Arhiva Evenimentelor și Știrilor
Festivalul Internațional al Cărții „Axis Libri”27 mai - 1 iunie
În perioada 27 mai - 1 iunie 2015, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați în parteneriat cu Editura Eikon, sub patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul Consiliului Județului, Consiliului Local și Primăriei Municipiului Galați și în colaborare cu instituțiile de cultură: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Universitatea „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Școlar, Palatul Copiilor, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul de Păpuși „Gulliver”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Casa de Cultură a Sindicatelor și Casa de Cultură a Studenților organizează a VII-a ediție a Festivalului/Târgului Național al Cărții „Axis Libri”, adresat iubitorilor de carte și lectură atât cititori, cât și creatori, editori și difuzori, pe care îi invită să participe la un program generos prin diversitate și calitate.
Expoziții în cadrul Festivalului Național al Cărții „Axis Libri”27 mai - 1 iunie
Cu prilejul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Național al Cărții „Axis Libri”, care se va desfășura în perioada 27 mai – 1 iunie 2015, la Galați, secția Colecții speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia” va organiza două expoziții de documente iconografice intitulate Itinerariul Dunării pe teritoriul României și Galați: călătorie în timp prin cărți poștale și fotografii. Documentele vor putea fi vizualizate în spațiul expozițional de pe Aleea Domnească, în perioada 27.05-01.06.2015..
Carnavalul Cărții pentru Copii. Ediția a XXXV-a1 iunie
Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, ca în fiecare an, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” organizează concursul „Personaje și talente”, care se va desfășura în data de 1 iunie 2015, în cadrul Festivalului Național al Cărții „Axis Libri”, ediția a VII-a, Galați. Așteptăm să vă înscrieți!
Scriitori de ieri, de azi şi de mâine25 mai
Vă anunţăm că termenul de trimitere a lucrărilor la concursul de creaţie literară ”Scriitori de ieri, de azi şi de mâine”, ediţia a VIIa din cadrul Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri” sa prelungit până în data de 25 mai 2015, inclusiv.
Personalitatea lui Costache Negri – 203 ani de la naștere25 mai
Luni, 25 mai 2015, ora 11.30, la Filiala nr. 1 ”Costache Negri”, v-a avea loc activitatea ”Personalitatea lui Costache Negri – 203 ani de la naștere” – oră de lectură în bibliotecă cu elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național ”Costache Negri”, îndrumați de d-na înv. Gina Trotușanu.
Credință, cânt și tradiții strămoșești - spectacol susținut de GRIGORE LEȘE23 mai
În data de 23 mai 2015 la ora 18:00 se va desfășura în Grădina Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos spectacolul Credință, cânt și tradiții strămoșești susținut de GRIGORE LEȘE, cel mai mare rapsod al Țării Lăpușului și unul dintre puținii interpreți care continuă să cânte muzică populară adevărată
.
Organizatorii evenimentului sunt: Arhiepiscopia Dunării de Jos, Primăria și Consiliul Local Galați, Consiliul Județului Galați, Centrul Cultural Dunărea de Jos și Biblioteca Județeană V.A. Urechia
. Intrarea este liberă.
Clubul de șah „Axis Libri”20 mai
Miercuri, 20 mai 2015, orele 16,30, la Secția Copii, va avea loc ultima întâlnire a membrilor Clubului de Șah „Axis Libri”, înainte de competiția Cupa Axis Libri, care se va desfășura în perioada 30.05 – 01.06.2015, în cadrul Festivalului Național al Cărții „Axis Libri”.
Magia copilăriei - expoziție de desene și cărți15 mai – 15 iunie
În perioada 15 mai – 15 iunie puteți viziona la sediul central al Bibliotecii Județene V.A.Urechia, holul principal, expoziția de desene și cărți dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Desenele sunt realizate de preșcolarii Grădiniței nr. 45 și elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”.
Crosului Voluntarilor15 mai
Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” a organizat Crosul Voluntarilor, care a avut loc vineri, 15 mai 2015, începând cu ora 17:00 pe Faleza Inferioară a Dunării, cu punct de referință la Foișor. Manifestarea se înscrie în Săptămâna Națională a Voluntariatului, 11-17 mai 2015, organizată la Galați în parteneriat cu Pro Vobis – Centrul Național de Resurse în Voluntariat, în cadrul Proiectului ”Raftul cu inițiavă”. Voluntarii implicați au primit certificate de participare.
Ziua Întreprinzătorilor din România15 mai
Biblioteca V.A. Urechia
și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Patronatul IMM Galați, vă invită vineri 15 mai, ora 11:00, în sala Mihai Eminescu, la dezbaterea cu tema: ”Economia județului Galați între realitate și necesitate. Căi și modalități de relansare economică”. Evenimentul este integrat în calendarul oficial al evenimentelor și sărbătorilor din România ce își propun să marcheze Ziua Întreprinzătorului
. La manifestări sunt invitați să participe reprezentanții mediului de afaceri gălățean și regional, reprezentanți ai conducerilor teritorial-administrative, reprezentanți ai mediului financiar-bancar, colaboratori, mass-media locală și centrală.
Săptămâna Națională a Voluntariatului11 - 17 mai
În perioada 11 - 17 mai 2015, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” vă invită la manifestările incluse în programul Săptămâna Națională a Voluntariatului, ediția a XIV-a, al cărui promotor la nivel național este ”Pro Vobis - Centrul Național de Resurse în Voluntariat”. Activitățile bibliotecii județene din acest an fac parte din Programul ”BVAU - Star Voluntar”, inclus în Proiectul Național ”Raftul cu inițiativă”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG România și sunt adresate voluntarilor, organizațiilor care promovează voluntariatul, precum și susținătorilor din rândul comunității gălățene.
Ziua Europei – 9 mai9 - 15 mai
Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați în perioada 09 – 15 mai 2015 expoziția de documente tematice care marchează Ziua Europei, sărăbătorită pe 9 mai. Expoziția a fost realizată cu sprijinul Centrului Europe Direct din cadrul Direcției de dezvoltare regională al Consiliului Județului Galați și poate fi vizionată în holul principal de la Sediul Central.
Colocviul Constructorilor de Nave8 mai
Vineri, 08 mai, ora 16:00, se va desfășura cea de-a 39-a întâlnire lunară din cadrul Colocviului Constructorilor de Nave, organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). Ciclul Şantierele navale românești: istorie și performanțe - oameni și fapte, continuă cu prezentarea NAVROM SHIPYARD Galati SRL, director general executiv ing. Alexandru Varlan. În partea a doua a întâlnirii, ing Anton Praisler și ing. Costel Gheorghiu prezintă: ”Arsenalul Marinei Militare din Galați și flota fluvială militară”. Lucrările se vor desfășura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii. Sunt așteptați toți cei interesați. Intrarea este liberă.
Micuții europeni la Bibliotecă8 mai
Pentru a marca ziua de 9 mai, Ziua Europei, preșcolarii Grădiniței nr. 45, coordonați de doamnele educatoare Bujor Ambrozia și Coropcianu Alina, au desfășurat o interesantă și atractivă activitate în cadrul Secției pentru Copii.
Paradigmele Postmodernității8 mai
Vă invităm să participați la Conferința Națională „Paradigmele Postmodernității”, care va avea loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, pe data de 8 mai 2015, începând cu ora 10,00. În deschiderea conferinței va avea loc dezbaterea pe tema „Paradigmele Postmodernității”, la care vor participa, ca invitați, profesori de la Facultatea de Litere Galați, personalități gălățene, cadre didactice din învățământul preuniversitar.
Pledoarie pentru 10 mai - Ziua Independenței României7 mai
Biblioteca „V.A. Urechia” și Asociația ”Alianța națională pentru restaurarea monarhiei” - Filiala Galați, vă invită joi 7 mai, ora 11:00, în sala Mihai Eminescu, la dezbaterea ce își propune să evoce importanța istorică a zilei de 10 Mai de-a lungul ultimului secol și jumătate. Invitați speciali sunt istoricii Dan Râpă-Buicliu, Constantin Ardeleanu și Valentin Păvălașcu. Sunt așteptați toți cei interesați!
SPACE Biblioteci creative şi comunităţi conectate6 - 9 mai
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Bihor au organizat în perioada 0609 mai 2015 la Băile Felix Conferinţa Naţională a ANBPR de primăvară, cu tema „SPACE Biblioteci creative şi comunităţi conectate”. Din partea Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi au participat Dediu TititnaMaricica, Diaconu Celozena, Manolescu Cecilia și Șoltuz Cătălina.
Podul de flori peste Prut - 6 mai 1990 – 6 mai 20156 - 14 mai
Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită să vizionați în perioada 06.05.2015 – 14.05.2015 expoziția de documente de biblioteca Podul de flori peste Prut - 6 mai 1990 – 6 mai 2015 – amintire și viitor la 25 de ani de la momentul istoric pentru românii din Basarabia și România. Vă așteptăm la sediul nostru din Gara CFR Călători Galați, etajul 1.
Călătorie prin Europa6 - 15 mai
La sediul central al Bibliotecii Județene V.A.Urechia, puteți viziona expoziția de desene, realizată de preșcolarii Grădiniței nr. 45, în perioada 06.05 – 15.05.2015.
Clubul de șah „Axis Libri”5 mai
Miercuri, 05 mai 2015, orele 16,30, la Secția Copii, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Clubului de Şah „Axis Libri”.
George Enescu – 60 de ani de la moarte4 - 8 mai
Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 4 – 8 mai, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, sediul central, expoziția de documente multimedia, dedicată comemorării a 60 de ani de la moartea lui George Enescu (n. 19 aug. 1881, Liveni, Botoșani – m. 4 mai 1955, Paris) considerat cel mai important muzician român. Personalitatea lui artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor.
Piotr Ilici Ceaikovski – 175 de ani de la naștere4 - 8 mai
Vă invităm să vizionați, în perioada 4 – 8 mai, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, sediul central, expoziția de documente multimedia dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 7 mai 1840 – m. 6 nov. 1893). Ceaikovski este autor a numeroase simfonii, concerte, opere, balete și muzică de cameră, unele dintre ele făcând parte din repertoriul clasic al al multor concerte populare și teatre muzicale. Dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale amintim: Lacul lebedelor (balet în 4 acte), Spărgătorul de nuci (balet în 2 acte) sau Frumoasa din pădurea adormită (balet-feerie în 3 acte).
Carol I, rege al României4 - 29 mai
Carol I și-a lăsat amprenta regală asupra Bibliotecii „V.A. Urechia” prin semnarea la 7 decembrie 1889 a Decretului regal nr. 3382 de constituire a instituției, dar și prin prețioasa donație oferită în data de 5 mai 1894, însumând 52 de volume și 24 de medalii. În semn de prețuire și recunoștință, în perioada 04 - 29.05.2015, la Popasul bibliofilului, et. I, mezanin, sediul central, va fi organizată o expoziție de fotografii ale suveranului din „Fondul Regalitatea”, conservate în cadrul secției Colecțiile speciale.