„Regina Toamnă...în file de carte” - Un nou Proiect! O nouă provocare!!! 30 octombrie

Regina Toamnă a poposit la noi și ne-a bătut la geam, cu stropi de culoare și adieri de vânt. Biblioteca s-a gătit de sărbătoare, iar inima ei bate în ritmul cristalin al vocilor voastre. Să vă mărturisim oare că biblioteca este geloasă pe tablete și telefoane? I-am explicat totuși că nimic nu poate înlocui atmosfera caldă pe care ea o țese în jurul cititorului, că toate cărțile de pe rafturi vibrează la atingeri și își dăruiesc mai mult înțelesul celor care le poartă în palme. Toamna este anotimpul culorilor, al împlinirii și al abundenței. Pentru că biblioteca este un templu al ideilor, toamna nu își poate desfășura mai plăcut basmul de culori și de gânduri, decât la noi, la bibliotecă, locul în care copiii, elevii și dascălii dau frâu liber creativității.

Dragilor, lăsați-vă învăluiți de parfumul ei și tranformați aceast anotimp într-o sărbătoare a culorilor și a cuvintelor. Așadar, vă invităm, din nou, să invocați muza imaginației și să trimiteți pe pagina noastră de facebook: Filiala nr.1 „Costache Negri”- Biblioteca Municipală pentru Copii Galați, gânduri, versuri, desene, impresii, poze, compuneri, eseuri, care să ne poarte pe ritmuri autumnale. Așteptăm cu nerăbdare să vă alăturați acestei inițiative și să ne încântați cu frumoasele voastre creații până la data de 30 noiembrie 2020.

29 octombrie - „Ziua de naștere a Reginei Maria” 29 octombrie

Într-o oarecare măsură vreau să privesc înapoi la viața mea, ca și cum ași povesti întâmplările altuia, ba, parcă ași vrea, chiar, să o scriu la persoana treia, dar aceasta ar fi un fel de prefăcătorie, și eu niciodată nu m-am prefăcut. Toată viața am fost primejdios de sinceră și nu mă pot desbăra de această deplină sinceritate”.
(Regina Maria - Povestea vieții mele, vol I. Expoziție on-line organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri” .

Regina Maria a României 29 octombrie

Pe 29 octombrie, se împlinesc 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, soția Regelui Ferdinand, o englezoaică frumoasă și inteligentă care a ajuns să iubească poporul român.

„Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele.”

Regina Maria

Alteța Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii și Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844–1900), care refuzase, în 1863, Tronul Greciei, și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853–1920). A fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881).
S-a implicat activ în viața politică. Înainte și după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp și energie, soldaților răniți pe front și bolnavilor de tifos și holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță.

Pentru că ne amintim cu iubire și recunoștință de Regina Maria a României, am organizat în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, o expoziție la Biblioteca municipală ”Hortensia Papadat-Bengescu”, Filiala nr.5 a Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”.

Vă invităm să vizualizați expoziția pe pagina de facebook a bibliotecii Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”a> și vă așteptăm cu drag să împrumutați cărțile expuse, pentru a afla câte ceva despre spiritul și faptele unei regine!

Ziua Ohi 28 octombrie

Ziua Ohi (în limba greacă: Επέτειος του «'Οχι» – Aniversarea lui «Nu») este o sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă, care comemorează atitudinea dictatorului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 - 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940. În timpul războiului, ziua de 28 octombrie a fost sărbătorită de către toate comunitățile elene din lume și din țară, iar după încheierea celui de-al doilea război mondial, această zi a fost declarată sărbătoare oficială. Evenimentul din 1940 este sărbătorit în fiecare an prin parade militare și demonstrații ale tinerilor. Cu această ocazie, pe toate clădirile publice, ca și pe numeroase clădiri private, sunt arborate drapele naționale ale Greciei.
Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/
Evenimentul este marcat printr-o expoziție on-line la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Regele Mihai I al României (n. 25 octombrie 1921- d. 5 decembrie 2017) 25 octombrie

Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie”.
Expoziție on-line, cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.

Locuri de legendă. Mit și adevăr 16 octombrie

Proiect educativ - recreativ online derulat de Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.
Sunt locuri marcate de povestiri cu aer de mister, cunoscute de puțini și spuse în taină („la ureche”) fie pentru a nu tulbura încărcătura deosebită a locului, fie pentru a afla doar „cine merită”. Și mai sunt locuri care te îndeamnă singure să le descoperi tainele, să le asculți poveștile susurate de fire zglobii de apă sau de foșnet de frunziș, stând sprijinit de o stâncă ce seamănă cu un zid vechi sau cu o statuie a vreunei făpturi fantastice.
Prin acest proiect intenționăm să aducem în atenția cititorilor locuri frumoase cu istorii interesante - în care mitul se împletește cu realitatea, dând astfel prilej imaginației vizitatorilor (fie ei și numai virtuali) să își deschidă aripile cât mai larg. Vă așteptăm cu drag pe pagina de facebook a bibliotecii!

Curiozități despre…castele!: proiect cultural - turistic online 16 octombrie

Începând cu data de 16 octombrie Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a dat startul unui nou proiect cultural-turistic online, intitulat „Curiozități despre...castele”, cu scopul de a pune în valoare cele mai spectaculoase edificii istorice din lume. Castelul Peleș, bijuteria arhitecturală a țării noastre, a fost prima prezentare virtuală, într-un exercițiu de imaginație menit să ne ducă către dimensiuni pierdute ale timpului. Daca v-am stârnit curiozitatea, vă așteptăm pe pagina filialei!

16 octombrie: Ziua Mondială a Alimentației 16 octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. marchează Ziua Mondială a Alimentației prin expoziția tematică de documente, care pune în valoare necesitatea fundamentală a educației tuturor pentru o alimentație sănătoasă.

Mario Puzo: 100 de ani de la naștere 15 octombrie

Mario Gianluigi Puzo (15.10.1920 - 02.07.1999) scriitor și scenarist italo-american, este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, prin expoziția de documente din opera sa.

Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii: proiect cultural - turistic online octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, continuă proiectul cultural-turistic online, „Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii”. În perioada 12-16 octombrie a fost prezentată insula Arranmore, de pe coasta de vest a regiunii Donegal, Irlanda, respectiv insula Insula Heart din arhipelagul Thousand Islands (O mie de insule), localizat de o parte și de alta a graniței americano-canadiene.

Ora de vorbire: proiect educativ - recreativ online octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, continuă online proiectul educativ - reacreativ intitulat „Ora de vorbire”, pentru a pune în valoare frumusețea limbii române. Vă invităm să accesați pagina de facebook a filialei!

Frumusețile toamnei în imagini: proiect recreativ online octombrie

În această perioadă am fost încântați de frumoase fotografii din anotimpul binecuvântat de Dumnezeu cu belșugul roadelor sale. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, le mulțumește pentru implicare cadrelor didactice și elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță" Galați și Școala Gimnazială nr. 1, Bucești, jud. Galați.

Tentația scrisului 19 octombrie

Dragi copii și tineri, rezonați cu ideea de a scrie o carte? Dacă răspunsul la întrebare este afirmativ, vă așteptăm cu drag la sediul Filialei nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” din Micro 20, Piața Agroalimentară, etajul I, str. Furnaliștilor nr. 12, unde se desfășoară proiectul Tentația scrisului! Pentru mai multe informații puteți apela: 0336 100 095 sau 0732 334 663

Senior Computer 26 octombrie

Dragi Seniori, vă așteptăm cu drag la sediul Filialei nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” din Micro 20, Piața Agroalimentară, etajul I, str. Furnaliștilor nr. 12, pentru a continua modulele de inițiere în utilizarea computerului și a internetului din cadrul proiectului „Senior Computer”. Prima serie va începe pe data de 26.10 și se va desfășura pe durata a două săptămâni. Pentru mai multe informații puteți apela: 0336 100 095 sau 0771 603 819

Concursul de creație literară și plastică „Ion Stratan” 1 octombrie 2020 - 15 ianuarie 2021

În perioada 1 octombrie 2020 - 15 ianuarie 2021, se desfășoară on-line, Concursul de creație literară și plastică „Ion Stratan”. Acesta se adresează utilizatorilor și non-utilizatorilor Bibliotecii Județene „N. Iorga” Prahova, de pe teritoriul României, cu vârste cuprinse între 10 și 70 de ani.
Concursul are ca scop popularizarea operei marelui poet contemporan ploieștean, testarea propriilor forțe creative, realizarea de texte literare originale, publicarea unei antologii cuprinzând cele mai bune creații obținute pe parcursul proiectului. Premiile vor consta în cărți și materiale pentru desen și pictură, precum și un exemplar al antologiei tipărite. Nu se percep taxe pentru participarea la concurs.

Poezia și muzica sufletului: Proiect cultural-educativ online 9 octombrie

Începând cu data de 09 octombrie a.c. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, desfășoară, online, un nou proiect intitulat „Poezia și muzica sufletului”pe care îl dorim să ajungă în sufletele tututor. Limbajul poetic și cel al muzicii ne va purta într-un univers al dialogului dintre cele două creații, ca un remember al vremurilor de altădată, proiectul debutând cu interpretul de muzică folk Nicu Alifantis și emoția de toamnă a poetului Nichita Stănescu.

Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii: Proiect cultural-turistic online 1-11 octombrie

În perioada 01-11 octombrie Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a continuat Proiectul cultural-turistic online, intitulat Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii, cu informații despre insula Margareta, din Ungaria.

Ștefan Octavian Iosif: 145 de ani de la naștere 11 octombrie

Ștefan Octavian Iosif (n. 11.10.1875 - d. 22.06.1913) poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români, este marcat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, printr-o expoziție alcătuită cu lucrările sale.

Frumusețile toamnei în imagini: Proiect recreativ online octombrie

O serie de fotografii, gânduri și emoții despre toamnă sunt reunite sub umbrela multicoloră a Proiectului recreativ online intitulat „Frumusețile toamnei”, organizat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cu sprijinului elevilor și cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Galați și Școala Gimnazială nr. 1 Bucești, Comuna Ivești. Felicitări tututror!

Eusebiu Camilar: 110 ani de la naștere 7 octombrie

Eusebiu Camilar (n. 07.10.1910 - d. 27.08.1965) scriitor și traducător român este adus în atenția publicului de către Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, prin organizrea unei expoziții cu lucrările autorului.

Ora de vorbire: Proiect educativ - recreativ online 1-11 octombrie

În perioada 01 - 11 octombrie Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a adus în atenția cititorilor bibliotecii reguli gramaticale care conduc spre o scriere și vorbire corectă a limbii române, cuprinse în Proiectul educativ-reacreativ online intitulat „Ora de vorbire”.

5 Octombrie: Ziua Mondială a Educației 5 octombrie

Educația transformă vieți și se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia și de a stimula dezvoltarea durabilă. Ziua Mondială a Educației este marcată în fiecare an pe data de 5 octombrie subliniind importanța și responsabilitatea pe care această nobilă breaslă o poartă în educarea generațiilor prezente și viitoare. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, celebrează această zi importantă prin organizarea unei expoziții de documente.

Petre Andrei: 80 de ani de la moarte 4 octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, marchează 80 de ani de la moartea savantului, sociologului, filosofului, profesorului și omului politic Petre Andrei (n. 29.06.1891 - d. 04.10.1940), printr-o expoziție alcătuită din lucrările acestei personalități.

4 Octombrie: Ziua Internațională a Animalelor 4 octombrie

Ziua Internațională a Animalelor este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 4 octombrie. ”World Animal Day” este o zi specială dedicată vieții animalelor și legăturii noastre cu ele. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, marchează frumusețea și însemnătatea animalelor printr-o expoziție tematică de carte.

Paul Goma: 85 de ani de la naștere 2 octombrie

Scriitorul român Paul Goma (n. 02.10.1935 - d. 25.03.2020) este omagiat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, prin realizarea unei expoziții de carte din opera sa.

1 Octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice; Ziua Internațională a Muzicii; Ziua Intenațională a Medicului 1 octombrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, celebrează însemnătatea acestor zile prin organizarea de expoziții tematice la sediul filialei. Vă așteptăm la bibliotecă!

Noaptea în Bibliotecă la Galați, Ediția a X-a 3 octombrie

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, în intervalul orar 18:00 - 22:30, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează cea de a X-a ediție a evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, cu acțiuni dintre cele mai diverse și atractive! În acest an activitățile se vor desfășura în două locuri diferite: la sediul central al Bibliotecii, în str. Mihai Bravu, nr. 16 și la Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu” - Bibliotecă Municipală, din Micro 20 (împreună cu scriitorul și criticul Adi G. Secară, reprezentant al Fundației „Andreiana Juventus”).
În acest interval orar se vor asigura și serviciile de împrumut la domiciliu și de înscriere a utilizatorilor.
În mod excepțional, cei care vor restitui documentele împrumutate și au depășiri de termen vor fi scutiți de plata penalizărilor.

Având în vedere condițiile speciale în care se pot organiza evenimentele, facem următoarele precizări:
  • accesul la manifestările din incinta și din curtea bibliotecii se va face cu respectarea măsurilor speciale impuse de autorități în perioada stării de alertă: mască de protecție și distanțare fizică;
  • numărul de participanți se va încadra în limita impusă de lege.

Concert in memoriam FLORIN DUMITRU PETRE – Un bariton printre îngeri 3 octombrie

Sâmbătă, 3 octombrie, la ora 19:00, ca parte a evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați” organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, se va desfășura în Sala „Mihai Eminescu” un concert in memoriam Florin Dumitru Petre. Gălățeanul Florin Dumitru Petre, considerat a fi „cel mai strălucit bariton al generației lui”, a dispărut nedrept, după o boală cumplită, în 2015, la doar 33 de ani.Vor interpreta arii celebre solistele Diana Gheorghe și Lăcrămioara Crihană, care vor fi acompaniate la pian de Tatiana Zaharova-Ionașcu și Georgiana Diaconescu. Locurile sunt limitate.

Noaptea în Bibliotecă la Filiala Nr. 5 3 octombrie

Oameni dragi, vă așteptăm sâmbătă 3 octombrie 2020, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Municipală „Hortensia Papadat-Bengescu”- Filiala nr. 5 a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, pentru a petrece împreună NOAPTEA ÎN BIBLIOTECĂ LA GALAȚI, în compania cărților și a scriitorilor gălățeni: Violeta Craiu, Alina Marieta Ion, Ion Avram, Victor Cilincă, Coriolan Păunescu, Săndel Stamate, A.G.Secară, Valeriu Valegvi.

Accesul la manifestările din incinta bibliotecii se va face cu respectarea măsurilor speciale impuse de autorități în perioada stării de alertă: mască de protecție și distanțare fizică; numărul de participanți se va încadra în limita impusă de lege.

Vor fi scutiți de plata penalităților de întârziere, cititorii care vor restitui în ziua de 3 octombrie 2020, în intervalul orar 18:00 – 22:30, documentele împrumutate. Campania este parte a evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, aflat la a X-a ediție.

Hățișul cărților 3-10 octombrie

În perioada 3 – 30 octombrie 2020, în holul mare al Bibliotecii „V.A.Urechia” Galați, vă invităm să vă rătăciți în HĂȚIȘUL CĂRȚILOR, o expoziție de cărți îmbrățișate de frunze și ramuri.

Expoziție Handmade 3-9 octombrie

în perioada 3 – 9 octombrie 2020, în holul mare al bibliotecii „V.A. Urechia” Galați, vă invităm să vizionați o expoziție handmade de Pictură pe piatră, lemn și hârtie. Realizator și expozant Daniela Vlad.

O mie și una de nopți de lectură 3-9 octombrie

În perioada 3 – 9 octombrie 2020, în holul mare al Bibliotecii „V.A.Urechia” Galați, vă invităm să vizionați expoziția – O MIE ȘI UNA DE NOPȚI DE LECTURĂ, expoziția va cuprinde cărți din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Adulți și vă vor îmbia la lectură.

Titluri în miniatură 3-9 octombrie

În perioada 3 – 9 octombrie 2020, în sălile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Adulți, vă invităm să vizionați expoziția – TITLURI ÎN MINIATURĂ. Cărțile „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, autor Agnes Martin-Lugand , „Un bilet pentru Paris”, autor Jojo Moyes și „Orașe de hârtie”, autor John Green vor fi transpuse, de bibliotecari, în miniaturi.

Lansare de carte 3 octombrie

Oameni dragi, vă așteptăm sâmbătă 3 octombrie a.c., începând cu ora 19.00, la Biblioteca Municipală „Hortensia Papadat-Bengescu”, Filiala nr. 5 a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” pentru a fi împreună la lansarea cărții pentru copii: „Scaunul străbunicii și alte povestiri” scrisă de Violeta Craiu. Invitați: Petru Iamandi, traducătorul în engleză, Victor Cilincă, Valeriu Valegvi. Moderator: Adi George Secară.

Noutăți și titluri inedite în colecțiile Secției pentru Copii 3-10 octombrie

În perioada 03.10 – 30.10.2020 sunteți invitați la Biblioteca Județeană „V.A.Urechia”, holul principal, parter, să vizionați expoziția de carte pentru copii - Noutăți și titluri inedite în colecțiile Secției pentru Copii.

In Memoriam: Paul Sân-Petru 2 octombrie

Ne exprimăm tristețea la aflarea veștii că scriitorul gălățean Paul SÂN-PETRU (pseudonimul literar al medicului Paul CIORICIU), personalitate culturală complexă a Galațiului și colaborator apropiat al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a încetat astăzi din viață.
Medic, poet, artist plastic, compozitor, Paul SÂN-PETRU s-a născut pe 18 martie 1936 în Galați, fiind absolvent al Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați (1950-1954) și al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Carol Davila” din București (1961-1967). A fost membru al Orchestrei Simfonice a Medicilor din București, autor al albumului de muzică preclasică, clasică și modernă „Sacra Coralia”, artist plastic cu participări la expoziții locale și naționale, colaborator la reviste locale și centrale, autor și coautor de volume de versuri și proză, senior editor la Editura Fundației Culturale Antares, deținător a numeroase premii și distincții, printre care Premiul Municipiului Galați (2006), membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor Medici și Publiciști din România.

Cărți poștale litografiate din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 1 octombrie - 2 noiembrie

În perioada 01.10 – 02.11.2020, în spațiul expozițional Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, va fi deschisă expoziția Cărți poștale litografiate din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Imaginile selectate provin din fondul Compartimentului Colecții speciale. Expoziția va fi prezentată și pe pagiana de Facebook BVAU Colecții speciale, la adresa https://www.facebook.com/bvau.ro/.

Octombrie la Bibliotecă Octombrie

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

În luna octombrie Zi sanitară va fi în data de: 30 octombrie 2020 (în caz că nu vor exista alte restricții).