Viziunea programului de voluntariat:

Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” reprezintă un spațiu cultural, un loc de recreere și învățare, o instituție adaptată permanent nevoilor comunității și deschisă spre rezolvarea problemelor cetățenilor de toate vârstele și categoriile sociale prin oferirea de servicii specifice constant actualizate, precum și a unui ambient prietenos pentru formarea și susținerea unei rețele de voluntari, care să își exprime și să își pună în aplicare ideile și inițiativele comunitare. Prin contribuția sa la dezvoltarea voluntariatului în cadrul comunității, biblioteca se poziționează ca un real promotor al accesului neîngrădit la informare și educare non­formală, non­discriminare și toleranță în beneficiul utilizatorilor reali și potențiali.

Programul BVAU Star Voluntar

Program pilot realizat în cadrul proiectului ”Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, implementat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Cluj Napoca), cu finanțare din Granturile SEE 2009­2014, în cadrul fondurilor ONG în România

Parteneri

...

Resurse informaționale pentru voluntari

Săptămîna Națională a Voluntariatului

În curs de definitivare

Biblioteca V – Raftul cu inițiativă: Sesiuni de promovare

În cadrul proiectului național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, în perioada 14 – 31 iulie, a avut loc prezentarea unor sesiuni de promovare și informare cu privire la conceptul de Bibliotecă V, concept rezultat în urma implementării proiectului mai sus amintit, în 16 biblioteci din 14 județe ale țării.

Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), implementează în perioada mai 2014-iulie 2015 proiectul „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul își propune diversificarea opţiunilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, prin crearea de programe de voluntariat care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.

În cadrul acestui proiect au fost selectați, din rândul bibliotecarilor, 7 promotori ai conceptului de Biblioteca V, care vor disemina rezultatele proiectului către 56 de biblioteci din regiunile lor, pe parcursul lunii iulie 2015. Unul din cei 7 promotori selectați este doamna Letiția Buruiană, cea care a coordonat cu succes programul de voluntariat BVAU Star Voluntar, implementat de Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” Galați, în cadrul proiectului mai sus amintit.

La sesiunile de informare și promovare susținute de dna Letiția Buruiană, care s-au desfășurat la biblioteci publice din Județul Galați și din împrejurimi, au avut loc prezentări, dar și schimburi de opinie, discuții libere cu bibliotecarii (22 participanți) și alte persoane interesate de voluntariat în comunitate (140 participanți: primari, viceprimari, consilieri locali, directori de cămine culturale, de școli, cadre didactice, elevi, studenți, asistenț sociali, pensionari etc), despre următoarele:

 • proiectul național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”
 • conceptul de Bibliotecă V – ca instituție care susține și contribuie la dezvoltarea voluntariatului în plan local
 • rezultatele concrete ale proiectului obținute de cele 16 biblioteci implicate
 • valoarea voluntariatului ca soluție de implicare comunitară în biblioteci
 • idei inovative ce pot fi aplicate în biblioteci pentru crearea de servicii noi cu sprijinul voluntarilor, inspirate chiar din experiența bibliotecilor care au participat deja în proiect

În organizarea vizitelor întreprinse au fost implicați 5 dintre voluntarii Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”: Barbu Alexandru, Dimofte Gina, Maxim Andrei, Petrașc Diana, Căluian Nicoleta.

Graficul sesiunilor de promovare a fost următorul:

Data sesiunii de promovare Locul unde a fost organizată  Biblioteci participante 
14.07.15 Vânători, jud. Galați  B.Com. Vânători și B. Locală Odaia Manolache 
14.07.15 Măstăcani, jud. Galați  B.Com. Măstăcani  
16.07.15   Tecuci, jud. Galați  B.Mun. ”Ștefan Petică” Tecuci, B.Com. Țepu, B.Com.Movileni, B.Com. Ghidigeni 
23.07.15 Târgu Bujor, jud. Galați  B.O. ”Grigore Hagiu” Tg. Bujor, B. Com. Jorăști, B. Locală Moscu 
24.07.15 Pechea, jud. Galați  B.Com. Pechea  
28.07.15 Scânteiești, jud. Galați  B.Com. Scânteiești  
29.07.15 Berești, jud. Galați  B. O. Berești, B. Com. Berești-Meria  
30.07.15 Măcin, jud. Tulcea  B. O. ”Prof. Ion Buzea” Măcin, B. Com. Jijila, jud. Tulcea  

Impresii și inițiative

În curînd...

Contact

Pagina Facebook:

https://www.facebook.com/bvaustarvoluntar

Persoane de contact:

 • Letiția Buruiană – bibliotecar, coordonator program de voluntariat ”BVAU Star Voluntar”
  E-mail: letitia_buruiana@yahoo.fr
  Telefon: 0236411037/120;
  Mobil: 0732520511
 • Simona Haidu – bibliotecar, coordonator activități voluntariat, partener în cadrul proiectului ”Raftul cu inițiativă”
  E-mail: simona_safe@yahoo.com
 • Biblioteca „V.A. Urechia”
  Telefon: 0236411037/111
 • Documente {pentru descărcat}:

  Utilizăm setul de caractere UTF-8