Programul Bibliotecii 30 noiembrie - 3 decembrie 2016

În perioada 30 noiembrie - 3 decembrie a.c. Biblioteca „V.A. Urechia” va fi închisă, conform art. 139 din Codul Muncii revizuit și Hotărârii Guvernului României. Programul cu publicul se va relua duminică, 4 decembrie 2016, în intervalul orar 8:00 - 13:00.

Galați - orașul de la Dunăre 29 noiembrie 2016

O deosebită expoziţie de carte si imagini ale oraşului nostru, Galaţi, poate fi admirată la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea".

La mulți ani România! 29 noiembrie 2016

La Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" poate fi admirată o deosebită expoziţie de lucrări ale micuţilor de la Grădiniţa cu program prelungit "Arlechino", care au fost îndrumaţi cu multă dăruire de doamna profesor Ene-Gavrilă Petrica.

Sfântul Andrei - Sărbătoare românească 29 noiembrie 2016

Sărbătoarea Sfântului Andrei este celebrată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o frumoasă expoziție de carte, specifică acestei zile.

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 29 noiembrie 2016

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Istoria Galațiului în imagini: Fotografii din Colecțiile speciale ale Bibliotecii „V.A. Urechia” 29 noiembrie - 30 decembrie 2016

În luna decembrie, secția Colecții speciale vă invită să redescoperiți trecutul orașului nostru prin intermediul expoziției Istoria Galațiului în imagini: Fotografii din Colecțiile speciale ale Bibliotecii „V.A Urechia”. Expoziția va fi deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, în perioada 29.11 – 30.12.2016.

Ilustrator în lumea cărților contemporane 28 noiembrie 2016

Elevii claselor a IV-a, a V-a A, a VI-a B, a VII-a A însoţiţi de d-nele învăţătoare Crişan Ramona, Ţuţu Lucia şi d-na profesor Tudorie Maricica de la Şcoala Gimnaziala "Grigore Teologul" ne-au încântat cu desene realizate pornind de la fragmente din opere preferate.

Galați-oraș al frumuseții și al culturii române 28 noiembrie 2016

Elevii clasei a X-a A de la Colegiul Tehnic „Radu Negru”, însoţiţi de d-na profesor Marin Dana-Lavinia şi d-na bibliotecar Costea Carmen, ne-au prezentat obiectivele culturale şi turistice reprezentative ale oraşului Galaţi.

Transparențe....Îngeri în căutarea iernii... 28 noiembrie 2016

Transparențe....Îngeri în căutarea iernii... o inedită expoziție de lucrări realizate de elevii clasei a III-a C de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați , îndrumați de d-na profesor învăţământ primar Mihai Nicoleta, poate fi admirată în incinta Filialei nr. 2 "Paul Păltănea".

Pledoarie pentru poezie 28 noiembrie 2016

Luni, 28 noiembrie 2016, ora 10.00, la Filiala nr.1 „Costache Negri” „Pledoarie pentru poezie”- activitate realizată și prezentată de elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 26, coordonați de doamnele prof. Florentina Drăgan și Violeta Nedelcu.

Case și oameni – ferestre spre Galațiul de odinioară 28 noiembrie 2016

Luni, 28 noiembrie 2016, ora 14.00, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” „Case și oameni – ferestre spre Galațiul de odinioară” – prezentare power-point realizată și prezentată de elevii clasei a IX-a A și a XII-a B, de la Liceul Tehnologic de Marină, îndrumați de doamnele prof. Roxana Cârcotă, Carmen Alexandrescu și bibliotecar Ionica Călin.

Datinile românilor de Sfântul Andrei 28 noiembrie 2016

În data de 28 noiembrie la ora 11:00 s-a desfăşurat la sediul Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia activitatea: Datinile românilor de Sfântul Andrei – acţiune în cadrul Proiectului educațional „Datinile românilor de ieri, văzute prin ochii tinerilor de azi”.

Pagini din istoria Galațiului 28 noiembrie 2016

Luni, 28.11.2016, ora 13.00, la sediul central, Sala „Mihai Eminescu”, are loc o prezentare Power-Point realizată de Dr. prof. Langu Sorin. Activitatea este prilejuită de „Serbările Galațiului - 2016”. Participă elevii clasei a X de la Școala Gimnazială nr. 26, coordonați de prof. Langu Sorin și elevii Liceului Teoretic „Dunărea”, coordonați de prof. Coadă Mariana, prof. Bucur Emanuela și bibliotecar Gherghe Lica.

Toamna prin ochi de copil 25 noiembrie 2016

O frumoasă expoziţie de colaje şi desene cu parfum de toamnă ale micuţilor de la Grădiniţa nr. 47, poate fi admirată la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea". În munca lor, preşcolarii au fost indrumaţi de doamnele educatoare Chebac Tincuţa, Ion Sofia, Ariton Gabriela şi Şoltuz Ramona.

Simpozionul științific internațional „Istorie, cultură, civilizație și tradiție”, ediția a V-a 25 noiembrie 2016

Vineri, 25 noiembrie 2016, în intervalul orar 11:30 – 13:30 s-a desfășurat la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” prima zi a Simpozionului științific internațional „Istorie, cultură, civilizație și tradiție”, ediția a V-a. În cadrul evenimentului se va inaugura Raftul cu carte turcă, în prezența Excelenței Sale Ali Bozçalışkan, Consulul general al Turciei la Constanţa, a reprezentanților oficiali ai UDTR și a instituțiilor administrative și culturale din Galați, Istanbul, Constanța, București, Brăila, Komrat și Chișinău. Organizatori: Uniunea Democrată Turcă din România-Filiala Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” și Universitatea „Dunărea de Jos”.

Expoziție: „Ziua Națională a României – Ziua Marii Uniri” 25 noiembrie - 5 decembrie 2016

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, Biblioteca ”V.A. Urechia” din Galați, vă invită să vizionați, în perioada 25 noiembrie -5 decembrie, expoziția ”Ziua Națională a României – Ziua Marii Uniri” care reunește documente cu valoare bibliofilă care fac parte din fondul de depozit al bibliotecii noastre. Expoziția este organizată în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul, I.

Expoziție: ”Galațiul în timpul Marelui Război” 25 noiembrie - 5 decembrie 2016

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, Biblioteca ”V.A. Urechia” din Galați, organizează în perioada 25 noiembrie -5 decembrie, în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul, I, expoziția cu titlul ”Galațiul în timpul Marelui Război”. Vă invităm să vizionați, câteva din documentele vremii (adevărate valori bibliofile), care surprind și rememorează evenimentele petrecute în perioada premergătoare Marii Uniri de la 1918.

Expoziție: „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României și Patronul spiritual al orașului Galați” 25 noiembrie - 5 decembrie 2016

Ca și ceilalți Apostoli, Sfântul Andrei a urmat Mântuitorul, însoțindu-l pe drumurile Țării Sfinte, adăpându-se din izvorul nesecat al dumnezeieștilor descoperiri pe care le aducea Mântuitorul. A fost martor faptelor minunate săvârșite de Domnul, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc, dătător de viață, al credinței celei noi întemeiată de Hristos, și, mai presus de toate, a văzut Patimile Domnului, a plâns moartea Lui pentru noi și s-a întărit în credință, în ziua Învierii. Biblioteca ”V.A. Urechia” dedică sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul orașului Galați, expoziția de documente, organizată în sala Mihai Eminescu, în perioada 25 noiembrie – 5 decembrie.

Cum să comunicăm eficient cu copilul meu 24 noiembrie 2016

O nouă activitate din cadrul Proiectului educațional „Școala părinților”, inițiat de doamnele profesor Jora Nicoleta, Mușat Ana-Raluca și Vasilica Mirela de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil” s-a desfășurat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, cu participarea doamnei psiholog Trifan Paula. Pe parcursul acestei activități s-au discutat strategii eficiente de comunicare părinte-copil.

Salonul literar „Axis Libri“ 24 noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 24 noiembrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Studii și articole”, autor Asociația Profesională Școala Gălățeană; „Fațete ale istoriei”, autor Sorin LANGU; „Destine” și „Mirajul iubirii”, autor Angela BURTEA; „Imaginea Țărilor Române în memorialele călătorilor străini”, autor Adrian MIHĂILESCU. Tot în cadrul evenimentului d-na Oana MARINACHE, istoric de artă și președinte al Asociației Istoria Artei va prezenta proiectele organizației pe care o conduce iar dl. Ghiță NAZARE va prezenta Revista „Armonii de toamnă”. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Vizită la bibliotecă 24 noiembrie 2016

Joi, 24 noiembrie 2016, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a fost vizitată de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, coordonați de doamna prof. bibliotecar Mihalache Constanța, din localitatea Grivița și elevii clasei a II-a B ai Școlii Gimnaziale nr. 18, coordonați de doamna înv. Constandache Ionica. Copiii au primit informații despre condițiile de înscriere, despre istoricul și realizările bibliotecii și despre serviciile oferite de aceasta. La final elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 au susținut un scurt program artistic.

Votând-o pe Diana Petrașc, votați voluntariatul în bibliotecă! 24 noiembrie - 7 decembrie 2016

Este coordonatorul de grup al membrilor Clubului V.I.R.A.L. (Voluntarii Inspirați Reușesc cu Ajutorul Lecturii), înființat în anul 2015, în cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Ea este motorul principal al clubului, care dă plusvaloare programului nostru de voluntariat. A atras noi membri, a adus colaboratori și, nu în cele din urmă, a menținut coeziunea grupului și a inițiat activități informale cu voluntarii. Acum, Diana Petrașc se numără printre cei 4 finaliștii la subcategoria „Voluntarul anului în domeniul artă și cultură”, din cadrul ediției a VI-a a Galei Naționale a Voluntarilor, organizată de Federația VOLUM. O puteți susține votând-o, până pe 7 decembrie a.c., accesând adresa:http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/diana-elena-petrasc-950. Vă mulțumim!.

Lupta împotriva drogurilor, în rândul tinerilor 23 noiembrie 2016

Elevii clasei a X-a G de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, însoţiţi de doamna profesor Elena Armaşu, au făcut o vizită la bibliotecă. Cu această ocazie, elevii au vizionat un film pe tema drogurilor şi urmărilor în rândul tinerilor şi au purtat discuţii libere pe această temă.

Clubul de Șah „Axis Libri” 23 noiembrie 2016

Miercuri, 23 noiembrie 2016, în cadrul Secției pentru copii are loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de Șah „Axis Libri”, coordonați de domnul Adrian Smărăndoiu.

Școala Altfel 23 noiembrie 2016

În cadrul programului Școala Altfel, miercuri 23 noiembrie 2016, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost vizitată de elevii Liceului Tehnologic „Costache Conachi” Pechea îndrumați de colectivul de cadre didactice și de d-na bibliotecar Căuș Doina de la Biblioteca Comunală. Vizita a fost ghidată de dna Maricica Târâlă-Sava, responsabil Secția pentru Copii. După finalizarea vizitei, elevii au urmărit secvențe dintr-un film documentar în cadrul Sălii Multimedia.

Orașul meu în sărbătoare 22 noiembrie 2016

În luna noiembrie puteţi admira la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” o frumoasă expoziţie de colaje şi desene realizate cu mult talent şi dăruire de elevii ciclului primar de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil”.

Vasile Alexandrescu Urechia: 115 ani de la moarte 22 noiembrie 2016

Comemorarea a 115 ani de la moartea istoricului și scriitorului Vasile Alexandrescu Urechia este amintită la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o frumoasă expoziție de documente.

Sfânta Muceniță Filofteia 22 noiembrie 2016

Marți, 22 noiembrie 2016, ora 14.00, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” „Sfânta Muceniță Filofteia” – oră de religie cu elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr. 2, coordonați de prof. Rodica Toader.

Pastel autumnal – expoziție de desene 22 - 30 noiembrie 2016

În cadrul proiectului educațional „Pași în lumea cărților”, încheiat cu Școala Gimnazială nr. 29, Școala Gimnazială nr. 16, Centrul de zi „Sf. Spiridon” s-a realizat expoziția de desene „Pastel autumnal”, care poate fi vizionată în cadrul Secției pentru copii, în perioada 22.11 – 30.11.2016 .

Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus” 14 - 18 noiembrie 2016

În perioada 14 - 16 noiembrie 2016, o delegație a Bibliotecii Județene V.A. Urechia, compusă din Zanfir Ilie - director, Dediu Titina-Maricica, Matei Silvia, Toporaș Camelia, Radu Daniela, Târâlă-Sava Maricica, au participat la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus” - Carte de Învățătură în vederea prospectării pieței editoriale și a completării colecțiilor proprii având ca bază solicitările utilizatorilor.

Dimineți de lectură 18 noiembrie 2016

Dimineți de lectură – lansarea cărții „Zece cărți într-una singură”, autor Cezarina Adamescu. Participă elevii clasei I ai Școlii Gimnaziale nr. 13, coordonați de înv. Fuică Silvia. Loc de desfășurare: Secția pentru copii.

Toamna...o pictură parfumată 18 noiembrie 2016

La Filiala nr. 2 "Paul Păltănea", elevii Colegiului Tehnic "Paul Dimo", clasele a X-a B şi a X-a D, au susţinut o activitate sub îndrumarea doamnei profesor Buzoianu Elvira. În cadrul activităţii, elevii au desfăşurat un bogat program artistic ce a inclus o expoziţie de pictură, un moment poetic, prezentarea unor creaţii populare şi realizarea unor materiale power-point.

Toamna prin ochi de copil... 18 noiembrie 2016

Preşcolarii de la Grădinţa „Ion Creangă”, grupa mare "A" şi grupa mare "B" , au desfăşurat o activitate pe parcursul căreia ne-au încântat cu un frumos program artistic pe tema toamnei şi apoi au vizitat filiala. Micuţii au fost îndrumaţi de doamnele educatoare Boubătrân Lenuţa şi Sava Frosa.

Proiect - Școala părinţilor 17 noiembrie 2016

Astăzi, 17 noiembrie, la Filiala nr. 2 „Paul Pătănea” a avut loc deschiderea oficială a Proiectului educațional „Școala Părinților”. La acest eveniment ne-au fost alături, doamna director adjunct al Bibliotecii Județene V.A.Urechia”, doamna ing. Geta Eftimie și doamna psiholog Paula Trifan, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil”. Coordonatorii acestui proiect sunt doamnele profesor învăţământ primar Jora Nicoleta, Mușat Ana-Raluca și Vasilică Mirela.

Poveste de toamnă... 17 noiembrie 2016

O frumoasă expoziţie de lucrări tematice ale preşcolarilor de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 39, grupa mijlocie şi grupa mică, poate fi admirată la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea". Lucrările au fost realizate sub indrumarea doamnelor educatoare Boghici Valentina, Ciobanenco Svetlana, Bujor Liliana, Căluian Luiza şi Lificiu Anişoara.

E toamnă iar...la Grădiniţa „Ion Creangă” 16 noiembrie 2016

La Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" puteţi admira o frumoasă expoziţie de lucrări realizate de micuţii talentaţi de la grupa mijlocie "A", Grădiniţa "Ion Creangă". Copiii au fost indrumaţi cu multă dăruire şi răbdare de doamna educatoare Dumitrache Alina.

Vizită la bibliotecă 16 noiembrie 2016

Elevii clasei a X-a G de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc", însoţiţi de doamna profesor Armaşu Elena au efectuat o vizită la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea". Cu acest prilej, elevii au descoperit în colecţiile bibliotecii cărţi de specialitate, cu tema cofetar-patiser.

Prevenirea conflictelor în școală 15 noiembrie 2016

Marți, 15 noiembrie 2016, ora 12:00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, va avea loc lansarea proiectului „Prevenirea conflictelor în școală”, pentru anul școlar 2016-2017, organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, la inițiativa și cu sprijinul Centrului de Mediere „Alfa” - reprezentat de mediator Laurențiu Dumbravă, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Galați. Proiectul vizează informarea grupurilor țintă asupra dreptului și procedurii de mediere privind conflictele din mediul școlar. Participă: cadre didactice, elevi, psihologi școlari și bibliotecari din școlile implicate în proiect. Moderatori: dr. prof. Zanfir Ilie, managerul bibliotecii și Laurențiu Dumbravă, mediator.

Henryk Sienkiewicz: 100 de ani de la moarte 15 noiembrie 2016

Comemorarea a 100 de ani de la moartea romancierului şi nuvelistului polonez Henryk Sienkiewicz este amintită cititorilor de către Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, prin prezentarea celor mai cunoscute opere ale scriitorului.

Conferințele practice BookLand Evolution 14 - 18 noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ din Galați găzduiește în zilele de 14, 15,16 și 18 noiembrie 2016, între orele 14.30-16.30, Conferințele practice BookLand Evolution, la care sunt invitați gratuit liceenii gălățeni. BookLand Evolution își propune să aducă în fața tinerilor personalități marcante, care prin discursurile lor motivaționale, să inspire performanță și să schimbe mentalitatea cu privire la beneficiile lecturii. Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Omagiu fondatorului Vasile Alexandrescu Urechia 13 noiembrie 2016

Duminică, 13 noiembrie 2016, ora 10:30 la bustul cărturarului, istoricului și academicianului Vasile Alexandrescu Urechia va avea loc o evocare a personalității și operei sale. Vor participa personalități ale autorităților locale, scriitori, directori de instituții de cultură, mass-media gălățeană, elevi, studenți, cadre didactice precum și colegi din Bibliotecă.

Tainele Universului 13 noiembrie 2016

Elevul Manolescu Alexandru, clasa a IX-a A, a împărtășit colegilor săi din tainele astronomiei, această știință plină de curiozități, care va atrage mereu noi amatori, așa cum Biblioteca noastră rămâne pentru toți un univers înstelat ce catalizează în el aspirațiile înalte și nobile ale cititorilor.

Lecturaventura: Lectura în imagini 13 noiembrie 2016

În perioada 7 - 12 noiembrie 2016 s-a desfășurat proiectul educațional „Lecturaventura”, coordonat dinamic și creativ de doamna prof. dr. Mariana Anton. Cititorii noștri au fost invitați în holul mare al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” să privească imaginile și să scrie povestea lor în spațiile albe special create. Duminică, 13 noiembrie 2016, am sărbătorit împreună cu elevii Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” ZILELE BIBLIOTECII ”V.A. URECHIA”. Acest proiect inedit şi-a propus să deschidă orizontul de interes al tinerilor pentru tot ceea ce înseamnă lectură, carte, cunoaştere, dezvoltare. Cititorii au găsit expresii creative, metaforice cu care au putut asocia imaginile, un prim pas în activarea curiozităţii şi timpului alocat lecturii. La final, elevii Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” ne-au dezvăluit care au fost cărțile și autorii acestora. Felicitări elevilor și doamnei profesor pentru această minunată campanie despre importanţa lecturii! În concluzie, “Nu supăra cărţile! Deschide-le! Cartea este universul unor experienţe minunate de cunoaştere!” LECTURAVENTURA nu are vârstă...

Adunarea generală a Filialei Galați a ANBPR 11 noiembrie 2016

În data de 11 noiembrie 2016, Filiala Galați a ANBPR a organizat alegerea conducerii pentru mandatul 2016 -2020, Președinte și Birou Executiv. Odată cu marcarea celor 126 ani de la înființarea Bibliotecii au fost convocați colegii bibliotecari din județ pentru Adunarea Generală în vederea desfășurării alegerilor. Conform voturilor exprimate, conducerea Filialei Galați a ANBPR pentru perioada 2016-2020 are următoarea structură: Președinte – Zanfir Ilie, Vice-președinte – Geta Eftimie, Responsabil activitate editorială – Camelia Toporaș, Secretar – Titina Dediu, Casier –Manuela Cepraga, Cenzor – Mihaela Gudană, Membru – Mihaela Buțurcă, Pentru acest mandat au fost votați și membri supleanți – Cătălina Șoltuz, Aneta Apostu, Georgeta Marus. Mulțumim tuturor colegilor pentru sprijin și susținere!

Teme, motive și simboluri shakespeariene 11 noiembrie 2016

Vineri, 11 noiembrie 2016, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost în mare sărbătoare. Cu bucurie, am primit vizita elevilor de la Colegiul Național „Costache Negri” care ne-au încântat cu activitatea „Teme, motive și simboluri shakespeariene”, coordonați cu mult profesionalism de doamnele profesor Elvira Alexandrescu, Ilona Terescenco și Liliana Daczo. S-a prezentat viața lui Shakespeare şi lumea Renaşterii în monologuri celebre, interpretate în limba engleză veche, scenete și sonete. CAMERATA JUVENTUS, corul de cameră al Colegiului Național „Costache Negri” şi al Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” , coordonați de doamna prof. Theodora Bezman au pus într-o ramă activitatea, prin „Cântecul menestrelului” și „Cântecul bufonului”. Elevii împreună cu doamna Cristina Bujeniță-Buiuca Crăciun au realizat și o inedită expoziție. Alături de ei, doamna prof. Elena Gălii i-a susținut în acest minunat demers artistic. Felicitări tuturor pentru acest „cadou” oferit Bibliotecii, la ceas aniversar!

Toamna în literatura română 11 noiembrie 2016

Vineri, 11 noiembrie 2016 la Filiala nr. 1”Costache Negri”- Bibliotecă Municipală pentru Copii, un grup de elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din localitatea I.C. Brătianu, județul Tulcea, coordonați de d-nele prof. Iuliana Vasilescu și Cristina Popa au prezentat un medalion poetic, cu ocazia Zilelor Bibliotecii „V.A. Urechia” la împlinirea celor 126 de ani de existență.

Vizită la bibliotecă 11 noiembrie 2016

Elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, însoțiți de doamna profesor Galu Mihaela, au făcut o vizită la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea", cu prilejul căreia au pătruns în lumea fascinantă a cărților și li s-au prezentat serviciile oferite de filială.

Salonul literar „Axis Libri“ 10 noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie 2016 începând cu ora 17:00 se va desfășura la Sediul Central al Bibliotecii „V.A. Urechia” Salonul Literar „Axis Libri”, manifestare literar-artistică. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Planetă liberă și sumbră”, autor Coriolan PĂUNESCU; „Diaspora literară românească vol. 1 și 2”, „Prietenii mei artiștii” și „Fascinația artei”, autor Cezarina ADAMESCU. Invitat special al acestei ediții: scriitoarea Mioara BAHNA care va lansa volumul „Dintre sute de femei...”. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Dimineți de lectură 10 noiembrie 2016

Joi, 10.11.2016, ora 13.00, în cadrul Secției pentru copii, va avea loc lansarea proiectului educațional „Dimineți de lectură”. Participă elevii clasei a V-a ai Liceului Teoretic „Dunărea”, coordonați de prof. diriginte Genete Alina și bibliotecar Gherghe Lica. Invitat special va fi scriitorul și jurnalistul Victor Cilincă.

Atelier creativ hand-made 10 noiembrie 2016

În data de 10 noiembrie la ora 10:00 vă așteptăm la un atelier creativ hand-made în cadrul căruia ve-ți învăța cum să confecționați o ramă foto, precum și alte lucruri creative. Doritorii sunt rugați să aducă și o fotografie personală. Atelierul se va desfășura în cadrul Secției Împrumut la domiciliu pentru Adulți.

Tema copilăriei și a jocului în literatură și în celelalte arte 10 noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 10.00 la Filiala nr. 1 „Costache Negri” „Tema copilăriei și a jocului în literatură și în celelalte arte” – oră de lectură cu elevii clasei a IX-a F, de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, coordonați de prof. Cătălina-Geanina Radu.

Eroi de poveste – personaje motivaționale 10 noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie 2016, ora. 12.00 la Filiala nr. 1 „Costache Negri” „Eroi de poveste – personaje motivaționale” – dezbatere literară. Au participat elevii clasei a-V-a A de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați de prof. diriginte Carmen Cazan și psiholog școlar Silvia Banea.

Tolerant sau intolerant? 10 noiembrie 2016

Elevii claselor a X-a de la Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu", au desfăşurat în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” activitatea numită "Tolerant sau intolerant?" în cadrul căreia au prezentat citate despre toleranţă. Apoi au purtat discuţii libere interesante cu aceeaşi temă. Elevii au fost însoţiţi de doamnele profesor Codreş Carmen, Rusu Mariana şi doamna bibliotecar Catană Cătălina-Elena.

Întâlnire metodică regională 9 noiembrie 2016

Marți, 09 noiembrie 2016, s-a desfășurat la Centrul de formare al Bibliotecii întâlnirea profesională cu tema: Sistemul integrat de bibliotecă – o necesitate, la care au fost prezenți bibliotecarii din bibliotecile locale din apropierea municipiului Galați. Au participat din partea BVAU dl. Dafinoiu Spiridon – metodist, dna Titina-Maricica Dediu – formator, iar din partea IME România – dr. Liviu Iulian Dediu - specialist.

Sesiune de informare și formare pentru utilizatori 9 noiembrie 2016

Elevii clasei a VI-a ai Liceului Teoretic „Dunărea”, coordonați de Director adjunct prof. Piticari Ramona, prof. Stadoleanu Gabriela și bibliotecar Gherghe Lica vor participa la o sesiune de informare și formare pentru utilizatori. Vor vizita compartimentele pentru public și vor primi informații despre istoricul, realizările și serviciile oferite de această instituție.

Clubul de Șah „Axis Libri” 9 noiembrie 2016

Miercuri, 09.11.2016, ora 16.30, în cadrul Secției pentru copii, are loc întâlnirea săptămânala a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu instructorul ing. Smărăndoiu Adrian.

Micul Prinț - Cartea fără vârstă 9 noiembrie 2016

Miercuri, 9 noiembrie 2016 – „Micul Prinț - Cartea fără vârstă ”- oră de lectură cu elevi de la Școlile Gimnaziale nr. 11 și 17.Coordonatori: prof. Nicoleta Cărăușu și Violeta Nedelcu.

Iubirea - Poveste fără sfârșit 9 noiembrie 2016

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 11.00 la Filiala nr. 1 „Costache Negri” „Iubirea - Poveste fără sfârșit”. Au participat elevii clasei a-XI-a D de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați de prof. diriginte Livia Petrea și psiholog școlar Silvia Banea.

Toamnă sadoveniană 9 noiembrie 2016

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 9.00 la Filiala nr.1 „Costache Negri” „Toamnă sadoveniană” – dezbatere literară cu elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic”Anghel Saligny”, coordonați de prof. Aurora Vlase.

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Fascismului şi Antisemitismului 9 noiembrie 2016

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Fascismului şi Antisemitismului este marcată în cadrul Filialei nr. 2 ”Paul Păltănea” printr-o interesantă expoziţie de carte.

Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” la ceas universar 7-13 noiembrie 2016

În perioada 7-13 noiembrie, Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" aniversează împlinirea a 126 de ani de la inaugurarea prestigioasei instituţii de cultură Biblioteca Judeţeană "V. A. Urechia", fondată la 11 noiembrie 1889 prin donaţia omului de cultură şi istoric Vasile Alexandrescu Urechia. Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" vă invită să admiraţi o frumoasă expoziţie dedicată acestui eveniment.

Cu mască, fără mască 9 noiembrie 2016

În cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, elevii claselor a IV-a A, a VII-a A, și a VII-a C, Școala Gimnazială nr. 33, ne-au încântat cu o frumoasă activitate. Cu mult talent și imaginație, elevii au demonstrat că pot fi și actori, jucând mai multe scenete din diferite cărți. În această activitate ei au fost îndrumați de doamnele profesor Hulea Felicia - Claudia, Sandu Ștefania și doamna bibliotecar Marin Nicoleta.

Bibliologie – trecut și perspective 8 noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați vă invită să participați la întrunirea profesională Bibliologie – trecut și perspective, organizată cu ocazia derulării Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 126 de ani de existență. La acest eveniment profesional urmează să participe bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, iar ca invitat de onoare va fi prezent dl prof. univ. dr. Mircea Regneală. Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și se va desfășura în data de 8 noiembrie 2016, începând cu ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la Sediul central al Bibliotecii.

Clubul de scrabble „Axis Libri“ 8 noiembrie 2016

În data de 8 noiembrie la ora 15:00 se va desfășura în cadrul Secției Împrumut la domiciliu Clubul de scrabble Axis Libri, instructor Prof. Andrei Alexandrov. Vă așteptăm.

Cartea bun sfătuitor 8 noiembrie 2016

Cu ocazia zilelor Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia", elevii Şcolii Gimnaziale "Grigore Moisil" au desfăşurat în cadrul Filialei nr. 2 "Paul Păltănea" o activitate educativă şi interactivă unde ne-au împărtăşit lecturile şi personajele lor preferate din literatura româna şi universală. Elevii au fost însoţiţi de doamna profesor Ana-Maria Olaru şi doamna bibliotecar Emilia-Elena Năstase.

Ex-librisul: Memoria cărţilor 8 noiembrie 2016

Elevii clasei a X-a D şi a XII-a D de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc", însoţiţi de doamnele profesor Grigoraş Antoaneta-Elena şi Moraru Dorina, au susţinut o interesantă activitate dedicată Zilelor Bibliotecii Judeţene "V. A.Urechia". Această activitate s-a dovedit o adevărată incursiune în istoria colecţionarilor de cărţi şi un atelier de creaţie şi pictură.

Alegerea adolescentului 8 - 13 noiembrie 2016

Pe toată perioada manifestărilor dedicate Zilelor Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, se va desfășura campania de promovare a lecturii „Alegerea adolescentului”. Loc de desfășurare: holul mare, parter.

Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”- 126 de ani de existență 7 - 13 noiembrie 2016

În perioada 7 - 13 noiembrie 2016, va avea loc un program cu manifestări, reunite sub genericul „Zilele Bibliotecii Județene V.A. Urechia”, cu prilejul împlinirii a 126 ani de la inaugurarea prestigioasei instituții de cultură (11 noiembrie 1890), fondată prin donația generosului om de cultură, politician, profesor universitar, istoric și bibliofil – academicianul Vasile Alexandrescu Urechia. Prezentări și lansări de carte, dar și întâlniri profesionale se vor derula în Galați pe parcursul acestor zile, atât la sediul central al Bibliotecii cât și la filiale.

Cartea–universul dezvoltării personale 7 noiembrie 2016

Luni, 7 noiembrie 2016, ora 12.00 la Filiala nr.1 „Costache Negri” „Cartea–universul dezvoltării personale”. Au participat elevii clasei a VIII-a A de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, coordonați de prof. diriginte Laura Radu și psiholog școlar Silvia Banea..

Premierea celor mai devotați voluntari 7 noiembrie 2016

Luni, 7 noiembrie începând cu ora 15:00, la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” se va desfășura premierea celor mai devotați voluntari care au participat la diferite acțiuni și au desfășurat activități de voluntariat în cadrul Bibliotecii Estivale și în cadrul Secției Împrumut la domiciliu pentru adulți.

Sesiune de informare și formare pentru utilizatori 7 noiembrie 2016

Elevii claselor a IX-a B și a IX-a D de la Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”, coordonați de prof. Mirela Onescu și prof. Violeta Ionescu vor participa la o sesiune de informare și formare pentru utilizatori. Ei vor primi informații cu privire la istoricul și realizările Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” și vor afla despre serviciile oferite de aceasta.

Vasile Alexandrescu Urechia – 115 de ani de la moarte 7 - 25 noiembrie 2016

La împlinirea a 115 ani de la moartea lui Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, scriitor și om politic român, ctitor de bibliotecă publică gălățeană, Biblioteca V.A. Urechia, organizează în perioada 7 – 25 noiembrie, în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul, I, expoziția cu titlul ”Anul comemorativ V.A. Urechia – 115 ani de la moarte”. Vă invităm să vizionați, câteva din periodicele vremii (adevărate valori bibliofile), la care V.A. Urechia a colaborat: Almanahul cultelor (1867), Anuarul general al instrucțiunii publice (1889), Atheneul Romîn, Convorbiri literare (1892), Familia (1880), Foiletonul Zimbrului (1855), Vieața (1894), Pagini literare (1899) etc.

Curiozități bibliofile din colecțiile Bibliotecii 7 - 15 noiembrie 2016

La împlinirea a 126 de ani de la inaugurarea Bibliotecii ”V.A. Urechia” din Galați, vă invităm să vizionați, în perioada 7-15 noiembrie 2016, expoziția ”Curiozități bibliofile din colecțiile Bibliotecii” care reunește documente cu valoare bibliofilă care fac parte din fondul de depozit al bibliotecii noastre. Pot fi vizionate cîteva volume apărute în ediții liliput precum: Luceafărul lui Mihai Eminescu (1981), Plumb de George Bacovia, albumele dedicate lui Claude Debussy (1970), Marcel Proust (1970), Victro Hugo (1970) și Emile Zola (1970). De asemenea, pot fi admirate volume care poartă autograful unor cunoscute personalități culturale românești precum Grigore Antipa, Dimitrie Cuclin, Alexandru Graur, Romulus Scriban, C.Z. Buzdugan sau Mircea Petrescu-Dîmbovița.. Expoziția este organizată în sala de lectură Mihai Eminescu, din sediul central al bibliotecii.

V.A.Urechia - ctitor de instituții culturale 7 - 13 noiembrie 2016

În perioada 7-13 noiembrie 2016, vă invităm să vizionați expoziția „V.A.Urechia - ctitor de instituții culturale : Cărți din colecțiile Secției Împrumut la domiciliu pentru adulți, care vor fi expuse în holul mare al bibliotecii, parter.

Colocviul Constructorilor de Nave 4 noiembrie 2016

Vineri, 4 noiembrie, ora 16:00, vă invităm la cea de-a 52-a întâlnire lunară a specialiștilor din industria navală, ce va avea loc în cadrul Colocviului Constructorilor de Nave. Evenimentul este organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). La această întâlnire, prof. univ. Costel Iulian Mocanu, decanul Facultatii de Arhitectura Navala UGAL va face o prezentare la Aniversarea a 65 de ani de invatamant superior naval romanesc. La această întâlnire are loc și lansarea publicației Caitetele CCN nr. 7- Construcțiile navale din Romania-Traditie si continuitate precum și acordarea de diplome de excelență. Lucrările se vor desfășura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii și sunt așteptați toți cei interesați.

Salonul literar „Axis Libri“ 3 noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 3 noiembrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Galațiul așa cum mi-l amintesc”, vol. I-IV, autor Săndel DUMITRU; „Te slăvesc în poezie”, autor Nicolae MĂRUNȚELU; „Feniksul «hoțoman» de Gurile Dunării”, autor Tudose TATU. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Clubul de Șah „Axis Libri” 2 noiembrie 2016

Miercuri, 2 noiembrie 2016, în cadrul Secției pentru copii, are loc întâlnirea săptămânala a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu instructorul ing. Smărăndoiu Adrian.

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 1 noiembrie 2016

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Scriitori gălățeni în colecțiile Bibliotecii V.A. Urechia 4 - 30 noiembrie 2016

„Scriitori gălățeni în colecțiile Bibliotecii V.A. Urechia” – expoziție cu documente din colecția Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 04.11.2016 – 30.11.2016

Portretul unui mare cărturar - Vasile Alexandrescu Urechia 1 - 30 noiembrie 2016

În perioada 01.11-30.11.2016, Popasul Bibliofilului (sediul central, mezanin) găzduiește expoziția documentară iconografică Portretul unui mare cărturar - Vasile Alexandrescu Urechia. Expoziția prezintă, în imagini iconografice de epocă, activitatea și personalitatea academicianului Vasile Alexandrescu Urechia, manifestate pe mai multe planuri: literar, didactic, istoric, politic și cultural și dorește să aducă aducă un modest omagiu marelui cărturar român, care a înzestrat orașul Galați cu un inestimabil tezaur - biblioteca sa personală - formată din tipărituri rare, unele unicat în țară.

Darul de suflet pentru gălățeni, colecția de cărți Fondul Urechia! 7 – 20 noiembrie 2016

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită să vizionați, în cadrul expoziției Darul de suflet pentru gălățeni, colecția de cărți Fondul Urechia! extrase după documente din biblioteca personală a ilustrului patriot și academician V. A. Urechia, donate în anul 1889 Bibliotecii Publice „Urechia” din Galați, ”citadela cea mai înaintată a românismului” spre folosul comunității și a fraților de peste Prut care vin ”să-și potolească setea sufletului la izvor românesc”. Vă așteptăm la sediul nostru din Str. Gării nr. 1, Gara CFR-Călători Galați, etajul 1.