Proiect educațional online: „Clubul de Caligrafie” August - septembrie

Proiectul online de caligrafie se desfășoară în continuare la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Momentele online de caligrafie sunt pline de voie bună și lucruri noi la fiecare întâlnire. Vă așteptăm online în fiecare zi de luni pentru a petrece timp de calitate și a deprinde tainele scrisului de mână.

Concert estival de flaut 27 august

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, în parteneriat cu Asociația culturală „Musicarte fără frontiere”, organizează, în data de 27.08.2020, la ora 18:00, pe esplanada din fața sediului central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, un Concert estival de flaut susținut de flautista Teodora Acker. Având în vedere condițiile speciale în care se pot organiza aceste evenimente, facem următoarele precizări: accesul la spectacolul din curtea bibliotecii se face cu respectarea măsurilor speciale impuse de autorități în perioada stării de alertă: mască de protecție și distanțare fizică; numărul de spectatori se va încadra în limita impusă de lege, respectiv maximum 50 de persoane.

Proiect cultural-turistic online: „Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii” August - septembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită să faceți cunoștință cu insulele lumii în cadrul proiectului cultural-turistic online „Periplu prin cele mai frumoase insule ale lumii”, care se desfășoară în perioada august-decembrie 2020. Acest proiect a pornit de la dorința de a aduce mai aproape lumea de oameni, de a conecta și de a descoperi că, deși suntem diferiți, cu toții ne dorim același lucru: să fim fericiți! Iar numitorul comun al fericirii a fost reprezentat de pasiunea pentru vacanțe, călătorii, descoperiri. Ajutați fiind de ghidurile și jurnalele de călătorie aflate în colecția bibliotecii vom porni într-o călătorie virtuală inedită.

Proiect educațional-recreativ online: „Povești de noapte bună” August - septembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, continuă și în această săptămână să vă încântă online cu o nouă poveste de „Noapte bună” cuprinsă în Proiectul educațional-recreativ online intitulat „Povești de noapte bună” ! Vă urăm vizionare plăcută!

Vasile Alecsandri: 130 de ani de la moarte 22 august

„În Alecsandri vibrează toată inima, toată mișcarea compatrioților săi, câtă s-a putut întrupa într-o formă poetică în starea relativă a poporului nostru de astăzi. Farmecul limbii române în poezia populară, el ni l-a deschis; iubirea omenească și dorul de patrie în limitele celor mulți dintre noi el le-a întrupat; frumusețea proprie a pămîntului nostru natal și a aerului nostru el a descris-o; […].“ ( Titu Maiorescu)

Poet, prozator și dramaturg, Vasile Alecsandri (n. 21.07.1821 - d. 22.08.1890) a rămas una dintre marile voci ale literaturii române, inspirat de marile probleme ale epocii și, în același timp, un artist subtil, observând lumea înconjurătoare fără scepticism, dar și fară exagerate iluzii, tinzând în domeniul expresiei spre o senină clasicitate. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, își propune să facă cât mai cunoscută opera marelui nostru poet prin lucrările prezente din colecțiile filialei.

Zoe Dumitrescu-Bușulenga: 100 de ani de la naștere 20 august

„Zoe Dumitrescu-Bușulenga a fost un intelectual cu multiple cunoștințe și posibilități, un remarcabil om de carte”. (Nicolae Manolescu)

Zoe Dumitrescu-Bușulenga (n. 20.08.1920 - d. 5.05.2006) a fost critic și istoric literar. A publicat volume de istorie literară, literatură comparată, istoria culturii, analize stilistice și memorialistice. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă prezintă câteva documente din opera scriitoarei reunite într-o expoziție de carte.

Dumitru Radu Popescu: 85 de ani de la naștere 19 august

Dumitru Radu Popescu (n. 19.08.1935) este scriitor, prozator, dramaturg, scenarist de film și academician român. Romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic latino-american, prezentând similitudini până la un punct, cu romanele lui Italo Calvino. Este unul dintre dramaturgii contemporani români extrem de apreciați. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă prezintă o expoziție cu lucrările sale.

Mircea Sântimbreanu 19 august

Scriitor cunoscut în mod deosebit pentru literatura dedicată copiilor, Mircea Sântimbreanu (7 ianuarie 1926 - 19 august 1999) a creat o operă vastă, care se remarcă prin elogiul universului mirabil al celor mici. Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” a Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” Galați, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce un omagiu scriitorului, și invită publicul larg să admire expoziția online de pe pagina sa de facebook.

Ioan Slavici: 65 de ani de la moarte 18 august

Ioan Slavici (n. 18.01.1848 - d. 17.08.1925), scriitor și jurnalist român, ne-a lăsat una din cele mai autentice și mai profunde opere memorialistice, fiind considerat, alături de Eminescu, Caragiale și Creangă, cel de-al patrulea clasic al literaturii române. Vă invităm la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, pentru a descoperi opera marelui nostru scriitor.

Honoré de Balzac: 170 de la moarte 18 august

„Un om este puternic atunci când își recunoaște slăbiciunea.”

Honoré de Balzac (n. 20.05.1799 - d. 18.08.1850) romancier, critic literar, eseist și jurnalist și scriitor francez este considerat și astăzi unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist psihologic și fantastic. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă pune la dispoziție o mare parte din opera renumitului scriitor.

Dimitrie Cantemir august

Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1674, Dimitrie Cantemir, Vaslui, România – d. 21 august/2 septembrie 1723, Harkov, Imperiul Rus) a fost domn al Moldovei (1693 și 1710 – 1711) preocupat să asigure țării sale un statut de independență și un savant de importanță europeană, preocupat de relevarea adevărului omenesc. A fost cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român. Datorită calităților sale remarcabile a fost ales membru al Academiei din Berlin și consilier al Țarului Petru I. Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” a Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” Galați, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce un omagiu marelui om și invită publicul larg să admire expozițiile online de pe pagina de facebook, precum și expoziția de documente realizată la sediul filialei. .

Proiect educațional online: „Clubul de Caligrafie” August - septembrie

Caligrafie, design, artă și multă răbdare, pentru participanții înscriși la „Clubul de Caligrafie” care se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Nerăbdători, aceștia au pătruns în lumea grațioasă a literelor, descoperind frumusețea scrisului de mână, într-o manieră creativă, ce a adus participanților, relaxarea mult așteptată.

Proiectului educațional-recreativ online: „Povești de noapte bună” August - Septembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” dă startul unui nou proiect educativ online în care vă așteptăm cu drag să ne trimiteți pe pagina de Facebook a filialei filmulețe cu povestioare de noapte bună, spuse copiilor înainte de culcare. Pentru început, dăm startul acestui proiect cu povestea japoneză „Băiatul – piersică”.Vă dorim audiție plăcută!

Trenulețul cu povești...oprește la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” 11 august

Marți, 11 august a.c., începând cu ora 11:00 la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” va poposi, online pe platforma Google Meet, „Trenulețul cu povești”, un proiect inedit inițiat de Biblioteca Publică Locală Pietrari, județul Vâlcea. Alături de 13 biblioteci partenere din țară, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” va fi gazda unei sesiuni în care participanții vor descoperi filiala și colecțiile sale, precum și frumusețea și plăcerea lecturii publice. Mulțumim pentru invitație doamnei Crina Popescu, bibliotecar la Biblioteca Publică din localitatea Pietrari!

Constantin Giurescu (n.10.08.1875 - d.15/28.10.1918): 145 de ani de la naștere 10 august

Aceiași oameni sînt numiți cînd într-un fel, când într-altul, după punctul de vedere special din care sînt priviți. Sînt cnezi și juzi ca stăpâni ai iobagilor lor, iar ca oameni liberi, cnezi și judeci. [...] " (Constantin Giurescu )
Istoric și membru titular al Academiei Române, Constantin Giurescu este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” printr-o expoziție de documente. Vă invităm să descoperiți trecutul nostru istoric din prisma marelui istoric român.

Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor 9 august

Pe 9 august este celebrată Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor pentru a aduce în atenția tuturor importanța conservării biodiversității. Dincolo de aspectul educativ, parcurile și grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție și de a ne bucura de un mediu curat și sănătos. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă pune la dispoziție un număr vast de materiale documentare din lumea zoologiei și a botanicii.

Ionel Jecu (n. 06.08.1950): 70 de ani de la naștere 6 august

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce la ceas aniversar un omagiu pentru munca depusă în lumea literară, scriitorului gălățean, Ionel Jecu, autor de proză scurtă umoristică, epigramist și scriitor de literatură pentru copii. Vă așteptăm cu drag să faceți cunoștiință cu opera scriitorului nostru local.

Guy de Maupassant (n.05.08.1850 - d.06.07.1893): 170 de ani de la naștere 5 august

Să contești unui scriitor dreptul de a face o operă poetică sau realistă înseamnă să-l silești să-și schimbe temperamentul, să-i tăgăduiești originalitatea, să nu-i îngădui să se slujească de ochii și de inteligența cu care l-a dăruit natura.em>” (Guy de Maupassant) Societatea literară franceză îl cunoaște pe Guy de Maupassant datorită stilului impecabil și inconfundabil de prezentare a Parisului și moravurilor societății franceze din sec. XIX, clasându-l printre cei mai de seamă maeștri ai nuvelei franceze. La împlinirea celor 170 ani de la naștere, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, invită publicul iubitor de literatură franceză, la lectură de calitate.

„Terapie prin caligrafie”: Proiect educațional online August

Cu emoție și curiozitate a început proiectul online „Terapie prin caligrafie”. Vă invităm să participați alături de noi în fiecare zi de luni, de la ora 14:00, online, pentru a descoperi minunata lume a caligrafiei. Acest proiect este desfășurat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Relații și informații pot fi solicitate la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”- Bibliotecă municipală:

August la Bibliotecă August

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”.Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Joanne K. Rowling: 55 de ani de la naștere 31 iulie

Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, privește cvum îi tratează pe cei inferiori, nu pe cei egali cu elem>.” (Joanne K. Rowling)
Joanne „Jo” Rowling (cunoscută ca: J. K. Rowling și Robert Galbraith, n. 31 iulie 1965) este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter, care au atras atenția întregii lumi, în special publicului tânăr. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă așteaptă să descoperiți fascinanta operă a scriitoarei Joanne K. Rowling aflată în colecția bibliotecii.

Vincent Van Gogh: 130 de ani de la moarte 29 iulie

Nu eu am creat arta întru totul, ci dimpotrivă, am găsit-o gata, eu trebuia doar să o descopăr și să o eliberez din naturăem>.”( Vincent Van Gogh)
Vincent Willem van Gogh (n. 30 martie 1853 - d. 29 iulie 1890) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. Vă așteptăm cu drag să vă bucurați ochii vizualizând creațiile sale care se regăsesc în albumele de pictură din colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.