Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 1 mai

Dragi cititori, vă informăm că duminică, 1 mai 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați (Sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) va fi închisă pentru public conform art. 139 din Codul Muncii. De luni, 2 mai 2022, Biblioteca revine la programul normal de lucru, de luni până vineri de la ora 9:00 la ora 18:00, cu pauză pentru dezinfectare în intervalul orar 13:00 - 14:00 iar duminica programul pentru public este în intervalul orar 9:00 – 13:00. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă urăm un sfârșit de săptămână liniștit!

Palatul Comisiei Europene a Dunării – Marcă a Patrimoniului European 28 aprilie

Palatul Comisiei Europene a Dunării - sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” încă din anul 1968 – a obținut titlul de Marca Patrimoniului European, în cadrul competiției internaționale organizată de Comisia Europeană. Astfel, monumentul istoric de la Galați, pentru care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean, s-a înscris în competiția europeană, este candidatul din partea României care a fost declarat câștigător și va primi, în curând, onoranta distincție acordată de Comisia Europeană.

Situl de la Galați a fost înscris în marea competiție europeană de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, cu un proiect serios, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene și sentimentului de apartenență la marea familie europeană.

„Suntem prima instituție din Galați care candidează pentru acest titlu și ne bucură nespus acest câștig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Județean sau al partenerilor noștri, ci, înainte de toate, este un câștig pentru comunitatea gălățeană și pentru România. În țara noastră, un singur sit mai deținea acest titlu - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Sighetu-Marmației. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea Consiliului Județean, dar și de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor implicați în acest proiect”, a declarat Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Amintim că, în luna martie a anului trecut, Institutul Național al Patrimoniului a anunțat că Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA de la Sibiu au trecut de preselecția națională și s-au calificat astfel în competiția europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European. În final, Comisia Europeană a declarat câștigător monumentul istoric de la Galați.

Cineclubul românesc F-Sides Chapters 27 aprilie

Astăzi, 27 aprilie 2022, la ora 15:00, va avea loc, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, prima întâlnire din cadrul cineclubului românesc F-Sides, primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate. Tinerii, între 15 și 19 ani, care vor participa la acest cineclub, au fost deja selectați de către inițiatorii proiectului, F-SIDES Cineclub (organizat de Asociația Room 2046) și, în cadrul întâlnirii, vor viziona filmul Orlando (1992) de regizoarea britanică Sally Potter. Vizionarea va fi urmată de o discuție despre percepția adolescenților asupra filmului, luând în calcul materiale despre istoria feminismului pe care le-au studiat în prealabil. Întâlnirile cineclubului vor fi periodice, o dată pe lună, timp de 8 luni.

Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate!” 27 aprilie

Miercuri, 27 aprilie 2022, la Sala Multimedia a sediului central al Bibliotecii Județene ,,V. A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc cel de-al patrulea atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni. Activitatea face parte din proiectul „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” CIR, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură traducerea pe parcursul fiecărui atelier și căreia îi mulțumim. Au fost momente de încântare, surprize și relaxare la bibliotecă!

Program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 22 - 25 aprilie

Dragi cititori, vă informăm că, în perioada 22 - 25 aprilie 2022 (Sărbătorile Pascale), Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați (Sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) va fi închisă pentru public. De marți, 26 aprilie 2022, Biblioteca revine la programul normal de lucru de luni până vineri de la ora 9:00 la ora 18:00, cu pauză pentru dezinfectare în intervalul orar 13:00-14:00, iar duminica programul pentru public este în intervalul orar 9:00 – 13:00. Vă mulțumim pentru înțelegere și, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, vă dorim zile cu sănătate și liniște sufletească!

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a III-a 2022 21 aprilie

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a III-a 2022, este un concurs național de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Evenimentul este desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu - autor și profesor de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române, ediția din acest an este dedicată Jocurilor Olimpice de iarnă și se va desfășura sub motto „Împreună pentru un viitor comun” (motto official al JO de iarnă de la Beijing 2022). Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, primește și facilitează trimiterea online a lucrărilor copiilor și adolescenților până pe data de 30 aprilie 2022, data limită, la adresa de e-mail: olimpiadabd@gmail.com. Pentru informații suplimentare puteți contacta Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, ca partener în cadrul evenimentului, la sediul filialei (Micro 40, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, corp. V, etaj 1) sau la următoarele nr. de telefon: 0336.100.009 / 0737.042.202 (persoană de contact Cătălina Șoltuz). Regulamentul Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a III-a, 2022 îl puteți vizualiza accesând următorul link: Regulament. Creativitate și succes la desenat!

Ucraina uneşte inimi 18 - 20 aprilie

Ucraina unește inimi, unește țări, unește asociații și oameni cărora le pasă și care își doresc să pună un zâmbet acolo unde deocamdată sunt doar lacrimi. Mulțumim din suflet sponsorilor și colaboratorilor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: Libris.ro, Grădinița cu Program Prelungit nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit nr. 36, Fundației „Inimă de Copil”, doamnelor Valli și Anna Hedman din partea donatorilor privați din Suedia și tuturor celor care au făcut posibilă bucuria unui Paște dacă nu fericit, măcar cald și primitor pentru refugiații din Ucraina. Rechizite, haine, încălțări, produse de igienă, cărți și instrumente de colorat, dulciuri sunt câteva dintre articolele pe care am reușit să le oferim împreună în prag de sărbătoare, aducând mamelor și copiilor refugiați la Galați lacrimi de bucurie, speranță, iubire și, nu în ultimul rând, căldură sufletească. Sărbători Pascale binecuvântate!

Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate!” 19 aprilie

Marți, 19 aprilie, s-a desfășurat, la Sala Multimedia, sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, al treilea atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni, în cadrul Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” CIR, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură traducerea pe parcursul atelierului. Tema atelierului a fost despre Sărbătorile Pascale și simbolurile acestora, despre creativitate, îndemânare și surprize... Ne-am bucurat că-i avem lângă noi, că putem să-i sprijinim educațional și să contribuim la starea de bine a acestor copii!

Ora de Limbă Română pentru ucraineni 15 aprilie

Vineri, 15 aprilie, a avut loc o nouă întâlnire de studiu în cadrul „Orei de Limbă Română pentru ucraineni”, proiect desfășurat în parteneriat cu „Asociația Femeilor Profesioniste” din Galați. Și dacă e vineri, e și zi de joacă la Bibliotecă pentru micuții din Ucraina, iar de data aceasta popcornul, sucurile, ochelarii și filmul 3D „Stă să plouă cu chiftele”, vizionat în Sala Multimedia a Bibliotecii le-au oferit copiilor o după-amiază specială, relaxantă și plină de zâmbete.

Salonul Literar „Axis Libri” 14 aprilie

Joi, 14 aprilie, la ora 17:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați organizează lansarea volumului „Un fluviu de oțel la Dunăre. Cazul combinatului siderurgic din Galați”, semnat de Gabriela-Violeta Iordăchiță, în cadrul evenimentului cultural Salonul Literar „Axis Libri”. Cartea a apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul 2021, fiind dedicată „tuturor celor care au muncit, muncesc sau vor munci în combinatul siderurgic din Galați.” Gabriela-Violeta Iordăchiță este doctor în sociologie, dublu licențiată (sociologie și psihologie), asistent universitar titular în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați și asociat în cadrul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, din aceeași instituție. De asemenea, este psiholog clinician și profesor consilier școlar în cadrul CJRAE Galați, cu gradul I didactic și membru activ în asociații și organizații nonguvernamentale. Invitat special: (intervenție on-line de la Iași): prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu (Universitatea Al. Ioan Cuza, Iași). Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” și va fi moderat de managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre și scriitorul și criticul literar Adi G.Secară.

Identificarea și evitarea știrilor false. Siguranța pe internet 14 aprilie

În data de 14 aprilie 2022, la ora 10:30, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, partener în cadrul Campaniei Naționale „HAI PE NET!”, susținută de Fundația EOS, sub egida inițiativei europene ALL DIGITAL WEEK, a organizat o întâlnire pe tema Identificarea și evitarea știrilor false. Siguranța pe internet. Au participat elevi din clasele IX-XII de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galați, însoțiți de doamna profesor de limba română Nicuța Ardeleanu Blaga. Invitații speciali ai evenimentului, persoane cunoscute la nivelul județului, au fost: Anca Spânu, redactor-șef adjunct al cotidianului Viața liberă, conferențiar univ. dr. Cătălin Negoiță, profesor în cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați și președinte al Asociației Române de Istorie a Presei și comisarii Rodica Mocanu și Andrei Viorel Butunoiu din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați – Biroul Siguranță Școlară. În cadrul aceste întâlniri, participanții au aflat ce sunt știrile false, de ce sunt acestea răspândite, ce sunt conținuturile false din mediul online, cum să identifice știrile false și cum se pot proteja de informații eronate și, bineînțeles, cum să se informeze din surse sigure. Parteneri ai evenimentului au fost: Asociația „Prietenie și Integrare”, cotidianul „Viața liberă”, Universitatea „Dunărea de Jos” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Despre PACE... în 1000 de cocori 14 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 28 Galați derulează un proiect de educație alternativă pentru pace și cooperare, învățare experențială și remedială/performanță școlară, în perioada martie- august 2022. În acest sens, elevii au realizat peste 1000 de cocori, iar bibliotecarii de la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii au expus cocorii și mesajele de pace ale copiilor, pentru a fi solidari cu poporul ucrainean în lupta pentru pace.

Incursiune în Galațiul de altădată - File de cultură greacă
Ταξίδι στο Γαλάτσι του παρελθόντος - Σελίδες Ελληνικού πολιτισμού 15-17 aprilie

Cu prilejul Olimpiadei Naționale de Limbă Neogreacă, eveniment găzduit de orașul nostru, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați organizează, la sediul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, o expoziție de carte ce cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative documente - mărturii ale valorilor culturale de care suntem mândri. Ne dorim să bucurăm oaspeții veniți din toată țara, invitându-i să admire colecțiile Bibliotecii, crâmpeie ale culturii grecești, ce ascund în ele valori istorice impresionante. De asemenea, apreciem că această expoziție va constitui un popas spiritual și, în egală măsură, o oportunitate de a serba o dată în plus măreția cărții.

Întrunirea profesională 15 aprilie

Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați, împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” vor organiza în data de 15 aprilie 2022, în intervalul orar 10:00-12:00, în mediul on-line, întrunirea profesională cu tema BIBLIOTECA – FACTOR FORMATIV AL CONSUMATORULUI CULTURAL, dedicată zilei de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România. La acest eveniment profesional vor participa bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, obiectivele principale ale întâlnirii fiind formarea profesională continuă a bibliotecarului și a specialistului din domeniul științelor informării și documentării și împărtășirea exemplelor de bune practici.

Ce felicitări își trimiteau gălățenii de Paște? 18-30 aprilie

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită în foaierul de la etajul 1 al Sălii de lectură, în perioada 18-30.04, pentru a admira expoziția organizată de Serviciul Referințe și Compartimentul Colecții Speciale, care pune în valoare o colecție de felicitări de Paște provenite din colecțiile bibliotecii, precum și din donații sau arhive personale. Aspecte din expoziție vor fi redate pe pagina de facebook a Serviciului Referințe: bvauReferinte. Cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă dorește zile cu sănătate și liniște sufletească!

Vizită la Bibliotecă 13 aprilie

Miercuri, 13 aprilie 2022, ora 12:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit elevii de la Școala Specială „Emil Gârleanu”, coordonați de prof. Mariana Petcu, prof. Giulia Ivănescu, prof. Mariana Cilichidreanu și Daniela Onofrei. Copiii au vizitat Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, au vizionat un film de desene animate, la Sala Multimedia, și au adus desene și origami realizate de ei pentru a fi expuse în cadrul expoziției de Paști.

Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate!” 13 aprilie

În data de 13.04.2022, în intervalul orar 12:00 - 14:00, se va desfășura al doilea atelier de lectură și activități recreative destinate copiilor ucraineni, în cadrul Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” (CIR), la care Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați, prin Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea”, este partener. Atelierul se va desfășura la sediul central al bibliotecii, Sala Multimedia, iar copiii vor fi însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care va asigura traducerea pe parcursul întâlnirii.Așteptăm să ne revedem cu copiii ucraineni cu multă bucurie și speranță!

Vizită la Bibliotecă 12 aprilie

Marți, 12 aprilie 2022, ora 10:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit în vizită elevii clasei I a Școlii Gimnaziale nr. 28, coordonați de prof. înv. primar Mihaela Teliceanu. Cu spijinul părinților, a bibliotecarelor și a doamnei învățătoare, copiii au primit astăzi permis de intrare la bibliotecă, au răsfoit cărțile, au ales ce vor să citească, iar la sfârșitul vizitei le-au împrumutat.

Basmul - lectura preferată a copiilor 12 aprilie

Marți, 12 aprilie 2022, ora 11:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au poposit elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială „Sf. Împărați”, coordonați de prof. înv. primar Luminița Bucur și bibliotecar Mariana Patron. După ce au primit informații despre condițiile de înscriere, despre cum pot găsi cărțile la raft, copiii ne-au prezentat cărțile citite de ei și au aflat lucruri interesate despre artă, minunile lumii și curiozități din natură.

Donație din Suedia pentru ucrainenii participanți la „Ora de Limbă Română” 11 aprilie

Luni, 11 aprilie 2022, proiectul „Ucraina unește inimi”, desfășurat în parteneriat cu Fundația „Inimă de Copil”, i-a adus împreună pe micuții ucraineni însoțiți de mamele lor (participanți la Ora de Limbă Română pentru ucraineni) și pe minunatele doamne Valli și Anna Hedman, care le-au oferit acestora rechizite și produse de igienă, în numele unui grup de donatori privați din Suedia. Întâlnirea a fost una încărcată de lacrimi de bucurie, emoție, recunoștință și s-a încheiat cu promisiunea donatorilor din Suedia de a-i spijini în continuare cu diverse articole de îmbrăcăminte și alte lucruri de care mai au nevoie. Le mulțumim și noi pentru implicarea în acest proiect de suflet și îi asigurăm de toată recunoștința noastră.

O carte pentru prieteni 8 aprilie

Vineri, 8 aprilie 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a găzduit o minunată întâlnire între scriitorii Marius Grama, Iosif Roca, Ion Avram, A. G. Secară și tinerii beneficiari din cadrul „Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale pentru Tineri”. Activitatea „O carte pentru prieteni” a fost parte din proiectul „4/4 pentru prieteni” organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education și a avut ca scop creșterea interesului tinerilor pentru cultură, lectură, dar și medierea dialogului între aceștia și scriitori gălățeni cu povești de viață interesante și inspiraționale. Întâlnirea le-a prezentat tinerilor drumul poveștilor din faza de concept până în cea de tipar și apoi intrarea pe rafturile librăriilor și ale bibliotecilor. A fost o întâlnire plină de emoții și discuții constructive.
Le mulțumim autorilor pentru căldura, răbdarea și deschiderea cu care au răspuns tuturor întrebărilor și suntem convinși că vorbele lor nu au rămas fără ecou în sufletul acestor tineri mai puțin norocoși, dar cu o mare dorință de autodepășire a propriei condiții.

Primăvara copiilor din Ucraina 8 aprilie

Vineri, 8 aprilie, micuții refugiați au rămas după „Ora de limbă română pentru ucraineni”, să construiască împreună cu noi tablouri de primăvară, o altfel de primăvară pentru ei ce-i drept, dar una care transmite același mesaj de renaștere, lumină, culoare, înviere. Activitatea „Primăvara copiilor din Ucraina” a fost o bucurie pe care o vom repeta în fiecare vineri cu scopul de a implica copiii ucraineni refugiați în activități ludice, recreativ-educative care să le aducă zâmbetul pe buze.

H. Ch. Andersen – Povestea vieții mele 8 aprilie

Vineri, 08 aprilie 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a avut loc activitatea „H. Ch. Andersen - Povestea vieții mele”, realizată împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 24, coordonați de prof. înv. primar Cristina Tcacenco. Copiii au prezentat desenele realizate de ei din poveștile citite din opera lui H. Ch. Andersen, au primit informații despre condițiile de înscriere la bibliotecă, despre istoricul acesteia, despre profesia de bibliotecar, ei fiind implicați activ și în Proiectul 4/4 Pentru Prieteni, proiect derulat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for Internațional Education.

H. Ch. Andersen - scriitorul copilăriei mele 8 aprilie

Vineri, 8 aprilie 2022, ora 12,00, la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului „H. Ch. Andersen-Ziua Internațională a Cărții pentru Copii”. Elevii claselor a VI-a A și a VIII-a A de la Școala Gimnazială nr. 16, coordonați de Director prof. Mogoș Mariana, prof. Anca Patriche și prof. Bianca Aburel au lecturat fișele de lectură realizate după ce au citit poveștile din opera îndrăgitului scriitor și au prezentat o interesantă scenetă adaptată după povestea „Hainele cele noi ale împăratului”, de același autor. La final, copiii au primit în dar o carte și au promis că vor reveni cât de curând la bibliotecă.

Salonul Literar „Axis Libri” 7 aprilie

Joi, 7 aprilie, la ora 16, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași, Reprezentanța Galați-Tecuci, organizează lansarea unor cărți semnate de Pr. Marcel Miron („Vise pe Tabor”, „Poeme din anticamera vieții”, volume apărute la Editura Timpul, Iași), George Coca-Lob („Reflecții cu lecții: de la Mihai Bravu la Babadag”, Editura Neverland, București) și Sterian Vicol („O sută și una de poezii”, Editura Academiei Române, București).
Invitați speciali: Lina Codreanu, Theodor Codreanu și Viorel Dinescu.
Evenimentul va avea loc în Sala Mihai Eminescu, fiind moderat de scriitorul și criticul literar Adi G. Secară.

CV-ul care aduce interviul! 6 aprilie

Miercuri, 6 aprilie 2022, s-a desfășurat, în cadrul Proiectului 4/4 Pentru Prieteni, proiect derulat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for Internațional Education, o întâlnire cu beneficiarii „Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale pentru Tineri Galați” cu tema „CV-ul care aduce interviul”. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i învăța pe tinerii care locuiesc în centru cum să găsească informații sigure în mediul online, care este conduita unui candidat la un post, în timpul interviului, și cum se întocmește un CV-Europass, astfel încât să își sporească șansele de angajare. Tinerii beneficiari s-au arătat încântați de prezentarea pregătită, întâlnirea transformându-se ușor într-un frumos dialog despre viață, carieră și planuri de viitor. Le mulțumim pentru căldura, atenția și amabilitatea cu care am fost primiți!

Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate! 6 aprilie

Miercuri, 6.04.2022, s-a desfășurat la Sala Multimedia, sediul central al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, primul atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni, din cadrul Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” (CIR) și Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, ca partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care a asigurat traducerea pe parcursul atelierului.
Lectura și activitățile recreative pot stârni emoții, pot da putere și pot transforma. Atunci când copiii se confruntă cu traume sau anxietate, cărțile ilustrate pot fi o unealtă puternică pentru a încuraja conversațiile despre experiențele și convingerile lor. Sau, pur și simplu, ele pot oferi o oportunitate de a vorbi despre sentimente și emoții...
Ne-am bucurat că ne-am cunoscut, la bibliotecă!

Să citim povești la Bibliotecă 6 aprilie

Miercuri, 6 aprilie 2022, ora 10,00, la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au venit în vizită preșcolarii de la Grădinița „Elena Doamna”, coordonați de Director educator Oana Enache, educator Florentina Neagu și educator Daniela Dănăilă. Copiii curioși au descoperit lumea fascinantă a cărților, au ascultat o poveste citită de un bibliotecar, și, la plecare, au primit în dar cocori de hârtie realizați de elevii Școlii Gimnaziale nr. 28.

Povești de viață 5 aprilie

Marți, 5 aprilie 2022, s-a desfășurat, în cadrul Proiectului 4/4 Pentru Prietenii, proiect derulat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for Internațional Education, o nouă întâlnire de suflet cu beneficiari ai „Centrului de zi de socializare și petrecere a timpului liber (tip club) pentru persoane vârstnice Sofia”. În prezența scriitorilor A.G. Secară și Iosif Roca au avut loc discuții despre literatură, despre lungul drum de la manuscris la carte și despre scrisul ca terapie. Au fost prezentate cărți ale celor doi scriitori prezenți, dar și ale altor scriitori precum Ionuț Iamandi și Franz Kafka. La final s-au lecturat poeme din antologia de poezie românească contemporană din sudul Basarabiei „Spațiul liric”.

Micul bibliotecar. Să învățăm din tainele bibliotecii 5 aprilie

Marți, 5 aprilie 2022, ora 11,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” și ai Școlii Gimnaziale nr. 7 au participat la activitatea „Micul bibliotecar. Să învățăm din tainele bibliotecii”, parte a Proiectului „4x4 pentru prieteni”, proiect derulat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education. Copiii au fost inițiați în tainele meseriei de bibliotecar, au învățat modul de așezare al colecțiilor la raft, cum să utilizeze cataloagele online ale Bibliotecii, cum să ofere informații, cum să intercaleze corect cărțile la raft și cum se poate regăsi cu ușurință documentul la raft atunci când acesta este solicitat de cititori.

Din poveștile lui Andersen 5 aprilie

Marți, 5 aprilie 2022, ora 10:30, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au continuat activitățile dedicate Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și a zilei de naștere a scriitorului H. Ch. Andersen. Protagoniștii de astăzi au fost elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 7, coordonați de prof. înv. primar Nicoleta Secară. Împreună am povestim, am aflat lucruri interesante despre profesia de bibliotecar, despre condițiile de înscriere la bibliotecă și despre modul de accesare a catalogului online al bibliotecii. La final, copiii au vizitat și celelalte secții ale bibliotecii, cu acces pentru public.

Donații din inimă! 4 aprilie

Luni, 4 aprilie 2022, reprezentanți ai Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au creat, pentru o oră, o lume de poveste la sediul Fundației „Inimă de Copil”. Cărțile cu povești au reușit să aducă zâmbete și fericire pe chipurile celor mici. Am trăit împreună aventuri palpitante alături de Scufița Roșie, am râs cu Rapunzel și am cântat cu prințesa Sofia. Cărțile dăruite copiilor au fost donate din inimă de cititorii Bibliotecii Județene „V. A Urechia”, cărora le mulțumin pentru receptivitate și implicare. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Proiectului 4/4Pentru Prietenii, proiect derulat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for Internațional Education.

Vizită la Bibliotecă 4 aprilie

Luni, 4 aprilie 2022, ora 14:00, la Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au poposit prichindeii de la Grădinița cu P.P. nr. 36, coordonați de Dir. prof. înv. preșcolar Corina Gheorghiță, prof. înv. preșcolar Mihaela Gabriela Sandu și prof. înv. preșcolar Iuliana Cantemir. Micuții au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile secției, au primit informații despre scriitorul H. Ch. Andersen, au răspuns la ghicitori și au ascultat povestea „Iepuraș bulgăraș”, de Cecilia Fodor.

O călătorie în lumea poveștilor lui H. Ch. Andersen 4 aprilie

Luni, 4 aprilie 2022, ora 11:00 la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au început activitățile dedicate Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și a zilei de naștrere a scriitorului H. Ch. Andersen. Elevii clasei a a II-a și a IV a B de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, coordonați de prof. înv. primar Ecaterina Șorcaru și Ramona Claudia Lixandru, ne-au prezentat cele mai frumoase povești ale marelui povestitor H. Ch. Andersen. La rândul lor, copiii au primit informații despre istoricul Bibliotecii, despre condițiile de înscriere și despre serviciile oferite de instituția noastră.

Zâmbete, cărți și voluntari inimoși 4 aprilie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a răspuns invitației lansată de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education și se alătură cu bucurie Proiectului național 4/4 pentru prieteni. Prin activitatea „Zâmbete, cărți și voluntari inimoși”, luni, 4 aprilie 2022, cărțile oferite cu drag de prichindeii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare", coordonați de către doamna profesor Mihaela Boșneaga, vor mângâia mânuțele elevilor de la Școala Gimnazială „I.C. Brătianu”, prof. Iuliana Vasilescu și Alexandra Urzică, jud. Tulcea, împreună cu gândurile noastre legate de importanța școlii, de puterea educației și de cheia învățării, deschizând toate orizonturile cunoașterii. Dăruind cărți, dăruim iubire!

Bunici de poveste! 1 aprilie

Prima activitate din cadrul Proiectului 4/4PentruPrieteni, proiect derulat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education, desfășurată în data de 1 aprilie 2022, la ora 11.00, s-a dovedit a fi o adevărată întâlnire între generații. Copiii de la Grădinița nr. 1 au stat aproape nemișcați și, fermecați, au ascultat poveștile citite de beneficiarii Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale Galați. Voluntarii seniori ai Centrului s-au înregistrat pe suport electronic citind opt povești (Balaurul din întuneric, Ciripel cel lacom, Iedul cu trei capre ș.a.) și aceste minunate rezultate ale muncii lor neremunerate vor fi folosite în scop didactic în mai multe unități preșcolare locale. Vă mulțumim, dragi parteneri!

Să aflăm mai multe despre bibliotecă 1 aprilie

În data de 1 aprilie 2022, la ora 10:00, micii preșcolari ai grupelor mijlocie B și mare B, din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 Galați, au poposit la bibliotecă. Au răsfoit multe cărți frumoase, au aflat mai multe despre bibliotecă și au vizionat un film de desene animate. Cu ocazia acestei vizite, doamnele educatoare Moise Iuliana Amalia și Neagu Lorena au adus și donația de rechizite și cărți de colorat, în urma implicării întregii echipe a grădiniței la colecta organizată de Bibliotecă, prin proiectul „Ucraina unește inimi”, adresat copiilor ucraineni refugiați. Le mulțumim pentru implicare și mărinimie, atât în numele Bibliotecii, cât și în numele copiilor din Ucraina!

Proiectul 4/4PentruPrieteni 1-8 aprilie

În perioada 1-8 aprilie 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați alături de U.S. Embassy Bucharest și American Councils for International Education, organizează în cadrul Proiectului 4/4PentruPrieteni, o serie de activități de voluntariat. Proiectul 4/4 pentru prieteni celebrează la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei, prin care ne unim forțele pentru a schimba ceva în bine în jurul nostru, oriunde ne-am afla în România. Ne oprim pentru puțin din rutina zilnică și facem ALTCEVA. Facem voluntariat în comunitatea noastră și donăm timp unor cauze nobile. Urmând modelul Statelor Unite ale Americii, care sărbătoresc în aprilie Luna Voluntarului, 4/4PentruPrieteni se dorește o recunoaștere a muncii voluntarilor în folosul semenilor lor.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii 1-8 aprilie

Pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii (2 aprilie) și ziua de naștere a scriitorului H. Ch. Andersen, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va derula un program de activități educative, în colaborare cu instituțiile de învățământ din Galați, în perioada 01 aprilie – 8 aprilie 2022.

Clubul „Biblio-francophone", proiect educațional aprilie – decembrie 2022

Dragi copii, vă invităm să pătrundeți în frumosul univers al limbii franceze și să participați la activitățile Clubului „Biblio- francophone"! Proiectul nostru inimos este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-11 ani și vizează activități derulate o dată pe săptămână, în perioada aprilie – decembrie 2022. Spațiul Filialei nr. 1 „Costache Negri" va deveni pentru voi un loc magic în care vă veți dezvolta abilitățile de comunicare, fluența și pronunția în limba franceză, oferindu-vă în același timp reperele necesare stimulării inteligenței interpersonale.

Aprilie la Bibliotecă Aprilie 2022

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați Clubul Sidex, Arcelor Mittal) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna aprilie, Zi sanitară va fi în data de 29 aprilie 2022.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!