Vedutele optice din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: Artă și divertisment în Secolul Luminilor 30 septembrie - 30 noiembrie

Vedutele optice (ita. - vedute ottice, fr. - vue d’optique) se referă la un gen de gravură foarte popular în secolul al XVIII-lea prin care un peisaj era redat în conformitate cu legile de perspectiva liniară. Privite prin lentila unui dispozitiv de vizualizare (zograscop sau cutie optică), acestea oferă spectacolul, în relief și în culoare, al celor mai remarcabile peisaje urbane ale Epocii Luminilor - de la Palatul Versailles, la canalele din Amsterdam sau Fontana di Trevi din Roma, până la templele Chinei.

Subiect al producției și distribuției masive începând cu anul 1750, vedutele optice au servit ca formă de divertisment vizual atât în saloanele nobilimii și ale clasei de mijloc, cât și în târguri, piețe și pe străzi unde trecătorii puteau admira vederile în cutiile optice ale vânzătorilor ambulanți.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați deține, grație fondatorului său, o colecție de 86 de piese imprimate pe hârtie cu filigran, ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Câteva dintre acestea pot fi admirate în expoziția - Vedutele optice din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: Artă și divertisment în Secolul Luminilor deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, în perioada 30.09 – 30.11.2022.

„Ai voie, Naivoie!”- prezentare de carte la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 29 septembrie

Într-o atmosferă pastelată, alături de fluturașii clasei IA de la Școala Gimnazială „C-tin Gh.Marinescu”, coordonați cu blândețe de către doamna profesor Laura Tăbăcaru și doamna bibliotecar Tanța Iordache, joi, 29 septembrie 2022, am pornit într-o frumoasă călătorie, în care am descoperit două persoanje simpatice și interesante. Povestea „Ai voie, Naivoie!”, autor Olina Ortiz, i-a ajutat pe copii să înțeleagă cum se împletesc natural libertățile și regulile, cum fiecare dintre noi are puterea de a cuteza, de a se aventura, de a-și găsi propria libertate. „Ai voie, Naivoie!” este o poveste plină de oportunități pentru dezvoltarea minții și a inimii. LECTURA la vârste fragede le aprinde imaginația copiilor, le dezvoltă empatia, le conturează granița real-fantastic. Când copilul prinde drag de carte de la vârste mici, are șanse mari să devină un cititor pasionat. Felicitări, dragi fluturași!

Cartea-i o poveste! 28 septembrie

Cartea-i o poveste, /Ne poartă departe... /Zână bună este, /-Sărut mâna, CARTE!"
„Buburuzele" și „Inimoșii" de la Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu" au poposit, miercuri, 28 septembrie 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, pe tărâmul magic al poveștilor. Copiii au fost fascinați de lumea minunată a cărților, iar ele au fost nerăbdătoare să fie răsfoite de mânuțele lor inocente. Dornici de joacă, prichindeii au animat curtea bibliotecii, au desenat, au zburdat, iar Soarele i-a răsfățat cu razele lui blânde. Bucuria și entuziasmul lor au fost molipsitoare! Bravo, dragilor! Vă mai așteptăm la noi! Mulțumim doamnelor prof. Veronica Frangulea și Gina Perju pentru frumoasa colaborare!

Steluțele în vizită la Bibliotecă! 23 septembrie

Vineri, 23 septembrie 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, a fost o zi de toamnă aurie cu multe zâmbete inocente! Steluțele clasei a II-a B de la Școala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu’’ au strălucit în Biblioteca noastră. Copiii au păşit veseli şi curioși în lumea magică a cărților, au intrat în atmosfera poveștilor, rând pe rând, dând viață fermecătoarelor personaje, au aflat că orice carte poate fi un prieten adevărat, au cântat și s-au bucurat alături de noi. La final, micuții au ascultat cu interes povestea „Nu vreau să citesc. Deloc. Și punct. Sfârșit.", de Emma Perry și au tras învățăminte folositoare din interesanta cărticică. Felicitări, dragilor! Mulțumim pentru colaborare doamnei prof. Luminița Bujor și doamnei bibliotecar Tanța Iordache!

Fluturașii zburdalnici în universul cărților 20 septembrie

„Cărțile sunt asemenea unor fluturi. Când deschizi o carte, ea zboară. Și tu odată cu ea, ca și când ai călări pe gâtul cu pene fine al unui fluture uriaș. Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn că ea te poate duce nu doar din floare-n floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite." Filiala nr. 1 „Costache Negri” a răsunat de glasurile inocente ale Fluturașilor clasei a III-a B, Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu", însoțiți de către doamna prof. Valentina Morun și doamna bibliotecar Tanța Iordache. Drăgălașii noștri au „zburat" din carte în carte, iar Biblioteca noastră s-a tranformat într-un câmp de flori frumoase și parfumate. Apoi, am ieșit în curte, unde razele soarelui ne-au mângâiat „aripioarele", am alunecat ușor de pe o pagină pe alta, am socializat și ne-am bucurat împreună de această minunată aventură! Activitatea a avut loc, marți, 20 septembrie 2022.

„Colțul de lectură” - proiect educațional 19 septembrie - 3 octombrie

„Colțul de lectură” - găzduiește în perioada 19.09 - 03.10.2022 expoziția intitulată “Feminitatea în mii de nuanțe” Femeia: frumusețe, fascinație, mister și putere. Femeia: cântec, poezie, imn. Femeia: iubită, mamă, muză, sfântă. Dar mai presus de toate și înainte de orice…FEMEIE. “Femeilor, puneți-vă o mască, masca de feminitate primordială, de Femeie la modul absolut, trăiți-i senzualitatea pe scoarță de jurnal, pe acord de amor, pe trup fierbinte, vă veți descoperi voi înșivă, fantasmele voastre, dragostea care mustește în voi pentru viață, față de voi înșivă, vă veți lăsa purtate de eul vostru eliberat undeva spre țara interzisă descoperind că adevarata voastră vocație este aceea de a vă cunoaște” - Anais Nin. Eternul feminin este o expresie care transcede epocile, definită și redefinită în fel și chip, încercând să surprindă dincolo de culturi, tradiții, canoane, context social, esența feminității. Elogiat de unii, contestat sau negat vehement de alții, eternul feminin i-a preocupat pe scriitori, filosofi, psihologi și psihanaliști. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii.

Primii pași, pe tărâmul poveștilor 14 septembrie

Miercuri, 14 septembrie 2022, copilașii inimoși ai clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu", însoțiți de către doamna prof. Marinela Simionescu și doamna bibliotecar Tanța Iordache, au pășit veseli și curioși pe tărâmul magic al poveștilor și au aflat ce lucru uimitor este CARTEA. Cărțile Filialei nr. 1 „Costache Negri” au fost nerăbdătoare să fie răsfoite de mânuțele lor inocente, îndemnându-i să-și pună dorințe și să pășească cu îndrăzneală spre trepte ale cunoașterii. Dragi copii, vă dorim bun venit în universul lecturii, o lume plină de inocență, frumusețe și culoare!

Cărți noi pentru cititorii Bibliotecii 20 septembrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” pun la dispoziția cititorilor peste 770 de volume noi, dedicate atât adulților, cât și copiilor și adolescenților. Noile cărți achiziționate sunt din domeniile solicitate de cititori: literatură beletristică, istorie, drept, medicină, filozofie, politică, religie, dezvoltare personală, psihologie, pedagogie etc. Cititorii sunt invitați să consulte catalogul electronic online al Bibliotecii, la adresa: https://tinread.bvau.ro/opac și să viziteze secțiile bibliotecii, atât la sediul central, cât și la cele două filiale, pentru a se bucura de noile apariții editoriale.

Vizită la Bibliotecă 19 septembrie

Luni, 19 septembrie 2022, la ora 11, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut plăcerea de a fi gazda unei delegații din Turcia, formată din elevi și profesori din „Anadolu Lisesi Gaziantep”, și de la Liceul Teoretic „Dunărea” din Galați care, în cadrul unui proiect Erasmus +, Axa KA1-Schools au avut o serie de activități comune. Invitat special a fost doamna Gulten Abdula-Nazare, președinta UDTR – filiala Galați, care a prezentat lucrarea „Călătorie de toamnă la Poarta Orientului-Instambul și Bursa, orașe muzeu”.

Lansare de carte 15 septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, și Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Dunărea de Jos” vă invită joi, 15 septembrie, la ora 17.00, la o întâlnire caldă, relaxantă și plină de voie bună cu doamna profesor universitar doctor Violeta Pușcașu!

Violeta Pușcașu ne-a făcut bucuria de a-și lansa cartea sa de proză scurtă „Sfârșite și nesfârșite călătorii”, dedicată „mie, ție, ei, lui, nouă, vouă, lor”, la Bibliotecă.

Contrar aparențelor, paginile de față nu sunt un jurnal de călătorie. Călătoresc de mult. Cu timpul au început să se adune în capul meu stări și întâmplări. Unele se decantau pictural și se depuneau pe pereții visării, altele cereau imperios să ia forma cuvântului. Așa am ajuns să scriu. Am scris pe bucăți de pungi de hârtie în care fuseseră brânzoaice, pe carnețele chinezești, pe dosuri de documente expirate. Și mai ales pe gânduri. Când nu aveam pe ce nota, și de cele mai multe ori nu aveam, îmi făcusem chiar un obicei din a ține minte formulări pe care le găseam reușite și pe care, pentru a nu le uita, le repetam de câteva ori cu ochii închiși ca să le țin minte până ajung la un creion și o hârtie. Când ajungeam, însă, ia formulările de unde nu-s - luaseră calea înapoi, spre norii de pe unde le pescuisem și niciodată nu mi le-am mai amintit. Rândurile de față sunt ce am găsit prin ungherele minții, pe ici pe colo, resturi dintr-un jurnal epistolar, pe care le-am adunat, precum băbuța din poveste care din puțina faină a plămădit totuși o turtiță
– Violeta Pușcașu.

Vă așteptăm cu mare drag!

Cristian Tudor Popescu, la Galați: Întâlnire cu cititorii la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 14 septembrie

Iată câteva întrebări care pot fi puse de cineva care nu a citit... sau a citit cea mai nouă carte a lui Cristian Tudor Popescu, un apel la luciditate și la Adevăr, care va fi făcut sub formă de dialog (cum este gândită și cartea, în bună parte, pe urmele lui Socrate, a cărui jurământ misterios înainte de moarte este și el lămurit!), miercuri, 14 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați (Str. Mihai Bravu nr. 16), Sala „Mihai Eminescu”, o „conversație” între Cristian Tudor Popescu și eseistul Doru Căstăian (primul la serviciu, că așa-i în tenis, vorba lui Toma Caragiu?), prilejuită de apariția volumului Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative, apărut, de curând, la Editura Polirom. Parteneri ai evenimentului: Librăriile Humanitas, Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați.

Cristian Tudor POPESCU este scriitor și gazetar, critic și istoric de film, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Cineaștilor. A primit numeroase premii și distincții. La Editura Polirom a mai publicat: Copiii fiarei (1998, 2013), Vremea Mânzului Sec (1998, 2019), Timp mort (1998), Omohom. Ficțiuni speculative (2000), România abțibild (2000), Un cadavru umplut cu ziare (2001), Nobelul românesc (2002), Libertatea urii (2004), Luxul morții (2007), Cuvinte rare (2009), Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989) (2011), Filmar (2013) și Viața și Opera (2016).

Invitație la Palat, o seară de neuitat 10 septembrie

Gălățenii și-au petrecut seara de sâmbătă, 10 septembrie, într-un cadru reconfortant și distins, în Palatul Comisiei Europene a Dunării. Evenimentul, susținut cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, a fost organizat de către Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Consiliul Județean Galați și Centrul Europe Direct și a avut ca scop promovarea în rândul gălățenilor a rolului deosebit de important pe care Comisia Europeană a Dunării l-a avut la Galați, în România și mai ales în construirea Europei de astăzi.

Gălățenii au luat așadar parte la o expunere a Palatului Comisiei Europene a Dunării în contextul Mărcii Patrimoniului European, fiind primul sit din Galați și al doilea din România care a câștigat titlul de Marca Patrimoniului European. Cu ocazia turului ghidat, publicul prezent a putut beneficia de o prezentare a vechii funcționalități a clădirii de patrimoniu, dar și a elementelor arhitecturale deosebite pe care monumentul istoric le păstrează și astăzi.
De asemenea, participanții au asistat la reconstituirea unei ședințe a delegaților CED (moment emoționant susținut de elevii doamnei profesoare de Istorie Camelia Nenu) și s-au delectat atât cu expoziții de carte, periodice și rarități bibliofile din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii, cât și cu momente artistice precum dans contemporan susținut de elevele de la Școala de Dans Just Elitte Dance, sub îndrumarea coregrafei Geanina Sion și café concert la pian susținut de Lorin Lupoae.
Îndrăgiții voluntari ai Bibliotecii au fost prinși într-o inedită vânătoare de comori „QR- code Tresure Hunt”, care i-a antrenat în descoperirea prin joc a elementelor arhitecturale originale și a simbolurilor Palatului CED.

Invitație la Palat 10 septembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, alături de Consiliul Județean Galați și Centrul Europe Direct, invită gălățenii să-și petreacă seara de sâmbătă, 10 septembrie 2022, într-un cadru elegant și relaxant, în Palatul Comisiei Europene a Dunării (sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”), primul sit din Galați și al doilea din România care a câștigat titlul Marca Patrimoniului European, acordat de Comisia Europeană.

Evenimentul organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului își dorește să aducă în atenția publicului gălățean rolul deosebit de important pe care Comisia Europeană a Dunării l-a avut la Galați, în România și mai ales în construirea Europei de astăzi.
Evenimentul „Invitație la Palat” se va desfășura între orele 17:30 – 21:00 și va cuprinde activități pentru toate categoriile de public: prezentarea Palatului Comisiei Europene a Dunării, în contextul Mărcii Patrimoniului European, tur ghidat al Palatului, reconstituirea unei ședințe a delegaților Comisiei Europene a Dunării – moment realizat de elevii doamnei profesoare de Istorie Camelia Nenu, expoziții de carte, periodice și rarități bibliofile din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii, concurs „Vânătoare de comori” cu voluntari, dar și momente artistice: dans contemporan realizat de elevii de la Școala de Dans Just Elitte Dance, sub îndrumarea coregrafei Geanina Sion, și café concert la pian susținut de îndrăgitul artist Lorin Lupoae.
Vă așteptăm cu mare drag la o seară de neuitat, într-o atmosferă caldă, la Palat!

Conferința Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) 30 august-3 septembrie

O delegație din partea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, compusă din: Bălan Dorina, Căluian Catrina, Georgescu Anca-Ionica și Bute Mihaela, s-a deplasat, în perioada 30 august-3 septembrie 2022, la cea de-a XXXII-a Conferință a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR), care a avut loc la Suceava cu titlul: „Biblioteca - spațiu al informării, cercetării și inovării”, iar on-line – Buruiană Letiția (conferința fiind oganizată hibrid).

Reprezentanții Bibliotecii au susținut 4 (patru) lucrări științifice și au condus două secțiuni, în calitate de președinți: Catalogare, clasificare, indexare și Biblioteca și societatea.
Georgescu Anca-Ionica, bibliotecar al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia Galați, a primit Premiul „V.A. Urechia” pentru activitatea desfășurată în anul 2021 în slujba profesiei de bibliotecar, pentru implicare în susținerea intereselor Asociației Bibliotecarilor din România, precum și pentru contribuția științifică și promovarea imaginii bibliotecilor publice din cadrul sistemului național de biblioteci.
Cei 250 de participanți înscriși la Conferința din acest an au avut prilejul de a-și dezvolta abilitățile profesionale prin lucrările științifice prezentate în cadrul diviziunilor și secțiunilor profesionale și de a întâlni invitați-reper pentru știința informării și documentării, precum: prof. univ. Mircea REGNEALĂ, Universitatea București, prof. univ. Agnes ERICH, președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), Victor MIRON, fondatorul proiectului „Cărțile pe față”, Gordana STUBIČAN LADEŠIĆ, directoarea Bibliotecii Centrale de Fizică a Facultății de Științe, Universitatea din Zagreb, Croația, Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, drd. Vladimir ACATRINI, președinte al Asociației Bibliotecarilor Bucovineni, prof. drd. Rodica TIMIȘ din Cernăuți, Ucraina, Enrique NOGUERAS VALDIVIESO, poet și profesor la Universitatea din Granada, Matei VIȘNIEC, poet și dramaturg etc.

Clubul de vacanță pentru adolescenți „Cafeneaua Culturală” 2 septembrie

„Cafeneaua Culturală” de anul acesta nu se putea încheia altfel decât...fabulos! Odată cu vara, a ajuns la final și clubul de vacanță frecventat de voluntarii noștri. Dacă pe parcursul fiecărei săptămâni și-au îndeplinit misiunea cu sârguință, au fost neobosiți în a-și demonstra talentul, calitățile și tot ce au mai bun, astăzi au îmbrăcat straie de carnaval și au creat o poveste minunată: a prieteniei, bunătății și empatiei. Grădina Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a umplut astăzi de culoare, muzică și veselie, într-un spectacol minunat, așa cum îi stă bine unui proiect realizat cu și din suflet.

Modificare program cu publicul 1 septembrie

Dragi cititori,
Vă informăm că, începând cu data de 5 septembrie 2022, programul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați (sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) cu publicul va fi 9:00 - 19:00, de luni până vineri.
Duminica va fi deschis atât la sediul central, cât și la cele două filiale, în intervalul orar 9:00 – 13:00.
Vă mulțumim!

Fotografia ta, istoria Galațiului : Călătorie în școala de altădată1-30 septembrie

În perioada 1-30 septembrie, la sediul instituției, în foaierul Sălilor de lectură de la etajul 1, Serviciul Referințe și compartimentul Colecții Speciale organizează expoziția Fotografia ta, istoria Galațiului: Călătorie în școala de altădată, care cuprinde fotografii din Colecțiile Speciale ale bibliotecii, precum și din donațiile primite în cadrul proiectului Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!, ce promovează rolul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de recuperare și de conservare a memoriei locale și importanța donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Aspecte din expoziție vor fi redate pe paginile de facebook ale Serviciului Referințe: bvauReferinte și ale compartimentului Colecții Speciale.

Septembrie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna septembrie, Zi sanitară va fi în data de 30 septembrie 2022.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi.

Mulțumim că veniți la Bibliotecă!