⛄ Modificare program cu publicul 24 și 31 decembrie 2024

Dragi cititori,
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă informează că, în perioada sărbătorilor de iarnă, programul de funcționare cu publicul la cele două filiale se va desfășura astfel:

25 – 26 decembrie 2024 – închis;
27 decembrie – închis;
29 decembrie 2024 (duminică) – închis;
30 – 31 decembrie 2024 – deschis - program 9.00 – 17.00;
1 – 2 ianuarie 2025 – închis;
5 – 7 ianuarie 2025 – închis.

Din data de 8 ianuarie 2025, Biblioteca, prin cele două filiale, va reveni la programul normal de lucru cu publicul: luni – vineri: 9.00 – 19.00; duminica: 9.00 - 13.00. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă urăm sărbători fericite, cu pace și liniște!

Proiectul AfterxClass, program de educație vizuală pentru adolescenți, a ajuns la final!Decembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a acceptat cu bucurie parteneriatul în cadrul proiectului, educația vizuală fiind o componentă esențială a procesului de învățare, într-o epocă în care imaginile domină mediul digital și realitatea noastră cotidiană. Într-o atmosferă festivă, tineri de la mai multe licee din Galați, care s-au implicat în desfășurarea clubului vizual AfterxClass, au fost răsplătiți cu diplome și premii.

Gazdă în fiecare duminică, timp de zece săptămâni, a fost Filiala nr. 1 „Costache Negri” iar colaborator pentru acordarea premiilor, Librăria Humanitas.
Bucuroși să fim împreună în această călătorie vizuală! Așteptăm cu nerăbdare să celebrăm și mai multe succese în viitor!
Mulțumiri speciale tuturor celor implicați – participanți, organizatori și susținători – pentru contribuția lor la succesul acestui proiect!

SYNERGIE: program culturalDecembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, anunță cu bucurie câștigarea unui nou proiect transnațional, în parteneriat cu Biblioteca Publică Municipală din orașul Opole, Polonia. SYNERGIE este un program cultural național al Președinției Republicii Polone în Consiliul Uniunii Europene, iar proiectul câștigător, intitulat Avem un limbaj comun - limbajul artei, va promova ideile europene prin activități culturale în spații comune.

Vom desfășura activități interesante, creative, manifestări ale unui dialog viu și dinamic, iar prin schimburi de artiști, lucrări și idei, cele două biblioteci vor crea o poveste de neuitat.
Mulțumim partenerului polonez pentru încrederea acordată! Suntem nerăbdători să unim prin artă și cultură cele două orașe, Galați și Opole, dar mai ales să conectăm oamenii și locurile la nivel universal.
Pe partenerii noștri de la Biblioteca din Opole i-am cunoscut, în urmă cu doar câteva luni, datorită proiectului Erasmus derulat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, care ne-a oferit oportunitatea de a vizita mai multe orașe din Europa și de a beneficia de schimburi de experiență și cursuri de formare.
Iată că se văd deja roadele acestui important proiect, ceea ce ne bucură foarte mult!

⛄ Modificare program cu publicul 24 și 31 decembrie 2024

Dragi cititori,
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă informează că în zilele de 24 și 31 decembrie 2024 programul de funcționare cu publicul la cele două filiale ale Bibliotecii se va desfășura în intervalul orar 9.00 – 17.00.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Connecting Danube: Sharing European Heritage and Stories on the Wings of a Dove11 Decembrie

Palatul Comisiei Europene a Dunării (în prezent, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”) anunță cu entuziasm că se află printre câștigătorii apelului de proiecte lansat anul acesta pentru siturile care dețin titlul de Marcă a Patrimoniului European. Connecting Danube: Sharing European Heritage and Stories on the Wings of a Dove - proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Culturii Vučedol din Croația, co-finanțat de Uniunea Europeană prin European Heritage Label Bureau - EHL Bureau.

Promovăm cultura, patrimoniul local și european prin evenimente la care vor participa istorici, scriitori și artiști! Ne adresăm tinerilor prin ateliere și activități menite să stimuleze creativitatea, gândirea critică și dezvoltarea competențelor în contexte informale! Utilizăm instrumente digitale pentru a crea experiențe de învățare atractive și accesibile!
Mulțumim partenerilor, echipe și tuturor celor care au contribuit la această realizare! Rămâneți aproape pentru mai multe detalii despre activitățile și evenimentele pe care le vom desfășura în cadrul acestui proiect.
Suntem pregătiți, alături de Consiliul Județean și Europe Direct, să transformăm această oportunitate într-un succes care va aduce beneficii întregii comunități!

Decembrie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

Sediul central din Str. Mihai Bravu nr. 16 este închis pentru public datorită reabilitării energetice a clădirii.

În luna decembrie, Zi sanitară va fi în data de 20 decembrie 2024.

Jocuri pentru copiii isteți!Noiembrie

Cum înțeleg copiii cel mai bine să vorbească corect? Distrându-se în timp ce învață. Răspunsul a venit de la domnul profesor Corneliu Goldu, care a avut amabilitatea să fie alături de elevii clasei a IV a A de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și să le prezinte acestora beneficiile jocurilor educative. Jocurile „Cum este corect?” și „Tortul magic” au creat o atmosferă veselă și competitivă la Bibliotecă, copiii fiind realmente încântați de cele expuse de domnul profesor.

Elevii au fost însoțiți de doamna profesor învățământ primar Cornelia Dumitru și dna bibliotecar școlar Ionica Călin, cărora le mulțumim pentru frumoasa colaborare!

Proiect LibHUB – Biblioteci pentru toțiNoiembrie

FLa Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, continuă proiectul destinat refugiaților ucraineni. În cadrul întâlnirilor relaxante, dar utile la Bibliotecă, punem în aplicare diverse strategii didactice menite să vină în sprjinul refugiaților din Ucraina care doresc să învețe limba română.

Alfabetul, grupurile de cuvinte, verbele, culorile, numeralele, elemente de orientare și spațiu sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul activităților derulate în cadrul proiectului.
Suntem permanent interconectați cu ce se întâmplă în jurul nostru și depindem oarecum de prezența device-urilor, motiv pentru care nu putea lipsi programul de abilități digitale. Cum putem instala o aplicație, de ce este nevoie să acordăm o atenție sporită link-urilor pe care le accesăm, care este rolul unui program antivirus, posibilitatea de a crea și edita documente digitale sunt câteva subiecte discutate pe parcursul activității.
În egală măsură, copiii din Ucraina se bucură la Bibliotecă de lectură și de cărțile cu nesfârșita lor frumusețe. Alături de bibliotecari și coordonatorii Fundației Salvați Copiii, filiala Galați, copiii au citit și ascultat cele mai frumoase povești.
Proiectul LibHUB - Biblioteci pentru toți, finanțat de Network of European Foundations (NEF), prin European Programme for Integration and Migration (EPIM) și implementat de către Asociația Comunitățile Viitorului, vine ca o continuare firească a activității Bibliotecii Publice, pentru a închega în jurul acestei instituții de cultură o comunitate educată, incluzivă și adaptată vremurilor.


📅 Program cu publicul 1 decembrie 2024

Dragi cititori,
Vă informăm că duminică, 1 decembrie 2024, cele două filiale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați vor fi închise pentru public. De luni, 2 decembrie 2024, vă așteptăm cu același program de lucru, de luni până vineri în intervalul orar 9.00 - 19.00 și duminica în intervalul orar 9.00 - 13. Sediul central rămâne în continuare închis, pentru reabilitare. Vă mulțumim pentru înțelegere!.

Buletinul Fundației Urechia nr. 24 29 noiembrie

Cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al românilor, Sfântul Andrei, precum și a Zilei Naționale a României, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”, vă dăruiește noul număr al revistei Buletinul Fundației Urechia, elaborat în 2024, urându-vă, ca lecturarea și contemplarea conținutului ei să vă ofere adevărate momente de desfătare a minții și de pace a inimii.

Fondată de Vasile Alexandrescu Urechia, în 1901, revista este dedicată acestui cărturar care a rămas în istorie drept ”părinte al românismului” și care a fost apreciat de intelectuali de marcă ai epocii, unii reprezentând importante foruri internaționale, până în punctul de a fi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.
Totodată, prin tematica abordată și dorința de a marca aportul unor personalități la constituirea și îmbogățirea patrimoniului cultural național și local, cele mai multe rubrici sunt dedicate unor oameni de spirit și fapte de cultură aniversați în anul curent: Dosoftei, Paul Păltănea, Constantin Calmuschi, Aristide Serfioti etc. Mulțumim următorilor colaboratori externi: Eugen Drăgoi, Gheorghe Felea, Sorin Langu, Mădălina Mihai, Răzvan Săcrieru, Ștefan Andronache, Florian Doru Crihană și Ovidiu Cristian Nedu. De asemenea, remarcăm efortul echipei ”interne”, care este chiar mai mare decât rezultă din caseta redacțională!
La mulți ani, Români! La mulți ani, România!

After x ClassNoiembrie

În luna noiembrie, la Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, proiectul vizual After x Class a continuat cu ateliere creative, menite să inspire și să dezvolte abilitățile tinerilor pasionați de artele vizuale. Aceste activități au fost susținute de profesioniști cu experiență și au oferit participanților ocazia de a explora noi perspective și tehnici în fotografie și design grafic.

Dragoș Hanciu, fotograf și cineast cunoscut pentru documentarele sale care surprind realitatea într-un mod sincer și profund, a propus tinerilor realizarea de albume foto personale, cu imagini pe tema „Youth Culture” – o reflecție a propriei identități, a locurilor și a comunităților din care fac parte.
Vlad Mihai, designer grafic și director al unei agenții de publicitate, a oferit o imagine de ansamblu asupra provocărilor și oportunităților din lumea designului grafic și a realizat împreună cu participanții afișe originale, menite să atragă atenția asupra problemelor orașului natal și să inspire schimbarea.
Nu în ultimul rând, Anca Munteanu, actriță și dramaturg, membru în echipa de proiect, a oferit o perspectivă inedită asupra materialelor cursului încurajând tinerii să-și exploreze creativitatea și să dezvolte o gândire critică asupra realităților cotidiene.

Memoria locală a orașului Galați29 octombrie

Sub egida parteneriatului între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. din str. Domnească nr. 53 va avea loc, în data de 29 noiembrie, începând cu ora 10.30, o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, susținută de Serviciul Referințe. Cercetare. Colecții Speciale, având ca subiecte:


Din poveștile Eternității: Familii gălățene - de la filantropul Apostol Papadopol la primarul Ioan Prodrom;
Istorie urbană: „Pacea” sculptoriței Florica Ioan;
Filigrane în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Proiect LibHUB – Biblioteci pentru toțiNoiembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost gazda celei de-a doua activități incluse în cadrul Proiectului LibHUB – Biblioteci pentru toți destinată copiilor din Ucraina, care s-au bucurat la Bibliotecă de ora de povești bilingve. Am citit două povești captivante: ”Apasă aici”, autor Henre Tullet și „O săptămână fără Doamna Aricioaică”, autor Olga Grebennik, două povești magice care ...

... au făcut mult mai ușor drumul spre sufletul, emoțiile și trăirile unui copil.
Proiectul este implementat de către Asociația Comunitățile Viitorului și finanțat de către Network of European Foundations (NEF), prin European Programme for Integration and Migration (EPIM), pentru a veni în sprijinul celor mai noi membri ai comunității care nu vorbesc limba română.

Proiect LibHUB – Biblioteci pentru toțiNoiembrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, se desfășoară un nou proiect destinat refugiaților ucraineni. Proiectul cuprinde un set de programe esențiale ce vizează creșterea abilităților noilor membri ai comunității în trei direcții: abilități digitale, abilități lingvistice și abilități de organizare comunitară.

Prima activitate din cadrul acestui proiect s-a axat pe abilitățile lingvistice ale ucrainenilor care și-au exprimat dorința de a învăța limba română pentru a obține un loc de muncă și pentru o mai ușoară integrare în comunitatea gălățeană.
Proiectul LibHUB - Biblioteci pentru toți, finanțat de Network of European Foundations (NEF), prin European Programme for Integration and Migration (EPIM) și implementat de către Asociația Comunitățile Viitorului, vine ca o continuare firească a activității Bibliotecii Publice, pentru a închega în jurul acestei instituții de cultură o comunitate educată, incluzivă și adaptată vremurilor.

Întâlnirea profesională în cadrul proiectului „ILearn, program de educație pentru femeile adulte”19 noiembrie

În cadrul proiectului ILearn, program de educație pentru femeile adulte, finanțat prin Erasmus+ de către Uniunea Europeană, se desfășoară marți, 19 nov. 2024, ora 10, Întâlnirea profesională cu bibliotecarii de la bibliotecile publice din județul Galați, în scopul instruirii acestora pentru livrarea de cursuri pentru femei care provin din medii defavorizate. Acest eveniment va avea loc la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Sala de Spectacole.

Întâlniri cu scriitorul Radu Sergiu Ruba19 noiembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, împreună cu partenerii și colaboratorii săi, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Muzeul de Artă Vizuală Galați, „Viața liberă”, „Express TV”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național „Costache Negri”, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, vă invită, în cadrul proiectului „Cu Salonul literar-cultural AXIS LIBRI prin oraș...”, la lansarea volumelor „Levitația” și „Ireversibil”, ...

..., după următorul program și în următoarele locuri:
Marți, 19 noiembrie, orele 14.00, Casa Cuza Vodă – Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
Marți, 19 noiembrie, orele 18.00, Muzeul de Artă Vizuală Galați
Invitați: Ion Avram, Alina Beatrice Cheșcă, Liliana Tofan, prof. dr. Ion Cioroiu, Gabriel Gherbăluță. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

*Despre Radu Sergiu Ruba:

Născut la 14 octombrie 1954, în Ardud, județul Satu Mare, Radu Sergiu Ruba este poet, prozator, traducător și radiojurnalist. La unsprezece ani și-a pierdut complet vederea. Școala a început-o la Rătești, comună din vecinătatea celei natale, continuând-o până la bacalaureat la Liceul pentru orbi din Cluj. A absolvit Facultatea de Limbi Străine, franceză-engleză, Universitatea București. A lucrat ca profesor de franceză în învățământul preuniversitar, ca lector de engleză în programe ale British Council București și inspector în ministerul educației. A condus, inclusiv ca președinte, organizația națională a nevăzătorilor, fiind o perioadă în paralel și consilier al ministrului muncii. Din 1992, realizează emisiuni la Radio România.



Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” – 134 de ani de la inaugurare11 noiembrie

Într-o zi de duminică, 11 noiembrie 1890, avea loc o mare sărbătoare culturală, unde Vasile Alexandrescu Urechia avea să dăruiască Galațiului biblioteca personală pentru îmbogățirea culturală a gălățenilor și nu numai. Iubitorii cărților și prieteni ai Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, ne-au fost alături și anul acesta la aniversarea celor 134 de ani de la înființarea acestui lăcaș de cultură, ...

... adresând un gând de recunoștință tuturor celor care au contribuit la nașterea și evoluția bibliotecii în comunitate.
În perioada 11-15 noiembrie 2024, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a desfășurat o serie de activități culturale și de informare a publicului tânăr cu privire la rolul și misiunea bibliotecii, cum răspunde biblioteca provocărilor actuale, despre serviciile moderne oferite cititorilor și despre colecțiile rare de cărți, documente, manuscrise, incunabule ce sunt definitorii pentru fiecare bibliotecă publică.
Ne-am bucurat de prezența și de interesul elevilor și a cadrelor didactice de la următoarele instituții de învățământ, care au participat la activitățile destinate aniversării Bibliotecii județene și cărora le mulțumim: Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Miron Costin”, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Liceul Tehnologic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”, Liceul Tehnologic „Paul Dimo” și Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

134 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”11 noiembrie

Astăzi, 11 noiembrie 2024, se împlinesc 134 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați. A fost fondată prin generozitatea marelui om de cultură și politician Vasile Alexandrescu Urechia, care a pus biblioteca sa personală în slujba comunității. Fondul inițial al bibliotecii, creat de V.A. Urechia, așa cum se consemnează în actele oficiale, a fost de 5.958 de volume...

Ulterior, a sporit an de an prin alte donații, cum ar fi cele ale Regelui Carol I - care de altfel a și emis Decretul de înființare, prin donațiile lui D.A. Sturdza, Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Consulatele Turciei, Suediei, Norvegiei etc.
Palatul Comisiei Europene a Dunării, monument istoric devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în anul 1968, a obținut, în 2022, distincția Marca Patrimoniului European.
În prezent, se află în plin proces de reabilitare datorită Consiliului Județean Galați, care investește fonduri din PNRR pentru eficientizarea energetică a clădirii monument, prima din Galați și a doua din România care a obținut prestigiosul titlu european.
Vă mulțumim, dragi gălățeni, că și în acest an ați fost alături de noi! Datorită dvs., cititorilor și partenerilor, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a împlinit 134 de ani!

168 de ani de la prima ședință a Comisiei Europene a Dunării, desfășurată în Palatul care acum este sediul Bibliotecii4 noiembrie

În cadrul Tratatului de Pace de la Paris (1856), reprezentanți ai opt state europene au luat decizia înființării unui organism european, Comisia Europeană a Dunării, care își stabilește sediul la Galați, în clădirea-monument care acum aparține Consiliului Județean și este sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. La data de 4 noiembrie 1856, are loc, la Galați, prima ședință a Comisiei Europene a Dunării, cu scopul reglementării regimului navigației pe fluviu și dezvoltării comerțului.

Aici își desfășurau activitatea funcționarii compartimentelor Secretariatul General, Contabilitatea, Arhiva și Biblioteca. Tot aici se desfășurau plenarele delegaților CED și se asigura cazare pentru unii dintre funcționari. Comisia Europeană a Dunării a funcționat în acest sediu până la desființarea sa, în anul 1948. Între anii 1948–1968, clădirea a fost sediul mai multor instituții gălățene, iar din anul 1968 a fost repartizată, ca sediu, Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție care funcționează aici și în prezent.
Palatul Comisiei Europene a Dunării, sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, a obținut, în anul 2022, prestigioasa distincție Marca Patrimoniului European.
În prezent, Palatul se află în plin proces de reabilitare datorită Consiliului Județean Galați, care investește fonduri din PNRR pentru eficientizarea energetică a clădirii monument, prima din Galați și a doua din România care a obținut importanta distincție europeană.
Pentru mai multe detalii, accesați http://bvau.ro/ced.php#prezentare

Noiembrie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

Sediul central din Str. Mihai Bravu nr. 16 este închis pentru public datorită reabilitării energetice a clădirii.

În luna noiembrie, Zi sanitară va fi în data de 29 noiembrie 2024.

Halloween la Bibliotecă25 octombrie

Joi, 31 octombrie 2024, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a transformat într-un loc magic, plin de mister și veselie, iar copiii au fost oaspeții speciali care au adus la viață poveștile ascunse printre rafturi. Cu dovleci veseli, costume creative și multă imaginație, am trăit împreună o adevărată aventură de Halloween!

Vă mulțumim pentru energia și creativitatea voastră și vă așteptăm cu drag la următoarele aventuri în lumea cărților!


Arhiva Evenimentelor și Știrilor

Program cu publicul DETALIAT


Zi sanitară
Închis pentru public


Ora este: