de la Valea Mărului să se distreze la atelierul MusicLab din cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță". Copiii au participat la exerciții de energizare, cunoaștere, comunicare și relaționare.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Câini pentru oameni 20 august
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost, astăzi, gazda unei activități frumoase, plină de veselie și emoție, organizată de echipa „Câini pentru Oameni”, din cadrul Animal Society, în parteneriat cu Four Paws International și Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș”. Ne-a făcut mare plăcere să le cunoaștem pe trei dintre vedetele Asociației Animal Society. Sunt cățeluși iubitori, plini de energie, care au fost adoptați, iar acum sunt folosiți pentru terapie în cazul copiilor cu diferite afecțiuni și dizabilități, dar și pentru alte activități. Acțiunea de astăzi face parte dintr-un amplu proiect de implicare comunitară, unic în Europa, derulat de Animal Society și Four Paws International, ce implică o serie de evenimente care au ca scop schimbarea de atitudine, responsabilizarea și sensibilizarea publicului, precum și creșterea numărului de adopții.
TheatreLab (Scânteiești) 19 august
Joi, 19 august copiii din comuna Scânteiești devin pentru câteva ore protagoniștii unor fascinante povești cu eroi și zâne la atelierul TheatreLab, organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță". Colaborator: Sinescu Ana-Maria, actriță.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul de vacanță „Cafeneaua Culturală” 19 august
Dezvoltare personală, control emoțional, curajul de a spune „Nu”, iată câteva dintre reperele „Cafenelei Culturale” de astăzi. Regizorul Eugen Făt, fondator al Centrului pentru Dezvoltare Personală și Emoțională Copii și Tineret „Liga pentru Artă”, a răspuns afirmativ invitației de a participa la activitatea propusă de Compartimentul Împrumut pentru Adulți. Cu tact și iscusință, i-a provocat pe tinerii prezenți să își depășească zona de confort, folosind diverse exerciții, tehnici de a vorbi și jocuri de rol, cu aplicabilitate în situații de viață obișnuite. Extrovertiți sau introvertiți, cu diferite tipuri de temperament și personalitate, adolescenții au răspuns cu succes provocărilor, feed-back-ul fiind pozitiv. Întâlnirea a avut loc în data de 19 august, la ora 10, și a fost organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca parte a Clubului de vacanță dedicat adolescenților.
ReadingLab (Scânteiești) 18 august
Cum te poți îndrăgosti nebunește de cărți, de literatură, de lectură?
Răspunsul l-au aflat copiii din comuna Scânteiești care au participat miercuri, 18 august, la atelierul ReadingLab organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, proiect sprijinit de Consiliului Județean Galați și al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță". Colaborator: Secară Adi-George, scriitor și moderatorColaborator: Secară Adi-George, scriitor și moderator.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul de vacanță „Clubul Curioșilor” 18 august
Miercuri, 18 august 2021, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va avea loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului Curioșilor. Copiii își vor descoperi talentul artistic prin „imaginație și culoare” alături de doamna profesoară Miruna Cărăușu. În partea a doua a întâlnirii, curioșii vor face o „Călătorie în lumea poveștilor” împreună cu doamnele profesoare Anica Berdilă, Camelia Dediu și bibliotecar Tănase Victorița, de la Școala Gimnazială Nr. 28, Galați. Vă așteptăm!
StoryLab (Scânteiești) 17 august
Marți, 17 august 2021 în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați și al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță", 15 meșteri și meșterițe din comuna Scânteiești au participat la atelierul StoryLab, unde au născocit povești noi și au reinventat una veche! Mister total, gripțuroaice îmblânzite și balauri prietenoși! Colaborator: Dajbog Iulia-Cristina, animator socio-educativ.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
MusicLab (Scânteiești) 16 august
Luni, 16 august 2021 în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, cei 15 copii din comuna Scânteiești au participat la atelierul MusicLab ce îmbină muzica, dansul și improvizația. Multă voie bună pe ritmuri dinamice! Colaborator: Arbune Ilioara, animator socio-educativ.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Prima ediție Stand-up Poetry „Barbu Nemțeanu”, la Galați 14 august
Sâmbătă, 14 august 2021, la ora 17.30, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și „Zidul de hârtie” Suceava, în parteneriat cu Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, organizează, în frumoasa grădină a Palatului Episcopal, în premieră, la Galați, Stand-up Poetry „Barbu Nemțeanu”. La eveniment vor participa poeții: Radu Andriescu, Călin Dănilă, Marius Grama, David Greenslade, Iulian Grigoriu, Dan Cristian Iordache, Stela Iorga, Leonard Matei, Emanuel Pope, Florin Dan Prodan și Anka Șerban.
În cadrul evenimentului, pe lângă "stand-up-ul poetic", Radu Andriescu va prezenta ultima carte a scriitorului Dan Cristian Iordache – „Scrisori pentru Saraswati”, apărută la Editura Eikon în acest an. Vor prezenta Florin Dan Prodan și Iulian Grigoriu. Sunt invitați toți iubitorii de poezie la acest maraton poetic.
Vacanța ALTFEL la bibliotecă! August
Acest club de vacanță și-a câștigat locul binemeritat în inimile participanților care, an de an, se bucură de activitățile diverse și inedite din cadrul acestui program recreativ, ce se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Lectură, jocuri de dezvoltare personală, echitație, tir cu arcul, dar și alte activități outdoor, vin în sprijinul participanților dornici de distracție, socializare și învățare a unor lucruri noi. Vacanța se anunță toridă, dar cu activități care ne bucură sufletul și ne aduc acele momente de neuitat, cu prieteni noi și multă veselie.
Jocuri cu Ana - Atelier de jocuri teatrale 13 august
Azi, 13 august 2021, s-a desfășurat atelierul de jocuri teatrale alături de Ana-Maria Sinescu – actriță si profesoară de teatru, unde copiii au avut parte de activități deosebite: dans, muzică, poezie, improvizație, exerciții de dicție, exerciții de memorie si lecții de limba engleză.
TheatreLab (sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural) 12 august
Joi, 12 august, copiii din comuna Măstăcani devin, pentru câteva ore, protagoniștii unor povești cu Peter Pan și Alba-ca-Zăpada la atelierul TheatreLab, organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”. Colaborator: Sinescu Ana-Maria, actriță.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul de vacanță „Cafeneaua Culturală” 12 august
Cu emoție și bucurie, două generații s-au întâlnit astăzi la „Cafeneaua Culturală”. Tineri și seniori, altfel spus bunici și nepoți, și-au deschis sufletul, au lucrat în echipă și au evidențiat valorile în care cred pentru a avea parte de stare de bine: familie, sănătate, iubire, încredere, înțelepciune.
Coordonați de doamna psiholog Silvia Stamate, psiholog la Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, participanții de astăzi au oferit o adevărată lecție de viață, din care am învățat cât de important este să prețuim prezentul și pe cei pe care îi avem aproape.
Întâlnirea a avut loc în data de 12 august 2021, la ora 10.30, și a fost organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca parte a Clubului de vacanță dedicat adolescenților.
ReadingLab (sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural) 11 august
Cum te poți îndrăgosti nebunește de cărți, de literatură, de lectură? Răspunsul l-au aflat 15 copii din comuna Măstăcani care au participat miercuri, 11 august, la atelierul ReadingLab organizat în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”. Colaborator: Secară Adi-George, scriitor și moderator.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul de vacanță „Clubul Curioșilor” 11 august
Miercuri, 11 august 2021, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului Curioșilor. Copiii șî-au antrenat mintea la ora de șah prezentată de domnul instructor Adrian Smărăndoiu. În partea a doua a întâlnirii, micuții vor face jocuri de rol împreună cu doamna prof. înv. primar Bărbătescu Nineta și bibliotecar Tănase Victorița. Vă așteptăm cu drag!
ION BARBU (19.03.1895 - 11.08.1961) - 60 de ani de la moarte 11 august
Ion Barbu, unul dintre cei mai importanți poeți interbelici, cunoscut și sub numele de Dan Barbilian, este comemorat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin expoziția de documente ce poate fi admirată la sediul filialei, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la moarte.
StoryLab (sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural) 10 august
Marți, 10 august 2021 în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, 15 meșteri și meșterițe din comuna Măstăcani au participat la atelierul StoryLab, unde au născocit povești noi și au reinventat una veche! Mister total, zgripțuroaice îmblânzite și balauri prietenoși! Colaborator: Dajbog Iulia-Cristina, animator socio-educativ.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Vizită la Bibliotecă 10 august
Marți, 10 august 2021, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc vizita unui grup de copii de la Afterschool „Proveritas”, însoțiți de profesorul Bodea Valentin. Micuții au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre condițiile de înscriere și despre serviciile pe care aceasta le oferă.
MusicLab (sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural) 9 august
Luni, 9 august 2021, în cadrul proiectului „sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural”, cei 15 copii din comuna Măstăcani au participat la atelierul MusicLab ce îmbină muzica, dansul și improvizația. Multă voie bună pe ritmuri dinamice! Colaborator: Arbune Ilioara, animator socio-educativ.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Clubul BiblioVACANȚA, ediția a VI-a 9 august
Luni, 9 august 2021, ora 9.30, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a organizat deschiderea activităților Clubului BiblioVACANŢA, desfășurat în perioda 9 august – 10 septembrie 2021, la sediul filialei din Țiglina I, lângă Orășelul Copiilor. Dragi copii, Biblioteca vă oferă o modalitate inedită de a vă petrece creativ zilele de vacanță. Vă așteptăm cu drag!
CELLA DELAVRANCEA: (15.12.1887 - 09.08.1991) - 30 de ani de la moarte 9 august
„Am iubit florile și animalele, ele mi-au hrănit sufletul și mintea”.
Un citat celebru ce aparține artistei și scriitoarei Cella Delavrancea, care a rămas în memoria cititorilor prin prezența și longevitatea ieșită din comun. Comemorăm 30 de ani de la moartea artistei, prin expoziția de documente ce-i poartă semnătura, și lansăm invitația tuturor cititorilor să treacă pragul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, să admire expoziția de documente și cunoască povestea de viață a acestei scriitoare.
9 august - Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice 9 august
Ne alăturăm iubitorilor de natură și animale și acordăm o atenție sporită mediului și salvării diferitelor specii aflate pe cale de dispariție. În fiecare an, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, marchează această zi prin expoziția de documente, cu scopul informării cititorilor în privința protejării parcurilor și conservării biodiversității. Vă așteptăm la sediul filialei să vă bucurați de colecția de documente din toate domenile de activitate!
Clubul de vacanță „Cafeneaua Culturală” 5 august
Muzică, dans, mișcare și voie bună, într-un cuvânt, zumba! Invitată la „Cafeneaua Culturală” de astăzi, Raluca Stan, antrenor la sala de gimnastică One Gym, nu a venit singură ci a adus cu sine pasiune și bună dispoziție, susținând o clasă de zumba în aer liber, în curtea bibliotecii.
Participanții au răspuns provocării cu zâmbetul pe buze, încântați de ”cafeaua” cu aromă de dans servită pe ritmuri latino, care, la final, le-a adus înflăcărare în obraji.
Întâlnirea a avut loc în data de 5 august 2021, la ora 10.30, și a fost organizată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ca parte a Clubului de vacanță dedicat adolescenților.
Artistul Alexandru Ciubotariu ne-a făcut o surpriză 3 august
În aceste zile de vară, am fost vizitați la Bibliotecă de artistul Alexandru Ciubotariu, care participă, în această perioadă, la Galați, la Festivalul HTAG - festival de artă urbană, care își propune promovarea artei stradale și a dialogului ei cu comunitatea locală, precum și regenerarea spațiului urban în orașul Galați.
Alexandru Ciubotariu este autor de benzi desenate și, consultând catalogul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a identificat cărți cu benzi desenate pe care nu le-a găsit în alte biblioteci și a venit să le studieze. Alexandru Ciubotariu a oferit Bibliotecii o donație ce cuprinde o lucrare de referință: 155 de ani de benzi desenate în România 1860-2015, precum și câteva cărți cu benzi desenate al căror autor sau coordonator este.
Îi mulțumim pentru frumoasa surpriză și-l mai așteptăm cu drag la Bibliotecă!
Noutăți editoriale pentru cititorii noștri Iulie
Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” pun la dispoziția cititorilor peste 5.000 de volume noi, dedicate atât adulților, cât și copiilor și adolescenților.
Biblioteca a făcut o nouă achiziție de carte, cu fonduri asigurate de Consiliul Județean, în urma căreia au intrat în colecțiile instituției nu mai puțin de 5.054 de volume noi, în valoare de 140.000 de lei.
Noile cărți achiziționate sunt din domeniile solicitate de cititori: literatură beletristică, istorie, filozofie, religie, dezvoltare personală, psihologie, pedagogie, economie, medicină etc. Invităm cititorii să consulte și catalogul electronic online al Bibliotecii.
Îi așteptăm cu drag pe gălățeni, la Bibliotecă, pentru a se bucura de noile titluri pe care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” le-a achiziționat special pentru ei!
Clubul de vacanță „Clubul Curioșilor” 4 august
Miercuri, 4 august 2021, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului Curioșilor. Copiii și-au demonstrat măiestria mâinilor în prelucrarea hârtiei cu ajutorul prof. îndrumător Georgiana Dicu. În partea a doua a întâlnirii, cei prezenți s-au relaxat prin învățarea unor noi tehnici de qigong cu doamna Letiția Buruiană, trainer al Școlii Qilingong.
Nave militare și civile vechi în Portul Galați 3 august - 2 septembrie
Pentru a marca Ziua Marinei Române, sărbătorită în data de 15 august, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează expoziția de cărți poștale ilustrate – Nave militare și civile vechi în Portul Galați. Expoziția reconstituie prin imagini color și alb-negru un fragment din bogata istorie a orașului nostru, în special activitatea portuară din prima jumătate a secolului XX. Exponatele pot fi admirate atât fizic, în galeria de la mezanin, sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, cât și în mediul virtual, pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale, în perioada 3.08 - 2.09.2021.
August la Bibliotecă August 2021
Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru“ și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu“
În luna august Zi sanitară va fi în data de: 27 august 2021 (în caz că nu vor exista alte restricții).
Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la noi!