29 iunie – Ziua Internațională a Dunării 29 iunie

Dunărea, cunoscută și sub numele de Amazonul Europei, oferă peisaje care îți taie respirația. Cu gândul la frumuseţea Dunării, considerată adevărată sursă de inspirație pentru mulți oameni de cultură, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” marchează această zi prin expoziția de documente ce poate fi vizionată la sediul filialei.

Antoine de Saint-Exupéry - 120 de ani de la naștere 29 iunie

Pe 29 iunie, îl sărbătorim pe autorul uneia dintre cele mai iubite cărți din lume, „Micul prinț”. Viața celui care a fost eseist, romancier, reporter și aviator, merită să fie cunoscută. De aceea, dragi cititori, vă invităm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreaiana Juventus” să-l descoperiți pe Antoine de Saint-Exupéry.

O altfel de Zi a IEI 24 iunie

Cu ie sau fără, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” sărbătorește, astăzi, Ziua Internațională a Iei. Cu mic, cu mare, cu ii vechi sau ii moderne, cu cămașă cu motive tradiționale, vă invităm să fiți alături de noi și să cinstim ia și tradiția românească. Trimiteți-ne fotografii, cu voi îmbrăcați în ie românească, cu ii, cu flori de sânziene sau cu tot ce semnifică pentru voi această zi și le vom posta, alături de ale noastre, pe pagina de facebook a bibliotecii. Vă așteptăm!

Emil Cioran – 25 de ani de la moarte 20 iunie

„Oamenii se împart în două categorii: cei care caută sensul vieții fără să-l găsească și cei care l-au găsit fără să-l caute.” Se pare că Emil Cioran a găsit sensul vieții, în Franța, locul unde avea să-și desfășoare activitatea scriitoricească așa cum și-a dorit. La 25 de ani de la moarte, ne îndreptăm gândurile și atenția către cunoscutul filosof și scriitor, și vă invităm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” să descoperiți opera semnată Emil Cioran.

Acces servicii referințe și internet 15 iunie

Începând cu data de 15 iunie 2020, reluăm serviciile cu publicul din cadrul Compartimentului Referințe electronice/Internet de la sediul bibliotecii cât și de la următoarele filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri”, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” și Filiala nr. 5 „H. Papadat-Bengescu”. La Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” aceste servicii sunt în continuare suspendate. Pentru respectarea condițiilor de siguranță sanitară, accesul va fi limitat la maxim 4 persoane simultan pentru o perioadă de maxim o oră, asigurându-se dezinfectarea periodică a echipamentelor și a spațiului.

Pentru siguranța utilizatorilor, aceștia nu au acces la echipamente de tipul căștilor audio, dar pot folosi căști audio personale. Respectarea distanței fizice, măștile de protecție, dezinfectarea și condițiile de igienă impuse de contextul epidemiologic actual sunt obligatorii.

Solicitările de căutare și imprimare extrase din baza de date legislativă la care biblioteca are abonament, precum și serviciile specifice Biroului de Informare bibliografică pot fi accesate la sediul bibliotecii prin intermediul Compartimentului Referințe electronice/Internet sau folosind mijloacele de comunicare specificate pe pagina „Întreabă bibliotecarul”.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Acces la serviciile sălilor de lectură din sediul central și filiale 15 iunie

Vă anunțăm că începând cu data de 15 iunie 2020, reluăm serviciile cu publicul din cadrul sălilor de lectură numai la sediul central al bibliotecii. Serviciile de sală de lectură din toate filialele bibliotecii rămân momentan suspendate.

Pentru respectarea condițiilor de siguranță sanitară, accesul în sălile de lectură va fi limitat la 6 persoane simultan pentru o perioadă de maxim două ore, asigurându-se distanțarea fizică de 4 mp între utilizatori, aerisirea sălilor și dezinfectarea periodică a spațiilor de lectură. În contextul epidemiologic actual, accesul în sălile de lectură este permis cu respectarea următoarelor reguli:

  • purtarea măștilor de protecție care să acopere nasul, gura și bărbia, pe toată perioada staționării în sălile de lectură;
  • dezinfecția mâinilor la intrarea în spațiile de lectură;
  • respectarea distanțării fizice între utilizatori, fiecare masă va fi ocupată de un singur utilizator, (excepție făcând membrii aceleiași familii, de exemplu părinte-copil);
  • pentru studiul ziarelor și revistelor curente se recomandă utilizarea mănușilor de unică folosință, aplicate în momentul intrării în sala de periodice.

Documentele solicitate și studiate în sălile de lectură vor intra în carantină pentru o perioadă de 5 zile, în spații special amenajate. Serviciile din Compartimetul Multimedia din sediul central rămân în continuare suspendate.


Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Saul Bellow - 105 ani de la naștere 10 iunie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, aduce în atenția cititorilor unul dintre cei mai cunoscuți prozatori evrei americani. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1976, Saul Bellow este prezent în colecția filialei cu titluri care va aduce cu siguranță cititorilor, confortul și plăcerea unei lecturi de calitate. Vă așteptăm la sediul filialei!

Charles Dickens – 150 de ani de la moarte 9 iunie

Scriitorul britanic Charles Dickens este considerat unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii victoriene. Inspirată, din experiența tristă a propriei copilării și adolescențe, proza sa are o profundă implicație sentimentală și moralizatoare. Un bun prilej de invitație la lectură, adresată cititorilor de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, care vă aduce în atenție o capodoperă literară „Marile speranțe”, dar și alte titluri ce poartă semnătura cunoscutului scriitor și care s-au bucurat de un real succes.

Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Iunie

Vrem să vă reamintim că s-au redeschis, pe lângă filialele noastre, și secțiile de împrumut de la sediul central. După o pauză de aproape 6 luni, din cauza inventarului de carte și a pandemiei, așteptăm cu mare drag să ne revedem, cu multe noutăți și cărți bune, în intervalele orare 9.00 – 13.00 și 14.00 – 18.00.

În contextul epidemiologic actual, și pentru a reduce timpul de așteptare în incinta bibliotecii, vă informăm încă o dată că puteți face rezervări online sau telefonic pentru cărțile existente la raft astfel:

În momentul în care ne contactați, vă rugăm să fiți pregătiți să ne furnizați următoarele detalii:

  • numele și prenumele;
  • număr de telefon;
  • numărul permisului de utilizator al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați;
  • autorul, titlul, editura și anul lucrării/lucrărilor pe care doriți să o/le împrumutați;
  • alte informații pe care le considerați relevante.

Indiferent de modul în care ați făcut rezervarea, angajații bibliotecii vor căuta la raft și vor pregăti documentele solicitate, vă vor anunța telefonic și vor stabili, de comun acord cu dvs., o oră la care le puteți ridica. Cărțile vor fi rezervate doar pentru 24 ore.

Vă asigurăm că pentru pregătirea fiecărei solicitări se vor respecta toate normele de igienă și prevenție instituite de autoritățile competente.

Programarea ridicării documentelor este o măsură necesară pentru a evita aglomerația și pentru a reduce timpul petrecut în bibliotecă.

„Cu vara-n suflet și cireșe la urechi”: proiect educațional recreativ online Iunie

Odată cu venirea lui Cireșar, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă provoacă la un nou proiect recreativ și distractiv online, intitulat „Cu vara în suflet și cireșe la urechi”. Ne vom bucura de implicarea și participarea bibliotecilor și școlilor din județ, din comunele Frumușița, Ghidigeni, Măstăcani, Rediu, Schela, Suceveni, Valea Mărului, Vânători și Biblioteca Orășenească „Grigore Hagiu” Tg. Bujor, care prin lucrări artistice, fotografii, colaje, filmulețe și amintiri vor scoate în evidență vedetele lunii - cireșele. Proiectul se va desfășura pe tot parcursul lunii iunie, iar participanții, și nu numai, au undă verde de a ne vitaminiza (vizual) cu cele mai preferate fructe de sezon.

Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 8 iunie

Pe data de 8 iunie 2020, a doua zi de Rusalii, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, atât sediul central cât și filialele, va fi închisă pentru public.
Ne reîntâlnim marți, 9 iunie 2020, de la ora 9.00.

Cu vara-n suflet și cireșe la urechi – proiect educațional recreativ online 8 iunie

Odată cu venirea lui Cireșar, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a lansat o nouă provocare prin proiectul online intitulat „Cu vara-n suflet și cireșe la urechi”. Au răspuns provocării noastre, bibliotecile și școlile din comunele: Frumușița, Ghidigeni, Măstăcani, Rediu, Scânteiești, Schela, Suceveni, Tg. Bujor, Valea Mărului și Vânători, care ne-au adus bucuria acestei luni și a celor mai preferate fructe – Cireșele. Lucrările artistice, colajele, filmulețele, dar și momente deosebite imortalizate de elevii din mediul rural, pot fi admirate pe pagina de facebook a filialei. Proiectul se desfășoară pe tot parcursul lunii iunie, iar participanții, au undă verde de a ne vitaminiza (vizual) cu cele mai preferate fructe de sezon.

Henry Miller – 40 de ani de la moarte 7 iunie

Nu există nicio îndoială că printre scriitorii preferați de cititori se regăsește și scriitorul american Henry Miller. Romanele lui Henry Miller au un stil aparte, o înșiruire de idei fantastice, care involuntar implică și cititorul în propriile gânduri și povești tumultuoase. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” comemorează 40 de ani de la trecerea în neființă a unui idol al literaturii americane, și vă invită să vă bucurați de cărțile renumitului scriitor.

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător 5 iunie

Natura ne arată prin diverse semne că a obosit! La nivel mondial sunt organizate anual o serie de manifestări care au ca scop, conștientizarea populației privind problemele de mediu. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, reprezintă un bun prilej de a invita cititorii la educație ecologică, prin documentele de profil existente în colecția filialei.

Campionul lecturii – campanie de promovare a lecturii online 2 iunie - 30 septembrie

Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” vă invită dragi copii să vă implicați activ în derularea campaniei noastre de promovare a lecturii Campionul lecturii ce se va derula în perioada 2 iunie – 30 septembrie 2020.

Georges Bizet - 145 de ani de la moarte 3 iunie

Într-o epistolă către Charles Gounod, George Bizet afirma: „Ați fost punctul de început al vieții mele de artist. Sunt vlăstarul dumneavoastră. Sunteți cauza și sunt consecința...”. Georges Bizet și-a dedicat aproape întreaga creație teatrului muzical și muzicii dramatice în ansamblu. Din splendorile creațiilor în acest domeniu, amintim opera Carmen, care i-a adus compozitorului francez aplauze la scenă deschisă. Vă invităm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, să omagiem un geniu și opera sa.

Thomas Hardy – 180 de ani de la naștere 2 iunie

Thomas Hardy afirma: „Dacă vrei să afli o cale spre mai bine, e nevoie să privești îndelung tot ce este mai rău”. Nu întâmplător, în poveștile de viață scrise cu un oarecare pesimism, romancierul și dramaturgul englez Thomas Hardy, ne dezvăluie lupta asiduă a oamenilor care luptă pentru dragoste, adevăr și dreptate. La împlinirea celor 180 de ani de la nașterea scriitorului englez, publicul larg este invitat la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, să vizioneze expoziția de documente și să descopere și alte titluri care l-au consacrat pe Thomas Hardy.

Thomas Hardy – 180 de ani de la naștere 2 iunie

Thomas Hardy a fost o celebritate în literatura engleză la începutul anilor 1900, fiind autorul mai multor romane, apreciate de publicul larg și în zilele noastre.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, deține o serie de documente semnate de scriitorul englez, prilej de a vă invita la lectură, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Thomas Hardy.

Maratonul de povești - 70 de povești pentru 70 de zile ale copilului 1 iunie

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” membru instituțional al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Filiala Galați a ANBPR participă la proiectul „Maratonul de povești - 70 de povești pentru 70 de Zile ale Copiluluiem>”. În cadrul acestui proiect în data de 1 iunie, bibliotecarii de la Filiala nr. 2 Paul Păltănea - Bibliotecă Municipală, în colaborare cu Fundația Andreiana Juventus, vor citi live pe pagina de Facebook a evenimentului, timp de aprox. 5 minute, o poveste sau un fragment de poveste.

La mulți ani, copii! 1 Iunie

Este 1 Iunie, este ziua voastră, însă pentru că anul acesta nu ne putem întâlni să sărbătorim împreună, ca în alți ani, am ales să vă facem o surpriză online de care să vă bucurați la voi acasă.
Poveștile, citite de bibliotecarii din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, sunt cadoul nostru pentru voi. Să vă bucurați de ele așa cum și noi, „copiii mai mari”, ne-am bucurat când le-am citit.
Din suflet, pentru toți copiii, azi vă dorim să nu încetați să visați, să credeți în magie și să vă aventurați în lumea poveștilor.

Iunie 1 Iunie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Program Bibliotea Județeană „V.A. Urechia” 1 iunie

Dragi cititori, pe data de 1 iunie 2020 Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, atât sediul central cât și filialele, va fi închisă pentru public. Ne reîntâlnim marți, 2 iunie 2020.

Ziua Internațională a Copilului 1 iunie

De 1 Iunie sărbătorim puritatea, miracolul nașterii, bucuria, veselia și întoarcerea la inocență. În această zi ne simțim cu toții copii, alături de ei, cei care ne fac viața mai frumoasă și mai colorată.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, urează celor mici copilărie fericită, plină de lumină și armonie și îi așteaptă la bibliotecă unde vor găsi multe cărți interesante și colorate cu personaje îndrăgite de ei.