24 februarie – Sărbătoarea dragostei la români 24 februarie

Îndrăgostește-te de cărți!
Vă așteptăm la Filiala nr. 1 „Costache Negri” cu multe surprize!

Marin Sorescu – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 24-28 februarie

„Un sfert de viaţă îl pierdem făcând legături. Tot felul de legături între idei, între fluturi, între lucruri şi praf. Totul curge aşa de repede, şi noi tot mai facem legături între subiect şi predicat. Trebuie să-i dăm drum vieţii, aşa cum ne vine exact, să nu mai încercăm să facem legături care nu ţin. De când spun cuvinte fără şir, simt că-mi recuperez ani frumoşi din viaţă.” Marin Sorescu. Perioada: 24.02 – 28.02.2022

Marin Sorescu - 86 de ani de la naștere – activitate online la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 24 februarie

Activitatea intitulată „DRUM SPRE NEMURIRE” a fost prezentată joi, 24 februarie, de elevii clasei a XI-a C, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, coordonaţi cu multă dragoste de către doamna profesor Mariana Constantin. Elevii au prezentat un material power point cu informaţii despre viaţa și activitatea scriitorului, cu etapele constituirii personalităţii sale creatoare şi cu ilustrarea unor interpretări ale criticilor literari. Apoi, cu emoţie, adolescenții au recitat poezii, reflectând sensibilitatea, profunzimea, fantezia, și iubirea textelor prezentate.

Dragobetele la români 24 februarie

Sărbătoarea iubirii la români a fost marcată și în cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Galați, prin oferirea unui balon sub forma unei inimi roșii și a unei bomboane de ciocolată, celor care ne-au călcat pragul, simbol al prețuirii și iubirii noastre pentru ei. Am simțit că acest sentiment este reciproc, atât prin zâmbetele cu care am fost răsplătiți cât și prin mesajele frumoase pe care aceștia ni le-au lăsat la panoul special amenajat pentru această zi. Ne dorim ca iubirea și pacea să dăinuie asupra utilizatorilor noștri și împreună să construim o comunitate din ce în ce mai puternică pentru că „Bibliotecile bune dezvoltă colecții, bibliotecile foarte bune dezvoltă servicii iar bibliotecile cele mai bune dezvoltă COMUNITĂȚI”. (R. David Lankes)

Citim împreună! 23 februarie

Miercuri, 23 februarie 2022, ora 9:30, în cadrul proiectului educațional „100 de povești”, desfășurat în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit „Codruța”, a avut loc o activitate de promovare a lecturii și a serviciilor oferite celor mici de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Copiii de la cele trei grupe implicate în proiect au ascultat o poveste, au răsfoit cărțile aduse de bibliotecară și au promis că, în curând, vor face o vizită la Bibliotecă.

Fotografia ta, istoria Galațiului : donațiile lunii februarie 1-31 martie

În perioada 1-31 martie, la sediul instituției, în foaierul Sălilor de lectură de la etajul 1, Serviciul Referințe și compartimentul Colecții Speciale organizează expoziția Fotografia ta, istoria Galațiului : Un Album al județului Galați : donațiile lunii februarie, care cuprinde cărți poștale și fotografii din albumul donat Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” de dna învățătoare Alma-Lotte Pavel, în cadrul proiectului Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!, ce promovează rolul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de recuperare și de conservare a memoriei locale și importanța donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Mulțumim doamnei învățătoare Pavel Alma-Lotte pentru pasiunea cu care a alcătuit acest album și pentru generoasa donație. Aspecte din expoziție vor fi redate pe pagina de facebook a Serviciului Referințe: bvauReferinte.

Vizită la bibliotecă 22 februarie

Marți, 22 februarie 2022, ora 9,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au poposit prichindeii de la Grădinița cu P.P. „Clever Kids” Galați. Copiii au aflat mai multe despre bibliotecă și despre meseria de bibliotecar, ascultând o poveste citită de un bibliotecar după ce au răsfoit cărțile din colecțiile Secției Împrumut la domiciliu pentru copii.

21 februarie - „Ziua Internațională a Limbii Materne"- expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 21 februarie

21 februarie - „Ziua Internațională a Limbii Materne"- expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”
„Limba noastră-i o comoară
În adâncuri cufundată
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată" (Alexei Mateevici).

DRAGOBETELE – activitate 21 februarie

Dragostea e o poveste veche, dar întotdeauna nouă.” (Heinrich Heine)
Sărbătoarea de Dragobete, o frumoasă activitate a elevilor Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu" din clasa a VII-a B și a VII-a D, coordonați de către doamnele profesoare Rodica Toader și Carmen Gîdei, a creionat valențele simbolice în mitologia tradițională românească. Dragobetele îngemănează începutul unui nou anotimp și al reînsuflețirii naturii. Cu o evidentă încântare, elevii au prezentat posterele și afișele realizate cu stropi de iubire. An de an, celebrarea Dragobetelui, ne readucea speranța și optimismul în spațiul minunat al bibliotecii, dar anul acesta, activitatea s-a desfășurat luni, 21 februarie, în atmosfera caldă a școlii. Filiala nr. 1 „Costache Negri” a fost reprezentată prin doamna bibliotecar, Cecilia Manolescu, care a transmis copiilor dragostea de carte, cu scopul de le forma atitudini și deprinderi de cititori pasionați.

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne 21 februarie

Cine nu gândeşte în limba maternă, şi-a uitat drumul spre casă”. (Cornel Stelian Popa)
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a marcat această importantă zi în expoziția de documente de profil, prin care ne dorim să promovăm multilingvismul și respectul pentru limba maternă și să subliniem originalitatea și unicitatea fiecărei limbi.

Ryū Murakami – 70 de ani de la naștere 19 februarie

Fără ezitare, literatura japoneză și-a câștigat un loc binemeritat printre preferințele literare ale cititorilor. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă recomandă să descoperiți farmecul operei literare nipone cu ajutorul scriitorului Ryū Murakami (19.02.1952) prezent în colecția filialei și să vă bucurați de poveştile prezentate cu patimă şi cuprinse între cele două coperţi.

Nikos Kazantzakis - expoziție 18-28 februarie

Nikos Kazantzakis - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 18.02 – 28.02.2022

Citim împreună! 18 februarie

Vineri, 18 februarie 2022, ora 10,00, bibliotecarii Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii au realizat o activitate interactivă cu elevii clasei a IV-a A, coordonați de prof. înv. primar, Paula Munteanu de la Seminarul Teologic „Sfântul Andrei”. Activitatea este parte a Proiectului „Citim Împreună” și s-a desfășurat la sediul Seminarului. Elevii au citit, au povestit și au aflat, de la bibliotecarele prezente, mai multe despre bibliotecă și despre condițiile în care pot deveni cititorii noștri.

Stelian Tănase - 70 de ani de la naștere 17 februarie

Scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist….și lista poate continua, o viață dedicată cercetării și un talent debordant în tot ce scrie, Stelian Tănase (17.02.1952) este victima propriilor reușite literare. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” deține în colecția de documente, titluri interesante care vin să completeze imaginea lui Stelian Tănase, experiența acumulată de-a lungul anilor și modul de prezentare a lumii în care trăim.

Doina Ruști – expoziție 15-28 februarie

Doina Ruști – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 15.02 – 28.02.2022

Vasile Alexandrescu Urechia - expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri” 15-28 februarie

„Vasile Alexandrescu Urechia a fost printre primii care au militat şi au participat la întemeierea Ateneului Român, a Societăţii Academice Române, a Muzeului de Antichităţii şi a altor instituţii cultural–ştiinţifice şi literare, din enumerarea cărora nu poate lipsi Biblioteca «V.A. Urechia» din Galaţi, bibliotecă care, după spusele lui Radu Rosetti, este formată «în ce mai mare parte din cărţi în care se vorbeşte de iubirea de neam». Era firesc că tocmai aici, de la servitorii acestui aşezământ şi ai muzeului din Galaţi să pornească iniţiativa de a relua firul cercetării cu privire la viaţa şi activitatea multilaterală a cărturarului român, care a fost V.A. Urechia. Contribuţia lor în acest domeniu a fost, fără îndoială, de mare însemnătate şi deschizătoare de perspective. Moştenirea păstrată cu atâta grijă de Biblioteca din Galaţi şi de Biblioteca Academiei a început deci să fie valorificată din plin, atât în ce priveşte sprijinirea de către V.A. Urechia a luptei naţionale a românilor transilvăneni, cât şi în privinţa activităţii de ansamblu a acestui scriitor, publicist, istoric şi muzeograf." Perioada: 15.02 – 28.02.2022

Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială nr. 28 Galați 15 februarie

Carte frumoasă, cinste cui ... te citește! De Ziua Națională a Lecturii îi felicităm pe elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, coordonați de profesor învățământ primar Jenica Tănase, care au făcut o incursiune magică în lumea poveștilor, și-au făcut recomandări de lectură unii altora, au împărtășit impresii și emoții despre personajele cu care se identifică sau care le sunt modele. Bucuria cu care micii școlari au participat la această activitate a demonstrat,încă o dată, că cititul este un hobby, dar și un mod de relaxare și de cunoaștere. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Națională a Lecturii la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Galați 15 februarie

„Cărțile sunt prietenii cei mai liniștiți și constanți, consilierii cei mai accesibili și înțelepți și profesorii cu cea mai multă răbdare”, afirma academicianul american Charles William Eliot. Am sărbătorit Ziua Națională a Lecturii online, pe platforma Google Meet, alături de elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Galați, de dna profesor Ana-Maria Lăcătuș și de dna bibliotecar școlar Gina Mocanu. Invitatul special a fost scriitoarea Mihaela Gudană, bibliotecar la Biblioteca Comunală Ghidigeni, care ne-a împărtășit din experiența dânsei ca scriitor și ca bibliotecar. O activitate inedită și reușită, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” Comuna Vânători 15 februarie

„Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna...”, spunea Frederick Douglass, scriitor american. Lectura are un rol foarte important în dezvoltarea și evoluția copiilor, fiind cel mai rapid mod de a le îmbunătăți gândirea și comunicarea. În această zi în care LECTURA a fost scopul tuturor evenimentelor organizate, ne-am întâlnit și am citit pe platforma GoogleMeet alături de elevii clasei I, de doamna profesor învățământ primar Lenuța Feraru și de doamna bibliotecar Cornelia Munteanu de la Biblioteca Comunală Vânători. Revederea, chiar și online, a fost minunată și îi așteptăm pe copii și pe doamne la bibliotecă! Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați - Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea”.

Ziua Națională a Lecturii la bibliotecă 15 februarie

„Sunt atât de multe moduri în care îi poţi lărgi universul copilului tău. Dragostea pentru cărţi e unul dintre ele...”, afirma Jaqueline Kennedy, scriitoare americană. A fost multă veselie la filială!!! Oaspeții bibliotecarilor de la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, au fost preșcolarii grupei mari de la Grădinița cu Program Prelungit „Camil Ressu” Galați, împreună cu doamnele profesor învățământ preșcolar Gianina Bălănică și Daniela Oancea. Am citit din cărțile preferate ale copiilor și am povestit despre peripețiile personajelor preferate. A fost o incursie în universul poveștilor și al bibliotecii în care cu toții ne-am bucurat de această zi!

Ziua Națională a Lecturii la Grădinița „Otilia Cazimir” Galați 15 februarie

„Cel mai bun cadou e pasiunea pentru lectură“ spunea Elizabeth Hardwick, scriitoare americană. Chiar dacă sunt mici, preșcolarii Grădiniței „Otilia Cazimir” Galați au primit și în această zi un cadou special. Recitalul de povești, dăruit de către cadrele didactice, au adus multă voie bună, cu scopul de a promova și încuraja lectura destinată copiilor. Mulțumim pentru frumoasele momente! Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială „Sfinții Trei Ierarhi” Comuna Hanu Conachi 15 februarie

„Lectura ne oferă destinații unde putem merge chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem...”, afirma Mason Cooley, aforist american. Cu emoție și bucurie, elevii Școlii Gimnaziale „Sfinții Trei Ierarhi” din Comuna Hanu Conachi, alături de cadrele didactice, au sărbătorit această minunată zi dedicată lecturii, prin călătorii imaginare, în care poveștile și personajele i-au atras în acest univers și le-au trezit dorința de a afla mai mult, de a cunoaște și de a crește împreună cu cărțile. Felicitări tuturor! Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială nr. 25 - activitate online la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 15 februarie

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.
” - TUDOR ARGHEZI
Din dragoste pentru cărți și pentru cuvântul scris, am lecturat „Maria și librăria”, de Valentina Rizzi, împreună cu elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială Nr. 25, copii pasionați de lectură și coordonați cu dăruire de către doamna profesoară Aura Cășuneanu. Cartea prezentată a dezvăluit micuților că puterea exemplului, prietenia, implicarea, voința și curajul pot aduce schimbări în viața noastră.

Ziua Națională a Lecturii la Grădinița „Sf. Stelian” 15 februarie

O zi minunată și bogată în motive de a zâmbi, alături de prichindeii Grădiniței „Sfântul Stelian”, copilași dornici să călătorească în lumea magică a cărților! Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” - Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Ziua Națională a Lecturii la Grădinița nr. 1 15 februarie

Albinuțele curioase de la Grădinița Nr.1, coordonați de către doamna educatoare Vîrvara Vlad, au făcut cunoștință cu lumea minunată a cărților, le-au răsfoit le-au simțit mirosul și au tânjit să fie în toate comorile deodată. Prichideii au ascultat povestea „Sam cel prea timid", scrisă de Beth Bracken, o poveste despre delicatețea și curajul copiilor care încă n-au descoperit bucuria de a socializa. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” - Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Ziua Națională a Lecturii la Grădinița „Croitorașul cel Viteaz” 15 februarie

Prichindeii de la Grădinița „Croitorașul cel Viteaz” s-au alăturat și ei evenimentului „Zilei Naționale a Lecturii”. Copiii au fost invitați să asculte povestea „Cadoul gărgăriței Suzette”, scrisă de Quentin Gréban, o poveste minunată ce le-a incitat imaginația și curiozitatea. Activitatea a fost coordonată de cadrele didactice Prof. Stan Mihaela, Prof. Patriche Manuela, Prof. Ciobanu Ramona si Prof. Cojocaru Paula alături de doamna director Prof. Hiliuță Corina. Apoi, mânuțele lor inocente au realizat gărgărițe zburdalnice sub îndrumarea doamnelor educatoare. Activitatea s-a desfășurat în atmosfera caldă a Grădiniței, iar proiectul va continua cu alte sesiuni pline de candoare. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” - Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Ziua Națională a Lecturii la Colegiul Național „Al. Ioan Cuza” - activitate online la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 15 februarie

De Ziua Națională a Lecturii, elevii clasei a III-a de la Colegiul Național „Al.I. Cuza”, împreună cu doamnele profesor Doinița Miron și Mariana Balaban, au făcut o călătorie fascinantă prin istoria românilor, trecând granițele timpului pentru a cunoaște eroi și oameni simpli din alte vremuri. Copiii au ascultat un fragment din cartea „Istoria lui Răzvan”, scrisă de Horia Corcheș, o carte minunată care îmbină armonios istoria, amuzamentul, aventura, emoțiile și îngeniozitatea.

Ziua Națională a Lecturii la LER! 15 februarie

Cei mai fideli parteneri și prieteni ai Filialei nr. 1 „Costache Negri”, elevii Liceului „Emil Racoviță”, coordonați de către doamna profesor Mariana Constantin, încurajați de către doamnele director Delia Humelnicu, Corina Rotaru și bibliotecar Gina Mocanu, ne-au introdus în atmosfera romantică a secolului al XIX-lea. Am citit împreună în curtea liceului capodopera eminesciană „Luceafărul", apoi în sala de clasă am reconstituit momentul în care Eminescu și Veronica își exprimau sentimentele prin epistole.

Ziua Națională a Lecturii la Liceul de Transporturi Auto - activitate online la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 15 februarie

Ziua Națională a Lecturii a înlesnit întâlnirea cu un roman grafic excepțional, „Haiku siberian”, apărut în 2021, scris de Jurga Vile și ilustrat de Lina Itagaki, o carte despre copilăria pierdută prea devreme, despre supraviețuire, empatie și umanitate. Felicitări, dragi elevi ai Liceului de Transporturi Auto „Traian Vuia” și mulțumiri doamnei profesor Mihaela Melinte, pentru deosebita activitate!

Pe 15 februarie a fost despre… Lectură 15 februarie

Însă la Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, acolo unde s-a deplasat o echipă formată din scriitorii Iulian Mardar și Adi G. Secară, împreună cu bibliotecari ai Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a fost mai mult de atât. A fost emoție, bucurie, talent, îndemânare, zâmbet, inimi deschise. Terapie.
De această dată rolurile s-au inversat: nu bunicii au fost cei care au citit povești, ci noi le-am citit dumnealor. Au ascultat cuminți, cu ochii blânzi, cu interes și dorință de a se pierde printre povești și rânduri bine scrise, pentru a descoperi lumi noi. S-au bucurat de lectură, de poveste, de o vorbă bună. Noi ne bucurăm că mai sunt, că îi mai avem.

Ziua Națională a Lecturii 15 februarie

Minunata călătorie în lumea poveștilor a continuat și astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, la buburezele din grupa mijlocie a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 din Galați. „Norișorul roz” și jucăușa carte „Atinge copacul fermecat” i-au încântat nespus pe copii și le-au surescitat curiozitatea de a veni la Bibliotecă și de a întâlni alte cărți la fel de frumoase și fascinante. Micuțele buburuze sunt așteptate așadar la activitățile noastre pentru a învăța limba poveștilor și pentru a putea face parte și ele din lumea mirifică a Bibliotecii. Mulțumim pentru frumoasa colaborare, doamnelor educatoare Lorena Georgiana Neagu și prof. Iuliana Amalia Moise.

Ziua Națională a Lecturii 15 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, marcată pentru prima dată în România, împreună cu cititorii săi mari și mici. Instituția de cultură, subordonată Consiliului Județean Galați, dedică întreaga săptămână lecturii, iar în acest sens am pregătit numeroase activități pentru comunitatea gălățeană. Mâine, 15 februarie, bibliotecarii de la sediul central și de la filiale vor organiza, împreună cu mai multe școli și grădinițe partenere, sesiuni interactive de lectură ce se vor desfășura atât fizic, cât și în mediul online.
Tot mâine, la ora 10.30, o echipă de bibliotecari, împreună cu reprezentanți ai Centrului Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice Galați, vor organiza, la sediul centrului, o lectură publică și o prezentare a noii cărți a scriitorului Iulian Mardar, intitulată „Uimitorul Jack: Jack A. Wesome”, apărută la Editura Eikon, București, în anul 2021.
În prima parte a zilei, vom fi prezenți la Grădinița nr. 1 „Luceafărul”, Grădinița „Croitorașul cel Viteaz” și Grădinița „Sf. Stelian” din Galați, la o întâlnire distractivă cu cei mici, la care vom ajunge cu mai multe cărți interactive și de povești, pe care le vor putea împrumuta, împreună cu părinții lor, de la Bibliotecă urmând ca în a doua parte a zilei să ajungem și la Liceul „Emil Racoviță” din Galați.
La sediul central vom invita cititorii să citească cu voce tare un fragment din una dintre cărțile preferate, îi vom filma, cu acordul lor bineînțeles, iar filmulețele vor fi postate pe pagina de facebook pentru a promova lectura și dragostea pentru cărți.
Pentru că anul acesta este dedicat marelui dramaturg I.L. Caragiale, vom îmbina cele două sărbători și, cu sprijinul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, mai multe colege bibliotecar, îmbrăcate în costume specifice personajelor din opera lui Caragiale, vor oferi cititorilor scurte sesiuni de lectură din opera acestuia, în mediul online, dar îi vor întâmpina îmbrăcate astfel și pe gălățenii care vor ajunge la Bibliotecă!

14 februarie - Valentine’s Day, în universul cărților! 14 februarie

Dacă această lună este dedicată iubirii față de persoana dragă, noi vă invităm să împărtășiți aceeași dragoste și pentru carte. Cele mai bune povești de dragoste din toate timpurile le găsiți la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, iar recomandările noastre, cu siguranță vor completa lista de titluri pe care vi le-ați propus spre lectură în această perioadă. Vă așteptăm să ne treceți pragul cu încredere și cu poftă de lectură!

„IUBIM LECTURA ”- proiect cultural-educațional online 14-28 februarie

„IUBIM LECTURA ”- proiect cultural-educațional online realizat de Filiala nr. 1 „Costache Negri” cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Proiectul se adresează tuturor cititorilor noștri, mai mari sau mai mici, dornici să împărtășească cu noi bucuria lecturii, citind cu voce tare texte din cărțile preferate și să facă recomandări. Perioada desfășurării proiectului : 14-28 februarie 2022.

Grigore Vieru - expoziție 14-28 februarie

Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață." Grigore Vieru.
Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 14.02 - 28.02.2022

Olimpia Sava, la ceas aniversar 12-28 februarie

Olimpia Sava, la ceas aniversar - expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 12.02 - 28.02.2022

Ziua Națională a Lecturii 11 februarie

De Ziua Națională a Lecturii, prima oară când este sărbătorită, Biblioteca Județeană V.A.Urechia Galați vă invită la o lectură publică și o prezentare de carte, deoarece o astfel de zi trebuie să fie și una a reîntâlnirilor, în primul rând între prieteni; apoi între scriitori și cititori, între bibliotecari, scriitori, cititori, între elevi, liceeni, studenți și scriitori!
La Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice Galați, de la orele 10.30, scriitorii Iulian Mardar și A.G.Secară vor lectura din cărțile ori manuscrisele lor și vor prezenta o carte nou-nouță, care nu a fost încă lansată: „Uimitorul Jack: Jack A.Wesome, apărută la Ed.Eikon, București! Este posibil să fie și alte surprize, alți scriitori invitați urmând să confirme participarea.
Pe site-ul Bookhub.ro este scris:
Este „O carte care vă poate lovi precum o găleată de apă în cap, uneori putând avea și apă, deși, de fapt, cum spuneam, este o metodă de propovăduire a subtilităților Limbajului -Logosului, cel care ne-a dăruit dintotdeauna (oare în același timp cu coasta lipsă a primului om?) și umorul ca terapie, ca abordare (și, în ultimă instanță, salvgardare și, dacă este la modă, reziliență!) a Realității!

I.L. Caragiale - prietenul copiilor! 11 februarie

Vineri, 11 februarie 2022, ora 11,00, pentru a marca împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui scriitor I. L. Caragiale, Școala Gimnazială Nr. 40 „Iulia Hașdeu” în colaborare cu Compartimentul Secției pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au organizat o întâlnire online.
Protagoniștii activității au fost elevii clasei a IV-a A, coordonați de prof. înv. primar Daniela Porumb și bibliotecar Iuliana Bălan, care au interpretat scenetele: „Vizită”, „Domnul Goe” și „Bubico”. Bibliotecara de la Secția pentru Copii le-a vorbit elevilor despre vizita lui Caragiale la Galați în anul 1900, despre prietenia lui Caragiale cu oameni de seamă ai Galațiului acelor vremuri, printre care și V.A. Urechia. De asemenea, copiii au aflat și despre proiectele în derulare ale Bibliotecii și au promis că vor veni cât de curând să împrumute cărți.

Edgar Wallace - 90 de ani de la moarte 10 februarie

Într-unul din interviurile acordate, scriitorul Edgar Wallace (01.04.1875-10.02.1932) afirma că: „eu nu scriu cărți bune, eu scriu bestselleruri”. Încă din 1905, scriitorul și-a anticipat cariera literară cu romanul „Cei patru justițiari”, roman ce poate fi găsit în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” - Fliliala nr. 2 „Paul Păltănea”, alături de alte titluri care l-au consacrat de-a lungul timpului pe cunoscutul scriitor. La împlinirea celor 90 de ani de la moartea scriitorului, vă invităm să vă bucurați de valoarea operei literare lăsată moștenire și de lectura unor întâmplări care să vă binedispună.

„Lumea lui Caragiale” 10 februarie

Lumea lui Caragiale e minunată... Oamenii râd, petrec şi se bucură. (...) Caragiale, cel mai naţional scriitor, cel care a înţeles mai bine firea noastră...Românul care nu-şi pierde cumpătul în faţa crizei. Literatura sa e tonică şi plină de consolaţie astăzi.” - Mihai Ralea.
Elevii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă" din comuna I.C.Brătianu, județul Tulcea, coordonați cu blândețe de către doamnele profesoare: Mihaela Devi-Ivanov, Iuliana Vasilescu și Monalisa Pandele, iubesc cărțile și teatrul. Artiștii noștri ne-au încântat cu sceneta „Justiție" de I.L. Caragiale, iar „publicul" a fost fascinat de spectacolul oferit. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 ”Costache Negri”, joi, 10 februarie 2022.

Pe aripile cărților 10 februarie

Joia poate deveni zi de călătorie în lumea poveștilor. În cadrul proiectului „Pe aripile cărților”, desfășurat în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit nr. 30 din Galați, a avut loc o acțiune de promovare a lecturii și a serviciilor oferite de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Cei mici au fost încântați de poveștile citite de bibliotecari, de semnele de carte primite în dar și de numeroasele activități gratuite pe care au aflat că le pot desfășura atât la sediul central, cât și la filiale. Proiectul va continua și cu alte întâlniri frumoase, de data aceasta în cadrul Bibliotecii, iar noi abia așteptăm ca micii prichindei să ne devină cititori.

Mihail Drumeș - 40 de ani de la moarte 7 februarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” invită cititorii „la vals”, dar și la lectura altor titluri semnate de scriitorul român Mihail Drumeș (26.11.1901 - 07.02.1982). Pentru cititorii care doresc să-i cunoască opera, filiala vă pune la dispoziție o serie de titluri, care cu siguranță vor aduce zâmbetul fiecărui cititor.

Charles Dickens - 210 ani de la naștere 7 februarie

Charles Dickens (07.02.1812 - 09.06.1870) este scriitorul complet, care a dăruit cititorilor opere ce au avut un succes fenomenal atât la momentul apariției cărților pe piața de profil, cât și în prezent, numeroase din scrierile domniei sale trezind încă multă emoție. La împlinirea celor 210 ani de la naștere, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizionați online și fizic, expoziția de documente de poartă semnătura cunoscutului scriitor.

Paul Auster - 75 de ani de la naștere 3 februarie

„Un scriitor în elementul lui”....așa îl putem descrie pe scriitorul Paul Auster (03.02.1947). Prin darul povestirii, scriitorul a găsit acea resursă lăuntrică de a așterne o serie de povești incredibile ce ajung cu siguranță la cititorii dornici de lectură de calitate. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să lăsați grijile cotidiene și să vă bucurați de cărțile scriitorului Paul Auster.

James Agustine Aloysius Joyce (02.02.1882 - 13.01.1941) - 140 de ani de la naștere 2 februarie

Ce pot face cititorii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” în luna februarie? Se pot bucura de cărțile din colecția filialei, recomandându-le cu căldură cărțile semnate de scriitorul irlandez James Joyce, cărți care cu greu le lași din mână. Vă invităm la sediul filialei să descoperiți titluri interesante ce i-au asigurat scriitorului un loc binemeritat în pleiada oamenilor de mare valoare.

Z.I.C.I de poveste Februarie

Pentru al cincilea an consecutiv, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a alăturat evenimentului global de promovare și încurajare a lecturii, Z.I.C.I. 2022, printr-o serie de sesiuni online de lectură publică. În acest demers cultural, nu puteau lipsi instituțiile de învățământ partenere, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, cu care am creat un „Z.I.C.I de poveste”. Mulțumim colaboratorilor bibliotecii pentru aceste zile minunate și pentru dragostea pentru lectură!

Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI 2022) 2 februarie

Pentru al cincilea an consecutiv, miercuri, 02.02.2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună - Z.I.C.I., un eveniment global de promovare și încurajare a lecturii, printr-o serie de sesiuni online de lectură publică la care vor participa cadre didactice, elevi, bibliotecari și scriitori. În acest an, Z.I.C.I. va fi despre povești citite și povești împărtășite. Prin poveștile citite împreună promovăm lectura, astfel încât să creăm un „ZICI de poveste”, prilej deosebit de a-i aduce împreună pe cei care iubesc cărțile și de a insufla dragostea pentru lectură celor ce încă nu au descoperit puterea cititului. Organizată de către Lit World şi marcată anual în lume, începând cu anul 2012, Ziua Internaţională a Cititului Împreună este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de ţări.
Vă aşteptăm în lumea fascinantă a cărţilor și a poveștilor să citim împreună, chiar și online! #ZICI2022; #worldreadaloudday

Ziua Internațională a Cititului Împreună 2022 2 februarie

Miercuri, 2 februarie 2022, ora 9.00, Filiala Nr. 1 „Costache Negri", prichindeii clasei pregătitoare C de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, coordonați de către doamna profesor Mihaela Boșneagă și prichindeii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Nr. 3, coordonați de către doamna profesor Cornelia Onofrei, vor sărbători, online, „Ziua Internațională a Cititului Împreună 2022”.

Experiența lecturii ca formă a fericirii 2 februarie

Miercuri, 2 februarie 2022, ora 10.00, Filiala Nr. 1 „Costache Negri" și elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță", împreună cu doamnele profesoare, vor împărtăși experiența lecturii ca formă a fericirii, deoarece iubesc CARTEA și o consideră cea mai de preț comoară. Dragii noștri, ne dorim să ne fiți mereu alături în fascinanta călătorie a lecturii... și online.

„Moftul român” - O cronică a timpului: Expoziție organizată cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale 5 ianuarie - 2 februarie

În perioada 03.02.2022 - 03.03.2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, expoziția iconografică „Moftul român” - O cronică a timpului. Expoziția cuprinde reproduceri după desene apărute în diferite numere ale revistei „Moftul român”, condusă de I.L Caragiale, în care sunt surprinse satiric sau caricatural „mofturi ” - aspecte din viața social-politică românească de la începutul secolului al XX-lea. Varianta virtuală a expoziției va fi prezentată pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale.

„Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului" - expoziție 27 ianuarie - 10 februarie

Nu vă întrebați unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebați-vă unde a fost omul! Să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate." - Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al premiului Nobel pentru Pace. Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 27.01 - 10.02.2022.

I. L. Caragiale la ceas aniversar - expoziție 28 ianuarie - 15 februarie

Caragiale este un scriitor obiectiv, dar nu este un scriitor indiferent - pare îngăduitor faţă de personajele sale, dar nu arată trăsăturile care-i fac pe oameni ridicoli, tratându-i cu ironie, punându-i în situaţii absurde, groteşti, demontând mecanismele sufleteşti şi reducându-i uneori la condiţia simplificată a marionetei.em>” George Călinescu - „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” . Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat, în perioada 28.01 - 15.02.2022, o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii.

Februarie la Bibliotecă Februarie 2022

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“.

În luna februarie, Zi sanitară va fi în data de 25 februarie 2022.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!