Cartea grăitoare – campanie on-line de provocare la lectură a scriitorilor - book trailer 30 martie

#totulvafibine #staiincasă
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați (România), fiind închisă publicului din cauza măsurilor luate în lupta împotriva coronavirusului, a lansat o campanie on-line de provocare la lectură a scriitorilor și book trailer cu titlul „Cartea grăitoare – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați”, pe pagina https://www.facebook.com/carteagraitoarebjvau/, începând cu data de luni, 30 martie 2020. În aceste condiții, ne dorim să fim permanent în contact cu cititorii noștri, motiv pentru care, în ciuda faptului că am suspendat activitatea cu publicul, ca măsură de prevenție, îi provocăm pe scriitori să facă cunoștință on-line cu cititorii, citind un fragment atractiv dintr-o carte scrisă de ei. Cunoscând spiritul scriitorilor, suntem convinși că vor da curs cererii noastre pentru a menține împreună interesul viu pentru lectură și educație! Suntem convinși că va fi o surpriză plăcută pentru cititorii noștri, să se întâlnească virtual cu scriitorii, la ei acasă! Dacă titlul cărții este în bibliotecă, în descrierea ei, din catalogul on-line al instituției, va exista o trimitere la adresa unde va fi postată filmarea, iar pe facebook se va da adresa unde cartea tipărită se găsește descrisă în catalogul on-line al bibliotecii. Împreună vom fi mai puternici!

Alexandru D. Moruzi – 205 ani de la naștere 30 martie

Născut la 30 martie 1815 în Constantinopol, Alexandru D. Moruzi este primar al orașului Galați, între anii 1871-1873. În această calitate, Alexandru D. Moruzi a avut importante realizări edilitare. Astfel, a comandat primul plan modern de sistematizare a orașului, cu străzi drepte și largi, piețe și grădini publice, a realizat amenajarea și modernizarea portului de la Dunăre, a introdus apă curentă și canalizare în orașul „de sus”, precum și iluminatul public cu gaz. La inițiativa lui Alexandru D. Moruzi, au fost construite cheuri din piatră („cheul nou”, cu o lungime de 650 m, în prelungirea „cheului vechi” care avea doar 350 m lungime), platforme, magazii și toate utilitățile necesare unui trafic comercial portuar aflat în plină dezvoltare. La 13 septembrie 1872 s-a dat în circulație calea ferată București - Brăila - Barboși - Galați. Accesul de la Gara Galați spre partea de sus a orașului se făcea pe un drum care se termina pe o colină. În timpul mandatului de primar al lui Alexandru D. Moruzi, versanții acestei coline au fost consolidați, construindu-se un zid de piatră prevăzut cu scări și cu un grilaj de fier. Alexandru D. Moruzi a murit la 6 februarie 1878, în locuința sa din Galați (situată pe actuala stradă Mihai Bravu) și a fost înmormântat, potrivit dorinței sale, la moșia sa din Pechea, alături de părinți. În Vocea Covurluiului de marți, 7 februarie 1878, este publicat un necrolog în memoria sa.

Proiectul educațional on-line „Ne jucăm, zâmbim, cunoștințe dobândim! - ludotecă interactivă” 26 martie

#totulvafibine #staiincasă
Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea” din cadrul Bibliotecii Judeţene V.A. Urechia”, în colaborare cu Fundaţia „Andreiana Juventus”, lansează on-line, pe pagina de Facebook a filialei (https://www.facebook.com/BVAU-Filiala-nr2-Paul-P%C4%83lt%C4%83nea-Gala%C8%9Bi-Biblioteca-Municipal%C4%83-537902519608781/) începând cu luna martie un proiect inedit, intitulat „Ne jucăm, zâmbim, cunoştinţe dobândim!- ludotecă interactivă” prin care își propune să creeze o ludotecă interactivă dedicată copiilor, şi nu numai, de idei de petrecere a timpului liber acasă. Vă aşteptăm, on-line, la provocări şi surprize!

Clubul „Codații de la 25” 24 martie

Clubul de programare Code Kids ”Codații de la 25” a pornit în această aventură, pe platforma code.org, în ultima decadă a lunii martie. Primele sesiuni s-au desfășurat sub auspiciile familiarizării cu lucrul online pentru o activitate extracurriculară și au fost identificate avantajele codingului.

Asociaţia 23 martie

A apărut primul număr din acest an al buletinului informativ Asociaţia, publicaţie editată de Filiala Galaţi a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Veţi descoperi în acest număr: informaţii despre un proiect de viitor (Senior Computer); un studiu referitor la importanţa cărţii electronice; rememorarea unor manifestări din primul trimestru al acestui an (puse în pagină de Mirela Cozloschi şi Jenica Casiean); semnalarea aniversărilor din judeţul Galaţi în perioada apr. – iun. 2020; un articol despre donaţia de carte la Biblioteca Comunală din Ţepu (de Gina Obreja); îndrumări avizate în ce priveşte pandemia de coronavirus; „amintirile tivite cu alb şi roşu” ale unui 1 Martie de demult (puse în pagină de Mihaela Gudană); un „in memoriam” dedicat celor două doamne ale bibliotecii care ne-au părăsit la începutul acestui an, Lucia Gheorghiu (Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”) şi Aneta Apostu (Biblioteca Orăşenească Bereşti).

Decât panicat, mai bine cultivat – Campanie online de promovare a lecturii 10-16 martie

Ne dorim să fim permanent în contact cu cititorii, motiv pentru care, în ciuda faptului că am suspendat activitatea cu publicul, ca măsură de prevenție, vă provocăm să participați alături de noi la o campanie online de promovare a lecturii, intitulată „Decât panicat, mai bine cultivat!”. Campania online de promovare a lecturii va porni chiar de la bibliotecari, pentru că ne dorim să vă avem aproape, chiar și de la distanță. Vom da startul campaniei luni, 16 martie 2020, când vom posta pe pagina noastră de facebook un filmuleț în care un bibliotecar va citi un paragraf dintr-o carte la alegere și îi va provoca la lectură pe gălățeni. Dorești să participi ? Nimic mai simplu. Filmează-te și tu citind un fragment dintr-o carte care îți place și postează pe pagina noastră de facebook Biblioteca V.A. Urechia Galati , lansând în același timp provocarea pentru toți prietenii tăi.

Stai în casă! Citește! 23 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Biroul Catalogarea Colecțiilor. Control de Autoritate - inițiază un proiect de îndrumare on-line, începând de luni, 23 martie 2020, pentru a veni în sprijinul cititorilor din comunitatea gălățeană, și nu numai, astfel încât aceștia să-și poată regăsi cărțile sau informațiile de care au nevoie, într-un format care poate fi accesat de la distanță. Tot ceea ce trebuie să faci este să scrii o postare pe pagina noastră de facebook, Bjvau Birou Catalogare-Control, disponibil la adresa: https://www.facebook.com/BJVAUCC1, precizând autorul și titlul cărții dorite sau subiectul care te interesează, iar noi îți vom răspunde printr-un mesaj privat în care îți indicăm adresele electronice unde poți găsi cărțile sau informațiile solicitate.

Proiectul Code Kids continuă online 4 martie

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 25 (director prof. Dorina Savin), se pregăteşte în aceste zile să dea startul unei noi etape a Proiectului naţional „Code Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice” implementat de Fundaţia Progress, la care vor lua parte elevi cu vârste între 10 şi 14 ani. Având în vedere măsurile impuse de contextul epidemiologic actual, organizarea proiectului şi activităţile asociate se vor desfăşura exclusiv online, sub îndrumarea bibliotecarilor din cadrul Centrului de Informare Comunitară (Serviciul Referinţe) şi a prof. Mirela Corjos.

Ziare în format e-paper și invitație la lectură 17 martie

Având în vedere criza coronavirusului, presa scrisă din România este nevoită să recurgă la măsuri extreme. Astfel, ZIARUL FINANCIAR și ziarul BURSA și-au anunțat abonații că, în perioada stării de urgență, își suspendă apariția în format print, începând de marți, 17 martie 2020, până la revenirea la starea de normalitate. Este o măsura necesară pentru a elimina posibilitatea transmiterii coronavirusului în procesul de tipărire, distribuție, transport și desfacerea pe piață. Toți abonații și cititorii au acces la edițiile e-paper ale ziarelor, care este identică cu formatul print. Accesul este gratuit pe site-urile acestora.

Alexandru Ioan Cuza – 200 de ani de la naștere 17-23 martie

Aniversarea celor 200 de ani de la nașterea celui care a fost personalitate marcantă a istoriei românilor și și-a legat indisolubil numele de Unirea Principatelor Române și a procesului de constituire a României moderne - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza – ne determină să memorăm astăzi cuvântul adresat de acesta, în fața Adunării elective de la Iași, în data de 5 ianuarie 1859: ”Noi Alexandru Ioan I, Cu mila lui Dumnezeu și voința națională Domn Moldovii, înainte de a ne sui pe tronul la care ne-a chemat încrederea nației, noi, în fața Adunării, am făcut următoriul jurământ: Jur în numele Prea Sfintei Treimi și în fața țării mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei, că voi fi credincios constituției în textul și în spiritul ei, că în toată domnia mea voi privighie la respectarea legilor pentru toți și în toate, uitând toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă pre cei ce m-au iubit și pre cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației române. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie întru ajutor!” (Mărturii despre Unire : Jurământul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. București : Editura Eforie, 2002, p. 5-6).

Poeți gălățeni ai secolului al XIX-lea și începutul secolului XX 17-23 martie

Readucem astăzi în memoria gălățenilor, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Poeziei – 21 Martie, câteva nume de poeți gălățeni uitați sau mai puțin cunoscuți, ca o recunoaștere a contribuției lor la îmbogățirea culturii române și universale. Poeți precum Teodor Al Munteanu, Ștefan Petică, Barbu Nemțeanu, Natalia Negru, Nicolae Volenti, Ioan S. Nenițesti, Mihai Bonacchi și Constant Tonegaru se disting cu pregnanță atât prin formația lor spirituală, cât mai ales prin activitatea lor literară, de traducători și poeți. Theodor Șerbănescu, Mihai Gregoriadi Bonachi și Ioan S. Nenițescu sunt legați de etapa de început a „Convorbirilor literare”, revista manifestând un real interes pentru activitatea lor.

55 de ani de la trecerea în neființă a lui George Călinescu10-16 martie

Biblioteca ”V.A. Urechia” comemorează împlinirea a 55 de ani de la trecerea în neființă a celui mai cunoscut scriitor, critic și istoric literar, personalitate marcantă în literatura română, George Călinescu. Născut în București la 19 iunie 1899, George Călinescu este autorul unor studii fundamentale despre scriitorii români (Viaţa lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Viaţa lui Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu etc.), dar şi autorul monumentalei opere, unică în literatura română şi în spaţiul european, Istoria literaturii române de la origini până în prezent (1941).

80 de ani de la moartea lui Nae Ionescu 10-16 martie

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la moartea celui care a fost filosof, pedagog și jurnalist Nae Ionescu (n. 16 iunie 1890 – d. 15 martie 1940, București) Biblioteca ”V.A. Urechia” vă invită la o plimbare virtuală în lumea operei sale. Profesor universitar şi gazetar plin de fervoare, Nae Ionescu se distinge ca mentorul unei generaţii din care au făcut parte Mircea Eliade, Constantin Noica sau chiar Mihail Sebastian. Opera i-a fost interzisă după moartea sa de regimul comunist, fiind accesibil românilor din diaspora și după decembrie 1989 și românilor din țară.

ANUNȚ IMPORTANT : Proiect „SENIOR COMPUTER” 9-15 martie

În urma măsurilor luate pentru limitarea și prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus (COVID-19), deschiderea Proiectului „SENIOR COMPUTER” din cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, programată să se desfășoare în această săptămână, se amână până la o dată ulterioară, participanţii urmând a fi anunţaţi cu privire la noul program de desfăşurare. Aceasta este doar o măsură de prevenție și nu are temei în existența vreunui caz de infectare în rândul gălățenilor înscriși în acest program. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Tehnologia nu are vârstă la bibliotecă! (ANULAT)Anulat

„Senior Computer” este Programul de inițiere în utilizarea computerului, smart mobilului și a Internetului ce se va desfășura în anul 2020 începând cu data de 16 martie la Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ”Andreiana Juventus”. Programul se adresează seniorilor dornici să descopere și să-și îmbogățească aptitudinile de tehnoredactare și comunicare virtuală, deschiși la experiențe noi și cu dorința de a petrece timp de calitate la bibliotecă. Pentru mai multe informații cei interesați sunt rugați să sune la nr. de telefon: 0737.042.202 sau 0771.603.819.

Părinte de arhitect (ANULAT)Anulat

Duminică, 22 martie 2020, în intervalul orar 10:00-12:00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în sala „Mihai Eminescu”, va avea loc un eveniment inedit, ce diferă față de celelalte prin schimbarea publicului țintă: de la tineri, vom trece la părinții acestora. Arhitectul Alex Sescioreanu va sta în fața acestora timp de 2 ore și le va povesti despre ce înseamnă o facultate de arhitectură, ce face un arhitect în România și care sunt provocările pe care un tânăr le întâlnește la început de drum, în acest domeniu. Acest eveniment este primul dintr-o serie ce va urma și va fi adresată părinților. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Rezervările se fac prin mesaj la numărul 0727.647.368 cu numele evenimentului, numele participantului și numărul de persoane.

Miracolul Salvării Îngerilor-Iubirea și Iertarea lui Dumnezeu (ANULAT)Anulat

Duminică, 29 martie 2020, la ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită la lansarea volumului „Miracolul Salvării Îngerilor-Iubirea și Iertarea lui Dumnezeu”, autor Ion Ștefan. Invitat special al evenimentului: scriitoarea Cezarina Adamescu. Ion Ștefan este membru acreditat al Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din România; psiholog-licențiat în psihologie în domeniul sociopsihopedagogie, specializare psihologie și științele educației și masterat în psihologie în specializarea: Comunicare, Creativitate și Competență Psihosociale în Organizații, ambele la Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Colocviile Constructorilor de Nave 6 februarie

Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”, Asociaţia ANCONAV Galaţi şi Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR) vă invită vineri, 6 martie, ora 16:00, la cea de-a 81-a întâlniri a specialiștilor din industria navală română, desfășurată lunar, în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave. La întâlnirea din martie, este invitată firma NAPA Romania SRL, care face parte din Grupul NAPA, cu sediul central la Helsinki, în Finlanda și oferă sisteme de proiectare computerizată (Computer Systems Design), orientate pe client, pentru nave și operarea lor si alte servicii pentru industria navală. Dl dr. ing. Florin Păcuraru, senior technical consultant, va prezenta firma și serviciile pe care le oferă. În partea a doua, dr. ing. Jean Sever Popovici va continua sa prezinte prognoza cererii de constructii de nave in viitorii 20 de ani, pentru categoria Construcții offshore (structuri și facilități care lucrează în mediul marin, în largul mării, pentru producerea și transportul de energie electrică produsă de eoliene, de petrol și gaze sau alte resurse). Întâlnirea va avea loc, ca de obicei, la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură ”Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Salonul literar-cultural „Axis Libri” 5 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită joi, 5 martie 2020, la ora 17:00, la Salonul literar-cultural „Axis Libri” în cadrul căruia va fi lansat volumul Apa în cultura turcă și a popoarelor de origine turcă, Ed. InfoRapArt, Galați, 2020, autor Gülten Abdula-Nazare. Invitați: scriitoarea Violeta Ionescu și inspectorul școlar Camelia Nenu. Programul muzical artistic va fi susţinut de elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, prof. Manuela Călărași. Moderatori: Corina Emanuela Dobre, manager, Geta Eftimie, director adjunct și secretarul și criticul literar A.G.Secară, reprezentant al Fundației „Andreiana Juventus”.

Sărbătoarea mărțișorului 5 martie

Din dorința de a vesti sosirea primăverii, prichindeii de la Grădinița cu Program Prelungit „Arlechino”, şi-au etalat talentul şi îndemânarea şi au confecţionat mărţişoare, pe care le puteți admira la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Micuții au fost coordonați de doamnele Orban Andreea, Ene-Gavrilă Petrica și Mitu Mihaela.

Mărțișorul, vestitorul primăverii 4 martie

Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, coordonați de doamna profesor Crăciun Anda, au realizat o expoziție de mărțișoare, felicitări și tablouri pictate, ce pot fi admirate la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Felicitări, dragi copii!

Voluntar în lumea cărții 4 martie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc o activitate interactivă și educativă desfășurată de elevii Școlii Gimnaziale nr. 17 și preșcolarii Grădiniței nr. 39. Copiii au lecturat împreună poveștile preferate și au realizat o expoziție de felicitări și desene dedicate scriitorului Ion Creangă.

Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 4 martie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc o nouă întâlnire a echipei Hyper Coders. Încet, dar sigur, „viitori programatori” se apropie de finalizarea unui nou curs. Noi le dorim răbdare, concentrare maximă și mult succes!

Ion Creangă - Povestitor de mărțișor 3 martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a avut plăcerea să participe la cel mai frumos „mărțițor literar”, oferit de elevii clasei I B de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Îndrumați de doamna profesor Tănase Anica-Maria, elevii s-au bucurat de poveștile scriitorului Ion Creangă, au interpretat diferite roluri, au decupat personaje și au confecționat mărțișoare pentru a le oferi mamelor! Felicitări tuturor!

Ziua Mondială a Scriitorilor 3 martie

Eugène Ionesco afirma că: „Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie”. Ne bucurăm că literatura nu are granițe și avem libertatea să ne alegem scriitorii, ca adevărate modele literare, ce ne ghidează în traseul nostru de informare și documentare. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” marchează această zi, prin expoziția de documente semnate de numeroși scriitori, care au avut un rol semnificativ în literatură.

Frédéric François Chopin – un „poet” al pianului 2 martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a găzduit o activitate cultural-muzicală, dedicată compozitorului polonez Frédéric François Chopin. Ne-am bucurat de prezența unor invitați speciali, elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, însoțiți de profesorii Simona Holiartoc, Gheorghe Constantinescu și Paul Crăciun, care ne-au oferit minunate acorduri chopeniene ce ne-au purtat pe toți în lumea iubirii și a primăverii! Spectatorii acestui regal muzical, au fost elevii de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, însoțiți de doamna director Emandache Ionela și doamna bibliotecar Năstase Emilia.

Bicentenar Alexandru Ioan Cuza 2-30 martie

Compartimentul Colecții speciale al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează expoziția Bicentenar Alexandru Ioan Cuza ce va fi deschisă în perioada 02.03 – 31.03.2020, la Popasul Biblofilului de la sediul central, mezanin. Expoziția este dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Domnului Unirii și cuprinde reproduceri după fotografii și litografii de epocă aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”

Mărțișoare muzicale 1 martie

Dragi cititoare, Filiala Nr. 1 „Costache Negri ” Biblioteca Municipală pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită duminică, 1 martie 2020, ora 11.00, la evenimentul cultural: „Mărțișoare muzicale" aduse de glasurile cristaline ale elevelor Şcolii de Canto „VITAL MUSIC" ,coordonate de doamna profesor Doina Cecoi. Activitatea se desfășoară la sediul Filialei nr. 1, Str. Regiment 11 Siret, nr. 2A.

Martie 1 Martie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filialele: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”